icon

Zoznamovanie - slušné spôsoby

july2006
17. jún 2016

Ahojte,rada by som sa spytala,boli sme na rodinnej oslave a klasicka zoznamovačka. Dcéra (17r.) Sa zoznamovala s kamarátovou ženou (36-37r.) Prišla za ňou podala jej ruku a že "Dominika". Dcéra na to "júlia" a usmiala sa . Kamaratova manželka tvrdi že dcera je nevychovana. Čo si o ton myslite?? Podla mna na tom nič nieje. Hm neviem či jej mala dcera aj ruku pobozkať alebo čo..čo si o ton myslite vy?

Strana
z2
lorela
17. jún 2016

Nechcem nijako prekrúcať, ale niekedy aj pohľad a gestá robia svoje, čo ak Júlia letmo prevrátila oči alebo "vytrhla" ruku a už bežala preč 🙂. Prosím, neberte v zlom, to je len úvaha. Nebola som tam, neviem...

prasiatko30
17. jún 2016

Naozaj v tom nevidim nic neslusne a dokonca aj pri tykani sa da s ludmi rozpravat slusne - minule sme preberali s jednoou kamoskou ze u nas chcu vsetci aby sa im vykalo tak sa na mna pozerali ako keby som z jahody odpadla 😂😂😂 ze preboha a to preco tu ked zacnes niekomu tykat tak je to fakt vyslovene nejaky tvrdo uradny vztah alebo babky a dedkovia nad 75-80r a ti ti vela krat povedia ze preco im vykas ci su oni taki stari 😂😂😂😂

tobnuf
17. jún 2016

Ze nevychovana a neokrochana a arogantna je kamaratova zena :-!

emilia25
17. jún 2016

Tiez si myslim ze je to normalne sa takto predstavit a usmiat.neni na tom nic neslusneho.

majdus
17. jún 2016

Mozno cakala,ze sice za jej Julia predstavi,ale povie aj "Dobry den!"...Ale ani podla mna nie je nevychovana. Julia asi reagovala na sposob,akym ju oslovila.... Aj keby sa jej nezdalo,ze si s nou potykala,len na nu vybalila meno,tak Julia rovnako. Za mna v pohode. Ale ano,aj gesta a mimika robia svoje..

alaguema
17. jún 2016

@july2006 ja osobne pridám stále aj "dobrý deň", ak sa zoznamujem so staršou osobou. Myslím, že rozdiel 20 rokov, si to už žiada a je jedno, či sa predstaví krstným menom, alebo priezviskom. Ale to neznamená, že dcéra je nevychovaná. Iba ešte trošku neoťukaná. Tiež som taká bola v 17-tich. Vôbec by som to na mieste tej pani neriešila, ale ona má asi iný problém 😎 Mimochodom, ak pani tak trvá na bontone, tak najväčšiu chybu urobil jej manžel, lebo on ju mal zoznámiť so všetkými prítomnými, ktorých nepoznala.

misel0806
17. jún 2016

Tvoja dcera sa predstavila a zachovala normalne.... Kamaratova zena si mysli ze je nejaka princezna ktorej sa treba poklonit,,... Nech ide do certa a chce ist na to touto formou ,tak nech si poriadne nastuduje poriadok slusneho spravania😉

miriam11
17. jún 2016

@july2006 vypada to, ze vsetko prebehlo OK, ine by bolo keby dcera prepocula aj priezvisko a asi ta zena ocakavala, ze jej bude vykat, alebo co... Kasli na to, o 3 dni to uz nikoho zaujimat nebude. Vypusti to z hlavy, je to hovadina, nech si myslia, co si myslia. Vy si dceru poznate, viete, ze ste ju slusne vychovali a komu sa nepaci....ja mam skoro 40 a ani ma nenapadne, aby mi take baby vykali, so vsetkymi si chcem tykat. A ked si pani velkomozna chce vykat, jej problem. Pouc dceru, ze ked sa s nou nabuduce stretne, nech jej vyka a hotovo, ked sa ide z toho zblaaaaznit.

mircalla
17. jún 2016

@rebeka7501 pripadne - je mi ctou sa s Vami zoznamit pani inzinierka

denaha
17. jún 2016

No to je divne co jej vadi?nie je to nejaka zakomplexovana k.... 😆 ?

katarinamarkova
17. jún 2016

@july2006 mňa by zaujímali dve veci:
- priamo teba povedala tá kamarátova manželka, že tvoja dcéra je nevychovaná? alebo si to len tak nejako nejasne od niekoho počula, že pani asi povedala.
- povedala to priamo v súvislosti s tým konkrétnym zoznámením? alebo len tak vo všeobecnosti?

lebo zoznámenie, že st. podá ruku mladšiemu a prvý sa predstaví a mladší na to, ahoj, ja som......v rodinnom prostredí je úplne super, OK.

