Vzájomné uznávanie krstu katolíckeho a evanjelického
Ahojte,bola by som rada keby mi niekto vedel poradit,ci ked dam maleho pokrstit v evanjelickom kostole a trebars sa neskor rozhodne pre katolicku vieru ci mu uznaju krst? Ja som katolik,cela moja rodina su silni katolici, mm evanjelik a mame dvoch synov,jeden bude asi pokrsteny v evanj,ten starsi a a mladsi v katolickom...Mate niekto skusenost? Dakujem za odpovede
@zuuzika nedelila by som si takto deti,to sa neviete ako rodičia dohodnúť? podľa nepísaného/možno aj písaneho,neviem/ cirkevného pravidla sa sobáš robí v kostole a podľa viery nevesty a deti sa krstia podľa viery otca 😉 ....máme v rodine aj katolícko-evan. manželstvo,sobáš podľa ženy v katol.kostole,dieťa /jedno len majú/ podľa otca je evanjelik,raz sú v katol.kostole a raz v evan.,ale spolu ako RODINA
@lublub hm,fakt klobuk dole....a co sa okolia tyka,neries..vies,to nie je o nabozenstve..ale o "inakosti",reps.ani o tej nie-skor o tom,ze vam ticho zavidia,ze aj tak vam to spolu funguje
a to treba len obdivovat,lebo chce to vela obety a vzajomnej lasky-ale vy dvaja to viete najlepsie.
@dazdovka vies,to je o ludoch......rozumny clovek riesi aky je kto clovek,nie ci je katolik,evanjelik,zid ci mohamedan....mali by sme hladat to,co nas spaja,nie rozdeluje
a kde je napisane,ze s ludmi ineho vierovyznania si nemozme rozumiet-ako s kolegom,susedom,manzelom,atd.
vies,mozno je to u nich iba nejaky "strach"z inakosti...ja som katolicka a mam vela znamych z roznych "duchovnych skrupiniek 😀 "..a rozumieme si...niekedy diskutujeme,rozpravame si co a ako kto z nas co chape...ale najma respektujeme postoj toho druheho 😉
nebud frustrovana,nemas byt preco......ja som zila v dedine,kde boli evanjelici a my jedini katolici a tiez sa na nas pozerali cez prsty...potom ako nas spoznali bariera zmizla....alebo sa apon zmensuje 😀
zi ako najlepsie vies...a ostatne neries,ved clovek ma dost inych starosti,nie? 😉
@terezka1947 neriesim 🙂 a presne ako pises.. sama vidim tu v okoli manzelstva, neusporiadane, neharmonicke, kde zena je trpitelka, pomaly tyrana a podobne a ani rovnaka viera im nezabezpecila statny a laskyplny zivot..
@dazdovka ja som pokrstit chcela, a dohodli sme sa potom tiez ze ked budu baby dospele, tak si vyberu akym smerom pojdu.. a ja tiez viem, verim, ze pojdu mojim smerom 😀 a ty si s manzelom mamal kde sobas? ja nastastie so svokrou taketo problemy nemam.. nas kst v evanjelickom kostole ani nekomentovala, myslim, ze s tym aj pocitla, ekdze sobas bol tiez ev.
