icon

Svadba a iba očkovaní hostia

1. sep 2021

Stretla som sa prednedávnom s takýmto problémom, ktorý som už vyriešila a uzavrela, ale som iba ZVEDAVÁ, nič viac za tým nie je (voľný deň, veľa času), akoby ste reagovali, keby ste mali ísť na svadbu ako hosť a dozvedeli ste sa, že vstup majú povolení iba očkovaní. Bez ohľadu na to, či ste, či nie ste za očkovanie, akoby ste sa zachovali? V prípade, že by ste neboli zaočkovani/aj keby ste boli, ako by ste to riešili, akoby ste reagovali? A keby ste boli v role nevesty? Ako by ste sa zachovali? Možno pre lepší vhľad- dozvedeli by ste sa dajme tomu 2-3 týždne pred svadbou, ze sála má takéto požiadavky a musíte teda dať rýchlo vedieť svadobnemu páru, či prídete či nie. A v prípade, že by ste vy boli nevestou a dozviete sa 3 týždne pred vašou svadbou, že prísť môžu iba zaočkovani? Ako by ste sa zachovali a ako to adresovali hosťom?

Túto debatu otváram iba zo zaujímavosti, ja nepotrebujem poradiť, čo robiť, lebo ja som to už vyriešila a považujem to za uzavreté. Viem, že sa tu pohadate (to by nebol MK), ale skúste diskutovať bez toho, aby ste sa navzájom urážali, je to čisto iba moja zvedavosť

vroni
1. sep 2021

Ako nevesta by som zmenila miesto svadby. Ako hosť by som neprišla. Bez ohľadu na očkovací status.

gladys_07
1. sep 2021

„ Ockovany je pre mňa nebezpečnejší ako neockovany, lebo ockovany nemusí mať vôbec žiadne príznaky covidu“

Ale je nebezpecny pre neockovaneho, ktory sa tak na 99,9% rozhodol sam a dobrovolne, tak kde je problem? 🤷‍♀️

vevesh
1. sep 2021

@gladys_07 asi v tom, ze do danej prenajatej haly ho nepustia, kedze nie je ockovany...

00ivi00
1. sep 2021

Jooj keby ste vedeli ako rada by som sa vydávala v tejto situácii, svadba na úrade iba s najbližšími alebo so svedkami, hostina niekde vonku (možno aj na dvore) s cateringom a bolo by a žiadne tie caviky čo sa robia okolo svadieb. Ale čo keď ma ešte nikto o ruku nepožiadal 🤣🤣
Inak k téme, ako neočkovaná by som proste na tu svadbu nešla a keby som nevesta tak zmením miesto pretože by som nedelila na očkovaných a neočkovaných. A keďže vidím mentalitu niektorých ľudí tak by som maximálne požiadala o to aby ten kto sa cíti zle a choro ostal doma, lebo tak by to malo byť aj pri obyčajnej chrípke 🤷🏼‍♀️

panelacikova
1. sep 2021

@00ivi00 ja som sa vydávala ešte "pred koronou" a mala som len maličké posedenie po obrade v reštike 😀 ale o to nejde....

autorka: ako nevesta by som nič neprekladala, jednoducho ak to mám zajednané niekoľko mesiacov, nebudem už na poslednú chvíľu špekulovať a robiť si nervy. ako hosť by som tam ja osobne nešla a nie pre tú podmienku (lebo očkovaná som), ale preto, že som tiež jedným z ohrozených pacientov a nepotrebujem schválne "zisťovať", že či náhodou u mňa očkovanie vytvorilo alebo nevytvorilo protilátky, nebudem sa zbytočne vystavovať davom tam, kde nemusím (ak nejde o prácu, živobytie apod.). čiže ja by som na svadbu nešla proste. a ako nevestička by som mala malé posedenie, max.15 ľudí. ak by si dala reštika takú podmienku a zaočkovaní by boli povedzme 8, tak by prišli 8. svet by sa mi nezrútil. nevydávam sa predsa preto, aby sa ostatní prišli baviť a najesť, napiť, ale preto, lebo toho chlapa chcem a milujem 🙂

nevenka
1. sep 2021

My sme boli na svadbe a bolo tak, ze ockovani a ti nezaockovani museli mat test. Okrem deti.

