5 ročný syn píše pospiatky
ahojte žienky... môj syn Dávidko bude mať v máji 5 rokov, od dvoch rokov chodí do škôlky. väčšinou času sa prejavuje ako introvert, puzzle skladá od 9 mesiacov, vie pekne kresliť, má rád logické hry. pred pol rokom som ho začala učiť písať, začali sme jeho menom a odvtedy všetko čo napíše píše pospiatku. je pravák.
nepíše odľava doprava, ale sprava do ľava celé slovo. ak následne prečítam napr. jeho meno, výjde mi z toho DIVAD. čiže z jeho strany je to správne, DAVID.
prosím poraďte mi, ako mám postupovať, aby sa naučil správne písať a ak viete, vysvetlite mi, čo spôsobuje túto, nazvem to, zvláštnosť. na nete som o tom nenašla nič, zatiaľ som s ním nebola nikde, nakoľko všetko ostatné, čo robí, robí správne a jeho výslovnosť a skladanie viet slovne je obdivuhodné. Nechcem maľovať čerta na stenu, ale bojím sa, že niečo nie je v poriadku, hoci mamka vraví /ako každá babka hrdá na svoje vnúčatká/, že istotne je inteligentnejší... ☹ Ďakujem.
@darinkazv - to je sice pravda, ale vela maminiek tu apeluje na to, ze su deti roztrzite, placlive, utiahnute, nezrele a toto pre mna napr. nie je dovod na odklad. Kto mi zaruci, ze o rok to dieta bude ine? Väcsinou je to povahou dietata, nie tym, kolko ma rokov. Ako dat dietatu vyhodu byt v kolektive najstarsi je fajn, ale je to pod ciarou nefer voci ostatnym detom, co idu do skoly "normalne".
A ano neporovnavam motoricke zrucnosti 4 a 6 rocneho dietata. Ale uvazovat o tom, ci moje 5 rocne dieta je nadpriemerne inteligentne len kvoli tomu, co popisala mamina v uvode temy, no ja ti neviem 😅 Dnes je podla maminiek uz nadpriemerne kazde - ich vlastne - dieta. Genialita je nejako prudko moderna a skoly pre nadane deti len a len profituju 🙄
Nasa mala chodi na matiku s tretiakmi, ovlada celu malu nasobilku, fakt jej to ide, aktivne preratava v hlave priklady, vyuziva to v praxi. Tiez ma tych 5,5 roka... a mimoriadne nadana nie je... len jej to v matike dobre ide a ma tu moznost sa ucit. Co tym chcem povedat. Davat detom odklady proste neuznavam. Kvoli veku - julove, augustove deti - ano. Kvoli nejakej placlivosti ci roztrzitosti - nie. Treba sa s tym popasovat. Tiez nie je fajn pre ostatnych skolkarov mat tam takmer 7 rocne dieta, ked väcsina z nich ma niekde medzi 5-6 rokov. Ale na to nikto nemysli.
@anjelicek26 tak ja tiež neberiem na odklad takéto veci. odklad zdravému dieťaťu normálne sa vyvíjajúcemu nie je až tak dobrý nápad. ak dá špeciálny psycholog po zápise odklad, je to iné. ale na žiadosť rodiča odklad mi nepríde vhod. veď rodič nie je psycholog
tak to je pravda, že v dnešnej dobe vie v tomto veku veľa detí písať aj čítať. synovec vie písať a čítať od 4,5 roka. od 5 rokov vedel spočítavať. nikto ho to neučil, zaujímal sa o to sám. len keď sa opýtal, tak mu odpovedali. a chodí veru do obyčajnej základky 🙂
moja bude mať 6 na konci septembra a veru sú pomiešaní v triede aj s predškolákmi a majú aj jedného chlapca, čo je v auguste 2004. a ten chlapec je zdravý, normálny. príde mi to za vlasy pritiahnuťé. by som povedala, že je to extrém. veď chlapec ide teraz nastúpiť do školy už ako 8 ročný. :(
@dacey - ja by som ho ucit ucit - no neviem neviem ci je to to najlepsie - alebo neviem akym sposobom ho ucis - ci len ked sa ta on pyta - tak urcite ukazat a vysvetlit a ked vidis ze pise nespravne tak opravit a ukazat mu ako je to spravne ale nejaky cieleny dril na to aby pisal tak to by som sa asi skor zamerala na inu cinnost - malovanie s vodovkami, temperkami, plasti, vytvaranie nejakych vlastnych dielok - skor ako cielene vyucovanie pisania - ale to je len moj nazor - tiez si myslim ze taketo pisanie je normalne a pomaly ako zacne chapat ako sa spajaju pismenka a ze to sa potom este aj cita a z ktorej strany sa to cita tak on ptom bude pisat spravne.
