Krst v pravoslávnom kostole

16. júl 2021

Ahojte maminky, rada by som sa vás opýtala ak niektorá ste tejto viery ako prebieha krst bábätka. 🙂 ja som pokrstená rimo a s partnerom sme sa zhodli že bábätko dáme pokrstiť k pravoslávnym. Vedel by mi niekto poradiť ? Pripadne čo všetko treba ku krstu 🙂 ďakujem

spadnutaslivka
16. júl 2021

s partnerom? to asi neprejde. pri slobodnej matke sa krstí podľa viery matky (čiže v tvojom prípade u rímo). Pri vydatej sa krstí podľa viery otca (akej je viery? )

autor
16. júl 2021

@spadnutaslivka vôbec nechcem byt zlá ale prečo by sa to takto malo deliť? Hádam mám právo sa rozhodnúť kde chcem pokrstiť svoje dieťa nie?

lenkasarka
16. júl 2021

@spadnutaslivka netáraj

lenkasarka
16. júl 2021

Autorka : nič špeciálne, ale pýtajte sa priamo v tej danej cirkvi čo vyžadujú.

thereisabear
16. júl 2021

Do detailov rozdiely neviem, ale napr bábätko sa celé pri krste ponorí do vody. Celé to trvá dlhšie. Čo presne treba, vám povedia. Dobre si to ešte rozmysli..

spadnutaslivka
16. júl 2021

@lenkasarka výnimky sa dajú vybaviť, ale závisí to od ochoty kňaza. ale nezosobášeným často kňazi ani nechcú krstiť a ak, tak ide podľa matky. či je to pravoslávnym jedno, to neviem ;)

mija80
16. júl 2021

S krstom by nemal byť problém len aspoň jeden s krstnych rodičov by mal byť pravoslávnej viery. Obaja krstní rodičia by mali priniesť košieľky ku krstu ( nemusia byť vyšívané) a bielu sviečku.

autor
16. júl 2021

@mija80 ďakujem pekne 🙂

mouse14
16. júl 2021

My sme dali krstiť v pravoslávnom kostole.Ziadny problém nebol sme manželia, muž je rimo ja pravoslávna.Krst bol len zliatim vody na hlavičku,žiadny ponor dal nám vybrať.Trebalo sviečku a košieľku.Cely obrad 30 minút.

autor
16. júl 2021

@mouse14 smiem sa opýtať v akom meste ste krstili?

ibajaanikiny
16. júl 2021

@spadnutaslivka to nie je pravda,neviem,preco sa k niektore vyjadruju k veciam,ktorym nerozumia…
Autorka,u pravoslavnych je to jedno,dokonca nedavno kamoska (rozvedena) a krstena v rimo a otec dietata Cech (rozvedeny) a krstili v pravo,nic specialne nebolo potrebne. Ja som tiez pravoslavna,budem tam aj krstit,nie sme ani zosobaseni,ani krstni rodicia,priatel je rimo…nic po mne nechcu,len termin…krstit mozes kdekolvek,kde len chces. Dalsia kamoska,mali sobas podla nej v rimo a malu uz krstili v pravo podla manzela…kompromis…zbehni osobne a dohodnete sa urcite…

autor
16. júl 2021

@ibajaanikiny ďakujem, som o to kludnejsia 😊

spadnutaslivka
16. júl 2021

@ibajaanikiny 1. sa vyznám. 2. ak si ty pravoslávna, tak to len potvrdzuje to, čo som hovorila, že to ide podľa matky, ak je mama nevydatá. 3. som písala, že si nie som celkom istá, ako to majú u pravoslávnych. Ale viem o nemálo prípadoch, kde krstili aj nepravoslávnym, ale vyžadovali, aby prešli na pravoslaviu. Jedným dokonca pravoslávny kňaz robí problémy, lebo sa chcú brať u katolíkov. Takže to bude asi ako všade- že najviac závisí na ochote kňaza ;)

ibajaanikiny
16. júl 2021

@spadnutaslivka 1. Nie,nevyznas,lebo pises pekne hluposti. 2. My nejdeme krstit v pravo LEN preto,ze ideme podla matky,ale pre to,ze co vsetko rimo vyzaduje pri krste + podpisovat papier,ze svoje dieta budem viest IBA v tejto viere a nebudem sa spovedat nejakemu fararovi,preco zijem v “hriechu” a mame nemanzelske dieta a preco krstni su nezosobaseni atd…zvolili sme si jednoduchsiu cestu,rozumies tomu? Este som sa nestretla s tym,aby nejaky pravo knaz vyzadoval prechod na pravoslaviu,ale nebudem sa hadat,lebo vzdy to je aj o ludoch,no moja skusenost za vela rokov a pri mnohych pravo krstoch je,ze prechod sa nevyzadoval a ziadne obstrukcie sa nerobili…

bmuller
17. júl 2021

@ibajaanikiny prepac, ale z tvojho opisu, ako sa ti nema kto starat do zivota, len taky detail - to naco chces dat dieta pokrstit? 😀 ale pravoslavny obrad je pekny, takze ak su tam ochotni, smelo do toho 🙂

ibajaanikiny
17. júl 2021

@bmuller z akeho mojho opisu?ja som nic take nepisala a nie som ani autorkou tejto “debaty”…