Ako pomôcť dieťaťu prekonať strach z návštevy školy?
Ahoje mamicky prosim o radu tie ktore zazili nieco podobne. Dcerka 7 rokov chodila bez problemov do skoly . Po chorobe a prazdninach sa vsak vzdy pred skolou rozplakala ale sla a v skole uz bolo vsetko OK. Po 2 tyzdmoch vsak cez vikend zacala byt uzkostliva uplakana ze uz nejde do skoly ze chce byt so mnou. Plac zvracanie nejedla . 3 dni sme boli doma ucit sa chcela. Dovody pri rozhovoroch stale nove boji sa diktatu, spoluziacky ju nechcu, pani ucitelka krici, boji sa sama , boji sa o mna ....... teraz uz 2 tyzden chodim s nou -sedim pred dverami. Celkom sa drzi rana su horsie vidim ze nedokaze nic zjest je taka stuhnuta stale caka co bude. Je tam aj strach z prisnej pani ucitelky ale o zmene triedy ci skoly nechce pocut. Len sa pyta ci tam stale budem s nou. Par dni uz bolo aj lepsie ostala poobede sama v druzine ale dnes zas od rana cela ustrachana nic neje a vidiet ze je unavena . Uci sa dobre .
Chodime psycholog , psychiater vsade ide vysmiata komunikuje ale ked pride na to ze by uz mohla skusit byt v skole sama tak hned sa roztrasie zalieva ju pot. Uz sme z toho zufali nechodim kvoli tomu do prace musim byt na neplatenom volne. Aj v skole uz by boli najradsej keby tam niesom.
Zazili ste niekto nieco podobne co vam pomohlo. Prosim.
Ina skola/ homeschooling
@silvike Noramlne som kupila nahrávacie zariadenie do peracnika na spionsvet. Zial, ked skoncis s dietatom 4x v nemocnici pocas 3 mesiacov, ze sa nevie od kŕčov v bruchu postavit na nohy a musis ho niest na rukach na pohotovost, nakoniec skoncis v NUDCH, kde ti priamo prednostka povie, ze odpovede musis najst v skole, lebo po zdravotnej stranke je OK. Vsetci v skole sa tvária, ze tam problem nie je. Tak nemas inu sancu ako si tie dôkazy zohnat sam a aj nelegálne. Lebo ako rodic sa potrebujes rozhodnut co dalej, co s tym, kde je problem. Ako rodicovi ti nepomoze nikto ani staznosti na učiteľa ani behanie za riaditelom. Nikto ale ty potrebujes aby 7 rocne dieta, nekričalo od bolesti, ze sa nevie postavit na nohy. To 7 rocne dieta ti nepovie, mama to je stres, lebo toto a toto sa deje v triede pocas vyučovania.
zmen prostredie, prerad ju na inu skolu, pomoze to, ver mi, teraz zaziva nepekne veci a boji sa mozno, ze inde by to bolo to iste, lebo nevidi za "roh"
Šikana? Mohla zazit nieco zle a boji sa to povedat?
Skúste ju preradiť na inú školu. Možno učiteľka moc kričí a dieťa sa preto bojí chodiť do školy alebo ju nejaké decko sikanovalo alebo zbilo.
Mám reálnu skúsenosť. Moje dieťa takto reagovalo na školu. Pochodili sme aj lekárov všade všetko v poriadku iba je citlivejšej povahy a nemá rád veľa zmien naraz.
Sedávala som takto pred triedou celý prvý ročník až kým nezazvonilo a nevošla pani učiteľka do triedy. Až vtedy bol ochotný tam vojsť aj on, niekedy som ho musela ja alebo asistentka učiteľa vziať za ruku a odprevadiť do triedy. Pred vyučovaním sme sedeli na lavičke pred triedou a on buď sa hneval alebo aj niekedy plakal. Aj keď išiel na obed do školskej jedálne musela som pri ňom sedieť.
Vadil mu hluk, pani učiteľka kričí, deti sú cez prestávku ako z divých vajec (behajú, buchocú, prekrikujú sa, robia si zle), pani učiteľka nie je stále v triede pri nich a mnoho ďalších vecí.
Zlepšilo sa to trochu v druhom ročníku. Už bol ochotný ísť do triedy sám, nemuseli sme čakať kým zazvoní, ale vždy som musela čakať na chodbe kým sa vyzlečie, prezuje, dá si tašku do triedy a príde mi povedať Ahoj,mami.
Teraz v treťom ročníku už je samostatný. Ešte má niekedy svoje strachy, ale snažíme sa s nimi pracovať - chodíme na Terapiu hrou.
Niečo tam bude,a dcéra na to reaguje. Možno stačí,ak učiteľka je prísnejšia,alebo jednoducho ani nemusí byť, stačí jej štýl rozprávania alebo niečo také. Ak je dcéra citlivejšia,tak to môže vnímať úplne inak.
Ja si pamätám,že sama som na základnej škole na prvom stupni mala taký zážitok,mala som úplne úžasnú učiteľku, milá, láskavá,a mala veľmi príjemný hlas,plus bola taká útla, štíhla. Potom bola chorá nejaký čas,a my sme dostali zastupujúcu. Bola staršia, silnej postavy,a mala dosť hruby hlboký hlas. Nebola zlá ani nič také,teraz to už samozrejme ako dospelá viem,ani nekričala,ale vtedy som ju vnímala ako hrôzostrašnu osobu, stačilo,aby len vošla do triedy a nie o povedala a ja už som bola v koncoch
Tým chcem povedať,že pre sedem ročne dieťa môže to byť úplne niečo iné a situáciu vníma úplne inak, učiteľka ani nemusí byť extra prísna,no ona ju tak berie a prežíva to veľmi zle
@betulinka1 Jeminku, uplne chapem. Museli ste to mat velmi tazke. A aj ste to nejak pouzili te nahravky ? Ci ste to mali len pre vlastne ucely (rodicia) a neriesili ste tie nahravky dalej s vedenim a pod. ? Ja len ci to nakoniec niekto neotocil este priti vam, ze ste urobili nelegelanu nahravku. Dana ucitelka sa pocula akym sposobom funguje na hodine ?
