Prečo sú rozchody v súčasnosti také časté?
Povedzte mi cim to je. V poslednych rokoch su v mojom okoli a celkovo aj vsade - ci fb, ci insta same rozchody. Cim to je, ze je toho tak vela? Ja sama, som po rozpade vztahu - nedozrety muz. Sme aj partia rodin, co sa stretavame a z 5 tich rodin, 3 rodiny ziju na pokraju rozchodu. Vecne su pohadaní, nebavia sa. Ci ludia nevedia tak ustat tie problemy teraz? alebo cim to je?
niekedy sa partneri , manželia " hryzú " pre blbosti.
Tazko sa robi kompromis sama so sebou ked of vsadial na teba hucia ze vsetko musi byt PERFEKTNE inak nestoji zivot ani za deravu backoru. To sa potom prenasa na sukromne zivoty a ludia nebudu nikdy spokojny.
je to teraz taka velmi narocna doba v tomto smere, mam pocit, ze po prvej hadke sa rovno vsetci rozvadzaju...
@anonym_autor poznam, tiez som po rozvode a z partie sa k sebe manzelia chovaju este horsie ako sme mali doma. absolutne nekompatibilni ludia.
Pretoze zeny su nezavislejsie ako boli kedysi a (chvalabohu) nemusia trpiet vedla seba nasilnika/idiota/ dopln co chces a zvladnu zivot aj bez neho. Nechcu zit zivot ako ich mamy - suchat nohami a drzat hubu...
Samozrejme, ze vo dvojici to ide lepsie a lahsie, ale...
Clovek nikdy nebol tvor monogamny.. vzniklo to lebo, tebo sa treba starat o deti, majetky, kedysi boli sobase skor business aby sa spajali kralovstva, zeny neboli sebestacne - bez muza sa im zilo velmi tazko, pozeralo sa na cez prsty, nemali vzdelanie, robili podradne prace atd atd.. dnes sme uz inde.. viac sa dba na autonomiu, dusevne zdravie.. ludia uz nezostavaju vo vztahoch, ktore nefunguju len aby nebola hanba, alebo aby neprisli o nejaky status... proste ludia maju plodit deti, na to je laska.. nie na to, aby spolu zili do nekonecna..
@anonym_autor
stratila sa úcta, porozumenie, trpezlivosť a dôvera ..... medzi partnermi
už sa navzájom nevážia , tak ako doteraz
a ty si preco neustala rozchod?
a ty si preco neustala rozchod?
@anonym_365da8 zlé sa pýtaš
- čo si spravila preto, aby si zachránila manželstvo?
Nikto sa proste už nechce obetovať ...... vymyslieť kompromisy ....
@anonym_autor kedysi bola hanba sa rozviesť, a pre ženy platilo "nemáš chlopa, nemáš pravdy", takže často zostávali aj v úplne nefunkčných vzťahoch. Štatistika rozvodovosti síce vyzerala lepšie, ale to bolo tak všetko. Dnes sa žena nemusí hanbiť za status rozvedenej, vie existovať bez muža aj po finančnej stránke, takže keď to nefunguje, tak sa smelo môže rozviesť.
A že toho vidíš veľa aj na sociálnych sieťach? No tam vidíš každý prd, kedysi sa rozvody neoznamovali do novín.
Pretoze zeny su nezavislejsie ako boli kedysi a (chvalabohu) nemusia trpiet vedla seba nasilnika/idiota/ dopln co chces a zvladnu zivot aj bez neho. Nechcu zit zivot ako ich mamy - suchat nohami a drzat hubu...
@guiseppinka presne tak, aj predtým žili ženy ako slúžky, alebo chudery, a nemohli sa rozviesť pre ekonomické dôvody, aj preto, že rodina nedovolila. Teraz sa žena nemusí šúchať ako jej pán tvorstva nakaže. Má antikoncepciu a nemusí rodiť jedno od druhého a ešte ma aj príjem. Aj tak je každá 4 týraná. Chvála Pánu Bohu, že môžu ženy žiť trošku rovnopravnejsie s mužmi. Nie je to ideál, ale v porovnaní s Aziou, či Africkou sme na tom super.
@anonym_365da8 zlé sa pýtaš
- čo si spravila preto, aby si zachránila manželstvo?