a k tomu pisaniu pisanym pismom - v spanielsku detom od zaciatku ukazuju pisat pisanym - od zaciatku od 3r - sice im to trva ale v 5r pisu pisanym, tiez je pravda ze je to velmi pomaly proces - zacinaju uplne od samohlasok a veru pri a,e,i, o,u - su vlastne jeden cely rok + davaju zakladne pojmy aby vedeli co je kratke/dlhe, velke/male, farby, etc, v 4r pomaly zrychluju a v 5r uz prakticky citaju a pisu, v 6r prakticky v prvych 3m len zopakuju to co sa uz naucili, ti co isli trochu lezernejsie dovtedy tak teraz uz musia naozaj zacat pracovat a zacinaju s jednym predmetom v anglictine
@darinkazv - no ved to, ked si predstavim, ze nasej malej, keby nesla na medzinarodnu skolu, ale na normalnu odporucili ist rovno do 2.triedy, ona je konco junova, takze cestvych 6 rokov - takze septembrove deti uz budu od nej o dva roky starsie a ak malo nejake z tych deti aj odklad, tak to uz bude mega rozdiel 😕 A ona s jej 105cm uz teraz o hlavu zaostava za ostatnymi detmi... si to neviem ani predstavit, ako by stihala s 8 rocnymi detmi - socialnym vyvinom - aby ju nemali za take deculo, co este bavi robit puzzle, kreslit princezne atp. 😕
@anjelicek26 len u nas su bohuzial mnohe skolky trosku pomalsie, resp. ucitelky trosku starsie rocniky (nechcem nikoho urazit, len sposob vychovy je mozno malinko zastaranejsi) a do skoly ti to skratka dieta neodporucia a dovi dopo. moja dcera je npr. doma dost akcna, v skolke pravy opak, uplny introvert. ucitelky ma posielaju ku psychlogicke... len pre to, ze je neaktivna v skolke! neveria, ze mi doma recituje, co sa v skolke naucila, ze normalne rozprava, kedze v skolke sa nezapaja.... no a pytam sa, CO MAM ROBIT? 😅 na sukromnu skolku nemam a z principu nechcem len kvoli takej hluposti, co sa pravdepodobne casom vyrovna... ☹ strasujem sa a stresujem tym aj moje dieta 😔 😢. podotykam ma len 3 a stvrt roka... je vysoka ako o rok - dva starsie deti, preto ju aj castokrat tak beru...
@janka_pn - fuha tu nikto ziadne testy zrelosti nerobi, proste ma dieta na to vek, tak ide. A zasa pochop ucitelku v tomto pripade ak oni vidia v kolektive introverta, co neotvori pusinu - neda sa ocakavat, ze to v skole bude ine. Ale to je na ucitelke, aby takemuto dietatu rozviazala jazycek, motivovala ho, vedela ako na neho, ak sa nezapaja, treba sa opytat, posmelit... chyba nie je v dietati, kazde je ine a ucitel ma mat dost empatie preniknut ku kazdemu z nich. Ako to vlastne je? Ked ti psycholog dieta neodporuci dat do prvej triedy? Konecne rozhodnutie je predsa aj tak na tebe, nie?