@h2so4 presne takto zo strachu som aj ja občas sedávala cez prestávky pred triedou - prestúpila som z jednotriedky do “zabehnutého” kolektívu plného grázlov a nosila som okuliare. V treťom ročníku sa to už zlepšilo zmenou učiteľky (dbala na pravidlá) prišla iná atmosféra do triedy, lenže od štvrtého ročníka sme mali znova inú triednu - 9 ročník a tá problém v kolektíve svojim nezáujmom veľmi zhoršila. Škoda detských rokov. Nebolo to síce stále zlé, ale na pozadí to išlo v hlave stále. Potom od siedmeho ročníka sa to ešte zvykne vyostriť nástupom hormónov. Zlé vedenie- frustrácia učiteľov- problém v triedach.
No my mame v rodine taky prípad, rodičia na dieťa nikdy v živote nekricali, všetko malo dovolené, nikdy nič nezakazovali, lebo veď necháme ho nech sa samé rozhodne co chce, no otras výchova.... Poriadne ho rozmaznali. Všetci ich varovali aby to nerobili lebo bude problém v škole, škôlke. A keď nastúpil do predškolskej triedy, veruže začali problémy. Tam to už nebolo tak, ako doma. Učiteľka zakazovala nejaké veci, príkazovala deťom ako a co musia robiť, atď. Samozrejme dieťa na toto nebolo zvyknuté, tak bol problém. Až potom si to rodičia začali uvedomovať ze spravili chybu. Nehovorím ze je to tento istý problém, len som si spomenula na tento prípad.
Kamarátka to mala s dcérou, ale ona ani do triedy nechcela vojsť ,dôvod strachu nebol, dostala lieky od psychiatricky, po roku ich vysadili teraz je ok.Sama nevie prečo sa tak bála ísť do školy, ale určite nenechavat doma , na tom sa zhodli psychologička aj psychiatricka.
@h2so4 jaaaaaj dakujem konecne osoba s vlastnou skusenostou. Ja som tiez pred dverali dnes som dokonca na 2 hod odisla potom som prisla po nu . Hladala ma ale vysvetlila som ze proste som musela odist zaniest papiere povedalz dobre. Ona chape ze ja budem musiet odist len ma strach nevie z coho preco a ako ho prekonat ci pomenovat.
@silvike nepoužili, keby ich ich riaditel, tak mu ich dam. Ale nemal zaujem. Boli sme treti z triedy, vedel, ze je tam problem. Nahravky boli pre mna v prvom rade, v druhom rade som ich konzultovala so psychologickou, ci je to sikana. Ja som potrebovala vediet na co moje dieta reaguje, ci ono neprovokuje niekoho v triede alebo ci je tam nejake dieta problem. Uprimne mna ani nenapadla ucitelka. Tam nebola hodina bez kriku. A nie preto, lebo deti vyrušovali ale preto, ze deti nevedeli pochopit latku. Napr. dieta spravilo zle nejake cvicenie a ona spustila krik, ze toto chod ukazat vsetkym v triede, no chod ukazat vsetkym. Vysvetlenie ziadne. Vysmechy detom a potom ako na ne nakricala im hovorila, ze ja vas lubim preto na vas kričím 🙈🙈🙈 to ze deti plakali na hodine ani nehovorim. Boli to druhaci. Prvu triedu prezili doma na covide a mali inu ucitelku. Ked som balila skrinku, tak upratovacka za mnou prisla, ze dobre robite. My vsetci vieme ako vrieska na deti. Udajne sa po mojej staznosti ukludnila ale to ja neviem posudit, lebo ja som brala maleho zo dna na den zo skoly do inej skoly. Uz je tomu 5 rokov. Podla mna sa moc neukludnila, lebo mi volala znama a pytala sa meno ucitelky, kvoli ktorej sme odisli. A bolo to to iste meno ako riesila ona so svojou vnučkou tento rok. Ale to psychologicka sama povedala, ze to je povaha ucitelky to sa nezmeni nikdy. Niektore deti su citlivejšie a budu reagovat inak ako druhe. Proste, ked nesadne ucitelka, treba dat dieta prec, hlavne na prvom stupni, ked tam je jedna ucitelka 4 roky.
@betulinka1 presne tak...dieta treba dat prec..
Ja som bola také dieťa. V 6 rokoch som začala pred školou zvracať, neustále mi bolo zle, mama so mnou bola u psychiatrov, psychológov. Pár krát so mnou aj bola v škole. To bol rok 2005. Dôvod? Presne ako niekto píše vyššie; veľmi na stresovalo, že počas prestávky deti strašne hučia, robia si zle, proste som to nedávala psychicky. Pomohlo keď ma v 2. triede dali do triedy so sesternicou. Inak si toto isté vytrpela aj moja mama, celý školský rok.

@koniarova Nahodou, velmi dobra otazka. Aj mna to celkom zaujalo, ze mali nahravky z hodiny. A tiez rozmyslam, ze ako, odkial, kto nahraval. Nejake dieta prvacik na mobil, ci ako ?