icon

Chalani sa nechcú kamarátiť s mojím synom kvôli tlačidlovému mobilu

4. jan 2025

Ja uz fakt neviem, co za dobu zijeme. Je mi zle.
Synovi sme dali tlavitkovy mobil, aby nebol od mobilu zabisly, ako vela ludi v dnesnej dobe. Uci sa fajn, je zlaty, sikovny, ale proste nechcu sa s nim kamosit, lebo ostatni maju dotykove telefony, kto ma iphone je pan v skupine a ze nemaju spolocne temy....... Co viem, tak su non stop na mobile aj doma, namiesto hry vonku su na mobile doma a hraju sa nejake hry spolu. Aj moj by urcite by bol zavisly, ALE NECHCEM TO.
A to, ze sa mu aj vysmievaju uz ani nehovorim.....

To fakt mu mam dat do ruky dotykovy. Viem, ze by som bola prisna ale... Stale tam je to ale. Ja si myslim, ze je na to maly este.

Bude mat tento rok 8 rokov.

nevenka
4. jan 2025

Tak moj syn ma 11 rokov a nema dotykovy mobil. Doma ma jeden bez SIM karty vyradeny spolu s 9 rocnou sestrou. Maju obmedzeny cas na tom a rodicovsky zamok. Istu dobu nemali obmedzenie a nacapala som ho na mobile o pol 11 vecer, tak som mu ho zhabala a automaticky sa im po hodine vypne. Koniec, bodka. Edupage si pozrie, sem tam dake video. On je uz ale piatak, tak neviem, ci som prisna alebo nie, ale odtial-potial.
S chalanmi preberaju aj hry, ale aj chodia na bicykle, vonku sa hraju klasicke hry, futbal v lete.

jamabe
4. jan 2025

Nasa ma 12 r a dotykový mobil ma asi od tych 8. Zavisla nie je. Ma obmedzeny cas cez Family link, ale ani ten casto neminie. Hra sa nejaké hry, ale nic ju nejako extrémne nedrzi, pouziva ho hlavne na komunikaciu s kamoškami. V lete je ona ta, co naháňa ostatné, aby sli von. 🙂

hipuska
4. jan 2025

A odkiaľ vieš, že sa mu vysmievajú a to čo píšeš? Od neho? Nemôže to byť len snaha ako povedať že by chcel telefón? Moje deti mi tiež často hovoria vetu: všetky spolužiaci majú/môžu,.....atd

lenkakravcova
4. jan 2025

@autorka
S tými hrami to myslíš kde?
1. V škole nie. Tam majú mobil zakázaný a môžu si ho zapnúť až po vyučovaní
2. Doma kľudne na telke - Nintendo. To ničí oči oveľa menej než hry na mobile. A väčšina hier čo je na mobile je aj na konzoly.
Čiže ak chceš v tomto ohľade synovi pomôcť. Tak kúpiť konzolu a z času na čas pozvať jeho kamarátov ku vám domov na pár hodín zahrať si takto spoločne hry na konzole.

stormie
4. jan 2025

Moja dostala ipohne minuly rok (11 rokov), prehliadac ma vymazany, hry ziadne, okrem whatsup cez ktory s nami komunikuje nema ziadne socialne siete, vela foti a nataca videa (nema ich kde zverejnit a ma zakaz ich posielat komukolvek), jedinu appku ma dualingo kde sa uci jazyky a napriek tomu je v kolektive oblubena … tak neviem ci u vas chyba nie je niekde inde ako v mobile alebo ak su spoluziaci naozaj takto “posahani” dobov tak o take kamaratstvo by som pre svoje dieta ani nemala zaujem

jana_eyre_2
4. jan 2025

@januska12323 8r dieťa si ešte nepotrebuje riešiť edupage a WhatsApp..

dismonika
4. jan 2025

@paulina291 aj sa si myslím, že mamička a jej synček natrafili na divnú vzorku detí. Môj syn má 8 rokov a nemá žiaden mobil. Ani ho nepýta. Ani jeho spolužiaci nemajú ešte mobil a vonku spolu spolu hrajú futbal - žiadne mobily.

