icon

Svadba - rodina s deťmi, kamaráti bez detí

10. júl 2025

Ako by sa vam pacilo, keby ste pozvani na svadbu s tym,ze rodina moze prist s detmi a kamosi bez deti? Robi sa to tak bezne? Ja by som to urobila bud, alebo. Bud vsetci s detmi alebo bez. Ci to viete pochopit?

oblecenie99
10. júl 2025
@miskakyska

Kým sa sem nedotrepal tento trend , deti boli súčasťou každej svadby a neprekážali nikomu...teraz vadia každej pipine, ktorá hľadí na deti pomedzi prsty...a skrz toho len zbytočné konflikty medzi rodinami a kamarátmi... nabudúce je čo na rade?..svadba bez koho?😃

@miskakyska Mám 35 rokov a nespomínam si, že by sme boli ako deti na akejkoľvek svadbe komukoľvek, okrem najbližšej rodiny. Práve naopak. Rodičia chodili častejšie na svadby, bolo ich viac ako teraz, my ako deti sme vždy zostali doma, strážili nás starí rodičia. Nebolo vôbec trendom brať kamošom/susedom na svadbu kompletne celú rodinu ani "kedysi".

mamaaja82
10. júl 2025
@miskakyska

Kým sa sem nedotrepal tento trend , deti boli súčasťou každej svadby a neprekážali nikomu...teraz vadia každej pipine, ktorá hľadí na deti pomedzi prsty...a skrz toho len zbytočné konflikty medzi rodinami a kamarátmi... nabudúce je čo na rade?..svadba bez koho?😃

@miskakyska kedysi rodicia mali vychovane deti,pozri sa na tych malych bohov dnes,to na svadbe chce maloktora nevesta a ja to plne chapem.A my ako deti sme chodili na svadbu len rodine nie kamaratom nasich rodicov.

unicornlady
10. júl 2025

Moji rodičia sa tiež chodili zabávať na svadby bez nás.
Iba na jednej som bola (svadba mojej krstnej). A to bola malá rodinná oslava.

oblecenie99
10. júl 2025

Autorka, tebe sa môže zdať, že tých cca 8 deti je už nič, lenže treba si uvedomiť, že žiadna sála nie je nafukovacia. 8 deti sa rovná 8 ďalších stoličiek, 8 ďalších miest. Namiesto nich sa pozvalo možno 8 dospelých, bližší kamaráti, kolegovia, ktovie.. mladomanželia urobili kompromis, deti rodiny pozvané sú a tam proste potiahli čiaru. Treba to akceptovať a podľa toho, ako to vyhovuje tebe, sa zariadiť. Ja som vyššie napísala dôvody na našej strane (nie, nešlo o to, že som bola pipuša, ktorej vadia deti). V podobnej diskusii pred rokom som dostala na hlavu, že keď som socka a nemala na to (rozumej zorganizovať veľkú svadbu, lebo v našom.pripade by to s deťmi už vyšlo na veľkú svadbu, ktorú sem ale NEchceli), tak som si nemala robiť žiadnu svadbu. Jedna prispievatelka vtedy napísala, že jej malá myslím 4 ročná? tak nejak, dcéra by mala traumu z toho, že nemôže vidieť nevestu a byť pekne oblečená a vykrúcať sa na parkete.. neviem, čo na to napísať. Ale vôbec ma to neprekvapuje, zažila som už aj plamenne diskusie na tému "adult friendly" hotelov a rozhorčene príspevky rodičov a detmi.

unicornlady
10. júl 2025

@oblecenie99 Pamätám si. Tieto témy (svadba bez detí) tu boli viackrát. A tiež si spomínam na tú ťažkú "traumu", že dieťa nemôže byť s mamou na svadbe.
Ja síce tiež beriem, že deti sú súčasť života a treba ich začleňovať. Avšak neznamená to, že musia byť všade s tými rodičmi.

A keď rodičia chcú ísť sami do divadla, kino, ples, večera... to už nevadí?

