Svadba a iba očkovaní hostia
Stretla som sa prednedávnom s takýmto problémom, ktorý som už vyriešila a uzavrela, ale som iba ZVEDAVÁ, nič viac za tým nie je (voľný deň, veľa času), akoby ste reagovali, keby ste mali ísť na svadbu ako hosť a dozvedeli ste sa, že vstup majú povolení iba očkovaní. Bez ohľadu na to, či ste, či nie ste za očkovanie, akoby ste sa zachovali? V prípade, že by ste neboli zaočkovani/aj keby ste boli, ako by ste to riešili, akoby ste reagovali? A keby ste boli v role nevesty? Ako by ste sa zachovali? Možno pre lepší vhľad- dozvedeli by ste sa dajme tomu 2-3 týždne pred svadbou, ze sála má takéto požiadavky a musíte teda dať rýchlo vedieť svadobnemu páru, či prídete či nie. A v prípade, že by ste vy boli nevestou a dozviete sa 3 týždne pred vašou svadbou, že prísť môžu iba zaočkovani? Ako by ste sa zachovali a ako to adresovali hosťom?
Túto debatu otváram iba zo zaujímavosti, ja nepotrebujem poradiť, čo robiť, lebo ja som to už vyriešila a považujem to za uzavreté. Viem, že sa tu pohadate (to by nebol MK), ale skúste diskutovať bez toho, aby ste sa navzájom urážali, je to čisto iba moja zvedavosť
@janinah no nevesta to vyriešila tak, že každému napísala či je očkovaný a keď bola odpoveď, že nie, tak iba povedala, že tak ak máme záujem prísť, tak sa máme hneď objednať na vakcinaciu a bohužiaľ, do sály pustí manažér iba ockovanych. Že testy do úvahy neberú, iba očkovanie. Tak sme sa poďakovali a povedali, že prídeme teda iba na obrad s testom z daného dňa
@magaret7 pýtam sa preto lebo 1.bol voľný deň a mala som veľa času, 2. bola som vystavená takej situácii, lebo som na takúto svadbu pozvaná, 3. iba ma ľudsky zaujíma, ako by na to reagovali iní, ja som napísala nie, že sa ma to netýka, ale že je to vyriešené, prečítaj si príspevok ešte raz, pomaly a s porozumením :D
@marca12 úplne mám rovnaký postoj ako ty
@loginexistuje práve včera na rtvs v správach hovorili, že očkovaní ľudia predstavujú najväčšie riziko, keďže zvyčajne prenášajú vírus bezpriznakovo, bez toho aby o tom vedeli. Odporúčam vám dôkladne zvážiť aj stretávanie s očkovanými ľuďmi.
@konikkon veď to bolo od začiatku jasné, odkedy vypustili tú hlášku, že očkovaní môžu všade chodiť a všetko robiť a testovať sa nemusia. To sú iba také populistické ťahy bez žiadnej hlbšej logiky. Takmer od začiatku vakcinacie sa vedelo, že vakcína má jedinú úlohu- ochrániť pred extrémne ťažkým priebehom. Nikto nikdy nepovedal, že vakcína ochráni pred nákazou alebo pred roznasanim kovidu. Iba pred hospitalizáciou a prípadnou smrťou (o čom by sa tiež dalo polemizovať, lebo zo sveta už prichádzajú správy ako tá istá riziková skupina- dôchodcovia vo veku dožitia- umrela po plnej vakcinacii na kovid, akurát čo sa veľké divadlo okolo celej zázračnej vakcíny spravilo). No naši politici začali roztrubovat, že vakcína je sloboda a ľudia nadobudli pocit, že po nej už budú nesmrteľni. A očkovaní sú vo svojich vyjadreniach veľmi zakerní, neraz som sa stretla na FB ako očkovaní priali smrť všetkým neočkovaným, prípadne také super škodoradostne komenty- "veď nech sa neockuju, všetci skončia na cintoríne v septembri" a podobne kraviny. Na cintorínoch končili starí a chorí keď žiadna vakcína nebola, ale teraz keď je, tak tam určite budú končiť samí 18-35 roční zdraví jedinci. Ja nie som ani antivaxx ani provaxx, lebo obe skupiny sú sekty čo prajú jedna druhej smrť, doživotné následky a jediný zmysel svojej existencie vidia v urážaní tej druhej skupiny. Ja len krútim hlavou nad "logikou" opatrení, keď očkovaní môžu všetko, no nikto ich neotestuje, či koronu náhodou bezpriznakovo neprenášajú, pričom neockovany sa musí testovať stále, takže ak by bol on