Staršia 9 ročná už mobil má. Kúpili sme jej ho za peniažky, ktoré si sama našetrila, no má povolené na ňom zahrať si nejaké hry, tak na jednu hodinku 2-3x do týždňa. Oni našťastie nie sú veľmi na mobily (aspoň zatiaľ nie), radšej si kreslia a hrajú sa s legom - chvalabohu. 🙏

Moja najstaršia 10 ročná, tá je už iný level. Keby mohla, visí na mobile nonstop. Tiež má svoj, kúpený za vlastné a samozrejme jej to regulujeme.

@autorka je mi to ľúto, že to tak je. Chápem teba a aj syna. On chce kamošov... no celé zle. Na vine sú rodičia detí, ktorí tak malým deťom dovolia visieť na mobiloch možno aj nonstop. Aby mali od detí pokoj? Možno. Takí drobci by ešte mali behať po vonku, hrať sa s deťmi a nie s mobilmi. Možno som staromódna, ale viem o čom hovorím.

sisska96
4. jan 2025

Však daj mu dotykový ale nie smart. Existujú aj také jednoduché. Vypnes internet a bude môcť iba volať a písať sms. Však sme v roku 2025. A nie 20 rokov dozadu

betulinka1
4. jan 2025

To ma divnych kamosov. Nasi chalani (10 rokov) maju aj telefony aj konzoly dve ale ked maju ist von, tak radsej idu von. Na Silvestra mali dovolené neobmedzený cas, inak maju iba obmedzený cas na hry ale oni radsej behali medzi susedmi na striedacku s vymrznutim vonku a to sme uz uz s muzom ich volali, ze poďte sa dnu zahrat trosku a zohriat. Ale ani za svet. Kludne mu daj nech sa zahrá ale napriklad u nas je limit 2 hodinky. A co pocujem, ze Ano niektori chalani maju neobmedzene ale mnoho kamosov ma tiez len 2 hodky. Lebo ked si volaju pri hre, tak iba pocujem rodicov “vypni uz toho satana”….”uz ti skoncil limit”…a ine rozne “ mile “ upozornenia rodicov, ze staci. Ked naprikald nechcu skoncit a povedia nam, ze ja neviem este chcem 10 min. a dohrám nejaky level, tak pockame. Ak to pretiahnu, vypyname wifi 🤣🤣🤣

benit
4. jan 2025

Tiez som mala ziacku, kde odmietali telefon dat dietatu. Nestastny boli cez koronu, ze kolko trzvi pri pc cez vyucovanie. Bola prvacka, druhacka. Ako piatacka stale mobil nemala, kzmodky pissli jej mame na mobil a mama odpovedala.
Bohuzial doba sa posunula, nemozeme zostat pri hlinenych tabulksah. Moje deti mobil mali, nie su zavislaci aj bez rodicovskych zamkov a kontroly.
Je to o nastaveni, chodili na kruzky, treningy, zapasy, vylety... nebolo kedy travit kopy casu na mobile.

candii
4. jan 2025

Chudak. Ja som nikdy nesuperila s technológiami. Moji chalani majú tablet, majú telefóny , majú playko .. majú počítače .. ked sme boli malý tak to nebolo preto nám to nechýbalo.

januska12323
4. jan 2025

@jana_eyre_2 nepotrebuje ale môže to vnímať ako krivdu, načo mu je telefón keď s ním nič nemôže robiť.