Aj hotely bez detí bola téma, tiež si spomínam.

Veď to je ako napr. hotely, kde nemôžeš zviera priniesť. Ja nie som psíčkar, ja by som si taký vybrala. Pre niekoho je pes viac než človek, no tak ten by asi nešiel do takého, lebo by mal pocit, že jeho pes je diskriminovaný.

oblecenie99
10. júl 2025
@unicornlady

@oblecenie99 Pamätám si. Tieto témy (svadba bez detí) tu boli viackrát. A tiež si spomínam na tú ťažkú "traumu", že dieťa nemôže byť s mamou na svadbe.
Ja síce tiež beriem, že deti sú súčasť života a treba ich začleňovať. Avšak neznamená to, že musia byť všade s tými rodičmi.

A keď rodičia chcú ísť sami do divadla, kino, ples, večera... to už nevadí?

Aj hotely bez detí bola téma, tiež si spomínam.

Veď to je ako napr. hotely, kde nemôžeš zviera priniesť. Ja nie som psíčkar, ja by som si taký vybrala. Pre niekoho je pes viac než človek, no tak ten by asi nešiel do takého, lebo by mal pocit, že jeho pes je diskriminovaný.

@unicornlady Nám sa to stalo opačne, boli sme v hoteli, o ktorom som netušila, že je celkom dog friendly (pozdravujem do Fisu na Štrbskom plese 😄). Ako bežne mi nie je úplne komfortné vychutnávať si hotelové raňajky za sprievodu stekotu a psov, pletucich sa rovno pod nohy 🙈 ale vôbec mi nenapadlo sa za to nasrať, však naša nepozornosť, resp. voľba.

Ja chápem, že deti je potrebné zaclenovat a že sú našou súčasťou (ja by som napr. nešla na dovolenku bez nich, a pritom je plno ľudí, ktorí s tým nemajú žiadny problém, a podľa mňa je to úplne v poriadku), lenže nie vždy ich môžeme zobrať so sebou a všade. Mna napr. vlastná krstná mama nepozval na šesťdesiatku, boli tam jej deti a ich manželia, vnučky, brat so ženou (čiže moji rodičia) a vôbec som to neriešila (ja som to aj zobrala tak, že uuuuuf, ušetrena stovka 🙈😅). A pritom zase pozvala našu sesternicu z druhého kolena, tam sa fakt nemohli vyhovoriť na to, že len najbližšia rodina Ale asi sú si blizsí ináč, neviem, v pohode. Lebo keby pozyvala mňa, už musí aj môjho muža a vlastne aj deti. Teda s nami už plus štyria. A moju sestru s mužom. Dokopy ďalších 6 ľudí. Ja ju úplne chápem. Aj autorkinu kamošku. Už som sama robila svadbu, a viem, aké ťažké je trafiť sa do zoznamu tak, aby sme nikoho neurazili (nedá sa). Aj tak sa dakto urazí. Niekto si vezme k srdcu, že kamoška nepozvala moje deti, kvôli inej svadbe si zas povie nejaká sesternica, že fasa, ja s mužom tam nepatrime, hlavne že je tam jej kamoška a všetky jej tri malé deti... Ľuďom nevyhovies.

unicornlady
10. júl 2025

@oblecenie99 My sme raz boli v jednej reštaurácii, kde prišli ľudia s 2 psami. A najprv čašník im to nechcel dovoliť - byť vnútri v reštauácii so psami, potom privolil.

