Do kedy ostať doma, syn bude mať 6 rokov.
Ahojte, syn bude mat 6 rokov, do školy este nepôjde. Momentálne chodí len na pól dňa do škôlky ale od septembra chceme aby si zvykal na celodenný rezim. Ja som este doma a konečne mam cas venovať sa sebe.
dala som dole kg ktoré som nabrala s malým a vyzerám lepsie než pred tehotenstvom .. mužovi vyhovuje doterajší system a už načal tému či sa chcem od septembra ked malý bude na celodenný pobyt v škôlke zamestnať lebo on je ok s tým ako je to teraz ale samozrejme je to na mne.. teraz rozmýšľam ako ďalej lebo teda ze by som extra zarobila nemôžem povedať, financie nám ale nechýbajú.. otázka je či ale v rámci spoločenskej normy atd nebude vhodne sa zamestnať. Momentálne sa doma nenudim, cvičím, po lete by som chcela absolvovať jednu korektívnu operáciu atd. Rada prijmem rady a overené postupy. 😀
@anonym_9f4619 súhlasím. A po 3 rokoch ešte mnohé vymýšľajú ze je to málo, ze dietatko nie je pripravené a bla bla bla. Neviem, čo potom s nim robila 3 roky doma
@anonym_d7b48c presne tak, potom je dietatko maminkin cecocek
@anonym_d7b48c nie sme milionári,muž zarobí nadštandardne a mame a aj pasívny príjem ktorý je vyšší než by som ja dokázala zarobiť niekde na pól úväzku.. odvody neplatíme, ide mi momentálne skôr o take spoločenské vyžitie a tým myslím skôr to ze čo nepoznas ti nechyba, lebo ako som písala zatiaľ mi doma nic nechyba
@anonym_autor zasadna chyba v tojej kalkulacii je to,ze pises,MY mame. Ked napises, JA osobne mam nezavisle od BSM pasivny vysoky prijem, ,a ine eimanie ,preto nemusim pracovat ale sa spolocnesky angazovat ak chcem, potom to bude v poriadku. A ete pamataj na vyzivu deti,
Nepracovat s moze dovolit /ak s anespolieha na statne davky / len osobne majetna zena.Nezavisla od imania manzela.
Zial slovensky pravny system nedokaze podla platnych zakonopv zatial zabezpecit to,ze manzel moze perfektne zaopopatrit manzelku napr. vysokou poistkou,co jej zabezpeci bezpacny zivot po pripadnej jeho smrti. ci by bola e manzelskou zmluvou zabezpecna v pripade rozvodu.
Takze asi pociotas stym,ze na tie zdrvotne odvody timanzel terza fenacnie poskytne. To je ale malo.
Takze cim viac budes mat absenciu vo svojom pracovnom zivotopise, a praxi,tym tazsie budes v pripade potreby zametnatelna,ked to budes v buducnosit potrebovat.
Ale ak si majetna osobne,ma s pasivne prjmy, ine imanie,nehnutelnosti ,lerm sama vo vlastnictee akcie dividendy ,zlato, striebro ,zlate mince o diamanty ulozene pre svoju buducnost a , tak kludne neprauj aj cely svoj nastavajuci zivot.
Ale ak si prdstavujes, ze porokoch s avatis na prcovny trh,tak to asi dost tazko.
Inak sa zamysli nad realitou zivota a tvojou osobnou finacnou situaciou aj v pritomnosti a do buducnosti.
Manzelovi sice teraz vyhovuje dana situacia mat z manzelky gazdinu doma,ale uz asi nevyjadril,ako ta do buducnosti zabezpecil . To BSM by muselo byt naozaj velmi objemne,aby Ti vysporadana ciastka stacila na finacovanie zivota bez prace. A kto vezme dlhodobo nezamestnanu zenu uz v rokoch potom do prace? Bez praxe a skuesnosti a pracovnych navykov?
A z coho budes v statobe zit? ty myslis teraz,ze je to daleko.Ale ver, ze pri malo zabezpecenych ludoch ten tien neistoty stale bude visiet . Aby nevisel aj u teba.