kaktus87
1. sep 2021

Ja by som svadbu preložila bez ohľadu na môj očkovaci status a ani by som si nedovolila zisťovať status hostí. Ako hosť by som na takú svadbu nešla.

cimage
1. sep 2021

Ako nevesta by som urcite zmenila miesto. Nech si restika trhne, je vela inych miest, kde tiez potrebuju zarobit a budu ustretovejsi.
Ako host by som sa “musela” prisposobit a ostat doma, kedze sa neockujeme a ani sa neplanujeme dat ockovat.

anickaaa6aaa
1. sep 2021

Ako zas nepreháňaj aj ty.. Ze PN len bolia klby 2tyzdne po očkovaní. To mas zas odkial? Vsak nie si zaočkovaná. Inak som za ze očkovaní maju nejaké vyhody. Preco by nemohli mat? Popravde ak by som sa ako ockovana mala stale testovať tak sa ockovat ani nedam. Pritom som si vedomá ze ak som chora nebudem sa vedome promenadovat medzi ludmi ale ostanem doma. Ak by sa stav nelepsil otestujem sa. Inak co sa otázky tyka s pozvanim by som nemala problém. Ak by som ockovana nebola tak by som podakovala. Jedine ak by to bol niekto z rodiny tak by som premýšľala...

queen_mary
1. sep 2021

My mame ockovanych vsetkych, takze by to nebol problem. Ale je dosy blbe oznamit to zakaznikovi 3 tyzdne pred terminom svadby, kedy, aj keby niekto nahodou chcel, to ockovanie uz ani nestiha.

macekovam
1. sep 2021

Ja si myslím ze to kto bude na svadbe máš určiť ty a nie niekto kto prenájme sálu.. Ty platíš za stravu pre hostí.. A nikto iný... Zmenila by som sálu ak by sa dalo..

autor
1. sep 2021

@gladys_07 ty vidíš logiku v tom, že zdravý neockovany, s testom z toho istého dňa ako je svadba prísť nemôže, ale očkovaný, ktorý sa netestuje a potenciálne môže byť nakazený, len o tom nebude vedieť, prísť môže?

autor
1. sep 2021

@nevenka áno, aj my sme na takej boli, ale do tejto sály nepustia vôbec "iba" otestovanych a zdravých. Iba ockovanych, no ich skutočný stav už nikto neskúma. Majú očkovanie, sú už nesmrteľni :D

tomikejt
1. sep 2021

Ja som sa vydávala pred 2 týždňami, nevyzadovali od nás nič, žiadne testy, v sále sme boli očkovaní aj neockovani, pri obrade nemal nikto ani len ruska. Ja aj muž sme očkovaní ale niektorí členovia rodiny a niektorí kamoši niesu takže ak by som bola v takej situácii, hľadala by som iné miesto na svadbu.

autor
1. sep 2021

Vidím, že to viaceré vnímate rovnako ako ja, táto téma očko/neočko by sa podľa mňa vôbec nemala otvárať na svadbách, nakoľko je to zdroj mnohých konfliktov a o tom svadby nie sú a keby som sa ja vydávala v takejto situácii, tak by som bola lojalnejsia k osobnej slobode každého, či sa chce alebo nechce zaockovať je jeho a iba jeho očkovanie, aby by mi nenapadlo vypytovať sa, vo všeobecnosti sa o tejto téme s nikým nebavím, to je ako baviť sa o náboženstve alebo politike. Každý má svoje presvedčenia a určite to nevytahujem na rodinných seslostiach ani nikde v skupine ľudí. Jasné, že to preberiem s veľmi blízkou kamarátkou, s úplne najbližšou rodinou a bez urážania sa či osobných útokov si vypočujeme každý názor toho druhého. Ale keby som na mieste nevesty ja, tak hľadám miesto, kde mi nebudú selektovať hostí. A osobne by mi to bolo veľmi trápne, keby som musela ľuďom písať/volať s tým, že "ahoj, si zaockovany? Lebo ak nie, tak nemôžeš prísť, bohužiaľ"

autor
1. sep 2021

*sorry, iba jeho rozhodnutie som chcela napísať

janinah
1. sep 2021

Autorka,mne vôbec nebolo trápne,ked som obvolávala našich hostí s otázkou či prídu a či sú očkovaní a ak nie,či vedia,že potrebujú test a že ich o to prosíme a aj vieme v tomto pomôcť.Nik s tým nemal problém ani ja,lebo chránim všetkých zúčastnených vrátane dvoch tehotných hostiek.