Moja sestra (ako psíčkar) sa čudovala, prečo im to nechceli dovoliť.
Ja som sa čudovala (ako nepsíčkar), prečo im to dovolili. Veď hygiena atd.. mohli vonku na terase sedieť s tými psami. Zase až tak moc nefúkalo, že by sa im tam nedalo jesť.
Alebo mohli tých psov nechať vonku v altánku. Veď vonku nikto nebol, tak sa nemuseli báť o psov.

mk1111111111
10. júl 2025

Ked to nevies prekusnut, jednoducho nechod. Je pravda, ze dieta je vasou sucastou, ale nie je sucastou rodiny snubencov. Tak, ked budes robit oslavu Ty, tak volaj koho chces s detmi, ci bez deti. Tiez sa nikto neurazi.

jeennyv
10. júl 2025

Deti asi maju tisickrat viac radost zo svadby ako dospeli..a ta selekcia…ked nemam na to, pozvem len rodinu atd a urobim svadbu na aku mam, nie takto…to je max neprijemne povedat tak vy s detmi nie, len sami…jasne, je to kazdeho svadba, ale robim na co sa citim a mam

anonym_d96c5e
10. júl 2025

@anonym_autor
Kamoška spravila najlepšie ako mohla! Ja som to chcela rovnako ale môj snúbenec nesúhlasí. On je názoru, že ked môže rodina prísť s dieťaťom tak to nebude zakazovať ani kamarátom. Výsledok? Na svadbe budeme mat 20 deciek ktoré som v živote nevidela a už teraz mi z toho beha mráz po chrbte ako to vypáli.
Rátam aj s tým ze o 10 pôjdu všetci domov a svadba sa tak skončí

jajanka31
10. júl 2025

Spytam sa ta tak ak ty budes robit svadbu svojmu dietatu povedzme dcere zavolas aj tu kamaratku s kamaratom co maju svadbu teraz? Predpokladam ze nie. Lebo vies ze ked bude mat svadbu jej neter synovec urcite bude pozvana..
My sme tak mali a to aj z takeho dovodu ze kapacita miesta bola 33 osob, mali sme 25 dospelych a 5 deti. Ak by sme volali vsetkych dospelych aj s detmi bolo by to 25 dospelych a 22 deti? Ja som teda taku skolko svadbu nechcela. Vsetci dospelaci si velmi pochvalovali a velmi sa zabavali bez deti.
Ak by ma takto niekto pozval teraz a nemam kde dat 8 mesacne tak neidem.

zuzana76
10. júl 2025

Zavisi od situacie. Ja by som asi zvazila volanie rodin kamaratov s detmi, ak nechcem pozvat deti a urobila len mensiu rodinnu svadbu. Ale mozno je to niekto, kto sa vydava, zeni posledny z partie a na predoslych svadbach bol, lenze kamarati uz maju deti, nie jedno, ale dve alebo tri. A mat na svadbe 20-30 malych deti podla mna tiez nie je bohvie co. A povedzme si uprimne, kolke z dnesnych deti su nevychovane a kolki rodicia nechaju dietko, nech si robi, co chce. V konecnom dosledku by som uz pri pozyvani prekonzultovala tuto situaciu s dotknutymi rodinami a nechala ich, nech sa sami rozhodnu, ci maju niekoho na strazenie a pridu za takychto podmienok.

eeffka
10. júl 2025
@miskakyska

@miskakyska nuz skor si myslim ze napr ja ked som sa vydavala nrjake deti sa neriesili, lebo som mala pod 30, kamosky slobodne alebo cerstvo vydate a v rodine sme ziadne male deti nemali, ani u muza, proste ako generqcie rastli tak sa zenilo/vydavalo, teraz svadba pomaly v 35-40, to uz poniektori 2x rozvedeni, inde 3deti v seriovke aby sa nedajboze robit nemuselo ist...

ivangeline
10. júl 2025

Mne to vôbec nepríde cudne.

smajliica
10. júl 2025
@oblecenie99

@miskakyska Mám 35 rokov a nespomínam si, že by sme boli ako deti na akejkoľvek svadbe komukoľvek, okrem najbližšej rodiny. Práve naopak. Rodičia chodili častejšie na svadby, bolo ich viac ako teraz, my ako deti sme vždy zostali doma, strážili nás starí rodičia. Nebolo vôbec trendom brať kamošom/susedom na svadbu kompletne celú rodinu ani "kedysi".

