icon

Svadby známych a kamarátov

17. apr 2023

Ahojte. Riešim takú vnútornú dilemu. Som akurát vo veku, kedy sa moje kamošky už vydávajú. Samozrejme, poznám veľa ľudí, kamošky, kamošov, známych a tak sa častejšie stáva, že som aj pozvaná na svadbu.
Akurát však tento rok vychádzajú až 3 svadby a ja som už počítala, koľko to bude stáť peniažkov. Nie som žiadna zgrloška, no s priateľom si plánujeme vziať časom hypotéku, kúpiť auto, riešiť spoločne bývanie, snažíme sa aj šetriť, samozrejme človek chce ist na dovolenku,...
Príde mi to celkom dosť, dávať toľko peniažkov na svadby.
Možno preto mi to ak príde, lebo len minulý rok sme skončili VŠ obaja a síce zarábame slušne, vieme, že pre našu budúcnosť potrebujeme myslieť aj na nás.
Neviem, ako to riešiť? Samozrejme, keď ide o blízku rodinu, svadba áno. Ale čo sa týka toho, že toľko známych a ľudí nás pozýva, ako to riešiť? Fakt mám v sebe pocity, že chcem aj ísť, ale zároveň viem, že je to finančne celkom dosť.
Obaja máme 26, naozaj je to taký vek, že veľa našich známych sa teraz berú. 🙂
Zároveň však nechcem byť len sebci. 🙂

colsami
17. apr 2023

Problem nie je svadba ale zmyslanie ze musis mat profi make up (aj na vlastnej svadbe som sa sama licila, nie to kazdu cudziu riesit) a ked musis mat stale iny look len preto ze sa ako dievcata poznate... No tak asi vam to nie su taki blizki ludia, ze najma chces byt s nimi v ich den.
PS: ak ste v uprimnom vztahu k svadobcanom, vies ci si mozte nemozte dovolit aj nejaky extra penazny dar (na 26 rocneho cloveka je uuuplne v pohode 50 euro, cize 100vka na par, a uplne bezne sa tak dava aj dnes), nebude to predmetom... Mali sme svadobcanov napr moju kamosku co nam dali uplne smiesne peniazky, absolutne som to neriesila, viem ako na tom su, a uz len ze prisli som bola rada. Aj keby mali prist s nicim ich tam proste pozvem lebo ich tam chcem mat.

Takze rozmyslat vo veku 26 ked navyse obaja pracujete, ze nebudes chodit na svadby, z dovodov ktore si popisala... Stale ine saty a liceniec... Zmen zmyslanie a zivot bude jednoduchsi a krajsi.

Minuly rok som bola na 5 svadbach za cca 5 mesiacov a zarabame uplne priemerne a vobec nemam pocit ze prave svadba a primerane svadobne dary a pripravy vyrazne zasiahli rodinny rozpocet.

sajmonka_1216
17. apr 2023

No ja som na RD a s manželom žiadnu svadbu neodmietneme.. tento rok ideme na 3 svadby.. dali si tu námahu a aj pri takých sumách aké sú nás pozvali, dali vytlačiť pozvánky, donesu vyslúžku atd atd..
keď sa budeš ty vydávať a oni neprídu kvôli pár eurám nebude ti to luto? Ja by som si povedala že aj kašlem na ich peniaze, len som chcela aby sa zabavili a aby boli v ten deň s nami..
Nemusíš byt hviezda vecera a mat účes a šaty za 500€..

babulkomale
17. apr 2023

Až tri svadby 🤦 podla mna si lakoma.

zorkahorka
17. apr 2023

Nedavno ste dostufovali, chcete mat vlastne byvanie a na svadbu chces ist vo velkom - zakazdym v inych satach... tie by ma vo vasej situacii stvali najmenej a isla by som v tych istych. Dar dajte po 100 eur, na ziaden redovy by som uz nedala. Nie je to povinne. Ak sa viete dohodnut, zvezte sa viaceri jednym autom. Tri svadby vas nezruinuju, urcite by som sa na nuc nevyhovarala. Oni to zas potom vratia vam, ked sa budete brat - myslim dar.

