icon

V čom na svadbu, keď mám nízky rozpočet?

9. sep 2022

Momentálne sme v zlej finančnej situácii,takže nemôžem si dovoliť kúpiť outfit nám aj deťom.Bude veľa hostí s deťmi,všetci sa poznaju,maminy sa chvália v čom a za koľko prídu oni aj deti,ako príde mi to strasne povrchne a ani tam nechcem ísť.Na druhej strane pár nechcem uraziť,sú si blízki hlavne s mužom.Myslite,že môžem ísť v office kostým?Nič spoločenské nemám.Muz takisto 🤦Dcéram som kupila na bazáre,tiež nič extra princeznovske.Isla som podla nasich limitov.Nikdy sme takéto veci doma nemali.Alebo sa vyhovoriť na chorobu a proste neísť.Ale to mi muž neschváli.Za ďalšie ma trápi koľko im dať.Kazdy mesiac sme na nule.Dar nechcú.

bashawelle
9. sep 2022

@elizabet173 tiež to nechápem. Pozvem niekoho na svadbu pre peniaze? Pár kamoškam som ozaj nemala čo dať do obálky, v čase keď som sa vydávala pár mojich kamarátok mi nemalo co dat do obálky. Až do tejto diskusie mi to neprišlo ako problém, možno preto, že sme sa navzájom pozývali zdieľať radosť, nie peniaze 🤷‍♀️
Co sa týka oblečenia, sekac pomôže. Pridávam sa aj k ponúkam, mam niečo po svojich dievčatách plus nejaké moje. Len stále nevieme tu veľkosť.

alanko20
9. sep 2022

Skús darovacie skupiny na fb. Je ich mnoho, podľa bydliska. Ľudia darujú kvantá oblečirnia, aj topánky, kabelky. Zoženieš tak ozaj čokoľvek, aj pre detičky aj pre vás dospelých. Ak máte v nsjbližšom meste textile house, sleduj fb stránku, mávajú akcie všetko za 2€, 1€ atď. Mám odtiaľ 2 saká po 50 centov.

lenkakravcova
9. sep 2022

@petamich To nie je o nejakom typickom slovenskom folklóre alebo čo, ale o tom, že mne osobne by bolo veľmi divné, hanbila by som sa ísť niekam niekoho vyjesť, keď nie som ani jeho blízka rodina.. Keď už idem na svadbu, tak myslím na dobro svadobčanov a nie na to, že tam idem kvôli svojej zábave.
@jana005 To isté pre teba by som napísala.. nejde o to, žeby robili svadbu pre to aby sa zaplatila, ale ja by som sa hanbila ísť niekoho len tak vyjesť, keď sa ani dobre nepoznáme.

jana005
9. sep 2022

@lenkakravcova neviem ako ty, ale ja chodím na svadby len rodine alebo kamarátom.

cocolino234
9. sep 2022

@lenkakravcova teraz som si všimla ten tvoj komentár a normálne som v šoku. :O Takže keď ty pozveš na svoju svadbu kamarátov, tak očakávaš, že si v obálke alebo v darčekovom balení nájdeš hodnotu ich zjedeného a vypitého? a vopred im povieš ako autorke, aby nechodili ak ti nemajú ako vynahradiť aspoň to zjedené? preboha, to je hrozné a smutné. :( A vôbec to nemyslím zle ale úprimne mi tento prístup príde smutný. Pokiaľ svadobčania nemajú na to pozývať na svadbu aj kamarátov, tak nech pozvú len najbližšiu rodinu, prečo by všetci jej kamaráti mali mať dostatočné finančné prostriedky na jej svadbu? oni sa vydávajú? A aj ťa napadlo, že nie každý je taký chamtivý a niektorí tam tých svojich kamarátov pozvú aj preto, lebo tam chcú ich spoločnosť? keby viem, že mi má na svadbu prísť kamarát, ktorý na tom nie je finančne najlepšie, tak mu z toho svadobného jedla ešte aj zabalím.

