Svadba a financie
Ahojte, budúci rok sa mám vydávať. Zatiaľ sme len rezervovali miesto a ďalej sme nič neriešili, keďže zaraďujeme byt. Ale čím ďalej tým viac rozmýšľam nad tým ci chcem vôbec robiť svadbu s hostinou. Budeme mat len okolo 40 hostí, 90 percent sú kamaráti keďže z rodiny by sme pozývali len rodičov a súrodencov. Keď som to prepocitavala vyšlo by nás to asi 7000 (áno vybrali sme drahší priestor ale svadbu v kultúraku proste nechcem, ak už to mám robiť tak nech sa mi to paci). Zda sa mi to hrozne veľa peňazí. Rozmýšľam preto nad tým ci neurobiť len obrad na záhrade a potom maly obed s rodinou. Ne
My sme mali 50 ľudí a 12000 sme do toho dali 2 roky dozadu, neľutujem svadobné dary nám zaplatili celú svadbu, peniaze čo sme dostali od rodiny a od kamarátov nám to celé vynahradili 😊
Ja som tiez velmi riesila dilemu preto sa mi to zdalo vela penazi,nas nakoniec vysla svadba snad aj 11tis ale uz komplet vsetko ratam saty atd..mali sme nejak 60hosti lebo bol covid..tiez drahsie miesto ale nie ze som nechxela salu lebo unas v dedine je krasny kulturny(cize mozno by si nasla aj pekny) ale nedalo sa lvoli covidu..cize mna prenajom vSiel 2700€ a sáa by vYsla 300€..takze toto bol hlavny rozdiel..lenze umna neprichadzalo do uvahy mat inu svadbu o takej som snivala od mala..len tie peniaze mi bolo luto😀ale nam sa to pekne vratilo nali sme z vacsej casti rodinu -babky atd aj rodicua dali dost..pomohli aj s platbami..
A spatne kebyze nemam takuto svadbu velmiii lutujem bolo to rozpravkove vydavas sa raz za zivot( vacsinou)😀😀
to mne príde romantické zosobášiť sa iba s dvoma svedkami a kňazom :D a šaty nemusia byť svadobné, stačí čosi modré a jednoduché....
Sprav kompromis, my mame tiez tak cca 40 ludi, ale vačsinou len blízka rodina a každy ma deti , tak sa to nazbiera a všetkym hradime aj ubytovanie. Cenovo to vychadza podstatne menej ako tebe .Mame to v peknom penzione v horach. A cely penzion bude v ten den pre nas.Dlhšie sme hladali priestory , nič luxusne a nie je to ani ,,kulturak,,.
Niekde uber z narokov. Doležite je aj tak jedlo a zabava. Dobre jedlo zabepečiš a ta zabava buď to vyjde alebo nie 😏😉
@monkasponka nedáš tip na penzión? 😊
Neviem odkiaľ si 🙂 ja z BB
Však tak sprav tak pozvi rodinu na obed, a potom zajednaj nejakú chatu a chojte sa zabaviť s kamaratmi. A maš po probléme.
pocuj kalkulovat so svadbou, ci sa investicia do svadby vrati vo forme darov je cudne. bud rob party all inclusive lebo na to mas a chces alebo nerob. lahke. malinke svadby su predsa uplne super
Sobáš a obed s rodinou a nejaká chata s kamarátmi 😊
Súhlasím s názorom, že nerob svadbu, ak premýšlaš že je to veľa, že inflácia, že nedostaneš veľa na peňažných daroch, že ubytovanie len niektorým. My sme mali na jar svadbu iba my dvaja a v júni sme mali svadobnú hostinu, necelých 40 ľudí, rodičia, súrodenci a kamaráti. Všetkým sme platili ubytovanie vrátane prvý deň obed po príchode, druhý deň raňajky švédske stoly. Na daroch sa nám nevrátilo nič, pretože peňažné dary išli na charitu. Áno, je to veľa peňazí. Ale chceli sme to takto. Nerobili sme svadbu kvôli darom, ale chceli sme našu lásku osláviť s ľuďmi, s ktorými sa bežne stretávame. Ak ti tie peniaze je ľúto dať alebo vás nepustí finančná situácia, tak to nerob.