river_song
17. apr 2023

V zivote som si na ziadnu svadbu (okrem vlastnej samozrejme) nedavala robiť makeup a uces v salone.. zvladla som to aj sama.. šaty som zohnala aj v sekaci pekné za par eur, mam ich dodnes, okrem toho aj pár iných ktoré veselo tocim na takéto príležitosti, a teda vôbec mi nieje blbé si 2x obliecť to iste.. a čo sa týka daru, dam tak aby to pokrylo "moju účasť", cize ked mladomanželia hradia naše ubytovanie, davame viac, ak je to tu v okolí, o niečo menej, podľa finančnej situácie, ci je mi to niekto bližší alebo nie, atď.. prostr účasť na svadbe mi nepride finančne natoľko náročná, aby som to musela odmietnuť...

vroni
17. apr 2023

Šaty môžeš kľudne použiť rovnaké, nejdeš na svadbu ohurovat kamosky, make up a účes si vieš spraviť aj sama. 50 euro na osobu bohate stačí, svadba nie je zárobková činnosť. Ak dáte ešte nejaké peniaze pri redovom plus cestovné, vojdete v pohode do stovky. To zase nie je suma, z ktorej by si sa musela rúcať. Ani z platu v MS.

deti95060810
17. apr 2023

@mima172 šaty na svadbu zo sekáča? tak tie by som chcela vidieť....🙄

lucikedolls
17. apr 2023

Áno verím tomu, že pre niektoré mladé baby to môže byť dnes pohroma ísť na svadbu v šatách ktoré už niekto videl 🙈 A áno keď k tomu ratas kaderníčku, umelé nechty, líčenie, umelé mihalnice, obočia a podobne "vylepšenia" áno môže ťa výsledná suma prekvapiť....
Ak sú to známi, ktorí sú ako píšeš po celom Slovensku a vlastne sa už možno ani nestretavate tak nemusíš ísť. Ty musíš vedieť ako ste si blízky s novomanželmi, len aby si neostala prekvapená, keď sa raz budeš vydávať ty a väčšina bude rozmýšľať rovnako a odmietne pozvanie.

mima172
17. apr 2023

@deti95060810 Nech sa páči, stali 5,60€. Dalo k ňom som mala značky Papaya, tiež zo sekáča a to stalo 4€.

mima172
Autor odpoveď zmazal
muchotrafka298
17. apr 2023

@laila22 toto co pises je teraz coraz castejsie. Tiez mam taku skusenost, ze si ludia mysleli, kolko na svadbe zarobia a boli v minuse. Lebo mali vykalkulovane, kto im "musi" kolko dat a v obalkach nakoniec bolo 20 EUR od velmi vela hosti. Teraz to nie je nic nove, ze sa na svadbu ucelovo pozyvaju ludia, od ktorych sa ocakava "vela penazi". V niektorych oblastiach doteraz sa vedu zosity, kto dal kolko na ktorej svadbe, koho musi pozvat a kolko mu treba dat.

Ja osobne som bola raz pozvana s byvalym partnerom (boli sme spolu par mesiacov) na velku opulentnu svadbu jeho znameno, s ktorymi nebol XY rokov v kontakte. Bol pozvany len preto, ze ocakavali, ze da tisice, kedze pracuje v zahranici. Jemu bolo trapne odmietnut pozvanie lebo "to sa predsa nerobi" Nakoniec tam isiel sam, pretoze som musela cestovat cez cele Slovensko a nahle mi sefka zrusila dovolenku, cize by som sa tam na tu svadbu nevedela dostat v rozumnom case.

mima172
17. apr 2023

@deti95060810 * dalo = sako 😱😃

dzejsik
17. apr 2023

tak ja neviem, my si vzdy dohodneme sumu (aby sa pokrilo aspon menu za nas) a tu bud rozdelime medzi obalku a vykrucanku (redovy), alebo do redoveho hodis uz len tak zo slusnosti 10€ a zvysok je v obalke, ubytovat sa mozte v najlacnejsom hocicom, kedze tam len prespite a ranajky si spravis rovnake ako doma … saty pokial neplanujes dlhe, sa daju prestriedat z toho co uz mas alebo si pozicat od niekoho … cele je to skor o tom, ci ist chcete alebo nie a ak viem ze ist chcem, tak si na to napr. mesacne odkladam, ved casto clovek o svadbe a pozvani vie pol roka az rok dopredu