Dufam ze si si tieto otazky polozila.
@anonym_5b4d93 podľa mňa nikto nezávidí. Čo máme závidieť? Ten smiešny dôchodok ktorý by dostala lebo nemá odpracované? Alebo nedajbože sa niečo stane mužovi, ostane sama, nepracovala dlhé roky, bez praxe a bude mať problém s financiami. Alebo ako tu bolo spomenuté že mužovi prepne a vymení ju neskôr za novší model.
Tu nie je čo závidieť. Treba myslieť aj na budúcnosť.
@anonym_a64219 jezisi tieto “argumenty” ako nepracujuca zena som pocula tu na MK uz milionkrat (ale zaujimave ze v realnom zivote vacsina zien akurat tak pritakava ze keby mohla tak by ostala doma hned).. za prve, ked my pojdeme do dochodku tak ten bude tvorit mozno tak 25% z platu a spoliehat sa teda len na dochodok je fakt hlupe.. za druhe v pripade rozvodu je vsetok majetok spolocny, zamestnanie si viem najst do 2 dni a som na tom istom ako vydata zena pracujuca 15 rokov so spolocnym majetkom s muzom.. a tieto katastrofalne scenare o tom ako muz vsetko zoberie zene a nebude mat nic a ako mu prepne a vymeni ju, tak ano pokial si si vzala psychopata, debila alebo imbecila tak potom ano, toto sa realne moze stat ale to sa moze stat rovnako aj v manzelstve kde su obaja pracujuci, pripadne naopak prepnut moze zene a obrat o vsetko muza.. toto su tak nasilu vytlacene argumenty zavistlivych zien ze co by bolo keby ze ked to citam tak normalne uz len prevracam ocami
Mám sama komodity a majetok asi za 400k (250k je nehnuteľnosť bez hypo) a obávam sa choroby, nepredvídateľných nákladov a bojím sa, že sa niečo stane a nič mojmu dieťaťu po mne nezostane, preto pracujem a nepoľavujem a neviem si predstaviť vlastniť niečo ešte s manželom, kde nie sú záruky.
Známa teraz v rozvod konaní, reťazová materská, z bytu manžela nevie vyplatiť, úver jej na materskej nikto nedá, práca ktorú robila zanikla a nemá teraz kde s deťmi ísť.
Krásna žena, s dokonalou postavou aj po deťoch a manžel sa zamiloval a čaká dieťa s inou, žila rozprávku, manžel nadštandartne zarábal a všetko a už je konec..
Mám sama komodity a majetok asi za 400k (250k je nehnuteľnosť bez hypo) a obávam sa choroby, nepredvídateľných nákladov a bojím sa, že sa niečo stane a nič mojmu dieťaťu po mne nezostane, preto pracujem a nepoľavujem a neviem si predstaviť vlastniť niečo ešte s manželom, kde nie sú záruky.
Známa teraz v rozvod konaní, reťazová materská, z bytu manžela nevie vyplatiť, úver jej na materskej nikto nedá, práca ktorú robila zanikla a nemá teraz kde s deťmi ísť.
Krásna žena, s dokonalou postavou aj po deťoch a manžel sa zamiloval a čaká dieťa s inou, žila rozprávku, manžel nadštandartne zarábal a všetko a už je konec..
@anonym_a26027 no veď toto sa tu snažíme autorke vysvetliť že prečo nie je dobré aby bola dlhodobo doma ale.. my len závidíme proste 😀
@anonym_a26027 no veď toto sa tu snažíme autorke vysvetliť že prečo nie je dobré aby bola dlhodobo doma ale.. my len závidíme proste 😀
@anonym_a64219 doma byť môže, ale nech je zabezpečená do budúcna. Co ona v žiadnom prípade nie je
@anonym_a26027 V celku suhlasim ,a takto podobne to som sa snazila a autorke nazorne napiat, tiez, ze ani to,ze s manzelom maju nejake Imanie/pokial sa nejedna uz o ciatky v milionoch, tak pri inflacii to nebude stacit na zabezpecnie v pipade potreby v mimoradnej situaciiv kratkej a uz vobec nie vo vzialenej buducnosti. .