urobila by som mozno s rodinou na spominanej zahrade a preco by tam nenohli prist aj kamarati? Alebo s kamaratmi by som oslavila na chate? A preco nemate svadbu teraz v lete na zahrade ci niekd inde vonku? Naco odkladat 😉? Kto vie ake obmedzenia opat budu a spoantane rozhodnutia su naj 😜. Ak sa chcete vziat tak to neodkladajte 🥰. My sme s manzelom behom dvoch tyzdnov naplanovali svadbu a bolo 😊.
Mali sme svadbu cca 40 ludi,a keby mam znova riesit svadbu,tak by sme to este viac okresali 🤷♀️ najlepsie ozaj len minisvadba,hlavne aby sme si to my ako manzelia uzili,a nie riesit stresy kto kde nechce sediet,zakusky,program..vydavala som sa tehotna a teda ozaj mi tieto stresy nebolo treba..
@simona92101 no presne to ma trosku odrádza ze vo výsledku nevyhoviem určite všetkým, niekomu treba zabezpečiť opatrovanie pre dieťa, niekomu doplatiť ďalší deň keďže je z ďaleka, a vo výsledku len budem stále niečo riešiť aby boli všetci spokojni a ja si to vôbec neuzijem. Ešte sme to ani nezačali poriadne riešiť a svokra je už celá zhava do zákuskov. Cele zle.
urobte podla seba a idealne iznamit svokre den vopred ked bude mat byt svadba 😁
Dakujem baby, viac menej ste ma utvrdili v tom ze svadba na záhrade je pre mňa lepšia voľba. Peniaze radšej investujem do svadobnej cesty, to bude pre nás väčší zážitok.
Super volba ale aj tu ti moze pokazit svokra so zakuskami 😁 ja by som zrusila vsetky vysluzkove balicky a podobne blbosti s ktorymi je ostara iba
U nás si ubytovanie každý platil sám. Teraz nedávno sme mali ísť na svadbu a tiež sme si sami zháňali ubytovanie. Svadobcania len doporučoval blízke a dobre úbytka. 🙂
Inak nechápem vôbec prečo by si mala niekomu zabezpečovať stráženie dieťaťa. To si každý pár po rieši sam. Ja by som nedala dieťa len tak niekomu, koho vybavíš.
My sme mali cca 150 ľudí, vrátili sa nám peniaze, ktoré sme na to dali vic menej presne na pokrytie nákladov.
Manželova kamarátka mala svadbu na chate. Po obrade sa prezliekli a šli na blízku chatu a tam mali pečené prasa a neformálne pohostenie. Ja som nebola, mali sme malé deti a oni dosť škrtli hostí. Normálne sa má spýtala, vysvetlila situáciu a ja som súhlasila.
Bolo to vraj super, všetci boli spokojní. Väčšina išla domov okolo polnoci, do rána zostalo spať len pár ľudí.
@lenkakravcova tiež sme boli teraz na svadbe kde sme si sami platili ubytovanie 🙄 nuž môj názor ostáva, že by to malo byť v réžii mladomanželov.
@zuzliq no ja môžem nikoho poslať domov keďže skoro všetci majú dieťa do roka. Ak nezabezpečím ubytovanie neostali by do polnoci ale do 6. A to sa nám tak preriedia hostia ze to ani nemá zmysel robiť.
lenkakravcova no pre mladšie deti počítam ze bude potrebné ubytovať niekoho z rodiny rodičov kto dieťa po stráži... Pre väčšie som našla pani co ich po stráži. A oc sa týka ubytovania, neviem mňa ani nenapadlo to nechať na ludi.