@dazdovka nemienim sa ťa dotknúť,len mi nie je jasné ako berú krst evanjelici,lebo katolíci to berú ako prvú a najpotrebnejšiu sviatosť,ktorá je vstupnou bránou do neba a má sa vykonať čím skôr,u chorých narodených detí hneď......teda nechávať to na dieťa,kým dospeje a rozhodne sa je v tomto kontexte neskoro ....osobne si myslím,že rodič má aj v tomto dieťa viesť,rozhodujeme o ňom odmalička,o jeho strave,hračkách,bývaní,výchove,tak takú dôležitú vec ako viera by som ako rodič nenechala len tak "plávať"
@janinah ak mozem zareagovat.. aj my to tak berieme, ano, tak by to malo byt, a tak je to samozrejme hlavne pre partnerov rovnakej viery.. predpokladam, ze aj ty mas partnera tak.. v zmiesanych manzelstvach je to komplikovane.. take problemy z toho mozu byt a casto sa musia robit kompromisy ... takto je to velmi jenoduche povedat, ale kto nezazil, nepochopi 🙂
ako mohol by mi už konečne niekto vysvetliť, prečo je evanjelická cirkev niečo menej ako katolícka??? ! 😠 to, kde žijeme? chce mi tu niekto tvrdiť, že ,ak si človek neurobí krst,resp. ho bude mať až v neskoršom období, tak nebude spasený??? sa zobudte!!!! najväčší hriešnici sú tí najväčší "pobožníci" a konečne si uvedomte, že aj pán farár z kostola je len človek a tiež hriešny!!! verím v Boha srdcom a svojím životom, nie nejakým akože "predpísaným" pravidlom, ktoré v priebehu stáročí menili ludia na svoj obraz 😠 .....toto je fakt sila,ako si dnes ludia mýlia pojmy s dojmami.... 😠 ..uvedomte si konečne,že Boh je všade a všetko vidí, aj to, čo si v kutiku svojej duše myslíte...hrešíte aj svojím myslením, nielen skutkami a slovami 🙄
@mimka11111 suhlasim, len to je zbytocne pisat, pretoze to niektori nepochopia a vzniknu zbytocne "hadky" 🙂
mna tiez zarazuje , ked mi niekto povie, ze ked sa narodi dieta a nahle zomrie, ze ho kat. knaz ani nepochova, lebo nie je pokrstene..
moj manzel nechodi na prijimanie, ani na spoved, zajedno nemoze kvoli sobasu v ev. kostole a za druhe ani nema chut ist kvoli "pravidlam" ktore si zaviedla cikrev a nie Boh...zije slusne, nerobi zle.. ini ludia kazdy den v kostole naoko, aki su dobri katolici a krestania (nevravim ze vsetci) a pachaju zlo.. kto je "horsi"? neopravnuje nas to sudit, sudit nas bude len Boh... ale kto je horsi v ociach Boha? moj manzel za to ze si z lasky zobral zenu inej viery, a odsudila ho cikrev? Boh ho urcite neodsudil uz dopredu.. dokonca ked sme sa bavili o smrti, velka pravdepodobnost je ze mojho muza v buducnosti kat.knaz nebude chciet pochovat.. (zase samozjreme plati ako ktory,ale ten co je v nas urcite nie)
moj manzel neuznava "pravidla" ktore si vymysela cirkev, a nema problem to prezentovot aj verejne, aj pred svojou mamou... dokonca ked sa modli vieru vseobecnu krestansku ( neviem ako sa to vola u kat., u nas ev. je to tak a modli sa vo vieru v vseobecnu) tak on sa modli tak ako to mali katolici "po starom" ako sa to naucil ked bol maly .. verim v svatu cirkev VSEOBECNU.. a nie ako to neskor zmenili na svatu cikrev KATOLICKU..
ale to je na dlhu diskusiu 😀
@lublub tiež som evanjelička,ale takéto veci sa ma dotýkajú a prečo? pretože nikoho neposudzujem podla ich viery,ani podla rasy.......velakrát sa stretávam s tým,ako mi katolícky fanatici hovoria " no,ale vy neveríte v Pannu Máriu..", to čo je za chlopotina? to by som mohla povedať na katolíkov aj ja, že neveria na Ježiša Krista....o to horšie,že takéto zaškatulkované názory má väčšina katolíkov.......to sú ale pobožníci typu "vymodlikať sa do kostolíka každú možnú chvílu",ale akonáhle z kostola vyjdu, hrešia na všetky strany.......ved prečo nie, pôjdu zase do kostolíka a všetko im bude odpustené 😠
@mimka11111 🙂
no a este ako by sa ta dotykalo, kebyze mas partnera katolickej viery ako ja manzela 😀 teda mozno mas...