Nikto sa proste už nechce obetovať ...... vymyslieť kompromisy ....
@elenka.k stratila sa úcta, porozumenie, trpezlivosť a dôvera .....
Kedy bola tato rozpravkova doba? Nikdy nebola. Ludia sa zrali za ziva vo viacgeneracnych obydliach, podvadzali sa, klamali, muzi bili zeny, bol alkoholizmus...
ALE!!! nerozviedli sme sa, lebo pan fararko povedal... lebo sa to nepatri...lebo co by povedali susedia... lebo je to hanba v rodine,... lebo co povedia ludia v kostole...v dedine??
Mas podla mna spomienkovy optimizmus. Treba sa stale obetovat? A dokedy?
Chvalabohu je doba, ked mozeme byt stastne aj samy, bez muza, mozme si robit co chceme, nikto nam nemusi davat zvolenie a od nikoho byt zavisla.
Ja som s mojim (teraz uz manzelom) skoro 17 rokov, ale po siedmich rokoch chodenia sme mali cca. 1-2 mesacnu pauzu...nastala ponorka, hadka, v podstate nic strasne a rozisli sme sa, lebo to bolo "najjednoduchsie"🤷.
Hovorila som to vtedy mojej milovanej babke, opisovala som co sa stalo a ona iba kyvala nestastne hlavou a povedala "Achh tato mlada generacia...a nas este ucili, ze ked sa v dome nieco pokazi, tak to treba skusit opravit a nie vyhodit cely dom..." 😁
Aj toto ma utvrdilo v tom, ze sme boli velmi zbrkli a casom sme to vsetko prehodnotili, vyriesili a odvtedy zijeme stastne spolu lebo vieme, ze treba komunikovat a nerobit zbrkle a urychlene zavery.
Samozrejme zostavat v totalne nefunkcnom vztahu tiez urcite nema zmysel, ale vzdy ma zmysel to aspon skusit "opravit", ak je ochota na oboch stranach.
Na druhej strane v minulosti casto zeny nemali na vyber a ostavali v toxickych vztahoch preto, lebo by sa same nevedeli zabezpecit 😔, kym chvalabohu v dnesnej dobe su zeny samostatne.
Lebo dnes mozes vsetko. A mas mysliet predpvsetkym na seba. Aby mne bolo dobre.
A ako sa hovori-lahsie zahodit ako opravit.
Clovek nikdy nebol tvor monogamny.. vzniklo to lebo, tebo sa treba starat o deti, majetky, kedysi boli sobase skor business aby sa spajali kralovstva, zeny neboli sebestacne - bez muza sa im zilo velmi tazko, pozeralo sa na cez prsty, nemali vzdelanie, robili podradne prace atd atd.. dnes sme uz inde.. viac sa dba na autonomiu, dusevne zdravie.. ludia uz nezostavaju vo vztahoch, ktore nefunguju len aby nebola hanba, alebo aby neprisli o nejaky status... proste ludia maju plodit deti, na to je laska.. nie na to, aby spolu zili do nekonecna..
@anonym_autor
@anonym_3f1631 ľudia majú plodiť deti - nato je láska. Len taká otázočka kto tie deti splodené z lásky bude chovať. 😉
poznám dámy čo majú aj 4 deti, a každé dieťa iného otca.
Preto že si ľudia na seba nakladajú hrozne veľa a nedávajú to. Chcú mať dobré roboty, úspešne deti, cestovať, materiálne sa zabezpečiť, dopriať si, atď atď. A raz príde buď vyhorenie alebo začnú žiť v hroznom stereotypne. Nehovoriac o sociálnych sieťach, ktoré nám umožňujú komunikovať kedykoľvek a s kýmkoľvek. Nevera je “dostupnejšia”.
stratila sa úcta, porozumenie, trpezlivosť a dôvera ..... medzi partnermi
už sa navzájom nevážia , tak ako doteraz
@elenka.k našťastie už nie je tá doba - lebo musíš, lebo rodina, lebo susedia, lebo farár skončila. Ja si doteraz pamätám, ako ma ex -muž zbil a utekala som o pomoc k rodičom a vieš, ako mne pomohli? Choď domov a tvár sa, že sa nič nestalo a takto to bude dobré. Otec sa ma spýtal - čo si urobila, že ťa zbil ? Nedostala som pochopenie ... ja ako matka, keby sa dozviem, že môj syn napadol, udrel, alebo zbil nevestu ma sakra problém so mnou. Ten by videl.
