icon

Zahlasuj emotikonom a vyrieš dilemu: Obetovať sa rodine alebo nie?

pytame_sa_za_teba
Dnes o 07:07

Túto diskusiu sme založili za používateľa/-ku, ktorý/-á sa ocitol/-la v reálnej dileme a chce počuť váš názor. Vyber možnosť, ktorú by si zvolil/a reakciou emotikonom na tento príspevok, a pokojne v komentári napíš aj svoj názor, skúsenosť alebo dôvod. Po 24 hodinách odpovede zosumarizujeme a autorovi v komentári pomôžeme rozhodnúť sa na základe väčšiny. Ak by si volil/a možnosť A, reaguj 👍, ak možnosť B 💙 a ak možnosť C 😄. Ak chceš, aby sme aj za teba založili diskusiu, ktorá ti pomôže rozhodnúť sa, pri jej vytváraní zaškrtni možnosť „Nechcem vystupovať v diskusii, prajem si, aby diskusiu založil za mňa Modrý koník“ a v texte uveď, že chceš hlasovanie s 3 možnosťami.

Posledné mesiace mám pocit, že som úplne pohltená rodinou a povinnosťami, všetko sa točí okolo detí, domácnosti a fungovania, a ja som niekde na konci, začínam cítiť únavu a podráždenosť, pritom reálne by som vedela nájsť čas aspoň raz za týždeň len pre seba, napríklad ísť si zacvičiť alebo len byť sama, problém je, že by to znamenalo, že partner preberie viac vecí a ja mám výčitky, že ho tým zaťažujem, alebo že nie som dosť „dobrá mama“, zároveň ale cítim, že ak to neurobím, budem čoraz viac vyčerpaná a bude to mať dopad aj na rodinu, neviem, či je správne myslieť viac na seba alebo ešte zatlačiť a fungovať tak ako doteraz

A: Nájsť si čas pre seba 👍
B: Prispôsobiť sa rodine 💙
C: Hľadať kompromis 😄

anonym_590803
Dnes o 07:16

v tomto type diskusii kde máme zahlasovať emotik. chýba veľa informácii.
V tejto konkr. ako dlho je mamička na Rd, alebo ako dlho trvá tento jej pocit že sa moc obetovala už pre rodinu.
Iná rada bude ak je na RD napr. 2 roky a iná ak má dieťa diagnozy a je doma 10 r.
C

anonym_34c376
Dnes o 07:24

@pytame_sa_za_teba jasne ze A. Tiez som svojho manzela "chranila" pred povinnostami aby bol spokojny a aj tak nebol. Nevazil si ma a uz sme rozvedeny. Otazka je ako to chces urobit v praxi.

anonym_67d59e
Dnes o 07:27

Bez akychkolvek vycitiek si najst cas pre seba a netrapit sa tym, ze partner preberie nejake povinnosti. Domacnost je aj jeho, nielen tvoja, deti su aj jeho, nielen tvoje, takze mech sa pekne podiela na chode domacnosti a aj na vychove a starostlivosti o deti. Tak ako on ma pravo na cas straveny podla jeho predstav, mas na neho narok aj ty. Tak isto aj ty mas narok na odpocinok, ty nie si na dovolenke, ty fungujes v rezime 24/7 ako matka, vychovavatelka, ucitelka, animatorka, upratovackA, kucharka, partnerka, milenka... On co robi v domacnosti a okolo deti? Kolko svojho mimopracovneho casu tomu venuje?
Zaver: A

anonym_5a19a0
Dnes o 07:30

Partner preberie viac veci tym myslis preberie staristlivost o jeho vlastne deti? Ci to nie su jeho? Ak nie tak vtedy su tvoje vycitky pochopitelne ak su to jeho deti tak nemaju co robit. Alebo co stari rodicia ak nechces deti nechat s partnerom oni na jeden den by ich nevedeli zobrat?

letfenixa
Dnes o 07:34

Nikdy som nemala výčitky, keď sa o dieťa staral partner, veď je rovnaký rodič ako ja. Nielen on 'môže' chodiť do práce a ísť na bicykel.

anonym_0f6d8b
Dnes o 07:37

Mám dve malé deti, manžela a dom so záhradou. Prevažnú časť rodičovského obdobia som strávila totálnym odovzdaním sa v prospech rodiny a toho, aby bolo všetko "perfektné". Paradoxne, nevyžadoval to ani môj muž ani deti. Skôr ma zvnútra hlodal pocit výčitiek, ak som si dovolila miesto varenia čítať knihu. Nech som robila a leštila akokoľvek dlho, domácnosť nebola perfektná a ja som bola čím ďalej viac unavená a podráždená. Nakoniec si ma muž posadil a vysvetlil, že ho nezaujíma prach na poličkách, ale moja spokojnosť a kľudná atmosféra doma. Prevzal povinnosti, u ktorých som si pôvodne myslela, že sú len starosťou matky a ja som chodila plávať, prejsť sa, nakupovať, na kávu s kamarátkou, čítať na záhradu, písať knihu. Skrátka všetko čo mi pomáha zrelaxovať a robí ma šťastnou. Dlhšie som musela potláčať nelogické výčitky, ale teda musím povedať, že teraz je všetko ako má byť. Všetci sú spokojní, ja som nabrala druhý dych a teším sa aj na varenie, mám viac energie venovať sa deťom. Takže po mojich skúsenostiach by som volila možnosť A. Skutočne platí, spokojná mamina, spokojná rodina.

anonym_943c3d
Dnes o 07:42
@anonym_34c376

@pytame_sa_za_teba jasne ze A. Tiez som svojho manzela "chranila" pred povinnostami aby bol spokojny a aj tak nebol. Nevazil si ma a uz sme rozvedeny. Otazka je ako to chces urobit v praxi.

@anonym_34c376 presne toto je aj môj prípad… ten chlap si moju obetu rodine nakoniec aj tak nevážil… oni to berú ako samozrejmosť, keď ich clovek nenechá na vlastnej koži vyskúšať si to…

anonym_34c376
Dnes o 08:48
@anonym_943c3d

@anonym_34c376 presne toto je aj môj prípad… ten chlap si moju obetu rodine nakoniec aj tak nevážil… oni to berú ako samozrejmosť, keď ich clovek nenechá na vlastnej koži vyskúšať si to…

@anonym_943c3d kiez by som mala moznost reparatu. Vsetko by som urobila inak. Uz by som sa neobetovala.

lucik194
Dnes o 10:22

obetovat sa? a čo si obetny baránok?

jasnacka, ze A , ani by som nad inou moznostou nerozmyslala.

anonym_796a33
Dnes o 10:26

Zena pada na hubu ale jej je blbe dat muzovi priestor byt aj otcom a starat sa o deti a zena si moze oddychnut a byt sebecka a mysliet aj na seba.Toto tu citame zial skoro kazdy den.
Takze za AAAAAAAA.
Lebo inak vyhoris ako fakla.

liusa82
Dnes o 14:24

toto podla mna nie je žiadna dilema.Nech maká a zapája sa aj on.Veď deti si si nespravila sama.Ja už od začiatku by som zaviedla pravidlá v starostlivosti pol na pol.No to by teda takú nehrali aby som nemala na seba čas.Ale zas ja som taká povaha nerobi mi to problém nechať starosti aj na druhých a nemala by som absolútne nijaké výčitky.Prinajhoršom by som si niekoho aj zaplatila nech stráži kým ja oddychujem sa venujem sa sebe