Svadba bez alkoholu
Ahojte,
myslíte si, že by bolo pre vás ako hosťa v poriadku ísť na svadbu bez alkoholu? Veľmi by vám to prekážalo/chýbalo, ohovárali by ste potom mladomanželov? Svadbu budeme mať v septembri a premýšľame nad tým, lebo ani jeden z nás nepije a ja sa neznášam pozerať na opitých ľudí, ktorí nemajú mieru a nevedia sa správať. Viem, že napríklad v UK alebo Amerike vôbec nie je zvykom mať tzv. otvorený bar s alkoholom, ale každý si tam zaplatí to, čo vypije. My by sme chceli mať svadbu úplne bez alkoholu, ale prípadne by sa to dalo vyriešiť aj takýmto platením si za svoje pitie, lebo v žiadnom prípade nechceme podporovať svojimi peniazmi alkoholizmus, ale asi by sa to stretlo s veľkým odporom a nepochopením. Moja strana rodiny by s tým nemala problém, ale snúbencova asi áno. Je to jeho rodina, viem že si ich beriem spolu s ním, na svadbu sú pozvaní, ale niektorí jednotlivci sa nevedia vôbec ovládať, keď príde na alkohol. Keď sa pred 3 rokmi vydávala jeho sestra, tak mali prenajatú sálu a pitie si nakúpili sami, istá časť mužov z jeho rodiny však všetko vypila oveľa rýchlejšie, ako švagriná s mužom vyrátali a odišli odtiaľ potajomky do krčmy, nikto ich nevedel nájsť, tam sa pobili a volala sa polícia, nevesta bola vynervovaná, zábava pokazená, pokúšali sa tam ešte od krčmára odkúpiť fľaše. Do toho ich opitá sesternica mala hlučný sex s čašníkom v kuchyni, kde si zamkli lietačky a nemohol sa priniesť polnočný chod. Ja sa bojím, že sa niečo podobné zopakuje aj u nás a pokazia nám svadbu, ani nehovorím o tom, ako by sme ušetrili, keby alkohol neplatíme. Na druhú stranu, keby to zistili na svadbe, že sa tam nepije, tak by nasledovala asi ďalšia hádka, bitka alebo úteky do obchodu, tak nám logicky z toho vychádza platený bar. Keby nepijú za cudzie, ale svoje, tak by sa možno miernili, ale asi by nás roky ohovárali, že sme ich zle pohostili, lebo tu sa núka piť pomaly aj 13 ročným deťom na Veľkonočných oblievačkách a pod. a príde im to úplne normálne. Mali ste niekto nealkoholickú svadbu? Príde vám to normálne?
Radsej sa nepytaj na alko na koňovi, spravia z teba podozrivú😃😉☺️
@opica_skorica joj, už som to zistila, mám byť radšej ticho a nechať ich nech skáču po stole, a idú sa opiť do krčmy a hrať automaty, a potom to bude tradičná slovenská svadba😀
Podla mna kazdeho osobna vec, ale musite ratat s tim ze vas niektory ohovoria ...ale to je jedno lebo to sa najde podla mna vzdy 😃 ja som sa tiez po svadbe dopocula komu sa nepacili moje saty a tak a vobec ma to netrapilo mne sa pacili ...a teda mne osobne by to nejak nevadilo, ked som na svadbe dam si s mierou, keby nebol alkohol tak neni netrhalo by mi to zily...na vasom mieste by som ho nezakazala uplne - predsa len hostia nie su deti aj ked ideme s niekym co ja viem do restiky nezakazate mu ze si nemoze objednat vino...dala by som to teda nech si kazdy zaplati sam co si bude chciet vypit na bare
Ozranov a bitkarov nepozvat. A nech sa aj urazia,ale je to tvoj den,max na obrad pozvanku dorucit. Pripitok by som dala na vyber ci alko/nealko. Predsa len nie kazdy si chce pripit so sladkym detskym sampusom/dzusom. Zvysok nech si na bare platia.
Ešte skúste niekoho dohodnúť ako dozor, my sme tiež tak strážili s mužom na sestrinej svadbe nemenovaného človeka s rodiny, dávala pozor na neho aj jeho partnerka, a čo ti poviem, on sa zabezpečil tak, že už prišiel na svadbu mierne nacenganý :D Nie tak, že by to bilo do očí, ale my, čo ho poznáme, sme vedeli, že bežne nemáva takú rozjarenú náladu... mimochodom, partnerku na svadbe okabátil tak, že v kuse pil džús - ibaže keď si ona nedávala pozor, tak do džúsu nalieval vodku. Fantázii sa medze nekladú. Boli sme z neho všetci v strese pred svadbou, ale vydržal, nebol cirkus ani hanba. Možno by si zostala prekvapená, kto každý sa dokáže dať dole, sústredíte sa na tých dvoch, a opije sa na hanbu niekto, s kým by ste ani nerátali. Zažila som už rôzne dedinské kulturácke svadby, aj nóbl a viac menej to bolo vždy o tom istom, ale ani na jednej nebol cirkus, pričom náhodou viem, že cca každá z tých rodín riešila nejakého "problémového uja či strýka". Žiaľ, nie ste sami s týmto problémom, ale kvôli dvom debilom snáď nebudeš kompletne rušiť všetky plány?