@oblecenie99 pripájam sa. Mám po 30-tke a na svadbe som ako dieťa bola ujom a tetám. Inak išli rodičia a my sme boli u babky.

taktotedanie
10. júl 2025

@anonym_autor treba akceptovat rozhodnutie mladomanzelov
Ano u nas sa to robi bezne, komu sa nepaci nech sa za pozvanie podakuje a sedi si doma na zadku

terezka1947
10. júl 2025

Keď je raz rodina veľká,svadba je veľká s niekde musíš ustrážiť kapacitu saly. Trošku sa na to musí človek pozrieť očami tých mladomanželov. Keby mi nemal kto strážiť dieťa,tak by som na svadbu nesla. Resp.na chvíľu a potom domov.

mamina7070
10. júl 2025

uplne normalne to je, pomerne bezne, najma ked su naklady na svadbu vysoke a dieta zaberie miesto, tak sa pozvu len z rodiny a kamaratov deti nie nechapem
ze to niekoho vobec
prekvapi

vilma7
11. júl 2025

Tento nápad mi ponúkla moja mama, že nech kamarátku pozvem bez detí, tak som jej hneď povedala, že to v žiadnom prípade. Detí k nej patria, pozvem ich ako rodinu a či príde s alebo bez detí, rozhodne ona.
Tiež by sa mi nepáčilo ak by ma pozvali bez detí. Iné by to bolo, keby detí ísť nechceli.

ha_ha
11. júl 2025
@nikaeli

@ha_ha v poriadku. Je to môj názor. Bez detí by som jednoducho nešla a mladomanželom by som to vysvetlila. Moje deti sú moja rodina a sú pre mňa viac ako kamaráti, o to viac ak ich nedokážu akceptovať ako moju súčasť. Tak ako oni majú svoje dôvody prečo deti nie, tak mám ja svoje dôvody prečo deti áno 🤷🏻‍♀️ to je celé a myslím, že nie je dôvod na hádku. Jednoducho mám iný názor, tak sa navzájom akceptujme 😉

@nikaeli Akú hádku? Ja sa predsa s tebou nehádam. A ani netvrdím, že deti nie sú prednejšie, než kamaráti. Ale to, že sú deti pre mňa najprednejšie na svete, ešte neznamená, že musia ísť vždy a všade so mnou a kto neakceptuje, že deti sú mojou súčasťou (čo, mimochodom, nie sú) a nechce ich na svojej svadbe, ma sklame, či nebodaj nahnevá. Osobne by som neťahala malé dieťa na žiadnu svadbu (bavíme sa o dieťati vo veku, ako má autorka), lebo si to tam neužije nikto, to dieťa už vôbec nie, ani jeho rodičia a ostatných bude akurát tak vyrušovať. Radšej, ako ísť na svadbu s maličkým dieťaťom, odmietnem pozvanie a budem s ním doma.

ha_ha
11. júl 2025
@miskakyska

@miskakyska Kedysi boli deti Z RODINY súčasťou každej svadby a sú aj súčasťou tejto. Tu sa jedná o deti kamarátov. To je dosť rozdiel podľa mňa.

anickaaa6aaa
11. júl 2025

Ja som asi iná ale to fakt nevydržite niektoré jeden večer bez deti? Treba udržiavať aj priateľstva lebo deti vyrastú a neostane vám nikto…

anonym_edd1ba
12. júl 2025

Ja som bola pred casom na svadbe, na ktorej boli aj deti a aj ked mam deti rada, nechapem niekedy niektorych rodicov ako napr. tu… Zacal sa obrad, niekomu sa tam pocas neho ani nie ze rozrevalo, ale rozvrieskalo decko, kricalo na cely kostol minimalne polku obradu, ze bolo miestami tazko rozumiet, co hovori knaz … Samozrejme, rodicia sa spamatali az skoro na konci obradu, ze by mohli ist bokom, nech sa dieta skludni.. Keby som na mieste nevesty, asi by ma j*blo.. Podla mna decko nie je taky problem ako rodic, ktory to decko neukociruje a necha ho narusat danu udalost.. Uz ked je uvolnena zabava, nech si tam lietaju po sale ako sarkani, ale takto pokazit obrad…

