icon

Svadba a financie

10. júl 2022

Ahojte, budúci rok sa mám vydávať. Zatiaľ sme len rezervovali miesto a ďalej sme nič neriešili, keďže zaraďujeme byt. Ale čím ďalej tým viac rozmýšľam nad tým ci chcem vôbec robiť svadbu s hostinou. Budeme mat len okolo 40 hostí, 90 percent sú kamaráti keďže z rodiny by sme pozývali len rodičov a súrodencov. Keď som to prepocitavala vyšlo by nás to asi 7000 (áno vybrali sme drahší priestor ale svadbu v kultúraku proste nechcem, ak už to mám robiť tak nech sa mi to paci). Zda sa mi to hrozne veľa peňazí. Rozmýšľam preto nad tým ci neurobiť len obrad na záhrade a potom maly obed s rodinou. Ne

Strana
z3
lenkakravcova
10. júl 2022

@gabika128 Ja to beriem inak. 🙂 bolo by mi strašne blbé, keby mi to museli mladomanželia platiť. Cítila by som sa ako vyžierač. 😀 Ale tak každý to asi berie inak.

dori92
10. júl 2022

Pokiaľ si nie si istá ci chceš tie peniaze minút na známych, tak si spravte menšiu svadbu len s blízkou rodinou, a radšej choďte na nejakú parádnu svadobnú cestu.
My sme mali svadbu cca 55 ľudí, vyšla nás tuším 6000, pozvaných bolo asi do 40 ľudí rodina a ostatok kamaráti. A poviem ti, keď mi jedna blízka kamarátka povedala po svadbe ze to bolo pre ňu ako za trest, a ze keby mala byť ako jediná z partie bez frajera tak by ani nešla,tak som mala dosť 😁 takže je otázne, či sa vlastne všetkým toľkou parádou zavdacis 😁🙏 a to sme mali peknú svadbu, na zamocku, žiadny kulturak... (bez urážky)

hrabovo
10. júl 2022

Mam dva príklady super svadby, kamoskiek, jedna mala obrad o siedmej večer, potom sme šli na diskotéku, pred obradom vybavili obed s rodičmi a súrodencami, všetci sme mali prísť v rifliach a teniskách 🙂 no a druhá kamoška mala obrad s mužom, dvaja svedkovia a pondelok rozislali oznámenie, že sa v sobotu vzali 🙂 niektori s urazili a iní im priali 🙂

monkasponka
10. júl 2022

@vilma7 v Penzione Horec na Kralikoch.

elementissa
10. júl 2022

My sme mali svadbu pred 5 rokmi. Pozvaných 115 hostí, zo zdravotných, rodinných a iných dôvodov prišlo 90. Zaplatili sme za ňu 5,5tis vseho vsudy dokopy. Ale my sme v tom čase boli na škole, pracovali sme, zariadovali náš byt, na svadbu sme od nikoho nevzali ani korunu. Šaty + oblek+ topánky a doplnky nás vyšli do 500€ za oboch. Dávali sme si šiť a manžel dodnes nosí svadobný oblek na všetky akcie. Rodina bola z celého Slovenska aj z Čiech, my bývame v BA, ale chceli sme rozumný priestor s kapacitou pre cca 120 ľudí za rozumnú cenu. Našli sme krásny penzión vo vzhľade zámočku v okrese Dunajská Streda, 35km od BA. Pri svadbe nad 50 ľudí sme za prenájom sály neplatili nič. V penzióne bolo 10 izieb, všetky sme ich zabookovali pre rodinu z Východu, z Kysúc a z Čiech. Tí, čo prišli z BA, Trnavy a z okolia Nitry sa vrátili domov v noci. Dali sme možnosť šoféra, ale nikto to nevyužil. Na našej svadbe sa takmer vôbec nepil alkohol, len jeden stôl našich kamarátov z VŠ, tí pili z otvoreného baru, mužova rodina na 95% abstinenti, moja rodina na 70% abstinenti, potom šoféri a zvyšok pil trochu piva a vína. Jedlo bolo na približný počet ľudí, ale nenakladalo sa na taniere, všetko priniesli na misách a každý si naložil koľko chcel čoho chcel. Nič sa nevyhodilo a čo sa nezjedlo sme nabalili do vyslúžiek. Zákusky objednala mama od známej dakde od Bytče, staršia pani čo pečie zákusky popri dôchodku, mame to ako kamoške upiekla za náklady, takže zákusky pre 120 ľudí, na ktoré ľudia spomínajú ešte aj po 5 rokoch a toľko ich ostalo, že hoci sme mali svadbu na začiatku októbra, ešte na Nový rok sme vyberali z mrazáku, nás vyšli asi 90€. Veľkú trojposchodovu tortu nám zas upiekla pekarka z tej dediny, kde sme mali svadbu, svokra ju našla cez net a zaplatili sme za ňu asi 40€. Ja som svoju kyticu objednala s tým, že prosím si kyticu z jednej hortenzie a tuto 5 týchto finálových kvetov + gypsomila okolo, iba mi cez to prosím zaviazte modrú stužku. Len tak do vázy. 25€ (keď som sa pýtala na "svadobnú" kyticu z tým istým obsahom, v každom kvetinárstve v BA mi dali cenu 150+. V piatom kvetinárstve som povedala, že len tak do vázy. A bum, svadobná marža sa nezapocitala, takže za 25€ kytica. Výzdobu sme si spravili vonku sami a vnútri nám dali iba obrusy a poťahy na stoličky, zvyšok sme si dodekorovali my. Vonkajšiu sálu nám ozdobili oni, za nejakých 30€. Plus sme ešte platili fotografa,kameramana,DJa a sláčikové kvarteto. Maľovala a cesala som sa sama (mám v tom prax). Tým, že sme si všetko chystali sami, nebolo všetko na tej svadbe dokonalé. Nakoniec ani pre tých, čo sme mali zarezervovane izby sme ich nevyužili úplne. Mali sme 2 rodiny s deťmi, pre ktoré sme mali ubytko, obe rodiny odišli okolo 6-7 večer, lebo deti mali zlú náladu. Celkovo, dnes by som pozyvala len bez detí :D alebo len 10+ (deti, čo už sa vedia správať, tie čo sme tam mali boli ako z divých vajec a porobili aj nejaké škody). Takže nakoniec sme ponúkli ubytovanie aj bratislavčanom,lebo to už bolo zaplatené, ale teda využili to len niektorí a zostali nám asi 3 alebo 4 izby voľné nakoniec. Ale keďže sme to objednali celé, dostali sme nejakých 30% zľavu. Samozrejme, keďže mala táto konkrétna sála také dobré podmienky, aj dobrý cenník, jedlo na jedného so všetkým, od obradu do rána vyšlo necelých 30€/os., Aj jedlo dobre, catering dobrý, ubytko, veľké dve sály (vnútorná + vonkajšia terasa, ktorá bola zasklena a bol tam spravený parket), obrad u nich vonku, otvorený bar, prenájom zadarmo pri počte nad 50 osôb, ubytko s 30% zľavou pri vybookovani celého objektu- veľmi dlho sme čakali, rok aj 3 mes, kým sme dostali termín. Ale tým, že sme si robili všetko sami, za tých 15 mesiacov sme postupne všetko nakúpili, vyrobili, nachystali a vôbec sme tú sumu necítili a popritom sme odkladali, každý mesiac niečo, aby sme potom hostinu vedeli vyplatiť naraz. A bolo to super. 🙂 Len teraz ,po 5 rokoch už mám iný pohľad, už by som robila iba adult friendly, iba rodičia a zopár blízkych priateľov, žiadna rodina s ktorou sa stykam len na svadbách a pohreboch. Viac by som investovala do fotografa a kameramana a nemala slakove kvarteto len na obrad, ale na celý večer. A keďže by bol počet hostí oveľa menší, vybrala by som ešte krajšie prostredie, nie penzión s vežičkou, ale rovno nejaký zámok. A dohodla by som sa s niekým, kto by mi to prišiel nazdobit podľa mojich predstáv, lebo zdobili sme si sami od siedmej rána. Avšak pri tých cenách, čo sú dnes sa podľa mňa pod 7k nedá veľmi zmestiť. Na veľa veciach vieš ušetriť, ale musíš tomu venovať čas a energiu. Ak ten čas a energiu nemáš, radšej obetujes peniaze. My sme boli mladí, mali sme kopu energie a nápadov, no nie tak veľa peňazí. Teraz už nemáme toľko energie, tak by som obetovala peniaze. Lebo peniaze zarobis. Ale ten čas ti už nikto nevráti.