Ale nezanechadnie dedicstva potomkovi je najmensi problem.
V de vela ludi zo strednej vrstvy aj tej vyssej ak ma nehnutelnost,tak ju preda v seniorskom veku a z toho zije potom na dochodku. Cize nepocita s tym,ze treba zabezpecit dedicov. Pretoze dedicka dan je tiez v de znacna,ak mas nehnutelnos tna nad 500 000 .. Co nie je velka suma na nehnutelnost v de . A na sk sa oze v nejakej an nie vzddialenej buducnosti tiez znovu nastolit. je velka pravdepodobnost,ze ktomu tak ci tak dojde.A darovanie tiez nebud lacne,ako je teraz.
Samozrejme,ze je dobre,ak potomkov mozeme zabezpecit. Ale priorita je zabezpecit seba na dochodok.a pre nepredvidane situacie.
Aj politici / tlacia na na to,ze treba via pracovat ,ak niekto che mat dobru zivotnu uroven,. Ahavne tie strdove apravicove. Ak na sk s ato stane skor cineskor.U zsu naznaky aj utejto vlad yo tom. Cize iste davky sa znizia ci zaniknu.
Kancelar vde Merz povedal,l ze je koniec casom,ked sa razila politika balansu medzi rodinou a pracou. To boli tie lavicovo globalisticke idei.
V de zeny maju v zapadnej casti de ovela mensie dochodky,ako zeny z vychodnej casti .Pretoze tie zeny z byvalej DDR pracovali cely aktivny pracovny zivot na plny uväzok. A tie zo zapadnej bud na skrateny,alebo boli v domacnosti. A teraz v penzii su rocniky, co to pocitili na nizkych dochodkoch.Cize ak sa v tej zapadnej casti tie zeny nesnazili o privatne poistenie/nemali na to financie/ ci si nedokazali sporit same na dochdok, tak terz maju male penzie, co ich neuzivia a musia ziadat o soc.davky v statobe na dorovnanie.
Ale co bude,ked uz teraza je soc. politika v minuse/poda slov MSV v technickom bankrote/ , sa nevie do buducna.A to sa stane aj na sk za nejaky ten rok .
@anonym_a26027 V celku suhlasim ,a takto podobne to som sa snazila a autorke nazorne napiat, tiez, ze ani to,ze s manzelom maju nejake Imanie/pokial sa nejedna uz o ciatky v milionoch, tak pri inflacii to nebude stacit na zabezpecnie v pipade potreby v mimoradnej situaciiv kratkej a uz vobec nie vo vzialenej buducnosti. .
V de vela ludi zo strednej vrstvy aj tej vyssej ak ma nehnutelnost,tak ju preda v seniorskom veku a z toho zije potom na dochodku. Cize nepocita s tym,ze treba zabezpecit dedicov. Pretoze dedicka dan je tiez v de znacna,ak mas nehnutelnos tna nad 500 000 .. Co nie je velka suma na nehnutelnost v de . A na sk sa oze v nejakej an nie vzddialenej buducnosti tiez znovu nastolit. je velka pravdepodobnost,ze ktomu tak ci tak dojde.A darovanie tiez nebud lacne,ako je teraz.
Samozrejme,ze je dobre,ak potomkov mozeme zabezpecit. Ale priorita je zabezpecit seba na dochodok.a pre nepredvidane situacie.
Aj politici / tlacia na na to,ze treba via pracovat ,ak niekto che mat dobru zivotnu uroven,. Ahavne tie strdove apravicove. Ak na sk s ato stane skor cineskor.U zsu naznaky aj utejto vlad yo tom. Cize iste davky sa znizia ci zaniknu.
Kancelar vde Merz povedal,l ze je koniec casom,ked sa razila politika balansu medzi rodinou a pracou. To boli tie lavicovo globalisticke idei.