gab1sol
4. jan 2025

Tiež mám 8-ročnú tretiačku. Od tohto roka majú mobily na škole zakázané školským poriadkom, tak sa to riešilo. Dcéra za nami prvé dni chodila, že všetci majú mobil, že aj ona by chcela. Spojili sme sa ale aj my rodičia. Nakoniec sme sa dozvedeli, že si to na nás takto deti v triede vymysleli a realita bola taká, že vlastný mobil mali 2-3 deti. Ostatné sú bez mobilu. Aj sme to riešili na rodičovskom. Chápem, ak dieťa chodí na externé krúžky, či samo domov, ale v našej triede je takých detí minimum. A prístup k telefónu moje deti majú - máme vyradený jeden iPhone, ktorý môžu používať na školské projekty, ak si potrebujú nájsť niečo na webe.
Rozprávala som sa aj s maminou jednej spolužiačky, čo má mobil. Vraj to museli zakázať. Len čo prišla domov zo školy, začala si písať so spolužiačkou (v tomto prípade od benevolentnejšich rodičov) a písali si až do deviatej, poldesiatej večer. Medzitým si párkrát zavolali… Tá prvá mamina to obmedzila na 10-minútový telefonát o 7 večer. Druhá spolužiačka si tak chcela nájsť niekoho iného, skúšala to aj na mňa, či si s dcérou môže písať cez môj mobil, keďže svoj ešte nemá…
Smutný pohľad bol, keď prvé dva ročníky chodili deti domov špinavé, lebo sa hrali počas družiny na dvore. Raz som prišla po deti skôr a staršiu som našla v chodbičke aj s ostatnými spolužiačkami a pozerali do mobilu tej jednej - pozerali si kadejaké YT videá, úplne zblbnuté, ani nezaregistrovali, že stojím vedľa nich. Našťastie, pomohol rozhovor.
Ak chceš, aby zapadol do partie, telefónom to nevyriešiš. Nájdu si niečo iné. Alebo sa dostane do stavu, ako jeho spolužiaci - však aby zapadol, bude s nimi musieť hrať tie hry. Nebude mať kamarátov, s ktorými pôjde von, keď to nerobia ani teraz. Nech si hľadá seberovných - to teraz nemyslím po finančnej stránke, ale takých, ktorých ešte baví ísť von, zahrať si futbal, behať po ihrisku…

jana_eyre_2
4. jan 2025

Mám tri deti, prvé dve deti dostali staré mobily po nás v 9-10r (nepamätám si) keď ich potrebovali kvôli ceste do/zo školy.. už boli dotykové, pretože tlacitkove sme už ani nezhanali.. keď mali 10 a 11r dostali prvý krát nové mobily na vianoce.. 8r má tiež starý dotykový mobil, ale vyslovene len na hry a ak ostane sám doma aby sme si mohli volať, do školy ho ešte nenosí - minimum jeho spolužiakov nejaký mobil má v škole..

všetci traja majú family link a obmedzeny čas koľko na ňom môžu tráviť, zablokované stránky, alebo obmedzené.. jediné čo majú neobmedzené je WhatsApp a edu, to ale ten 8r moc nepoužíva..

U každého je to trocha iné, lebo každý má iný vek
12r - ma mobil od asi 9tich rokov, ale v tomto aktualnom veku má najviac času - 40minut cez týždeň a hodinu cez víkend a čas mu povolim keď si vypýta medzi kamošmi, podmienka však je že si splní svoje povinnosti.. nerozumiem síce tomu ale dnes deti hrajú hry spolu, je to pre nich nejaká interakcia, že hrajú na mobiloch vedľa seba.. viac ale nemá.. je introvert, ale kamarátov ma.. je pravda že keď nemal dovoleny čas pri hre medzi spolužiakmi, mal problémy zapadnúť, tak som svoj prístup musela zmeniť.. proste to tak deti majú.. inak športuje, maľuje, číta knihy a baví sa so svojimi súrodencami, ma proste vyplneny čas inak ako mobilom..

11r dcéra, ma cez týždeň 30minut(cez víkend hodinu), po splnení si povinnosti - ona má mnoho záujmov, flauta, šport, škola, nemčina - tiež je introvert ale rozumie si s mnohými spolužiačkami, avšak nemá blízku kamarátku.. nie pre mobil, ale preto, že má povahu pomne.. nie je poblaznena pubertacka, čo sa smeje na blbostiach, skôr taká malá dospelá - taká som bola vždy aj ja, ťažko sa potom zapadá..

8r syn - cez týždeň 30minut po splnení si povinnosti, víkend hodina.. on len hra brawlstars či čo to je, rád o Tom hovori, ale medzi kamarátmi sa o Tom len bavia, nehrávajú spolu.. on je extrovert čo si rozumie s každým a má mnoho najmä kamarátok.. je to silne huzevnaty typ do každého športu, dievčatá ho majú veľmi rady a nemá k tomu mobil, on je proste taká povaha od malička..