Ja by som nikdy nechcela, aby mi niekto zaplatil za to, čo tam zjedol. Ak ma obdarujú, tak preto, lebo ma ten dar má potešiť a nie vynahradiť mi peniaze, ktoré som minula na ich zábavu. A ak nebudem mať dostatok financií na svadbu, kde nebude len blízka rodina, tak takú svadbu robiť nebudem. To je hrozné s akým úmyslom ľudia pozývajú na svadbu svojich kamarátov... naozaj aj im by si povedala, že ak nemajú na to ti do obálky dať aspoň za jedlo, tak nech radšej nechodia? :/ takýchto priateľov potom nechcem, obdarúvam nezištne, lebo chcem a ak nemám na svadbu pre všetkých, tak ju nerobím a nie, že budem očakávať, že všetci ktorých pozvem majú v poriadku financie.

85miska
9. sep 2022

@bashawelle keď som sa vydávala dalo mi pár ľudí obálku v nej bola gratulacna pohľadnica a žiadne peniaze. Bolo tých obálok 4. Na nikoho by som si netrúfala povedať že ten to bol lebo nemá extra peniaze. Ani som nepatrala. Pekne je že prišli lebo som chcela aby ten deň boli tí ľudia somnou. Keď idem na svadbu ja konkrétne je to teraz v septembri vyjde má svadba so všetkým okolo 350€ tiež mi tie peniaze budú chýbať ale je to sesternica tak dám jej aj patričnú sumu aj na redove sa dáva u nás. Moje šaty+ kaderníčka+líčenie môjho dieťaťa šaty muž oblek má. Podľa mňa nezáleží či dáš peniaze alebo nie lebo tí ľudia ťa tam chcú mať. Ja mám dieťa malé ale šaty pre teba keď máš veľkosť 42 viem poslať zdarma. Ja musím kúpiť nové lebo som opäť tehotná a dosť veľké brucho 🙄

lenkakravcova
9. sep 2022

@cocolino234 Šokuj sa koľko chceš, ale písala som to z pohľadu POZVANÉHO, nie z pohľadu pozývateľa.
Ja by som sa proste hanbila prísť a nedať aspoň toľko koľko pokryje náklady na jedlo. Ty kľudne vyjedaj koho chceš, keď sa nehanbíš. 🙂 Podľa mňa je to (pre mňa) základná slušnosť zaplatiť si náklady na stravu.
Ja som ja, ty si ty, každý nech si robí podľa seba, nie?

bimbambom
9. sep 2022

Ja odmietam dať peniaze na spoločenské šaty . Nemám problém si dať na seba to čo bežne nosím , niečo slávnostnejšie , alebo to , čo som kúpila v sekáči . Kľudne aj nahlas vymenujem udalosti kde všade som tie šaty mala . Na môj vkus to ľudia priveľmi prežívajú a vôbec to nie je podstatné 🙂 Aspoň pre mňa je dôležitejšie to čo dām do obálky ako to , čo dám na seba 🙂

leuska0910
9. sep 2022

Napis aku mas velkost. Mam dost siat.

macekovam
9. sep 2022

A akú veľkosť nosíš?