V de zeny maju v zapadnej casti de ovela mensie dochodky,ako zeny z vychodnej casti .Pretoze tie zeny z byvalej DDR pracovali cely aktivny pracovny zivot na plny uväzok. A tie zo zapadnej bud na skrateny,alebo boli v domacnosti. A teraz v penzii su rocniky, co to pocitili na nizkych dochodkoch.Cize ak sa v tej zapadnej casti tie zeny nesnazili o privatne poistenie/nemali na to financie/ ci si nedokazali sporit same na dochdok, tak terz maju male penzie, co ich neuzivia a musia ziadat o soc.davky v statobe na dorovnanie.
Ale co bude,ked uz teraza je soc. politika v minuse/poda slov MSV v technickom bankrote/ , sa nevie do buducna.A to sa stane aj na sk za nejaky ten rok .
@anonym_a64219 poznám oveľa viac prípadov aj smutnejších, kde manžel bol úspešný podnikateľ, ochorel a už tu nie je.
Bol to manžel bývalej spolužiačky, veľa investovali do liečby v zahraničí, popredávali byty, aj tak ho to nevyliečilo, ona sa žial nevedela ničoho chytiť, ani manželovho podnikania, mali 3 deti a nikdy ju do toho nezasvetil.
Nakoniec musela predať aj poslednú nehnuteľnosť a vrátila sa k rodičom s 3mi deťmi a bohvieako jej to dnes finančne vychádza.
Nie je čo závidieť, treba priložiť ruku k dielu, nezaspať na vavrínoch a nenamýšlať si že som v suchu..
@f333
@f333 a presne pracovala by som a peniaze by som si odkladala na dochodok, keď ich teraz nepotrebujú, ktovie čo bude v budúcnosti.
Pokiaľ je človek zdravý, šikovný, mladý škoda to nevyužiť a potom si to vyčítať..a živoriť
Tiež poznam babu, spoliehala sa,nerobila, reči, že dôchodok už nebude existovať
A teraz už nedozenie roky, nemá ani muža,ani nič a dôchodok, ktorý už nemal existovať je za rohom....a ako by pomohlo aaaaspoň ,, niečo,,
Ja som sa pýtala cisto z hľadiska spolocenskej, lebo sama viem ze pokiaľ niekoho zamestnanie baví alebo ma dobrý kolektív to v živote je veľké plus. A ked už sa tu rieši majetok v manželstve tak ano nic nemusí byt na vecne veky, mame
Spoločne nehnuteľnosti bez hypoték nadobudnuté počas trvania takze ano milión na úcte rozhodne nemáme ale ze by som cítila neistotu v prípade rozvodu tiež nemôžem povedať
@anonym_a64219 poznám oveľa viac prípadov aj smutnejších, kde manžel bol úspešný podnikateľ, ochorel a už tu nie je.
Bol to manžel bývalej spolužiačky, veľa investovali do liečby v zahraničí, popredávali byty, aj tak ho to nevyliečilo, ona sa žial nevedela ničoho chytiť, ani manželovho podnikania, mali 3 deti a nikdy ju do toho nezasvetil.
Nakoniec musela predať aj poslednú nehnuteľnosť a vrátila sa k rodičom s 3mi deťmi a bohvieako jej to dnes finančne vychádza.
Nie je čo závidieť, treba priložiť ruku k dielu, nezaspať na vavrínoch a nenamýšlať si že som v suchu..
@f333
@anonym_a26027 Ja zo svojej praxe poznam velmi vela podobnych pripadov. AJ pripady maldych vdov, ked aj pri znacnimmajetku nedokazalizaplati velku dan z dedctva, takze ja vpodnkani im hozil bankrot a museli rpdavat nehnutelnsoti,aby tu dan zaplatili. Aj pripady, ked manzel ci partner tie zezny opustil ci ssa stal invalidom. Takze podnikanie zaniklo, poIsteni nebolo vysoke ,ci bolo urcne inej sobe ako manzelke ci partnerke. Su rozne zlozite situiacie v zivote at ie zeny to lahostajne prehliadali v nadeji,ze im sa to stat nemoze. Ved partner ci manzel zaraba,maju nehnutelnost. tak co sa moze stat. No ale stalo sa. A uz bolo neskoro na napravu.