a si mala manzelovu rodinu vidiet, okrem svokrovcov a svagrovcov,ked prisli na sobas do nasho kostola 😀 ako keby isli do jamy levovej 😀
ked som sa nastahovala k nim do dediny, jedina evanjelicka v dedine, sobas v ev.kostole, vies ako na mna pozerali? okrem svokrovcov a svagrovcov.. ako keby som vysla pekla 😀 to som normlane citila na pohladoch, hlavne u starsich a starych ludoch.. mladi ludia, moji rovesnici to uz neriesia az tak... ale potom ich to preslo a uz ma beru "normalne", zvykli si na mna .. ako beriem to, nikomu nic nazazlievam, nesudim, neboli nauceni na "inych" ludi 😀 ale bolo to take zvlastne, ale ja som si hrdo chodila, hrdo ukazovala, som hrda evanjelicka v kat. dedine 😀 este som si v duchu hovorila, kuknite sa dobre, to som ja 😀 ak chcete mozte sa ma aj dotknut, som z masa a kosti 😀
@lublub môj partner nie je tej istej viery,ale ani jeho rodina nerobí tieto "katolícke škrty" a sú veriaci, ešte ked sme cez vianoce u nich a napr. nie je možnosť ísť do kostola, pomodlíme sa asj pri telke, nakolko vtedy dávajú Služby Božie a vieš,čo je na tom najkrajšie? nemodlím sa len ja sama,hoci sú to evanjelické SB, modlíme sa všetci, hoci sú katolíci .....všetci sa modlíme k jednému Bohu, veríme v jedného Ježiša Krista, v jednu Pannu Máriu,...
@lublub no ja mam zasa opacnu skusenost. Byvame v cisto "evanielicej dedine" a tu zasa beru katolikov ako nieco menej.... Moju mamu dokonca nechceli koli tomu, ze je katolicka zobrat do zamestnania - do skolky, ktoru spravuje obec, len koli tomu, ze bola katolicka 🙂 No vsetko je len o ludoch a o ich spravani.......
@zuuzika ja som presne ten prípad čo spomínaš, bola som pokrstená v evanjelickom kostole a ked som neskor skutočne uverila a rozhodla som sa vstupiť do rkc, nebol problém... podvečer pred prvym svatym prijimaním som absolvovala tzv "podmienečný krst"- bola to záležitosť 10 minút, rkc uznáva samozrejme že krst može byť len jeden, takže tento obrad ktorý som absolvovala sa nazýva podmienečný krst - ak by čírou náhodou nebol ten prvý ktorý som absolvovala ako babetko platný tak platí tento druhý (ale vraveli že to nie je moc pravdepodobné) a ak bol ten prvý platný, tak tento druhý samozrejme nemože byť platný, preto sa volá podmienečný... je to zložité ale myslím že sa dá pochopiť o čo ide, bolo to už pred pár rokmi, ale myslím, že to tak funguje stále....
@kandrea reagujem na toto "mne sa veľa vecí nepáči v katolickej cirkvi, (už pri svadbe som zistila, že kým im nezaplatíš tak je problém...a budú ťa naťahovať ako sa len dá, farár si otvorene pýtal nejakú obáločku, fľaštičku...že on chudák tiež musí z niečoho žiť že dostáva "len 300 EUR" mesačne-aspoň ja mám takú skúsenosť)"
s tym platením si mala zrejme len zlú skúsenosť s osobou farára- my sme všetky deti krstili dokonca na roznych miestach ako sme sa sťahovali, mali sme svadbu, prijimanie, birmovku v rkc- a nikdy, fakt NIKDY som fararom nič neplatila ani si nič nepýtali a to boli možno aj 10 rozni farári ... jedine ked sme byvali na dedine zbierali rodičia na vyzdobu kostola pri prijímaniach- ale inak nič
@lublub trochu to chcem objasniť s tymi sobášmi- katolícka cirkev uznáva sobáš ako sviatosť, ktorú si navzájom vysluhujú manželia a knaz tento zvazok požehnáva
katolícka, uplne rovnako ako evanjelická cirkev, tvrdí že sex mimo manželstva je hriech
problémom je v tom, že katolícka cirkev uznáva za sobáš len sviatostný sobáš uzatvorený pred knazom, myslím
preto ak sa katolík zosobáši napríklad na úrade, tak sa to vlastne ako sobáš vobec "neráta"- ten človek nie je z cirkvi vylúčený, ale jednoducho sa považuje za slobodného a kedže so svojím partnerom žije, nemože pristupovať v takom stave k spovedi a prijímaniu... podla mna je to uplne logické ...