kitycat
10. júl 2022

@gabika128 my akp organizatori svadby sme predbezne bookli predpokladan pocet izieb, ktore by bolo treba a hoszom sme dali info, ze ak o ubytko maju zaujem nech tonpotvrdia a ze to stoji tolko a tolko. Zo bolo zo jedine ako sme sa postarali a nie ze pridite ale nakdite si sami 🤣

Tu sa mi zda, ze k tomu prasatu si hostia musia aj vlastny salat a pitie doniest..

majkamia
10. júl 2022

Ja som mala na svadbe najbližšiu rodinu, plus svedkovia boli kamaráti. Dokopy nás bolo 13. Obed v reštaurácii a okolo 22.00 sme boli doma. Dcérka mala vtedy necelé dva roky.
Neľutujem veľkú svadbu by som nechcela. Tobôž nie len kvôli kamarátom.
Pre mňa radšej za tie peniaze si ísť užiť k moru.
Náš vzťah svadba vôbec nijako nezmenila. Niekedy aj zabudnem ze už som vydatá 🤣 lebo to slovo nepoužívam. Ľúbime sa rovnako ako predtým

autor
10. júl 2022

@elementissa najväčší problém sú u nás deti. Lebo ak urobím svadbu bez deti nikto nepríde lebo všetci naši kamaráti majú aktuálne aj male deti, ak urobím svadbu s deťmi a nezabezpečím ubytko tak hostia zostanú najdlhšie do večere co su zase vyhodené peniaze za zabavu a ak chcem aby sa bavili a aj to bolo komfortné tak zase je to dosť drahé.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elementissa
10. júl 2022

@anonym, áno chápem, deti môžu byť problém na svadbách. Mohla by si to spraviť tak, že oznámiš, že svadba bude iba adult friendly. Posles pozvánky a tí, ktorí budú schopní dať strážiť deti babkam či opatrovateľkám, tí potvrdia. Tí, ktorí nie, tak povedia, že neprídu. A spravíš takýto prieskum ešte predtým než čokoľvek zarezervujes. Pre tak malé množstvo ľudí nájdeš voľnú reštiku/sálu hocikde, to nemusíš rok dopredu bookovat. A podľa účasti sa rozhodneš, či bude nakoniec iba malá svadba s rodičmi a oslava na záhrade pre tých, čo prísť vedia, alebo malá svadba do 20 ľudí a normálna hostina v reštike, alebo svadba so svedkami a rodičmi a obed v reštike bez ostatných hostí a peniaze dáte na dovolenku. Alebo pojdete na dovolenku, na pár dní zavoláte rodičov a svedkov a vezmete sa niekde na pláži na Bali

monkasponka
10. júl 2022

Nuž jedine tak ako to budeme mat my. Priamo v Penzione kde je oslava zabezpecit ubytko. Deti a starsi idu spat a zvyšok sa zabava do kedy chce.

Strana
z3