prenasacom, poslu ho do karantény (tak by to aj malo byť). A veľmi ma vie nahnevať, keď očkovaní čo už pobehali polku sveta arogantne skáču do tých, čo sa zaočkovať nedali ale sedeli doma na zadku a išli Max do lesíka pri svojom paneláku, ako všetci neockovani uvidia, keď ich začne kosiť delta. A kto tú deltu priniesol? Snáď nie tí neockovani, čo sedia doma a na každú cestu do iného okresu potrebujú aktuálny test? Jasné, antivaxx je samostatná skupina veriaca na rôzne hoaxy a bájky a sprisahania, ale potom sú tu aj ľudia, ktorí sa nedali zaočkovať, lebo v tom pragmaticky nevidia prínos pre svoj život- nepracujú medzi ľuďmi, ale sami z domu zo svojej domácej kancelárie, nechodia na veľké párty, stretávajú sa iba sporadicky a iba s najbližšou rodinou, odkedy vypukla korona dodržali kazder opatrenie, nikdy si nedovolili ísť niekam bez testu, nebojkotovali opatrenia ani nevrieskali na námestiach a zároveň sú mladí a vitalni, bez žiadnych akútnych či chronických ochorení a aj keby čírou náhodou dostali kovid (čo inak nie je také jednoduché, akoby sa mohlo zdať, zo všetkých mojich známych a rodiny malo kovid iba malé percento a ani jeden nemal vážny priebeh a dokonca ani jeden z nich nie že nemá nikoho blízkeho, ale ani nepozná nikoho, kto by na kovid umrel. A teraz nehovorím o zdravotníkoch, čo brigádovali na kovid oddelení ale o ľuďoch mimo zdravotnícku prax. A to mám naozaj široku rodinu po celej SR a veľa známych. No po očkovaní malo veľa ľudí ťažké sprievodné príznaky a minimálne polovica z nich bola PN viac ako týždeň. Moja sestra dokonca 2 mesiace a stále nie je fit, možno už ani nikdy nebude. No kovid prežila bez akýchkoľvek komplikácií, ani o ňom nevedela. ) Ja vakcínu nezatracujem, ani túto ani žiadnu inú, sama mám rôzne vakcinacie (ale iba tie dlhodobé, vakcína, ktorá sa musí obnoviť čo pol roka alebo rok je z môjho pohľadu viac škodná ako osožná, iná je tetanovka, čo sa pichne raz za 15 rokov), aj moje dieťa má vakcíny, dokonca aj niektoré doplnkové, ale opäť, netreba ich prepichavat čo rok a ich benefity vysoko prevyšujú negatíva. To sa dá aplikovať aj na covid vakcínu, ale nie pri všetkých. Masová panika v zmysle celé to odmietnuť alebo ísť si za tým zlamat nohy je hlúposť, lebo každý má iný zdravotný profil. Mladý, zdravý človek, čo nepije, nefajčí, neužíva drogy, každý rok chodí poctivo na preventivku, pravidelne mu robia krvný obraz, sledujú tlak, má zdravú a vyváženú stravu, nie je vystresovaný, upevňuje si duševne aj fyzické zdravie nemá dôvod na ťažký priebeh a vakcína mu akurát na čas oslabí imunitný systém, ktorý potom nezachytí akýkoľvek iný vírus či baktériu a bum, hneď dva týždne PN. Ale ak niekto berie lieky na tlak, krv, AD zo stresu, ukludnovaky na spanie, je stále unavený, stravuje sa zle, má nadváhu, rôzne závislosti či chronické ochorenia, zápaly...tak jasne, že preňho je vakcína benefitna. Treba sa na všetko pozerať triezvo, preberať to so svojím obvodným lekárom nie odborníkmi s FB či MK, rozmýšľať pragmaticky, nie pod návalom emócií a masovej hystérie... Ale to je ťažké, hlavne keď politici sa na tom dobre zabávajú a priživujú a ľudia si dobre že nevytvoria občiansku vojnu medzi očko a neočko. A ešte aj to segregovanie v prevádzkach dopomáha k "vynikajúcej" atmosfére medzi ľuďmi. Zasa sa iba potvrdzuje, ze ľudia nepotrebujú dôvod na to, aby sa "mlátili" medzi sebou. Myslím že David Hume povedal, že východiskový stav spoločnosti je vojna (lebo ľudia sú emóciami zmietané, nelogické bytosti) a obdobia mieru sú vždy iba prípravou na ďalšiu vojnu. História to dokazuje a každým dňom je viac citeľné, že sa bude opakovať. A na vojne vždy niekto profituje, pričom obyčajný plebs na to doplatí.
