Výživné - má to zmysel?

1. dec 2022

Má zmysel si podávať o výživné, ak som odišla od ex, môj plat je zhruba 3x nižší ako jeho, teda reálne 1000e v čistom, vs.3000e. On už ma bývanie vyplatené, ja si po rozchode beriem hypotéku na 1i byt. Syn má 7r. Naša dohoda bola, že on zaplatí dieťaťu čo potrebuje, teda oblečenie, veci do školy, ja mu mám platiť jedlo, v čase keď bude u mňa, chceme striedavu starostlivosť, ale ideálne, byť v kontakte so synom obaja každý deň, alebo ako to bude vychádzať, to sa dohodneme za pochodu, či bude 3 dni so mnou alebo ako. Zatiaľ sme fungovali v jednej domácnosti, preto neviem ako to bude, keď si kúpim bývanie. Rodinné prídavky a daňový bonus, mi chcel dávať 50%, ale reálne mi z neho ešte nič nedal, chodí to na jeho účet od narodenia. Reálne však tá dohoda nefunguje, lebo stále kúpim kadejaké drobnosti, ktoré mi neprepláca. Po zaplatení bytu, mi zostane možno 400-500e, čo sa mi zdá dosť málo z toho vyžiť dvaja v BA. Zaujímal by ma názor. On sa ešte vyhráža mne, že bude on odomna pýtať výživné. Dnes som mu spomenula prvýkrát, že budem žiadať výživné, po hádke, ked mi nedovolil so synom robiť úlohy, napriek tomu, že syn sám hovoril, že chce so mnou robiť.

anjelicek26
1. dec 2022

Ked mate striedavu starostlivost, tak tam vyzivne neviem, ci ma zmysel riesit. Hlavne sa nehadajte pred-pocas toho ked tam syn je, chudak medzi dvoma frontami, ze ci maminka ocinko ulohy s nim spravia 🙄 Porozpravajte sa v klude, ked tam on nebude. Pri striedavke platite naklady na poli - kazdy vlastne byvanie, kazdy dietatu doma vlastnu detsku izbu, pomocky do skoly a oblecenie na pol, rovnako vyssie vydavky typu okuliare, zubny strojcek ci skola v prirode... to, ze ty zarabas menej nuz bohuzial, po rozchode kazdy za seba... ked by dostal syna do starostlivosti vylucne on - tak ano, budes mu platit vyzivne ty... rozchody proste bolia, po vsetkych strankach.

monalisa1111
1. dec 2022

Samozrejme, že to má zmysel. On veľmi dobre vie prečo sa vyhráža. V dnešnej dobe by som na ústnu dohodu nespoliehala..

nikha2809
1. dec 2022

Výživné môžeš žiadať aj pri striedavke, môj kamarát tak platí.Na DB on nárok mať nebude pokiaľ nebude s vami žiť v spoločnej domácnosti a vždy má prednosť v tomto matka

autor
1. dec 2022

@nikha2809 čo je DB?

suzitok
1. dec 2022

DB = danovy bonus

regina22
1. dec 2022

Na dB má rodič nárok, keď žije s dieťaťom v spoločnej domácnosti. Čiže, keď sa pre sťahuješ, pre píšeš dieťaťu trvalý pobyt, tak potom môžeš požiadať na mzdovom ze chceš poberst dB ty a prídavky si zisti na úrade práce sa mi zdá

deti95060810
1. dec 2022

vidíš ako plní sľuby... 😉

sissy27
1. dec 2022

@anjelicek26 aj pri striedavke je výživné, hlavne ak je výrazný rozdiel medzi zárobkami rodičov, čo v tomto prípade je.
Pre autorku - určite to zmysel má, už len preto, že budú jasne stanovené hranice a pravidlá a dáš mu najavo, že sa z neho neposerieš. A teda na základe čoho by si on chcel nárokovať na výživné? 😃

timing
1. dec 2022

Urcite to zmysel ma. Never na ustnu dohodu,ze on kupy. Prazdne sluby. Mozno kupy,ake 1x za pol rok nieco. Sudy sa tahaju dlho. Cim skor podas, tym lepsie. Danovy bonus nahlasis mzdarke,ze xhces poberat a jemu pisomne oznamis( aby si mala dokaz) od mesiaca xy poberam DB ja, prosim odhlas sa, inak ho budes musiet vratit.
Urob si plan ako chces mat deti. Neviem si predstavit ako chcete mat dieta obaja kazdy den. To sa neda. Si ho chcete striedat po hodinach ci ako? Zial toto je tazke aj pre rodica,ze sa.musi zmierit s tym,ze dieta neuvidim.kazdy den. Niekto strieda po tyzdni, niekto po 2 tyzdnoch. Striedat si deti kazde 3 dni je masaker pre dieta. Kym sa aklimatizuje u rodica uz aj odchadza k druhemu a znovu aklimatizacia,iny system, a znovu prec. Toto je vycerpavajuce pre dieta. Zacala by som s tyzdnom.

som_realistka
2. dec 2022

Áno má to zmysel, aj keď je striedavo starostlivosť, posudzujú sa vserky aspekty, tvoj vš jeho príjem, to ze si musíš zobrať hypo a podobne, píšeš, že po vyplatení nákladov Ti zostane do 500, to je už po zaplatení hypotéky? A určite písomná súdom potvrdená dohoda, ak máte aj dohodu typu oblečenie a obuv platí otec, tak aj to do dohody, predídete mnohým problémom, obaja a hlavne, papier nepusti. Výživné je pre dieťa, a ak je to tak ako píšeš, tak súd výživné odsúhlasí, treba to samozrejme brat primerane, a mat zdôvodnenie výdavkov.

autor
2. dec 2022

@som_realistka áno po zaplatení bytu s hypotékou, mi zostane 500e, myslím, že je to dosť málo aj riešiť jedlo pre dieťa a prípadne mu niečo kúpiť. Ex si kúpil 3i byt v novostavbe, za tú sumu čo si ja teraz kúpim 1 izbak, proste má výhodu, že dieťa sa cíti doma u neho, ma pre neho priestor, možnosti, auto, a aj sa bojím, že syn nebude chcieť do toho môjho malého bytu ísť. Ex si ho môže kupovať, lebo mu všetko kúpi.

andyh20
22. dec 2022

Neboj sa, ja bývam s detmi v garzonke a ex v luxusnej vile. A deti nechcú byt u neho len za dom a to tam obaja vyrástli.

autor
23. dec 2022

@andyh20 ďakujem ☺️