A ked taka zena spadne v ziv.urovni dole,tak to poznaci aj jej psychiku casto.A pracu potom si najde este menej pravdpodobne. Prtoize zvycaajne taka zena nema dobr vzdelanie a nie je odbornikom ,o ktoru by sa zamestnavatel potrhal na pr.trhu.A ak aj mala,tak uz to rokmi stratila a teda aj tu schopnost byt odbornikom.
Ja som sa pýtala cisto z hľadiska spolocenskej, lebo sama viem ze pokiaľ niekoho zamestnanie baví alebo ma dobrý kolektív to v živote je veľké plus. A ked už sa tu rieši majetok v manželstve tak ano nic nemusí byt na vecne veky, mame
Spoločne nehnuteľnosti bez hypoték nadobudnuté počas trvania takze ano milión na úcte rozhodne nemáme ale ze by som cítila neistotu v prípade rozvodu tiež nemôžem povedať
@anonym_autor tak to je úžasné, nie si pod tlakom, máš čas a priestor si začať budovať kariéru čo ťa bude baviť a naplňať, máš v tomto výhodu že nemusíš ísť robiť čo nechceš..
Určite budeš spokojnejšia sama so sebou a stretneš zaujímavých ľudí a nie žiť v bubline..
@anonym_autor Co tym konkretne myslis spolocensku normu? N ask je stale velke rovnostarstvo. Cize nie vela skutocne majetnych ludi a vela priemerne majetnych s vastnenim jednej ci viacerychnehnutelnosit zväcsa na dlh.
Talze tien rozdiel spol hierarchii na sk nie je velky
Takze normou na sk je zväcsa ,ak zena pracuje,pretoze sinemoze dovlit nepracovat ato z mnohych pricin, ktore sme tu rozobrali.
Takze ani tynie si vynata z tej normy, kedze nie si milionar ci miliardar.
Jati dam priklad z de z vysokej spolcnosti. Knazna/princezna/Thurn und Taxis sa vydala ako slachiticna za dane knieza .Bol rozpravkovo bohaty ,zili si akov bavlnke, ze si o ani nevies predstavit. Ale stalo s a,ze zomrel. zanechal veklky majetok maldej vdove a 3 malym detom. Ale.... ten majetok bol tak zdaneny ,ze ich podnikanie bolo pred bankrotom. A musela predat vela nehnutelnosoit asperkov,aby zaplatila ded.dan a prezila. Tak mila knazna musla vysukat rukavy a hoci nikdy vz ivote neprcovala,teraz musela. Podnik udrzala len spocou vlastneho brata,co jej pomahal .Inak by robila asi servirku.
Tym ti chem naznacit,ze aj vaseimanie /BSM sa takto moze znehodnotit a tebe pri rozvod e ci v dovstve zostane len malo na to,aby si sa uzivila a nehovoriach o starobe
Ty nemas este ani ponatia,kolko ay si potrbobala/ stovky tisic eur miloon /a ano,mozno milion a viacej /na zabezpecnie v starobe vcase ked ty budes senior.
To len teraz sa Ti zda, ze si zabezpecena. A rozmyslala si uz niekdyo inflacii? O problemoch v podnikani ? A ako moze znena zakona o deden ici rodine/co sa bude menit asi este v tomto volebnom obdobi/ zmenit aj tvoje postavenie v roznych situaciach ako je smrt ci rozvod ci invalidita manzela? Alebo nasledne tvoja choroba?
Teraz peniaze MATE.Nie MAS. A co tak o par rokov? tiez ich budes MAT? Aka zmluva ti to zarucuje? Bez prace ?