marca12
17. apr 2023

Boli roky,ked sme mali aj 3-4 svadby rocne a bolo by ich aj viac,ale kryli sa terminy svadieb,tak sme museli vyberat,ci ide o rodinu alebo len kamaratov. Neodmietli sme nikdy. Saty som mala na kazdej rovnake,topanky tiez,jedine utratene financie boli,co sme dali do obalky. Tiez sme vtedy setrili,kde sa dalo,byvali sme v podnajme a prijmy sme nemali az take dobre. Ale nie je povinnost zucastnit sa. Mozte aj odmietnut pozvanie.

mvagusta
17. apr 2023

Ako to tu tak citam..ma zaraza jedna vec. Som nevedela ze svadby sa robia preto aby mladomanzelia “zarobili” alebo aby “sa im vratili naklady” preboha…?? To fakt?? To sme tak hlboko klesli,aby par ocakaval ze dostane dar (najlepsie prachy) lebo sak svadba velka,ludi moc,no kto to poplati vsetko?!?! Nikdy nerobim to na co nemam… my s mojim sme sa brali po 13r so 4mes dcerou na rukach (tak sme to xceli neponahlali sme sa..) ja som kazdemu jednemu hostovi na svadbe ZAKAZALA nosit akekolvek dary typu peniaze a pod. Mali dovolene priniest tak akurat kvety alebo kolaciky. Mali sme krasnu svadbu v kostole spojenu s krstom dcery + slavnostny obed na Morave.. ja si ani len neviem predstavit aby som od niekoho ocakavala peniaze dar alebo co..my sme ludi (cca 30) pozvali,nie preto lebo “to sa musi,to je sesterka od kona bena kt.som soce nevidela 10r ale mama povedala ze sa to patri!) ale preto ze sme s nimi chceli oslavit nasu vynimocnu chvilu,nasu svadbu.

Autorka: naozaj zalezi ci im das do obalky 20e/100e/500e…? Ci bdues mat na 3 svadbach jedny saty,alebo vykradnes butik od Chanelu.. ste mlady par,urcite viete minut peniaze aj inak ako na svadbu LEBO je to slusnost dat.. a vyber si ci na tie svadby ides lebo “musis” alebo ides preto,ze tych mladomanzelov mas rada a xces byt v ich den s nimi..

marca12
17. apr 2023

Tak musis ubrat z narokov. Podla mna 100€ uplne staci dat do obalky a pri redovom po 10€,alebo 80€ do obalky a po 10€ pri tanci. Makeup a vlasy si spravis aj sama,saty,topanky tiez mozes mat rovnake. Vyhodit 300€ za svadbu je hlupost. Ale to si uz ty musis zvazit.

tamitamitami
17. apr 2023

Ja by som určite šla ........ Finančne by som to spravila tak aby vás to čo najmenej zaťažilo.

Šaty môžeš pozrieť na bazároch, veľa krát kúpiš z druhej ruky ešte aj s visačkou.
Do obálky by som dala 100€ keď sú to vzdialenejší kamaráti. Ak to neni vo vašich možnostiach kľudne aj 60€, 80€.
Ubytovanie by som vybrala niake lacné (veľa krát sa dá zohnať aj za 50€) veď tam budete iba pár hodín.

sandrasstini
17. apr 2023

@simona20201309 krasne napisane!
Keby clovek nema ine vydavky tri svadby su v pohode. Ale pri oslavach rodinych, blizkych, vianociach ci beznych vydavkoch tri svadby su za mna dost a to chvalabohu netreme biedu.
A teda napr ja sa rada pekne obleciem, dobre topanky atd. A teda vieme ake su ceny v obchodoch uz len obycajna zara ci reserved napr ma take krajsie saty od 50€ vyssie k tomu topanky doplnky.
Ak zena nema tieto veci musi to vsetko kupit.
Plus benzin tam spat, pripadne ubytko, dar min 100€.
Nvm mne to nepride malo, min 250€ na svadbu je 850€rocne. Jasne ked je to rodina blizka velmi dobra kamoska, ale ked ste mladi ludia a poznate napr 10 parov co sa budu zasnubovat tak amen ma.
A to sa sama malujes a ceses samozrejme.
Ja by som sa podakovala a povedala ze zial v ten termin mame uz zaplatenu dovolenku.