Podľa mňa sa tu často zamieňajú dve veci a to počet rozchodov a kvalita vzťahov. To, že kedysi spolu ľudia zostávali častejšie až do smrti, ešte neznamená, že mali lepšie vzťahy. Skrátka cena odchodu bola podstatne vyššia. Rozvod bol spoločenská stigma, ženy mali menšiu ekonomickú samostatnosť, menej možností uživiť seba a deti a v niektorých obdobiach našich dejín bol rozvod právne veľmi komplikovaný alebo prakticky nedostupný. Manželstvo navyše plnilo oveľa viac ekonomickú a sociálnu funkciu než dnes. Zmenilo sa aj to, čo od partnerstva očakávame. Partner už nemá byť iba človek, s ktorým vytvoríme domácnosť, zabezpečíme rodinu a vychováme deti, už chceme aj kompatibilitu, intimitu, spoločné záujmy, rešpekt, dobrý sex, podporu a ideálne, aby toto všetko vydržalo niekoľko desaťročí. Nároky na kvalitu vzťahu teda podľa mňa stúpli práve v čase, keď klesla nutnosť v ňom zostať....a ešte jeden faktor...žijeme dlhšie. "Kým nás smrť nerozdelí" malo úplne inú praktickú váhu v spoločnosti, kde manželstvo často trvalo podstatne kratšiu časť života. Preto by som automaticky netvrdila, že dnešní ľudia sú menej schopní znášať problémy. Niektoré vzťahy sa určite rozpadne príliš ľahko, ale veľká časť vzťahov, ktoré by dnes skončili rozvodom, by pred sto rokmi jednoducho pokračovala pretože by mali podstatne menej možností odísť. Trvanie manželstva samo osebe nepovie, či v ňom bolo dobre.
Podľa mňa sa tu často zamieňajú dve veci a to počet rozchodov a kvalita vzťahov. To, že kedysi spolu ľudia zostávali častejšie až do smrti, ešte neznamená, že mali lepšie vzťahy. Skrátka cena odchodu bola podstatne vyššia. Rozvod bol spoločenská stigma, ženy mali menšiu ekonomickú samostatnosť, menej možností uživiť seba a deti a v niektorých obdobiach našich dejín bol rozvod právne veľmi komplikovaný alebo prakticky nedostupný. Manželstvo navyše plnilo oveľa viac ekonomickú a sociálnu funkciu než dnes. Zmenilo sa aj to, čo od partnerstva očakávame. Partner už nemá byť iba človek, s ktorým vytvoríme domácnosť, zabezpečíme rodinu a vychováme deti, už chceme aj kompatibilitu, intimitu, spoločné záujmy, rešpekt, dobrý sex, podporu a ideálne, aby toto všetko vydržalo niekoľko desaťročí. Nároky na kvalitu vzťahu teda podľa mňa stúpli práve v čase, keď klesla nutnosť v ňom zostať....a ešte jeden faktor...žijeme dlhšie. "Kým nás smrť nerozdelí" malo úplne inú praktickú váhu v spoločnosti, kde manželstvo často trvalo podstatne kratšiu časť života. Preto by som automaticky netvrdila, že dnešní ľudia sú menej schopní znášať problémy. Niektoré vzťahy sa určite rozpadne príliš ľahko, ale veľká časť vzťahov, ktoré by dnes skončili rozvodom, by pred sto rokmi jednoducho pokračovala pretože by mali podstatne menej možností odísť. Trvanie manželstva samo osebe nepovie, či v ňom bolo dobre.