janinah
1. sep 2021

ešte ma zaujíma ako to daná nevesta teda vyriešila...ja by som sálu zrušila a išla pod stan vonku,catering donesie jedlo kdekolvek

leuchtturm
1. sep 2021

aj ked som ockovana, na ziadnu svadbu by som sa netrepala.

gladys_07
1. sep 2021

Ano, vidim v tom logiku. Ked tam nebude nezaockovany, nemaju ti netestovani ockovani koho nakazit (alebo teda s minimalnou pravdepodobnostou)

vevesh
1. sep 2021

@gladys_07 ockovany sa nedokaze nakazit? Odkedy?!?🙈🙈🙈

gladys_07
1. sep 2021

@vevesh to co som napisala v zatvorke pre teba neexistuje? Vazne sa musime bavit o tom ze ockovani maju ovela mensiu pravdepodobnost sa nakazit, pripadne mat tazky priebeh korony?

matkahelka
1. sep 2021

@gladys_07 data a vedci z izraela toto popieraju. pri ich sialenej takmer 90% zaockovanosti sa im to tam siri ako mor a nie raz uz ich vedci popreli pfizerovske studie o tych vysokych percentach ochrany.

filili
1. sep 2021

Ako hosť by som neprišla. Ako nevesta by som sálu zrušila, bez debaty.

joannita
1. sep 2021

@loginexistuje basnicka otazka a recnicka otazka je synonymum

ajka0207
1. sep 2021

Podľa mňa sa na to ale treba pozrieť aj s ohľadom na covid automat, áno, tie opatrenia sú debilné, ale proste sú a keď to či budem mať na svadobnej hostine len ockovanych alebo nie rozhodne o Tom ci vôbec tá hostina bude, tak je celkom rozumne chcieť tam len ockovanych, ak teda tu hostinu chcem mať.

ajka0207
1. sep 2021

@matkahelka izreal má už 90 percentnú zaockovanost? Naposledy som čítala že 65.

bu1bu
1. sep 2021

V sobotu ideme na svadbu, ktorá bola z dôvodu Covidu už 3x predkladaná.. nevesta je po 1,5 ročnom čakaní na deň D tehotná, sama nás z tohto dôvodu požiadala o účasť len ockovanych a zároveň testovaných. Z 80 ľudí sa to zredukovali na 60, ti 20 sa slušne ospravedlnili, že síce nechcú ( a v pár prípadoch nemôžu )sa dať zaočkovať ale zároveň ju nechcú vystaviť možnému riziku a teda neprídu. A ja sa teším, akcia po dlhej dobe kde sa nebojím ísť...

magaret7
1. sep 2021

Nezabudnite, že očkovaní môžu mať aj 10 covidov.. Nevidím zmysel v tom, že očkovaní môžu všetko a hlavne taktiež môžu byť roznášači len s tým že si dali pichnúť, ani sami nevedia čo vlastne.
Inak, na čo tu vlastne bola položená otázka čo by človek urobil vtedy a vtedy ked sa to autorky netýka? To mi nejak nedáva zmysel.. Asi sa niekto opäť len nudí v strede týždňa 😁

marca12
1. sep 2021

Ak by mi toto oznamili 3 tyzdne pred svadbou v prvom rade by ma asi slahlo od nervov uplne vazne. Asi by som hladala ine miesto. Co by bolo zrejme nemozne najst. Alebo trvala na tom,aby postacili testy. Urcite by som sa snazila hladat ine miesto a nechcela by som byt na svadbe bez ludi,ktorych som tam chcela mat a neboli by tam len kvoli tomu,ze su nezaockovani.