Ja s tebou absolútne sucitim a chápem. V rodine takých ozralov máme ale sme ich nepozvali.
Na našej svadbe sme mali "len" víno - podávané formou degustácie vína. Ako myslím, že niekto niekde nejakú fľašu tvrdého aj otvoril...ale dokopy nič sa nevypilo, lebo stále bolo čo robiť.
Možno by som to na tvojom mieste ozvlastnila niecim výnimočným - zavolať barmana, ktorý by miešal drinky-nealkoholicke ale zaujímavé.
Ja keby som šla na svadbu, kde sa alkohol nepodáva, vôbec by mi to nevadilo, pokiaľ by som mala iné "zážitky", v zmysle zaujímavé jedlo, miešané drinky, dobrý program.
@elementissa nezalezi od geografickej oblasti, ci sa na svadbe pije, alebo nie. Si zatazena na vychodniarov. Urcite do dnes lutujes peniaze, ktore si na tu zlu vychodniarsku svatbu minula 🤣. Si predstav, ze ja som bola na zlej svatbe na zapadnom Slovensku. Opili sa a pobili. A co teraz? Ja, ako vychodniarka si myslim, ze vacsina zapadniarov slope 🤣
Ufff, tak toto nevymyslis. Alkoholik si cestu najde a este spravi scenu, ze neni alkohol....to jedine ich nepozvat a neriesit, aj ked su najblizsi. Mozno je to spravna prilezitost spravit krok k tomu, aby sa uvedomili a videli, ze to myslite vazne. Hold smola. Riesili sme podobne....
Ahoj, ja ta chapem, mala som podobne obavy pred svojou svadbou. Manzel nepije ziadny alkohol, ja obcas trocha vino, ale v rodine je s alkoholom problem a na svagrovej svadbe sa to aj vymklo kontrole..ja som to pred nasou svadbou riesila rozhovorom s tymi, co maju s alkoholom problem..poprosila som ich, aby nam nepokazili svadbu..na rovinu, lebo raz sa to uz stalo. Na moje prekvapenie sa celkom drzali a opili sa az nad ranom, co uz mi bolo jedno..ale obavy som mala poriadne. Aj ked vsetko dopadlo dobre, popravde, uz by som velku svadbu nerobila, pozvala by som len uzku rodinu..usetrila by som peniaze a sebe nervy😊
@denithestrange1993 s prípitkom nemám najmenší problém, patrí to k slávnostným udalostiam, my sme primárne riešili alkohol až počas zábavy, budeme rozmýšľať nad tým barom, príde mi to ako solídne riešenie, aby boli všetci spokojní.
@zazvorka87 som rada, že to je jasné z mojich slov, lebo nechcem pôsobiť, že len tak z pasie kontrolujeme a zakazujeme, len sa chceme vyhnúť nepríjemným udalostiam, keď obaja vieme, čo sú zač.
@oblecenie99 nad týmto sme premýšľali, ale neviem si to v praxi predstaviť, lebo by sa tiež najust pokúšali podvádzať a keby im niekto zoberie pohár, že už majú dosť, tak by začala mela.
@ckatka ďakujem, snažili sme sa naplánovať zaujímavý program, možno ešte niečo doplníme.
@vreckovka2 to mi je ľúto, tak vieš, čo prežívame, ja úprimne poviem, že ich tam nepotrebujem a cítila by som sa lepšie bez nich, ale rešpektujem, že to je snúbencova rodina a nech sú akí sú, viem že by ho trápilo, keby sme ich nepozvali. Ja možno vyzerám prísne a lakomo podľa niektorých reakcií, ale robím to pre dobro všetkých a fakt už mám toho nad hlavu a je mi do plaču, mám chuť celú svadbu zrušiť, ale snúbencovi by som to nikdy neurobila.