marianna_peskova
20. jún 2016

Na základe opisovaných okolností nebolo na spôsobe zoznámenia nič zlé.
- Ak nechcem, aby mi niekto tykal, nepredstavím sa mu krstným menom, ale priezviskom.
- Ak si zakladám na frázach "Teší ma!", "Rada Vás spoznávam!" alebo obyčajné "Dobrý deň!", tak s tým začnem sama.
Pani je zjavne ješitná ženská, ktorá od dobroty nevie čo robiť a rozčuľuje sa nad banalitami.
Keby som bola svedkom spomínanej situácie a povedala by to na moje dieťa, tak dotyčnú v tej chvíli ženiem ako besný pes. 🙄 Urazila tvoju výchovu, keď povedala, že dcéra "je nevychovaná".

ivett1
22. jún 2016

@july2006 predstavenie prebehlo OK ... podľa protokolu ...pri neformálnych záležitostiach sa máš predstaviť presne takto - starší podá ruku mladšiemu a prípadne ho vyzve na tykanie ... ale nemusí ... a ak sa predstaví len menom, musí sa aj ten komu sa dotyčný (dotyčná) takto uviedla predstaviť svojím menom ...ak nebolo navrhnuté tykanie a oni budú viesť nejakú "nezáväznú"- zdvorilostnú konverzáciu, tak si vykajú - OBE strany ...napr. pani Dominika: " Júlia vy študujete na obchodnej akadémii?" a Júlia odpovedá: "Áno. A Dominika, vy ste riaditeľkou VUB-ky? " ... lenže, ty píšeš, že okrem svojich mien, si nič iné nepovedali ... tak, predstavenie prebehlo OK...

Je tu ešte jedna možnosť, keby sa mohlo zdať, že dcéra "nie je vychovaná", že sa nevie predstaviť ... ak by sedela a podala by ruku dotyčnej Dominike a povedala svoje meno ... pri zoznamovaní sa musíme postaviť a predstaviť "tvárou v tvár" 🙂 (samozrejme, ak nie je osoba imobilná, alebo inak zdravotne hendicapovaná) ... len táto jediná možnosť mi napadla, ale aj to sa dá brať s rezervou ...ak je pani Dominika sveta znalá dáma, tak takúto maličkosť u 17- ročnej dievčiny určite s noblesou prehliadne ...no, ak je sedliačka-no, comment ...😉
PS: nič si z toho nerob ... ak predpokladáš, že sa bude dcérka častejšie pohybovať v spoločnosti ľudí, ktorí tým "žijú" , tak si s ňou prejdi základy, aby ste nemuseli čeliť takýmto primitívnym rečiam o "nevýchove" ....
a ešte jedna zásadná poznámka- manželku mal predstaviť váš kolega ...

rebeka7501
22. jún 2016

z jedného zoznamovania aké konšpiračné teórie 😀
treba to hodiť za hlavu a neznámej pani Dominike priať iba spokojný život plný stretnutí s vychovanými adolescentmi 😉

petra3312
6. júl 2016

@ivett1 krasne vysvetlene 👏🏻 🙂

27dianka
6. júl 2016

Podľa mňa to prebehlo úplne v poriadku. Ako inak sa mali zoznámiť? Čo mala povedať priezvisko, alebo? Myslím si že len staršia pani si potrebovala niečo dokázať a tvoju dcéru trošku dať dole že je neslušná. Nič si z toho nerob

stanulienkat
6. júl 2016

@miriam11 Jasne, ze ocakavala vykanie. V takom vekovom rozdiele mi to pride samozrejme, ak starsia osoba nenavrhne tykanie.

Inak nevieme ako to cele prebiehalo, tak nesudte ani jednu ani druhu. Staci gesto, mimika a uz je to o niecom inom. No myslim, za vek 17 vsetko ospravedlnuje. Kto mal v jej veku bonton v malicku??? Mnohi ho nemaju ani v dospelosti 🙂

marisoul
7. júl 2016

...príde mi take divne, ze tu na SR sa tak velmi baziruje na vykani, vytvara to take neosobne vztahy...paci sa mi ako to funguje v inych krajinach, ludia si tykaju bez ohladu nato ci maju 20 alebo 50 a nejdu sa z toho zblaznit...samozrejme, na uradoch a instituciach je vykanie samozrejme, ale v beznom zivote by sa ludia mali viac uvolnit 🙂 tolko moja mala uvaha, pekny den dievcata

lorela
7. júl 2016

@marisoul V každej krajine sa prejavuje úcta iným spôsobom. V tej našej je to vykaním.

marisoul
7. júl 2016

@lorela ja viem a rozumiem, len sa mi zdá, že niektorí to moc prežívajú

lorela
8. júl 2016

@marisoul A to mne sa zase zdá, že v dnešných časoch je strašne málo úcty a pokory.

marisoul
8. júl 2016

@lorela s tým musím žiaľ súhlasiť

adik64
8. júl 2016

Tak nech jej dcéra nabudúce vyká a oslovuje ju "teta", možno bude dotyčná spokojná 🙂) Podľa toho, ako píšeš, tvoja dcéra neurobila nič zlé, ako už baby vyššie povedali, dáma má zrejme problém sama so sebou.

Strana
z2