@gabika128 Prečo by to malo byt v réžii mladomanželov? Aký je na to dôvod? Pozvaní predsa nemusia ostať prespávat. 🙂
Podľa mňa zbytočne starosti si s tým robíš. Ja by som s úplne malým dieťaťom na svadbu nešla na noc (ak by som dojcila) a väčšie deti berieme vždy so sebou. Nechať ich niekde trčať samé tiež nie je riešenie. Normálne detský stôl a je vyriešené. Deti sa zoznámia a zabavia. 🙂
@lenkakravcova a som zase pri tom ze sú to vyhodené peniaze lebo viac ako polovica hostí sa nám zbali po večeri 🙈😅
Pre mňa svadba vyhodené peniaze za jeden deň zábavy pre hostí a stresov a starostí pre mňa, viem aj lepšie a príjemnejšie minúť peniaze napr. dovolenka a nepotrebujem sa pred nikým ukazovať, preto my sme mali svadbu len rodičia a svedkovia a potom sme išli na obed. Ľúbime sa s manželom rovnako aj svadobný list máme rovnaký ako tí čo mali veľkú svadbu
@lenkakravcova no nemuseli sme prespávať, jasné, mohli sme ísť tak ako niektorí naspäť domov ( 2 hodiny cesta), ale my máme malé deti. Jednoducho nie všetci svadobčania majú na to sa obliecť na svadbu, cesta, ubytovanie a ešte aj dať do obálky. Neveste to dopadlo tak, že jej odišla veľká časť rodiny dosť skoro, lebo cesta bola dlhá a zlá. Pre niekoho je zas dôležitejšie,aby sa mu vrátili náklady....
No ale však o čom je svadba?
Ó tom, že tam budú trčať do noci alebo o tom, že vám prídu zablahoželať, posedieť, trochu porozprávať, trochu sa zabaviť?
Ja na svadbách nebývam nikdy dlho, nebaví ma to, ale aj tak na nich rada chodím 🙂 - stretnem rodinu, poobdivujem nevestu a výzdobu, po prajem všetko dobré, najem sa fajne a ideme 😀
Nemám rada svadby na noc. Nikdy nie sme dlhšie než do 22.00. Raz sme vydržali do 24.00 keď sme ešte boli bez detí.
Nerozmýšľali ste urobiť svadbu cez deň?
Jeden nás kamarát teraz takú mal. Okolo 13tej-14tej začínali. O 22.00 posledné jedlo zo švédskych stolov 🙂 /inak švédske stoly sú vždy lepšie riešenie než iné, lebo každý si vyberie co chce sám /.
@gabika128 No a nemáte na ubytovanie?
Na svadbu sa chodí tak, že svadobcanom niečo ostane.. Nie ich vyjest a nechať si zaplatiť ubytko. 😀 To by som sa od hanby prepadla keby ze zaplatím ako dar toľko ze to nepokoje ani náklady na jedlo (príp jedlo a ubytko, keď ho platia oni).
To keď im nechcete niečo nechať navyše, tak načo tam chodíte?
Svadba nie je o vás, ale o nich dvoch a ich štarte do života, ktorí im chcú ti, ktorí na svadbu prídu, skrášliť.
@monkasponka kde ideš mať svadbu? Ja som mala v Čachovo v Selciach.
@lenkakravcova nerozumiem 😂 ja na ubytovanie mám, aj krásny dar sme dali, lebo si to môžeme dovoliť 😀 na našej svadbe som zaplatila ubytovanie aj odvoz, bola to predsa moja svadba/oslava a hostí som na nej mala všetkých našich najbližších. Nerobila som svadbu preto aby mi to niekto v daroch vracal.

Mali sme svadbu v 2019, ludi 25, vysla nas 3 000. Zabavili sme sa super, lebo sme tam mali len ludi, ktorych sme tam mat chceli, ziadne povinne jazdy. Saty som mala z Bonprixu za necelych 30 €, obrucku (prsten) z Pandory za 50, muz si kupil v bizu za 10 € a potom si dal za 50 vytetovat. Svadobne menu - pecene bravcove kolena, to bola po kolacoch najdrahsia polozka. Nelutujeme ani jeden, pre nas oboch su mega svadby zbytocnost.