.
a som zastancom toho, aby sa v kostole sobášili naozaj len ludia, ktorí vedia o čo ide a prečo to robia a ktorí naozaj chcú uzavrieť manželstvo pred Bohom ... take dovody že svadba v kostole lebo je tam krajšie, lebo chcela babka, lebo sa to v dedine zvykne a podobne, myslím často vedú k roznym vážnym problémom
.
inak si myslím, že ak je jeden partner evanjelik a jeden katolík, tak ten evanjelik by mal mať pochopenie pre to, že katolík bez sviatostného manželstva nemože pristupovať ku prijímaniu ktoré je pre neho životne doležité - keby som bola evanjelička, určite by som preto, že mam svojho muža rada ten sobáš v rkc podstúpila- a inak rozmyšlam, podla mna by v takom prípade nebol žiaden problem absolvovať tie sobaše dva- jeden v katolickom a jeden v evanjelickom kostole, ved to nemusi byť honosne dvojnasobne, stači knaz a dvaja svedkovia- nepočula som o tom, že by sa to takto nedalo ... lebo ak sa majú tí dvaja partneri radi, určite im musí záležať aj na duchovnom živote toho druhého-a ak sa natolko radi nemajú, vlastne sa sobašiť nemusia vobec...
@mimka11111 "Ako mohol by mi už konečne niekto vysvetliť, prečo je evanjelická cirkev niečo menej ako katolícka??? ! to, kde žijeme? chce mi tu niekto tvrdiť, že ,ak si človek neurobí krst,resp. ho bude mať až v neskoršom období, tak nebude spasený??? sa zobudte!!!! najväčší hriešnici sú tí najväčší "pobožníci" a konečne si uvedomte, že aj pán farár z kostola je len človek a tiež hriešny!!! verím v Boha srdcom a svojím životom, nie nejakým akože "predpísaným" pravidlom, ktoré v priebehu stáročí menili ludia na svoj obraz .....toto je fakt sila,ako si dnes ludia mýlia pojmy s dojmami.... ..uvedomte si konečne,že Boh je všade a všetko vidí, aj to, čo si v kutiku svojej duše myslíte...hrešíte aj svojím myslením, nielen skutkami a slovami "
.
ked sa takto rovno pýtaš, tak skúsim odpovedať - pre to, že som v katolickej cirkvi som sa rozhodla slobodne až v dospelosti a preto, že si myslím, že má skutočnú plnosť pravdy takú, ako ju odovzdávali Ježišovi učeníci svojim nasledovníkom a oni svojim nasledovníkom a že ju vo vieroučných otázkach vedie Duch svatý ... zatiaľ čo protestantské smery sa od nej od 15. storočia postupne odtrhli- nie su to len evanjelici, sú to stovky až tisíce roznych protestantských cirkví ktoré postupne vznikali a stále vznikajú, ktoré so sebou viacmenej suhlasia či nesuhlasia v roznych otázkach (napríklad- krst detí či až dospelých a pod), podla toho, ako si vysvetlujú tú ktorú pasáž písma ...v Biblii je velke množstvo úryvkov o tom, že treba počúvať autoritu apoštolov (a ich nasledovníkov) (v Skutkoch apoštolov je o tom písané na mnohých miestach, ale aj v Evanjelijách sa nájdu mnohé také state takže z mojho pohladu stojí rkc na uplne pevných biblických základoch)... to odtrhnutie sa protestantov v podstate chápem, som si istá že v tom 15. storočí bola v rkc kopa hriešnych ludí, knazov a že to Lutherovi a spol už takpovediac "liezlo na nervy"- lenže stále si myslím, že lepšou cestou ako odtrhnúť sa je ostať verný a reformovať cirkev zvnutra- ako to urobil napríklad František z Assissi a mnohí ďalší.... čiže kedže verím, že Katolícka cirkev hlása plnú pravdu, nemožem veriť zároveň, že aj Evanjelická cirkev hlása plnú pravdu, to je logické
.
každopádne je mi uplne jasné, že mnohí evanjelici sú Bohu určite omnoho bližšie ako mnohí katolíci, to už závisí na tom ktorom človeku a jeho osobnom vzťahu k Bohu - ba dokonca si myslím, že čím je človek bližšie k Bohu, tým je bližšie aj k svojim spolubratom vo viere ktorí sú k nemu tiež blízko
.
to s tou spásou- to nechajme na Boha, každopádne pokrstený človek dostáva od Boha množstvo milostí tak sa mi zdá škoda nevyužiť ich - ale ak človek nehodlá vychovavať dieťa vo viere, je asi lepšie, aby krst odložil dovtedy, než to bude ochotný robiť
.
o tom, že každý pán farár je hriešny som nikdy nepochybovala, zatiaľ som nestretla človeka bez hriechu ... každopádne práca, ktorú robí je veľmi náročná a ak sa za farárov nebudeme modliť, ale sa im vysmievať, nemyslím si že by mali šancu byť lepšími
.