Ja osobne by som pozvanie svadbu bez alkoholu naozaj ocenila a veľmi by som sa tešila 😁 nemám potrebu ostatným diktovať, čo majú robiť, ale nemám rada alkohol okolo seba, alkoholový dych človeka, s ktorým sa rozprávam (áno, aj dve deci vína cítim z dychu) a už vôbec nie veselých ľudí "v nálade"- oni nemajú dobrú náladu, ale sú pod vplyvom drogy, čo je pre mňa teda rozdiel 🤷🏻♂️ bohužiaľ, na Slovensku sa zdá sa nedá bez alkoholu fungovať a čudný je ten, čo ho nemá rád, takže asi s týmto nevzbudite nadšenie 🤷🏻♂️
Vykašlite sa na celú svadbu s rodinou, zbaľte sa a vezmite sa niekde na Seycheloch. Jednak budete mať nezabudnuteľný zážitok a tiež zaručený pokoj. Pri tej zostave čo pozývate, budete mať tak na 98% pokazenú svadbu (u alkoholikov sa isto nestretnete s pochopením že nebudete podávať žiadny alkohol).💁
Ono nejde o to, co je podla dakoho tradicne, skorej drzim palce, aby to pre vas dvoch bol krasny den 🥰
Ja ti držím palce. Aj ja som chcela svadbu bez alkoholu. Rodina celý čas že nebude zábava.. Proste opili sa tam niektorí ako prasiatka.
Ak by som mala robiť svadbu znovu, už len bez alkoholu. Ti, ktorí sa bez alkoholu nevedia zabaviť, sú prípady vhodné pre psychológa a mali by si svoje emóčné a iné problémy riešiť inak než opijanim sa.
Za mňa, urobte si svadbu podľa seba. Inak budete len ľutovať, že ste nemali takú svadbu, akú ste chceli.
@opica_skorica
Ťa citujem : “alkohol je v spolocnosti normalny? Pocujem prvy krat.“
Vážne? Prvý krat? Si sa prisťahovala z moslimskej krajiny, kde nie je normálny a pije sa tajne? 🤦♀️
Áno, v európskych krajinách je požívanie alkoholu v spoločnosti úplne normálne. Ľudia chodia do pubov na pivo, k obedu si dajú pohar vina a na oslavách pripijú šampanským. Je to úplne normálne a nikto z toho nie je v šoku, okrem ľudí, čo práve spadli z jahody a tvária sa, že doteraz si nič také nevšimli
Musím ale skonštatovať, ak zhrniem všetky príspevky, že s alkoholom u nás je naozaj problém a veru nie malý. Nie je normálne, že skoro v každej rodine na každej svadbe sa musí riešiť niekto, kto nemá mieru. Dokonca som zachytila aj príspevky, že práve toto bolo u niektorých dôvodom, že radšej svadbu ani nerobili, aj keby chceli.
@opica_skorica evidentne píšeš o niečom úplne inom ako ja. Ja som opijanie nikde nespomenula, ani s ním nesuhlasim. Bavíme sa o tom, že alkohol na udalostiach či vo dvojici s partnerom je absolútne normálny, ty z toho robia opijanie a fakt nechápem prečo.
@h2 uplne s tebou suhlasim... Som pisala, ze je to blba situacia... Ale asi by som to dala ako pivo vino a teda mozno nejaky bar, ale a tym, ze by som ho cvakla ja.
@oblecenie99 ja už neviem, či sa mám smiať alebo plakať na tom postoji k alkoholu, snúbenec mi na to povedal, že vyvesíme na bar fotky tých dvoch, že sa im nemá nalievať a zostanú triezvi minimálne z tej hanby, a ak to nečakane preženie niekto iný a začne robiť neporiadok a nevhodne sa správať, tak ho naložíme do taxíka a upraceme domov.
Ja som to vyriesila tak, ze sme tomu cloveku dali ultimatum. A naozaj sa drzal a pil s mierou. Na bratovej svadbe potom spravil hanbu aj ked az na druhy den, este furt bol opity ako delo. Odmietla som s nim ist v jednom aute domov....potom sme si to ujasnili a ja s nim travim cas, len ked je uplne triezvy. Tiez boli reci ako mu dospelemu nebude nikto diktovat, tak isto mne nebudr nikto diktovat s kym mam travit cas, hoci je to najbluzsia rodina. Stalo sa aj zle skrz alkohol a uprimne je mi luto, ze nedostal zakaz na nasu svadbu. Mozno by sa spamatal...
Mne by to nevadilo, priam by som to uvitala...neznasam pohlad na podnapitych a opitych ludi...hnusia sa mi...lenze slovaci by taku peknu svadbu nepochopili
@evamarek77 uvažovala, ale túžili sme po klasickej svadbe obaja, máme už poplatené zálohy a väčšinu vybavenú, povedali sme si, že začneme ten alkohol riešiť v predstihu a nejako už bude. Ale hnevá ma to a som smutná z toho, že iné nevesty riešia ako najväčší problém odtieň šiat a príchuť torty a my riešime, že sa niekto odmieta slušne správať a najsmutnejšie je, že oni to vôbec nevnímajú ako niečo zlé a nechápu, prečo s tým máme problém. Oni celkovo majú problémových ľudí v rodine viac, ale my sme to okresali z bezpečnostných aj kapacitných dôvodov, aj keď poviem narovinu, radšej by som tam mala nejakú milú tetu z desiateho kolena, ako niekoho kto vyslovene robí problémy.