@dacey v prvom rade - vôbec ho neuč písať 😠 . Na to sú učiteľky v škole. Prečo dopredu učíte deti písať? Na to sú metodické pokyny ako sa to má dieťa správne naučiť. Takýmto zasahovaním získa nesprávne návyky, ktoré sa nebudú dať odstrániť, resp. s problémami. Môj názor je ten, že v škole sa to naučí tak ako sa má..
@anjelicek26 este skolu ja neriesim, ale npr. kamoske psychlogicka neodporucila a tak dceru nedala, tiez kvoli slabej spolupraci, lenze prijimacky su vo februari a dieta sa za ten pol rok moze este zmenit. u deti je to vela casu. a asi to je teoreticky na tebe, ale tie vycitky svedomia, ak to dietatu nejde... 😝 ja neviem ako riesit taketo odklady, ci neodklady. a inak tiez sa mi nepozdava, ked su v triede cerstvo 6 rocni a uz dajme tomu takmer 8 rocni na jednej kope...
jaj, ja som dneska nedobre naladena 😝 😀 😀 😀 😀 uz nepisem
@janka_pn - veru - 6 a 8 rocne deti je nenormalny rozdiel v rychlosti chapania, v motorike a prijde mi to nefer voci tym mensim, ze potom musia stihat s tymi starsimi alebo ich s nimi porovnavaju. A aj neskor, ked budu v triede 12 a 14 rocne dievcatka, niektore prsate, ine nie, no nehovor mi, ze to tie mladsie nebude skriet 😝 Myslim uz dopredu, ale tak, nie je to pravda?
@anjelicek26 hlavne tie prsa 😀 😀 😀 ale urcite ano. idem hackovat ... 😀 😀 😀
Nečítala som diskusiu, ale môj názor je taký, že sa podaktoré maminy príliš so všetkým ponáhlajú.... Na koníku čítam samé ako odučiť 2 ročného od plienky, ako zrušiť 18 mesačnému dudlík, pomaly už 8 mesačným deťom berú flašky s dudlom...... Nechajte tým deťom troška detstva s dudlíkmi, plienkami, hračkami.... a bez čítania a písania....!! Ešte sa napíšu a načítajú dosť. Nemusíte mať z detí géniov, len zato, že si to želáte. Dieťa potom príde do školy a bude každé jedno písmenko písať zle, lebo ak nemáš doma prváka a nevidela si prvácke písanky, tak nemáš ani poňatia o tom, ako sa ktoré písmeno učia. Tvoje dieťa bude mať potom v škole viac problémov a to len vďaka čomu? Že sa môžeš pochváliť, že nechodí do školy a vie písať? Nechápem... Prepáčte, ale musela som sa vyjadriť.
@anjelicek26 reagujem na toto: "Ale uvazovat o tom, ci moje 5 rocne dieta je nadpriemerne inteligentne len kvoli tomu, co popisala mamina v uvode temy, no ja ti neviem"
a aby sme si rozumeli...
ja som tu nevypísala všetko, čo moje dieťa dokáže a vážne by si sa sama zamýšľala, či s ním neísť na IQ testy, keby si ho mala za syna ty sama.
nepotrebujem sa tu chvastať čo všetko môj syn vo svojom veku dokáže, ale mysli si čo chceš.
chcela som vedieť, či ste sa stretli s tým, čo je v podstate mojou hlavnou a JEDINOU otázkou a to písaním pospiatky, nie na váš názor, či je, alebo nie je skoro začať s učením písať a čítať. niektoré ste mi tu rovno napísali: len ho prestaň učiť písať!
to hádam nie... sama poznám svojho syna najlepšie, viem, čo dokáže a čo nie...
podľa môjho názoru je môj syn zrelý a inteligentný chlapec a budem ho učiť písať a čítať naďalej.
a to sa nechvastám a ani si nenamýšľam.
@sisaha píšeš mi, aby som ho hlavne neučila písať... a prečo nie??? svojím príspevkom si pokorila všetky matky sveta, ktoré si myslia, že najlepšie vedia, čo je pre ich dieťa najlepšie.
nadávame na tento štát, na všetky zákony a bla bla bla, ale odrazu.. učitelia vedia najlepšie, lebo na to majú osnovy...