"uvedomte si konečne,že Boh je všade a všetko vidí, aj to, čo si v kutiku svojej duše myslíte...hrešíte aj svojím myslením, nielen skutkami a slovami "
a o tomto som nikdy nepochybovala, myslím, že toto tvrdí aj oficiálne učenie rimskokatolickej cirkvi
.
@fra "problémom je v tom, že katolícka cirkev uznáva za sobáš len sviatostný sobáš uzatvorený pred knazom, myslím
preto ak sa katolík zosobáši napríklad na úrade, tak sa to vlastne ako sobáš vobec "neráta"- ten človek nie je z cirkvi vylúčený, ale jednoducho sa považuje za slobodného a kedže so svojím partnerom žije, nemože pristupovať v takom stave k spovedi a prijímaniu... podla mna je to uplne logické" ... no podla mna je to nelogicke.. ked sa povazuje za slobodneho, tak potom ani jeden zo slobodnych parov, ktory ziju len tak v spolocnej domacnosti bez sobasu by nemali ist k spovedi a prijimaniu? nie je to v tej podstate "slobodnosti" skoro to iste? 🙂
@lublub ano, isteže, ak sobáš neplatí, ani jeden z páru by nemal isť na prijímanie ... len myslim evanjelicka cirkev ten sobaš na urade uznáva (či sa mylim?), takže v tom prípade ten evanjelik na prijímanie isť asi može , či?
.
pripada mi to od toho evanjelika trochu nefer, že kvoli polhodine svadby v rkc kostole vlastne znemožní svojmu partnerovi prijímanie po celý spoločný život... ak je mu to viacmenej jedno- tak by tam snád mohol ísť a z lásky k partnerovi tú polhodinku vydržať ... a ak si myslí, že rkc je "neviestka babylonska" či ake reči občas človek číta na nete, ako vlastne može žiť s človekom, ktorý k tej "neviestke babylonskej" patrí ? 🙂
@fra presne,ako píšeš.....všetky ostatné cirkvi sú len protestanti,ktorí sa od tej vašej dokonalej odlúčili...pretože vy ste ustanovizeň a sila,ktorá v cirkvi vládne......ste všetci tak čistučkí,že? a predstav si, ja osobne si nemyslím, že by napr. taký farár mal byť bez manželky, čo je u vás daným zákonom....ved prečo aj? ked to mám tak narovinu napísať, takému vášmu pánovi farárkovi sa ráno " nástroj" nepostaví,však? to ale hriech nie je,že? lebo je katolík a jeho viera to odmieta,že? viera nie je o katolíckej,evanjelickej a neviem akej cirkvi, viera je o niečo inom...to tu ale zjavne pár ludí nepochopilo a zdá sa, že ani nepochopí....žite si aj nadalej podla vašej "dokonalej" viery......cirkev robia ludia, nie viera a Boh
@fra to je moja sukromna vec, preco sme mali sobas v ev. a nie kat. takze to netreba komentovat, ci som bola nefer ked som mala sobas v ev. a nevedela som v kat. kostole polhodinku vydrzat 🙂 ja len pisem a zisitujem veci vseobecne, nie konkretne len o mojom pripade...
ako pise @mimka11111 niektori su budu zanovite tvrdit svoje a bit sa za svoje, a podstata im unika.. viera je o inom, nie o tom kde a s kym som bola zosobasena, a kto mi co "zakaze" a co mam dovolene a podobne..
@mimka11111 no ale to je jednoducho historicky fakt, že sa protestanti od rkc odlučili, to nie je žiadna nadavka ani nič pejoratívne, len historický fakt... ved aj ten nazov- protestanti- protestovali proti rkc ... ty to vidíš nejako inak? spadli z neba či ako?
.