Osobne mi je veľmi ľúto, že sa závislosť na mobile stáva úplnou normou a dospelí to úplne ospravedlňujú aj pri svojich deťoch (vidno to aj tu na MK, aj v skutočnom živote).. mňa už niekoľko krát niekto kritizoval že majú moje deti obmedzenia akoby už bolo žiadúce že sedia a cumia.. ja proste chcem viesť zlatú strednú cestu, stále viac smerujúcu k normálnemu životu bez mobilu.. dá sa to, len treba dávať pozor a strážiť to, ako u seba, tak aj u detí.. a keď dospelí považujú za normálne byť závislí na mobile, tak to považujú aj deti.. treba sa s deťmi mnoho rozprávať aby pochopili aj rodičov postoj a nájsť nejakú strednú cestu kde by bol vlk sýty aj ovca celá.. nájsť starší dotykový mobil s obmedzením, aby dieťa malo nejakú tému ktorú bude rozoberať s inými deťmi, lebo bohužiaľ už nevedia nájsť iné témy.. (najstarší toto pomenoval ako problém.. s chalanmi sa nedá baviť o biku, ani autách čo ho bavia, len o hrách.. tak sa prispôsobil a má vďaka tomu pár kamarátov, ale udržuje si svoje koníčky)

Takže moja rada je, trocha povoliť, ale strážiť.. aby sa dieťa malo o čom rozprávať s inými deťmi..

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
jana_eyre_2
4. jan 2025

A ešte spomeniem - všimla som si, že pár deti vpohode píše v noci do skupín - podľa mňa rodičia sami ani nevedia čo ich deti s mobilmi robia a nespia.. ano, ja detom WhatsApp niekedy navštívim, aby som vedela čo sa tam deje.. a je to niekedy smutný pohľad, lebo deti nevedia komunikovať medzi sebou normálne... Preto moje deti učím čo je a čo nie je správne, veľa sa o Tom bavíme..

blanblan
4. jan 2025

@procrastique nie je to na smiech, všetko má svoj čas. 8 ročné decko sa má ešte hrat, vymýšľať a nie byť pasívne na mobile. Na to má ešte kopu času. Žial je pravda že "taká je doba" ale kto to zmení ak nie rodičia?

3petka
4. jan 2025

To že má telefón neznamená že bude závislý. To je zase na nastavení nejakých hraníc. A pokial ich nedodrží proste ho nebude mat vôbec.
Zase ho chápem, v dnešnej dobe dať dieťaťu tlacitkovy mobil, čo je dôchodca?

procrastique
4. jan 2025

@blanblan Ale prosím ťa, 8 hodín spíš, 2 hamkáš a pripravuješ žrádielko, hodinu cvičíš, 8 odsedíš kdesi v robotke či v škole, hodina na mobile či pri telke alebo inom zariadení tvoje dieťa nezabije :D
Ako keby existovalo len - 8 hodín škola, 8 spanie a zvyšné hodiny na mobile alebo 8 hodín spanie, 8 škola a zvyšné hodiny využité kreatívne a efektívne :D :D :D

dominikamacakova
4. jan 2025

Prečo by mal byť závislý na mobile? Akurát bude pekne pozadu keď, chudák

eternity24
4. jan 2025

Ja si tiež myslím, že syn ma smolu na divnych spolužiakov. Moje krsna, je 2.hak na ZS, nemá mobil, dokonca ani tlacidlovy nie a nikto sa mu nevysmieva, ani ho nevytlaca z kolektívu. Normálne ma poobede vselijake krúžky, ani tam medzi detmi nemá problem keďnastupoval do ZŠ do iného mesta, myslela som si, že mu mobil sestra, jeho mama kúpia, alesestra to odmietla. Vozia ho do školy, aj po neho chodia a keď je v škole, je kontrolovaný resp pod dozorom či už učiteľky alebo aj na edupage vidíš všetko, či vošiel do budovy školy, či šiel na obed… takže prehľad o pohybe dieťaťa máš. Ak syn ma takých kamosov, poprosila by som učiteľku, aby zorganizovala stretnutie rodičov a tam sa problem rozobral, nech dohovoria svojim deťom alebo aj pani učiteľka sa môže venovať tejto téme. Tiež synovi by som vysvetlila, že nieje dolezite kto čo ma a čo nemá, že kamarátstvo je o niečom inom. A pripúšťam aj možnosť, ako tu píšu ostatne, že možno situáciu tvoj syn opisuje kvetnato preto, lebo ten dotykový telefón zúfalo chce.

