Nespravodlivé rozdelenie platieb za spoločný byt: Čo robiť?
S expartnerom mame spolu byt na hypo,v ktorom sme byvali spolu, kym som nesla byvat k nasim kvoli nutnej opatere ocina. Pocas toho ako som odisla, sme ukoncili aj vztah, nakolko som sa nemohla uz partnerovi venovat a posledne obdobie sme mali vselijake, proste sme sa dohodli ze bude lepsie to ukoncit a ostali sme kamarati..ale k veci. Uz dlhsi cas v byte nebyvam, zo zaciatku som mu nan peniaze davala, pokym som nevedela ze budem musiet ostat dlhsie. Teraz ale uz dlhodobo byva v byte len on, ja tam vobec nechodim a aj napriek tomu chce, aby som nadalej platila za byt. Splatku aj ostatne poplatky. Pride mi to dost nefer voci mne, navyse ked vie, ze nemozem momentalne ani pracovat a nemam peniaze na rozhadzovanie.
Za enrgie fondy ? Vážne ? Na to nemá pravo od teba pytat, ked to nevyužívaš.. by mohol zabudnuť.. daj to na súd o vysporiadanie majetku .. a budes mat pokoj peniaze ... byt sa moze aj predat.. to kam on pojde to uz bude jeho problem
@anonym_autor Navrhni mu, že byt spolu predáte, vyplatíte hypotéku a zvyšné peniaze si rozdelíte. A bude vybavené.
Pokiaľ si (spolu)majiteľkou bytu a spoludlžníčkou na úvere, tak si povinná platiť hypotéku.
Ako to riesit, popri situacii v ktorej som. Asi nemusim vysvetlovat ze starostlivost o blizkeho je dost narocna, kto vie ten vie..rozmyslam uz aj nad predajom bytu, len on zatial nema kam inam ist byvat a bojim sa ze este bude robit prietahy zbytocne.
@anonym_autor na koho je hypo? jednoducho si sadnúť a porozprávať sa ako to ďalej vyriešite....ak je hypo na neho, tak by ti mal vyplatiť polovicu splátok do vtedy kým si tam bývala a byt aj s hypo ostáva jemu....všetko ale záleží od toho kto čo platil.....ak ty hypo a on ostatné, tak samozrejme ti nebude vracať polovicu splátok.....
Sorry, ale tvoj "kamarát" je riadne vychcany. Ty mu máš ešte platiť za energie,keď tam nežijes??? Tak toto je iný drzý spratek. Využiva ťa neskutočne, ...raz a navždy to zatrhni. Baby ti tu dali super rady 👍
Si spoludlžník na hypotéke? Ak áno, si povinná platiť ju, bez ohľadu na to, že v byte nežiješ, bez ohľadu na to, že si nezamestnaná. Žiaľ, úvery nefungujú tak, že platíš iba vtedy, keď ti to vyhovuje.
Ak sa plnohodnotne staráš o niekoho, kto má diagnózu na to, že potrebuje nonstop opateru, vybav si opatrovateľský príspevok. To si mala riešiť hneď na začiatku opatery.
Ex navrhni dohodu - byt ostane iba jeho, prepíše hypo iba na seba a tebe vyplatí to, čo si do bytu investovala (tvoje splátky a prípadné iné tvoje investície). Ak nemá príjem na to, aby mal hypo sám sa seba a nemá peniaze na vyplatenie, byt predajte. Ak nebude súhlasiť, ostáva ti buď možnosť naďalej platiť hypo, lebo máš tú povinnosť, alebo riešiť to súdnou cestou.
@melanta Nemal by jej vyplatit aj nejake percento z ceny bytu? Ked jej vyplati teraz len nou zaplatenu cast hypo, ex si byt si necha a o 2 mesiace ho preda sam, tak bude mat tu sumu, o ktoru byt stupol na cene za 7 rokov, len sam pre seba. Ked ho predaju teraz, tak dostane polovicu toho zisku aj ona. Alebo sa mylim? Opravte ma kludne ak pisem zle.
Normalny clovek (chlap, ci zena) nebude handlovat o 100 eur na energie mesacne, ked tam nebyvas. Dostala si ponaucenie od zivota, ze s iba partnerom sa do hypoteky nechodi a radsej sam(a) si zohnat tu jednu nehnutelnost v zivote. Teraz budete nasrati obaja. Tebe to blokuje peniaze, on nema na vyplatenie a asi ani na splatku hypo. Vyplacat by mal teda on dokonca z pomernej ceny, ktora medzitym vzrastla (ci je to pravne podlozene, alebo iba dobra vola). Lebo ty povies, budem musiet kupit byt tiez a uz su drahsie. Hypo mu samemu nedaju ... Na konci ten co si necha byt, prerobi (keby ho mal od zaciatku sam, tak je v pluse o 7 rokov rastu na cene) a vyplaca z vyssej ceny, alebo byt nebude mat ani jeden, lebo ani jeden nema na vyplatenie druheho.
@anonym_autor ked nema na to aby platil hypo sam tak bohuzial, nech byva tam kde na to ma. A nie na tvoj ukor. Ak nema peniaze jedina cesta a najcistejsia je byt predat vyplatit hypo , zrusit spolocny zaväzok, a kazdy dostane svoj diel ako mu patri. Za to co kazdy dostane si zabezpeci svoje byvanie nejake mensie lacnejsie alebo si urobi s peniazmi co chce. A nech ta uz netaha do svojich problemov, mas svojich dost.
@anonym_autor na toto mu povedz, že nakoľko byt obýva iba on, platí energie a poplatky za byt iba on. A že môže byť rád, že neplatí aj nájom tebe, pretože bola by si v práve, ak by si od neho žiadala nájom za to, že využíva aj tvoj podiel bytu. A teda v prípade, že sa mu nepáči, že neplatíš za energie, tak sa môžete dohodnúť na platení nájmu.
Začni tým, že s ním nevyjednávaj ako s kamošom. Všetko rieš ideálne písomne (správy, maily, nemaž ich) a striktne pragmaticky, bez emócii a vzťahov.
@melanta to nie je pravda, do fondov musi platit aj ona. Akurat za spotrebovane energie priamo v byte nemusi, len za vykurovanie spolocnych priestorov a pod. To musi, platili by to, aj keby tam nebyvali
Byt predajte a rozdelte peniaze, co zostanu po splateni uveru. Kam pojde, je jeho vec.

1. Treba vysporiadat ten byt, neplatit hore dole 2. asi bude po kamaratstve, ale ak platis polovicu nakladov za byvanie, ktore je tvoje a uziva ho len on = patri ti najomne od neho
Inak ja chapem, ze ak ten byt ste kupili pred 7rokmi, cena bola fajn na dnesne pomery a ak tam chce byvat, do predaja sa nehrnie.. ale musite najst cestu ako sa vysporiadat.