Pretoze spolocneska norma ta zivit nebude.Ty nie si dost majetna na zivit bez prce v spolcesnskom statuse vyssich vrstiev. Aajtie musia pocitat s tym,ze to nemusi dopadnut dobre bez prace.
Na rebricku spolcenskeho statusu mozes spadnut velmi rychlo,ked spadnes finacne.
Inym ludom je uplne jedno,ci ty pracujes ci nie. Zena,aj ked aka odbornicka a, bez praxe v odbore pauza 6 rokov,tak ta ziaden dobry zametnavatel nezamestna ako odbornicku .. Doteraz ta finacoval stat,cize danovi poplatnici,kedze si dostavala rodicovsku davku.Tak teraz ta bude zivit manzel. Este nevies,ci sa mu to bude vobec pacit.A platit ti odvody zdravotne. Radsej byt tebou si veci s nim prekonzultujem. A podnikanie moze byt vrtkave .
Takze byt tebou, sa hlavne zaujimam o to,aby som sa postarala o seba sama do buducnosti.
spolocenska norma by mi bola u riti... ale nechat vsetko na stastie a nahodu nie je moj styl... kludne este chvilu ostan doma kym si splnis a spravis co chces a medzitym uvazuj co pojdes robit lebo ked raz budes musiet s obrovskou dierou v zivotopise ta nevezmu nikam, pretoze nebudes mat pracovne navyky... to potom uz nikomu nevysvetlis, se si nepracovala lebo nam to financne vychadzalo a ja som chcela 3 fazovo cvicit aby som vyzerala dokonalo
autorka sa vyparila a my zivime MK
autorka sa vyparila a my zivime MK
@anonym_9f4619 u trollov klasika
@anonym_autor inak tie komentare su hrozne. Ak teda mozem, ze ako by som to spravila ja. Dala by som tomu cas a zatial bola doma. Kym si aj dieta nezvykne. Isla na tu korekciu, venovala sa sebe a postupne by som sa zacala pozerat po praci, mozno tak za pol Toma ale taka co by ma bavila a casovo by som vedela byt k dispozicii aj rodine a vytvárať ten domov. Za mna je to fajn, ak ma zena takuto moznost.
Urob ako to tebe a vám vyhovuje ,ja som bola doma do 12 rokov dieťaťa ,s občasnými prestávkami ,keď som šla do práve na pár mesiacov,bolo fajn nestresovat sa čo cez prázdniny a užili sme si ten kľud a aj moja mamina povedala,že to na tom decku neskutočne vidno
Urob ako to tebe a vám vyhovuje ,ja som bola doma do 12 rokov dieťaťa ,s občasnými prestávkami ,keď som šla do práve na pár mesiacov,bolo fajn nestresovat sa čo cez prázdniny a užili sme si ten kľud a aj moja mamina povedala,že to na tom decku neskutočne vidno
@minenkaa decku? :D
@anonym_b128a0 ale tiež je rozdiel, či má človek bez praxe 20 rokov alebo 30, že? možno aj viac 😛 Mne sa páči autorkina veta, že sa doma nenudí, lebo cvičí 🤦🏻♀️ život niekedy prináša rôzne prekvapenia. Nemusí to byť hneď rozvod. Niekedy stačí úraz, choroba živiteľa a život sa otočí. Hľadať si prácu a naskočiť do kolotoča povinností bez nejakých pracovných návykov býva náročné. A niekedy muž nechce pustiť partnerku do práce, pretože nechce aby bola sebestačná, chce ju mať pod kontrolou. A hrá to na chrumkavého, že sa o ňu rád postará ako o vtáčika v zlatej klietke. Ale to už musia vedieť oni dvaja ako to je za ich dverami. Ja by som nechcela byť závislá od jeho prijmu.

@danica2711 Tak ono sa nedá aj zodrat v robote, aj doma a este pri tom dobre vyzerať..
@anonym_autor pri jednom školopovinnom dieťati a nenáročnej práci (nenáročnosť predpokladám podľa úrovne tvojho príspevku) sa fakt zoderieš, princezná