... a nikto nehovorí že sme čistučkí ...musím sa ťa spýtať, kde to vlastne žiješ, ked sú okolo teba samí čistučkí katolíci? ja som katolíčka a žijú okolo mna len samí hriešni, asi sa musím niekam presťahovať aby som spoznala nejakých bezhriešnych katolíkov 😝
.
to s tym ženením sa fararov vzniklo myslím až v 10. storočí a nie je to žiaden vieroučný fakt ani nič čo by muselo byť naveky - je to jednoducho momentalny zvyk v cirkvi lebo je to tak jednoduchšie ... napríklad v greckokatolickej cirkvi, ktorá verí presne to isté ako rimskokatolícka sa pred vysvatením za knaza možu muži ženiť, to nič nehovorí o pravdivosti či nepravdivosti viery
@fra ide práve o to,že okolo mňa sú zarytý veriaci katolíci, neber to osobne, odbre že sa nemodlia aj cestou do obchodu, idú sa vymodlikať do kostola a ako náhle z kostola vyjdu, hrešia ......
@mimka11111 a ty ked vyjdeš z kostola alebo od modlitby, nehrešíš ? 😉
ja žial ano ☹ ... "Veď nerobím dobro, ktoré chcem, ale robím zlo, ktoré nechcem“
ale myslim že chapem čo myslíš, jednoducho ťa rozhorčuje to pokrytectvo ... na takych ludí sa vzťahuje asi ta stať o vybielených hroboch - ale to nie je rimskokatolicka cirkev , to sú len poniektorí jej príslušníci - pokrytci aj mne lezu na nervy... na druhej strane hlboko do ich srdc vidí len Boh a len on ich bude súdiť, my nevieme čo sa presne v nich odohráva, prečo sú takí akí sú a či naozaj nechcú byť lepší
@fra v pohode 🙂 nemam dovod sa urazat.. ja to tiez beriem tak vo vseobecnosti... ale mna mrzi to ze, ze vsetci verime v jedneho Boha a pri niektorych "cikrevnych pravidlach" sa tak komplikuje zivot, pritom je to vsetko o tom istom.. ze by sa lahsie zilo, keby keby... ale to je zase na dlhu diskusiu 🙂 🙂
Chcela som reagovať ale ako pekne ste si to vysvetlili.
katolícki kňazi neberú ...úplatky ...ďakujem že neosočuješ, drahá sestra...majú na to cirkevný súd ak by nestačili prikázania... 😉
Každá vetva môže človiečiku nájsť Boha..či katolík či evanjelik..osobne poznám prípad keď mamka veľmi zanietená katolíčka ustupovala ockovi ľahostajnému evanjelikovi/a kľudne to mohlo byt aj naopak/ a deti sú tak znechutené že na kostol a duchovný život zanevreli takže jednoznačne jednota v manželstve je viac ako náboženstvo...
Aj z písma sa dá duchovne žiť..mám sympatie k neľahostajným evanjelikom...pokiaľ však vravieť o pravosti viery...nebudem sa hádať ..pravá rimska cirkev je Matkou všetkých.
Benedikt XVI ukázal veľký rešpekt iným vierovyznaniam...nechcel aby konvertovali k rkc...ale viedol dialóg a presne o to tu asi ide...
Evanjelium podľa Jána 13: 35 ,,Podľa toho spoznajú všetci, že ste moji učeníci, ak sa budete navzájom milovať."

@lublub ja mam nieco podobne, tiez zijem v silno katolickom regione, svokrovci furt v kostole, cela rodina sa tam angazuje a ked sa niekto (z rodiny, alebo znami svokrovcov, navstevy atd) pyta, kedy bol krst a preco nase dieta nie je krstene (som evanjelicka a ani neuvazujem o krste predtym, ako by to dieta samo mohlo rozhodnut o svojom krste), tak svokra povie lebo ona (akoze ja) nie je KRESTANKA 😝 😝 😝 A toto zazivam cely zivot, aj stara mat (otcova matka) zurila ked si moj tato bral mamu, ze nie je KRESTANKA (je, evanjelicka)...
A teda necham, nech si dieta vyberie, ako to bude citit, ale ja citim ze katolik nebude 😀
Som z toho frustrovana, je to uplne rovnake ako byt neróm. Róm v romcine znamena clovek a spolocensky akceptovatelne pomenovanie necigáňa je neróm - co znamena prakticky neclovek (nie si rom, nie si clovek). Neznasam to 🙂