matkahelka
17. apr 2023

@deti95060810 tiez sekac, rovne 3€

laila22
17. apr 2023

@muchotrafka298 presne ako tento svadba ho vyšla veľmi veľa. Na svadbe vyše 100hosti v štvorhviezdickovom hotely, všetko naj. Plat nič moc.. asi cvakali rodičia... Lebo sám by takú svadbu nedokázal zaplatiť... A potom, tiež že v obálkach bolo 20€ miesto 200€.

deti95060810
17. apr 2023

@matkahelka akože áno 3e, ale mne sa nehodia....

deti95060810
17. apr 2023

@mima172 🙄

panelacikova
17. apr 2023

@matkahelka pekné, ale ja by som si ich na svadbu nedala ani keby čo 🙂 ja teda chodím na takéto veci, ako sú svadby, tak raz za 10 rokov cca. doteraz som bola na 2 od svojho osamostatnenia sa (čo je posledných cca 24 rokov). ale na obe svadby som sa vystrojila elegantne, dala som si robiť make-up profesionálke, tiež vlasy (inak sa vôbec nemaľujem). vždy si poviem, že už keď idem na takú akciu, nech to za niečo stojí a nech som za herečku 😀

mima172
17. apr 2023

@deti95060810 Na postave so sakom a doplnkami ukázali krásne, každopádne tebe sa páčiť nemusia 😉
Už dávno sa na svadby nenosia róby ako tomu bolo pred X rokmi 🙂

zeldia
17. apr 2023

V úvodnom príspevku si sa vyjadrila veľmi presne ja mám raz toľko rokov ako ty a absolútne s tebou súhlasím akurát doplním že svadby z duše neznasam (zle jedlo lebo sa šetrí a casto príšerná nuda) tiež si viem predstaviť bohovsku zábavu sa niekam trepať do neakej diery 100km - fakt super víkend. Ja som po VS na niekoľkých svadbách bola a nie nevrátili sa mi peniaze od tých čo som im dala dary na mojej svadbe. Ďalšia vec mám rada pekne saty tiež by som nešla v rovnakých lebo bude iné pocasie v júni a iné v októbri. Pointa chod len tam kde sa ti chce a ostatné sa ospravedlň že neprídeš lebo medveď. A chod si za svoje peniaze na svoju dovolenku takto hnusne sebecky a bud šťastná😉

matkahelka
17. apr 2023

@deti95060810 ach, ved to bol predsa priklad toho, ze sa daju kupit pekne saty aj za drobaky. toto nebola svadba, ale oslava mojej 40. a v satach je moja suseda, ktora ma takych sekacovych kuskov plnu skrinu. ja som tu dcere pred mesiacom na bazari kupila nove krasne esprit baleriny s nalepkami, neboli ani obute, zabalene za smiesnych 9€ - vel.39.

lija22
17. apr 2023

@mima172 tie saty su perfektne. urcite si v nich supershick 😃 keby boli dlhe ti vari aj desat eur ponuknem za ne. Veru som nikde taketo saty nevidela a chcela by som 👏

panelacikova
17. apr 2023

@mima172 ja by som ich rada videla na postave, nemáš takú foto? lebo takto visiace na vešiaku pôsobia tak smutne

mima172
17. apr 2023

@lija22 Sú pod kolená, nie dlhé veru 🙂 Ja som kedysi strašne ohrnala nos nad sekáčmi a tvrdila som, že do žiadneho nikdy nevkročím a teraz som tam varená pečená 😃 Naozaj krásne kúsky sa tam dajú "vyhrabať" ☺️

matkahelka
17. apr 2023

@panelacikova to nebola svadba. to bol priklad toho, ze aj za drobaky sa daju kupit pekne saty.
a ak by si sa licila denne, ako ja trebars, tak sa vies nalicit krasne aj sama. resp. este lepsie ako od profi, lebo mas v oku, co ti pristane, dokial mas potiahnut linku, atd.