@dacey nie, mylis sa, nepokorila som vsetky matky sveta, ale pokial nemas ucitelske vzdelanie (ktore ja mam), tak s takymto pristupom a postojom urobis viac skody ako uzitku. Ak mas pocit, ze vsetko zvladnes lepsie ako ucitelia, tak nedavaj svojho syna vobec do skoly...Podla tvojich reci to vyzera tak, ze ty si najmudrejsia a vsetko vies najlepsie....smutne..
@dacey a este dodam, podla tvojich reci si denohestovala vsetkych ucitelov, ktorí svoju prácu berú ako poslanie a snazia sa deti naucit vsetko s ohladom na ich moznosti a schopnosti a presne tomu aj prispôsobit vyucbu. Len jednemu nerozumiem, preco potom chodis vobec k lekarom. Podla vsetko, ked tvrdis, ze vies ucit, tak vies asi aj liečiť... 😕
@prasiatko30 cielene ho neučím, začal sa pýtať sám na písmenká a čísla a tak nejak to pokračovalo samo.. len mi stále prišlo divné, aj po napomenutí, že píše naopak.
@zuzanka581 no. vďaka za príspevok. aby som tvoj názor trocha pozmenila, napíšem toto:
svokra, riaditeľka a zároveň učiteľka v materskej škole mi priniesla nové písanky pre prvákov a podľa nich učím syna písať. nie len tak halabala, aby som potom mohla na MK napísať nejakú úžasnú vetu o tom, že mám problém, lebo môj syn píše naspak...
takže, ÁNO, videla som prvácke písanky.
takže poprosím písať už iba k téme: prečo môj syn píše odzadu. ďakujem.
@dacey podla toho co pises mas doma vynimocne dieta. ja si vonkoncom nemyslim, ze to ze 9 mesacne dieta sklada puzzle, 5 rocne vie pisat zrkadlovym pismom, ma rad logicke hry je bezne. dala by som ho na tie IQ testy a potom skola pre mimoriadne nadane deti.. 😎
mimochodom, aj genius Leonardo da Vinci pisal zrkadlovym pismom.. 😉
drzim palce, nech ti syncek robi aj nadalej len radost a si na neho pysna
@dacey neviem preco,ale na nastenke som si v skolke vsimla ze niektore deti sa tak podpisuju pod svoje vytvory,alebo napisu pismenko opacne-nemyslim si ze je to niaka chyba,Marek sa pisat cisla a pismenka viac menej naucil sam a aj tak mame ziadost na odklad skoly,koly inym veciam-to je ale ina tema 😉 Urcite syn sam pride na princíp spajania sa písmen ked ich bude vedieť aj čitat 😉 spolu ako slovo
@dacey Ja poznam vela deti co vedeli pisat tlacenymi pismenami este pred 5 rokom-moj vedel v 3 rokoch-a takmer vsetci obcas pisali odzadu 🙂 .
Moj sa raz na vykres v 3 roch podpisal ako OTEP a ja sa ho pytam,kto je to otep-a on ze ten vtacik na vykrese sa vola otepko-on ani len netusil , že pise odzadu a aj zabudol co vlastne pisal. 😀 😝
Nikdy som to s nim neriesila.
Potom nastupil do bilingvalne triedy a tam pisali skoro vsetky deti už pri nastupe do skoly a vacsina z nich pisala aj odzadu,nakoniec vsetky z toho vyrastli. 😉
@sisaha nie, len mi príde divné, ako sa tu skoro všetky navážate do mňa, že nemám svojho syna učiť písať.
ako sorry, ale zakázať niečo také dieťaťu, hoci to samo chce vedieť...
ja nemám učiteľské vzdelanie, ale celá rodina môjho muža áno. od dedka, babku, otca, matku, strýka, tetu, tetu číslo dva a môžem pokračovať aj naďalej.. a kľudne ti do ss napíšem ich mená, ak si spod tatier, aby si mi verila.
navážať ste sa začali vy do mňa, nie ja do vás.
sisaha...
ja som nepísala o schopnostiach učiteľov, nevravím, že sú zlí, alebo že JA budem vedieť učiť svoje dieťa...
ja sama som mala skvelú učiteľku na základnej škole a škoda, že už neučí...
ak si nepochopila môj príspevok, tak prepáč, že som to nenapísala inak. možno som to zle napísala, alebo si to ty zle pochopila.