@anonym_9b0a46 súhlasím s týmto pohľadom. My sme veková kategória 30 - 45 a je nás v partii prevážna väčšina, čo sme vo vzťahoch/manželstvách dlhodobo. My s manželom 21 rokov napríklad, to sme asi tri páry, viaceré potom 14 - 17 rokov (tí mladší). Takže sme spolu už teraz polovicu života, a to sme vo veku, kedy rozhodne neplánujeme umierať 😀
Nepotrebujeme sa navzájom. Hladkáme svoje mobily a tablety, svoje peniaze a bývania si opatríme sami, svoje peniaze si chceme užívať sami, alebo s našimi deťmi, nikomu sa nechceme prispôsobovať prakticky v ničom, s nikým nechceme zdieľať bývanie okrem našich detí a zvieracích miláčikov. Zážitky zdieľame na sociálnych sieťach a ich lajky sú nám ocenením. Pochvaľujeme si svoju "šťastnú" bezpartnerskosť a v skutočnost nám spriaznený človek chýba. Ale taký pre mnohých neexistuje, nevieme ho v rozumnom časopriestorovom dosahu nájsť.
Nepotrebujeme sa navzájom. Hladkáme svoje mobily a tablety, svoje peniaze a bývania si opatríme sami, svoje peniaze si chceme užívať sami, alebo s našimi deťmi, nikomu sa nechceme prispôsobovať prakticky v ničom, s nikým nechceme zdieľať bývanie okrem našich detí a zvieracích miláčikov. Zážitky zdieľame na sociálnych sieťach a ich lajky sú nám ocenením. Pochvaľujeme si svoju "šťastnú" bezpartnerskosť a v skutočnost nám spriaznený človek chýba. Ale taký pre mnohých neexistuje, nevieme ho v rozumnom časopriestorovom dosahu nájsť.
@anonym_6e0cc0 a preco hladkas mobil a nenajdes si partnera?🤔
@anonym_autor
Je ovela jednoduchsie zit samostatne ako v minulosti
O tych co sa rozidu sa rozprava, to prebera kazdy, kazdy si vsimne, ti rozideni to aj oznamia. Preto mas pocit, ze sa rozchadzaju vsetci, pritom ti co im to funguje sa do pozornosti nedostanu a ani nikde nevytrubuju, ze im partnersky vztah alebo manzelstvo trva
@anonym_autor podla mna sa rozchádzajú preto, lebo maju pocit, ze ten dalsi bude lepsi a budu šťastnejší. Stastie si ale musis dat sam a nie cakat, ze ta spravi šťastným niekto druhy. Plus zabúdajú, ze to co vidia na nete, nie je vobec realita zivota, ze hádky su súčasťou zivota a manželstvo/partnerstvo je tímová praca. Druhy dovod je ten, ze chlapi nie su uz chlapmi. Zeny im zobrali tu mužskú energiu a maju sa potom moc dobre. Lebo zena aj zarobí, aj sa postara o deti, domacnost. Muzom neostalo nic, zeny su vyhorene a nespokojne. Podvedome vedia, ze takto to byt nema ale na druhu stranu aj tak ťahajú ako kone. Muzi maju vela casu na seba a na blbosti. Plati to aj opacne, ked je zase vela na muzovi a zena ma vela casu. Je mnoho vzorcov vo vztahoch, kde sa da uz dopredu predpokladať, ze tento vztah nedopadne dobre. Samozrejme je vela premenných ale spravidla to sedi.
Sebecká doba, najprv ja, ja až potom niekde v diaľke ostatný. Takto sa ťažko funguje v tíme keď každý kope za seba a neberie ohľad na pocity a potreby druhého len na svoje potreby.
O tych co sa rozidu sa rozprava, to prebera kazdy, kazdy si vsimne, ti rozideni to aj oznamia. Preto mas pocit, ze sa rozchadzaju vsetci, pritom ti co im to funguje sa do pozornosti nedostanu a ani nikde nevytrubuju, ze im partnersky vztah alebo manzelstvo trva
@anonym_5e1278 veď presne o tom píše, že rozchodov je podľa nej veľa, viac než kedysi... A má pravdu aj štatisticky minimálne pri rozvodoch.
zeny uz nechcu/nemusia tolerovat to co tolerovali ich mamy
@vler Zeny si hlavne vyberu najskor z vlastnej vole debila a potom sa este za to potlatpkaju po pleci, ze ako sebaisto ho po 20 rokoch poslali z domu. 😅
@guiseppinka - a platí to aj opačne !

Vsetci sa narocni na druhych, malo na seba. Pridaj socialne siete, kde sa porovnavas s inymi a ich zdanlivo super zivotom,... a ktore ta presviedcaju, ze vraj mas na "viac" ...