icon

Nespravodlivé rozdelenie platieb za spoločný byt: Čo robiť?

Včera o 07:06

S expartnerom mame spolu byt na hypo,v ktorom sme byvali spolu, kym som nesla byvat k nasim kvoli nutnej opatere ocina. Pocas toho ako som odisla, sme ukoncili aj vztah, nakolko som sa nemohla uz partnerovi venovat a posledne obdobie sme mali vselijake, proste sme sa dohodli ze bude lepsie to ukoncit a ostali sme kamarati..ale k veci. Uz dlhsi cas v byte nebyvam, zo zaciatku som mu nan peniaze davala, pokym som nevedela ze budem musiet ostat dlhsie. Teraz ale uz dlhodobo byva v byte len on, ja tam vobec nechodim a aj napriek tomu chce, aby som nadalej platila za byt. Splatku aj ostatne poplatky. Pride mi to dost nefer voci mne, navyse ked vie, ze nemozem momentalne ani pracovat a nemam peniaze na rozhadzovanie.

Strana
z2
simca06022011
Včera o 08:42

1. Treba vysporiadat ten byt, neplatit hore dole 2. asi bude po kamaratstve, ale ak platis polovicu nakladov za byvanie, ktore je tvoje a uziva ho len on = patri ti najomne od neho

Inak ja chapem, ze ak ten byt ste kupili pred 7rokmi, cena bola fajn na dnesne pomery a ak tam chce byvat, do predaja sa nehrnie.. ale musite najst cestu ako sa vysporiadat.

mamulienka0
Včera o 09:41

Za enrgie fondy ? Vážne ? Na to nemá pravo od teba pytat, ked to nevyužívaš.. by mohol zabudnuť.. daj to na súd o vysporiadanie majetku .. a budes mat pokoj peniaze ... byt sa moze aj predat.. to kam on pojde to uz bude jeho problem

chrobak7
Včera o 09:43

@anonym_autor Navrhni mu, že byt spolu predáte, vyplatíte hypotéku a zvyšné peniaze si rozdelíte. A bude vybavené.

Pokiaľ si (spolu)majiteľkou bytu a spoludlžníčkou na úvere, tak si povinná platiť hypotéku.

mogaa
Včera o 09:51
@anonym_autor

Ako to riesit, popri situacii v ktorej som. Asi nemusim vysvetlovat ze starostlivost o blizkeho je dost narocna, kto vie ten vie..rozmyslam uz aj nad predajom bytu, len on zatial nema kam inam ist byvat a bojim sa ze este bude robit prietahy zbytocne.

@anonym_autor na koho je hypo? jednoducho si sadnúť a porozprávať sa ako to ďalej vyriešite....ak je hypo na neho, tak by ti mal vyplatiť polovicu splátok do vtedy kým si tam bývala a byt aj s hypo ostáva jemu....všetko ale záleží od toho kto čo platil.....ak ty hypo a on ostatné, tak samozrejme ti nebude vracať polovicu splátok.....

7miriam77
Včera o 09:56

Sorry, ale tvoj "kamarát" je riadne vychcany. Ty mu máš ešte platiť za energie,keď tam nežijes??? Tak toto je iný drzý spratek. Využiva ťa neskutočne, ...raz a navždy to zatrhni. Baby ti tu dali super rady 👍

anonym_5b5255
Včera o 10:16
@melanta

Si spoludlžník na hypotéke? Ak áno, si povinná platiť ju, bez ohľadu na to, že v byte nežiješ, bez ohľadu na to, že si nezamestnaná. Žiaľ, úvery nefungujú tak, že platíš iba vtedy, keď ti to vyhovuje.

Ak sa plnohodnotne staráš o niekoho, kto má diagnózu na to, že potrebuje nonstop opateru, vybav si opatrovateľský príspevok. To si mala riešiť hneď na začiatku opatery.

Ex navrhni dohodu - byt ostane iba jeho, prepíše hypo iba na seba a tebe vyplatí to, čo si do bytu investovala (tvoje splátky a prípadné iné tvoje investície). Ak nemá príjem na to, aby mal hypo sám sa seba a nemá peniaze na vyplatenie, byt predajte. Ak nebude súhlasiť, ostáva ti buď možnosť naďalej platiť hypo, lebo máš tú povinnosť, alebo riešiť to súdnou cestou.

@melanta Nemal by jej vyplatit aj nejake percento z ceny bytu? Ked jej vyplati teraz len nou zaplatenu cast hypo, ex si byt si necha a o 2 mesiace ho preda sam, tak bude mat tu sumu, o ktoru byt stupol na cene za 7 rokov, len sam pre seba. Ked ho predaju teraz, tak dostane polovicu toho zisku aj ona. Alebo sa mylim? Opravte ma kludne ak pisem zle.

jimbean
Včera o 10:26

Normalny clovek (chlap, ci zena) nebude handlovat o 100 eur na energie mesacne, ked tam nebyvas. Dostala si ponaucenie od zivota, ze s iba partnerom sa do hypoteky nechodi a radsej sam(a) si zohnat tu jednu nehnutelnost v zivote. Teraz budete nasrati obaja. Tebe to blokuje peniaze, on nema na vyplatenie a asi ani na splatku hypo. Vyplacat by mal teda on dokonca z pomernej ceny, ktora medzitym vzrastla (ci je to pravne podlozene, alebo iba dobra vola). Lebo ty povies, budem musiet kupit byt tiez a uz su drahsie. Hypo mu samemu nedaju ... Na konci ten co si necha byt, prerobi (keby ho mal od zaciatku sam, tak je v pluse o 7 rokov rastu na cene) a vyplaca z vyssej ceny, alebo byt nebude mat ani jeden, lebo ani jeden nema na vyplatenie druheho.

zabka79
Včera o 10:50

@anonym_autor ked nema na to aby platil hypo sam tak bohuzial, nech byva tam kde na to ma. A nie na tvoj ukor. Ak nema peniaze jedina cesta a najcistejsia je byt predat vyplatit hypo , zrusit spolocny zaväzok, a kazdy dostane svoj diel ako mu patri. Za to co kazdy dostane si zabezpeci svoje byvanie nejake mensie lacnejsie alebo si urobi s peniazmi co chce. A nech ta uz netaha do svojich problemov, mas svojich dost.

anonym_4c3d0c
Včera o 11:54
@melanta

@anonym_autor na toto mu povedz, že nakoľko byt obýva iba on, platí energie a poplatky za byt iba on. A že môže byť rád, že neplatí aj nájom tebe, pretože bola by si v práve, ak by si od neho žiadala nájom za to, že využíva aj tvoj podiel bytu. A teda v prípade, že sa mu nepáči, že neplatíš za energie, tak sa môžete dohodnúť na platení nájmu.

Začni tým, že s ním nevyjednávaj ako s kamošom. Všetko rieš ideálne písomne (správy, maily, nemaž ich) a striktne pragmaticky, bez emócii a vzťahov.

@melanta to nie je pravda, do fondov musi platit aj ona. Akurat za spotrebovane energie priamo v byte nemusi, len za vykurovanie spolocnych priestorov a pod. To musi, platili by to, aj keby tam nebyvali

anonym_4c3d0c
Včera o 11:55

Byt predajte a rozdelte peniaze, co zostanu po splateni uveru. Kam pojde, je jeho vec.

Strana
z2