michaela329
4. jan 2025

Ja pracujem s deťmi 6-9 ročnými a telefón u nich nie je štandard. Takže nechápem v akej skupine detí sa pohybujete. Moje decká normálne hrajú futbal, pokémonov, bakuganov a chodia vonku behať - a to pracujem na škole v takej dosť zbohatlickej obci. Telefón tam majú asi tri deti z 26, z toho dve sú diabetici a musia ho mať. Deti mojej sestry na prvom stupni tiež ešte mobil nemajú, načo. Syna treba jednoducho viesť aj k nejakej odolnosti, možno mu nájsť krúžok, kde by spoznal aj inak vedených kamarátov.

lemra
4. jan 2025

Moja má 10 a telefón nemá. Občas, keď nevieme či bude krúžok alebo nie, tak berie tlačítkovy. Nikto sa jej neposmieva a v kolektíve je obľúbená. Máte smolu na deti. A ja mám tiež tlačitkový mobil a nemám najmenší problém.

shee11
4. jan 2025

Môj má 10 a má tlačitkový telefón. Nikto sa mu nesmejte, baby mu povedali, že jeeej aky zlatý ( telefón 😃). Doma majú so sestrou jeden vyradený na príležitostné hranie. A pozadu určite nie je. Chodí na programovanie, vyrába arkádovky, baví ho grafika, využíva AI, využíva počítač do školy ( Smartbooks, krieda, edupage, projekty). Písal knihu vo Worde. Telefón mu nechýba, ani ho nechce. Najhoršie čo môže byť je pozerať bezduché videá, ktoré zabijú v človeku pozornosť a sústredenie. V tomto veku tobôž. Autorka, Skôr by som podporila syna ako byť sám sebou a nenapodobnovat za každú cenu druhých.

akvi
4. jan 2025

Tiež si myslím, že to nie je o mobile. Skús sa porozprávať so synom, pekná príležitosť na rozhovor o sebahodnote, priateľstve, šikane. A tiež o túžbach - možno naozaj veľmi túži mať dotykový mobil, tak by som sa bavila, čo na ňom chce robiť, čo ho láka. A spravila by som kompromis. Záleží od situácie. Napríklad môj nosil mobil v dni, keď šiel sám, či domov, či na krúžok. Ostatné dni ho nepotreboval, tak by som mu dala smartphone v tie dni, v iné dni nie. Proste nejaká dohoda, aby aj syn bol ok a aj ty. Ja by som mu komunikovala aj tvoju obavu, prečo vlastne mu nechceš ten smartphone dať, to je v tomto celom tiež dôležité. Cieľom by malo byť, aby syn pochopil, že prečo to je u vás inak, ako u kamošov a tiež aby sa zorientoval v sebe, či ozaj kamarátstvo stojí na mobile, alebo o čom to celé vlastne je. Môžeš mu komunikovať aj to, kedy si myslíš, že je správny čas mu ten mobil dať, čo potrebuješ ty vidieť, cítiť, aby si mu verila a dala tú zodpovednosť, že bude s mobilom nakladať zodpovedne.

abbey1
4. jan 2025

Blbosť ako mraky.

michelle567
4. jan 2025

Ak potrebuješ aby mal telefón lebo sa mu potrebuješ dovolať netrestala by som ho tlacitkovym. Veď to majú v dnešnej dobe asi len dôchodcovia 🙈 na dotykovom si vieš nastaviť family link a cez to mu všetko nastaviť aj čas ktorý na ňom môže byť aj zablokovať aplikácie atď...

lulu0123
4. jan 2025

8 rocny naozaj telefon nepotrebuje.Mate blbe,ze maju ostatni v okoli.Ja mam tretiacku 9 rocnu a nastastie nikto v okoli, v triede,kamosi telefon nema.Ona ma volacie hodinky,kedze chodi sama na kruzky.

svetlonos
4. jan 2025

@pribinak
tu ale tiez zlyhala vychova a hlavne neriesenie v škole!

shee11
4. jan 2025

@michelle567 prosím ťa, čo je to trestanie tlacitkovym telefónom? Čo iné okrem telefonovania potrebuje dieťa robiť s telefónom, keď je mimo domu? Ja si nemyslím, že tlacitkovy telefón je trest. Je to niečo ako alternatívna volacích hodiniek. Dieťa vie zavolať, vie koľko je hodín a to stačí 🤷