cacianka
12. júl 2025
@anonym_edd1ba

Ja som bola pred casom na svadbe, na ktorej boli aj deti a aj ked mam deti rada, nechapem niekedy niektorych rodicov ako napr. tu… Zacal sa obrad, niekomu sa tam pocas neho ani nie ze rozrevalo, ale rozvrieskalo decko, kricalo na cely kostol minimalne polku obradu, ze bolo miestami tazko rozumiet, co hovori knaz … Samozrejme, rodicia sa spamatali az skoro na konci obradu, ze by mohli ist bokom, nech sa dieta skludni.. Keby som na mieste nevesty, asi by ma j*blo.. Podla mna decko nie je taky problem ako rodic, ktory to decko neukociruje a necha ho narusat danu udalost.. Uz ked je uvolnena zabava, nech si tam lietaju po sale ako sarkani, ale takto pokazit obrad…

@anonym_edd1ba aj počas zábavy to nie je ok, čašníkom sa pliesť pod nohy, naháňať sa ako šarkany dosť otravuje hostí aj na parkete, lebo " veď je to dieťa - môže všetko", ak je u rodičov na tróne a nikto ani krivym okom pozrieť

anonym_23383e
13. júl 2025

Môže to byť aj z kapacitných dôvodov každému ďalšiemu dieťaťu stolicku. Plus si volajú kamarátov aby sa s nimi zabavili. Veď najväčšiu zábavu majú s kamošmi a mladými ľuďmi tancovačky atď. Nechcú aby ste sa s dieťaťom striedali chodiť niekde vonku na ihrisko atď a večer o 9 ísť s ním domov spať

mariska1989
13. júl 2025

Pokiaľ nie ste ďaleko od domova tak jedine potom na chvíľku odbehnúť domov a napr po hodine / dve sa vrátiť uspať si dieťa napr . Poprípade sa opýtať ci by prekážalo keby bol do 8/9 potom s nim domov a nech ho stráži teda a vy nazad na svadbu a zabávať sa

nyusika
14. júl 2025

Robí sa to bežne a je to super !

saxalendra
14. júl 2025

@anonym_autor
naša dcéra chcela pôvodne bez detí, ale keďže má malých súrodencov a bratrancov, tak by to ani nešlo. Potom má aj pubertálnych a dospelých bratrancov, sesternice a súrodencov a tých chcela pozvať s frajerkami/frajermi. Mne to prišlo nefér voči tým deťom, ktoré sú jej priama rodina, uprednostniť viac kamarátov, alebo aj cudzích frajerov/frajerky. S nimi si môžu robiť žúrky hocikedy cez rok, prečo práve na svadbe by ich malo byť veľa. Ale detí kamarátov a sesterníc a bratrancov nepozývajú.
Vo všeobecnosti je to teraz taký trend, pozvať bez detí. Niekomu to vyhovuje, niekomu nie. My sme na našu pozývali aj s detmi a chodili aj kamarátom s deťmi, tak nás pozývali.

gerrwie_girl
14. júl 2025

Samozrejme, normalna vec. Rodina tam je jasne ze prídu aj ich deti lebo aj tie su tvoja rodina. Ale kamoši sami. Aj u nas to tak bolo aj všade kam som šla na svadbu.

gerrwie_girl
14. júl 2025
@nikaeli

Svadba je rodinná záležitosť. Deti sú súčasťou rodiny. Ak by som dostala pozvanie na svadbu s podmienkou 'bez detí', poďakovala by som za pozvanie a na svadbu nešla. Tak ako ja akceptujem rozhodnutie mladomanželov, aj oni by mali akceptovať to moje 😉 nevidím dôvod urážať sa či už na jednej alebo na druhej strane.

@nikaeli svadba je rodinná záležitosť ale ona píše o pozvani deti kamarátov nie? Tie nie su rodinou nevesty ani ženícha.