lopka1313
9. sep 2022

Ahoj, na kyticu sa vykasli, ta sa uz dnes nedava. Dar daj do obalky, kolko mozes, ak nic, tak daj len kartu, flasu (snad najdes doma, mozno mate v zasobe aj nieco lepsie) alebo kup pekne pohare alebo take nieco.
Ohladom siat, nemas/nevies si pozicat od kamosiek peknu bluzku/cipkovane tricko alebo take nieco? A nejaku sirsiu suknu? Kostym sa podla mna nehodi, nohavice vobec a sukne tam byvaju prilis uzke - ked suknu, tak sirsiu (kludne kratku) a peknu bluzku/slavnostne tricko napr jednofarebne s cipkou na rukavoch. Ja som na poslednej svadbe mala cierne office saty (nosim ich normalne do roboty) a na nich siroku kratku suknu s vysivanymi ruzami, co som si kupila na trhu den predtym (ja by som si ju kupila aj tak, ale priatel mi povedal, ze v satach, v kt som chcela ist, vyzeram ako matrioska, tak som na neho zaganila a ukazala sa mu v tej moznosti, ktoru rozhodne schvalil). Jedina "chyba" bola, ze som bola cierna, ale ja mam tmave farby rada :D a sesterka raz bola v obtiahnutom cipkovanom tricku s 3/4 rukavmi a tutu sukni pre dospelych, ale ona je chuducka, tak na nej to vyzeralo paradne. Akonahle das vysoke topanky, rozpustene vlasy s nejakou ozdobou (napr. som mala predne vlasy zopnute hore do maleho vrkocika alebo inokedy celenku v rozpustenych vlasoch) a das si make-up s vyraznymi napr. ocami, budes vyzerat super, hoc aj nebudes mat na sebe slavnostnu robu. A ku veceru sa kludne prezuj do niecoho pohodlneho. A napr. pred rokom som bola na svadbe v kratkej ciernej sukni (sirokej), pod ktorou som mala nieco ako tutu spodnicku, kde mi trcal ten
volanikovy spodok a na vrchu korzet z maminych asi 15 rocnych siat. U mna nic z toho nebola otazka financii alebo nedostatku spolocenskych siat doma, ale vyslovene moj rozmar a potesenie. A kazdy moj vyzor chvalil 🙂
PS: mam po 30tke, nadvahu a kludne sa obleciem ako mladsie baby, lebo ked sa v tom citim dobre a spravam sa sebavedomejsie - som so sebou spokojna, tak vyzeram proste super ;) drzim palce, nech sa Ti to podari, ak sa budes citit dobre, tak si tu svadbu uzijes bez ohladu na to, kolko stalo Tvoje oblecenie, len to treba prestat v hlave riesit.

kikavadi
9. sep 2022

Akú mas veľkosť ty a dievčatá? Niečo mam doma, kľudne darujem,ak sadne veľkost

laska86
9. sep 2022

@osky amazon nieee..robila som tam 3roky a fotky a realita nema nic spolocne...len dobre chcem

zenazaba
9. sep 2022

Ahoj. Prosim, naozaj napis odkial si a aku velkost nosis 🙏

veronicka88
10. sep 2022

Nikdy!NIKDY som neriešila čo a koľko mi toho dal ako dar.asi Vás pozvali rpeto že Vás CHCU pozvat. Skús trošku menej spekulovat. Nehanbí sa za to koľko môžeš dať,oni si pritom množstve darov nNIKDY nespomenúť koľko ste im dali. Ja keď vidím tie sumy čo ľudia dávajú do obálok tiež mi je niekedy divné ale len preto že ak niekoho chcem niekde pozvať neočakávam automaticky že s ako vydvaok vráti. Netuším nečakám. Obleč si čo chces,je to v podstate jedno,veľká svadba,zaniknete. Ak by som to mala v sebe extrémne rpezivay,slušne sa ospravedlním a nikde nejdem. Prípadne by som šla len sama s manželom(áno aj tak sme boli lebo sme si chceli dlhšie zatancovať,Sebci🤪). Neviem,nejlprezivala by som jednu oslavu na ktorej som každému ukradnutá nejako extrémne....išla by som sa zabaviť,ktovie koľko na to ešte budete mať príležitosti....

bluka2
10. sep 2022

Požičaj si outfit od nejakej kamarátky, sekac/bazár/swap, možno niečo nájdeš. Ak nie, choď v tom čo máš a daj toľko, koľko máš. Aj je to nič, tak nech je nič... O to vôbec nejde. Zabavte sa proste

veronikastrickova
10. sep 2022

@lenkakravcova odkedy sa pozyva na svadbu, aby sa mi vykryli naklady? To je svadba nie z lasky ale pre peniaze, mne prisli na svadbu a dostala som akurat kvet a absolutne ma to netrapilo. Ze aby pokrylo naklady? Fuj, na toto sa svadba nerobi.