Ja ťa tu úprimne chápem, alkohol s mierou tolerujem, ale takéto prasce riešiť, veru nie.
Vôbec však nechápem tie čo na teba útočia a vnucujú okoliu svoj scestný názor že alko musí byť a najme že si lakoma, netolerantna, a hnusne sa vyjadrujú, až im pena ide od huby.
Môj názor - v takomto prípade by som alko dala max prípitok, aj to iba na výber kto chce. A ak by si ustála fakt že budú reči, tak áno viac by nebol, lebo reči budú vždy, vždy sa nájde komu nechutia koláče, vždy komu nesadne výzdoba prečo Marhuľová a nie lososová, vždy niekto že slepačia polievka bleee ,
Aj ja som zažila svadby, že sa pravidelne pár chlapov spilo, aj keď ich regulovali, pokazili napr. 3-4 náladu 150 hosťom, lebo spali na stole(ešte ten lepší stav), rozhadzovali stoly a stoličky lebo Fero je debil a nechce si pripiť, grcali kade tade, alebo ohmatkavali ženy a podobne pikošky. A toto mám ja zažívať a so mnou podstatná časť hostí ?!?.
Ako však kompromisy ?
Mala svadba iba rodičia a fakt najbližší ? Veď ti 2 sú z nich.
Urobiť na pláži- prečo si slávnostný a rodinný deň nemôžu užiť tí ostatní slušní hostia rodina a vy s nimi ?
A ešte agresia ,,?!
Ak by ste mali starejsieho, alebo družbu, môže v rámci programu ako keď sa oznamuje "nesie sa vám polievočka je v nej kohút aj sliepocka", oznámiť že alko sa z preventívnych dôvodov nepodáva,nech sa páči máme veľký výber koktejlov a nealko.
Neľúbi sa niekomu ? Nemusí chodiť., Môže odísť, lebo svadbu organizujete vy, platíte vy, pozývate vy, a naozaj netuším či toooolko žien pozýva na návštevu a pohostenie agresívnych alkáčov a tŕpne čo rozbijú,ogrcaju, s kým sa pobijú a ktorá žena bude mať monokle.
Apropo- 17 rokov chodím na akciu, cca 80 -120 ľudí a nepodáva sa ani kvapka alkoholu, hudba tanec spev tombola program, cca 16.00- 3.00 a zábava taká, že polovica by sa bavila ešte dlhšie, len čašníci sú unavení. Ľudia sa zabavia lebo chcú, nechcú sa ožrať.
@evamarek77 zase ich rodina nie sú nejakí asociáli, to by som si v živote nedovolila povedať, len majú dosť benevolentný vzťah k alkoholu. Problém je najmä v tom, že snúbencov nevlastný otec je takmer v našom veku, vzal si o generáciu staršiu ženu, snúbencovu mamu, a je asi životom nevybúrený, keď sa takto opíja a potrebuje robiť partie opitých ľudí a potom je už iba krôčik k tomu, aby sa to zvrhlo. Ona mu to toleruje a mám z nich pocit, ako keby ho vnímala ako svoje pubertálne dieťa a nie partnera, ale ja nemám právo sa starať do ich vzťahu. Je však faktom, že dokáže excelentne ovplyvniť ľudí okolo seba, aby sa k nemu pridali. Oni si myslia, že sa zabávajú a je to úplne normálne a robí to každý, viď. diskusia, že to tak berie aj veľa iných ľudí.
@cacianka ani nevieš, ako som ti vďačná za tento komentár, lebo ja už som si myslela, že ozaj som ja tá čudná a zlá. S tým starejším je to perfektný nápad, len sa musíme obaja pripraviť na reči.

@banderaska29 ja už neviem ako ti to mám napísať, nepíšem o slušnej konzumácii, ale o ľuďoch, ktorí majú vyslovene problém, a potom do toho zaťahujú aj ďalších a lejú do nich a spravia jednu bandu ako pubertiaci a vymýšľajú, čo zlé urobiť. Urážaš tu jedine ty, nie je to moja rodina, aj keď bohužiaľ bude, ja viem že sa ma strašne snažíš uraziť a ponížiť, ale ja nemôžem za to, že sú takí, akí sú, snažím sa nájsť riešenie. Dobre, neviem čo si tým chcela povedať, ale ja som ich nepozvala, takže mi to je srdečne jedno. A admin by sa mal pozrieť na tvoje vyjadrovanie.