Na svadbu s podmienkou očkovania by som nešla, ako bolo spomenuté, pár by si užil svadbu aj bez mojej osoby...aj keby išlo o najbližšiu rodinu. Ak by som bola nevesta tak by som svadobnú hostinu zrušila pre všetkých a mali by sme len obrad.
ja nemam problem s testovanim ak ide aj ockovany clovek na taketo podujatie dokonca si myslim ze tak by to malo byt ale z mojej skusenosti sa otestovaniu skor prisposobia ockovani ako ti co popieraju koronu opatrenia atd ja by som urcite nechcela aby sa na moju svadbu spominalo ako to bolo vtedy kedy sa babka Anoa nakazila a potom umrela alebo ujo Fero bol potom mesiac na kysliku
@panelacikova Gratulujem ku svadbe.Ani si sa nepochválila.Všetko dobré želám.🙂🍀⚘
@loginexistuje, nuž, musím ti odporovať, práve sa "opovazil" viedenský primátor povoliť veľkú party pod podmienkou, že vstup budú mať len ľudia s čerstvým testom. Fuk, či očkovaní, neockovani ci po prekonaní corony.... Očkovaní spustili rev ako choré vrany, oni sa testovať nebudú, to je protiústavné, treba primátora odvolať (medzi nami bratmi, žiadna škoda by sa nestala), oni sa nenechajú terorizovat, snáď nie je dňa, keď by vo všetkých médiách nejaký iniciatívny zaočkovaný neplul oheň a síru, ako sa dupe po jeho právach... A to ide len o blbú ožran party na Dunaji, kde nie je životná nutnosť chodiť. Takže o ochote očkovaných nechať sa testovať dosť pochybujem, skôr je to ochota jednotlivcov. Testovanie je tu všade dostupné a zadarmo.
@vroni no vidis vsade inak na som bola na akcii z prace a vsetci testy aj ockovani
No neviem, ci nejaka sala/restauracia si da takuto podmienku. Ak by dali, v klude to zrusim ak bude vela hosti nezaockovanych. My sme v juli boli na svadbe a v celej tej kope ludi (cca 100ks) boli asi 5 nezaockovani, a ti boli testovani, cize zase taka katastrofa to nie je :D
Na toto je tazko odpovedat. Ak by osm bola presvedcena, ze sa ockovat dat nechcem, ani ziadna svadba by ma k tomu asi neprinutila. Ak by sa to dalo poriesit testom, tak v poriadku, to pre mnohych nie je ziadnym problemom

@magaret7 mozno vlastni salu a vhce zistit situaciu. A k tvojej uvahe pre krista pana uz pomaly rok sa tu denne verklikuje hlavný dovod ockovania tak nechapem ako este stale niekto moze napisat to,co si napisala. Dovod ockovania nie je,ze ho nestanes. Budes mat iba miernejsie, slabsie alebo ziadne priznaky.