lenkakravcova
10. sep 2022

@veronikastrickova precitaj si moju poslednú odpoveď. Možno pochopíš co som tym myslela.. Podľa mňa skôr fuj, nechodí sa na svadbu vyjednať ale pre dobro a potešenie svadobcanov. 🙂 Je to ich deň. Nie môj. A snažím sa o to aby ho mali čo najlepší.

veronikastrickova
10. sep 2022

@lenkakravcova ano, samozrejme ze su aj vypocitavci, ale 99% ludi pozyva na svadbu kvoli tomu, ze ich chcu mat v tento dolezity den ich zivota pri sebe a oslavovat s nimi. To ty asi aj na navstevu dufam, ze chodis s obalkou, ked tam nieco skonzumujes, aby si skodu neurobila a asi to ocakavas aj od ludi co ku tebe pridu.

minutka
10. sep 2022

Aku mas velkost? A manzel?

dori92
10. sep 2022

@lenkakravcova no.... Tak podľa mňa, ak ta niekto pozve na svadobnu hostinu, tak TA POZVE a ráta s tým ze sa tam najes. Keďže logicky je to pozvánka k svadobnemu stolu😀 ľudia sa bežne pozývajú aj na obedy, a keďže sa pozvú tak poväčšine platí ten pozyvajuci. Ozaj tento skostnateny slovenský názor ze zaplatiť svadobcanom náklady na stravu, to je už dosť mimo. Nám tiež nedal do obalky peniaze každý a kto dal tak ci tak poväčšine nepokryl náklady na jedlo. A vôbec by ma nenapadlo to riešiť 😀
Ale tak každý zamýšľa inak
Každopádne by som ale autorku neodhovarala zo svadby preto ze nedaju peniaze do obalky 🤦‍♀️

zuzanockamt
10. sep 2022

@lenkakravcova To aj pri pozvaní na návštevu, obed, večeru donesieš v obálke "stravné"?

sono2
10. sep 2022

Pozri. Nerieš, na čo nemáš.
Ja tiež nezávidím takým čo majú drahé autá, atď Atď.
Žijem, na čo mám. Aj lacne šaty môžu byť pekné!
Skúšaj.
Pripadne chod do Poľska, pozri bazár, mango, zaru.
Šaty kúpiš.

oliviakatka
10. sep 2022

Na poslednej svadbe som mala šaty za 11€ zo stránky wearmee.sk na FB zvyknú mať zľavové kódy až do 40% + majú možnosť zaplatiť za tovar do 30 dní, nemusíš platiť hneď.

Prípadne mi napíš veľkosť, pracujem v sekači, v pondelok budem vykladať nový tovar, môžem ti poslať foto ak niečo príde a pošlem poštou.

martamasarova
10. sep 2022

Skoc do humana, alebo iny second hand, minule som tam videla spolocenske saty za 3 eura, a znackove ...

oliviakatka
10. sep 2022

Čo sa týka obálky, na hostinu sme nešli, boli pozvaní aj moji rodičia - tí dali peniaze, ja vtedy bez práce, som nakúpila žreby v hodnote cca 20€ 🤷🏼‍♀️

sono2
Autor odpoveď zmazal
ikuska27
10. sep 2022

Veď už si tu mala toľko ponúk na darovanie šiat 🙈...že hrúza...neviem čo ešte čakáš....

mima172
10. sep 2022

Autorka - minulú súboru sme boli na svadbe. Šaty, na ktoré som čakala mesiac dorazili a ja som sa do nich nenapchala. V piatok pred svadbou som vbehla do sekáča a bolo tam cca 10 šiat, ktoré sa mi fakt páčili a mali moje číslo. Cena? 5,60 €. Odporúčam pobehať sekáče 🙂

vanilka83
10. sep 2022

Však hod tu veľkosť akú nosíš ja by som niečo nasla a kľudne ti aj darujem 😘