@dacey tak sa potom spytaj svojej rodiny (ale toho, kto ma vystudovany 1. stupen), ci je vhodne ucit dieta pisat...Ja ti hovorim, že sa to neodporuca...Ty mu mozes kupit pracovne listy pre predskolakov a spolu s nim vypracovat jednoduche ulohy...Cielene ucenie písma je viac ako nevhodne
@titkovamiriam toho som sa bála. že je to nejaká chybnosť. bála som sa, že bude dysgrafik, alebo niečo podobné... vieš, aké sú dnešné mamičky... 😀 😀 ale ako čítam, robí to veľa detí...
@zuzana581 uplne s tebou suhlasim-kedy tie deti maju detstvo??????Maminy z nich robia silou-mocou geniou 😕 😕 😕 😕 😕 Je tiez pochabe tu vypisovat o tom,ako by nemali byt v triedach 6-8 rocne deti... 😠 Ziadesn rodic nevidi do toho druheho dietata aky ma problem a preco to dieta malo odklad 😠 Jasne take zakomplexovane maminy dokonalych deti-tak tie to riesia...co tak dat si tie svoje genialne deti do nejakych genialnych skol... 😕 😕 😕 😅 Nech nesudia ked nevedia co za tym vsetkym je....
@dacey ja suhlasim s @titkovamiriam, aj ja som take "podpisy" videla na nastenke, ide zrejme o prechodne obdobie kym sa to tvoj syn nauci, ja osobne by som ho zakazdym iba upozornila, ze to je naopak, ukazala by som mu nejake napisane kratke slovo v knihe, alebo by som mu ho napisala sama, take ktore neznie rovnako odpredu a odzadu (napr. AUTO) a skusila by som, ako to cita. Ci aj cita odzadu, alebo len pise. Spytaj sa ho, ktore je prve pismenko v tom slove, ktore je druhe...atd. Podla toho uvidis, kde by mohol byt problem.
@sisaha ale vsak ona pise, ze jej syn chce sam od seba, z vlastnej iniciativy pisat... nenutiho do pisania... podobne ako moja dcerka... a ani jedna z nas to nerobi natlakovo... to im -mame ked zacnu same od seba pist pismenka - povedat, ze su na to este primaly... ze maju pockat, kym pojdu do skoly... a zakazat im to? 😕
@sisaha ja som nikde nepísala, že ho to učím cielene.
začala som s tým pred polrokom, lebo sa ma pýtal na písmená a čísla..
pozná skoro celú abecedu, lebo mu večer čítam, pozná písmená, lebo s mužom robíme návrhy a vidí kvótovanie.
niekedy sa ho síce opýtam, či chce písať, no to neznamená, že to robím najust...
mne nikdy doma nepovedali, aby som s tým prestala, lebo sami vidia, že to dávid chce.
dávid vie viac ako pekne maľovať, preto mu aj možno tie písmená idú tak ľahko.. a pamäť má dobrú, tak si to pamätá...
mňa fakt zaujímalo len to, prečo píše odzadu a či je to nejaký defekt

@anjelicek26 veď to je práve to, že tam sa síce učia deti už od 4 rokov, ale nie písané písmenká. preto to tu aj niektoré písali, že ešte nie sú menšie deti zrelé na písanie. sama si napísala, že 4 ročné nie je motoricky zdatné pekne písať písaným 😉 je to rozdiel učiť tu doma dieťa písať a potom ako 6 ročné nastúpi do školy s nejakým zlým návykom, ako keď u vás normálne začínajú chodiť už od 4 rokov do školy. nedá sa to porovnávať 😉 aj systém učenia je u vás iný, než na slovensku. 😉