Do akého veku deti potrebujú hračky?
K hračkám si deti tvoria väzbu a neradi sa ich vzdávajú, ale je to v poriadku, ak sú deti už školáci a majú plnú izbu hračiek a stále sa s nimi hrajú?
Moja bude mať 11 a izbu plnú hraciek, stále sa hráva napr aj s bábikami. Z dovolenky sme šli s 3 plysakmi domov...
@pako24 cely zivot! Pozri, aj dospeli sa hraju s legom, a aj to je hracka.
Treba si zachovat hravost co najdlhsie, cim dlhsie, tym lepsie pre stastny zivot.
K psychosomatickemu vyvoju neoodelitene patria hracky. A napriek tom, ze ma dieta hracky moze chodit sportovat, na hudobnu alebo moze viest akademicke debaty s rodicmi. Ci mas pocit, ze tvoje dieta poskodi ak nebude mat denne 3 kruzky a jeden trening a miesto toho sa bde hodinu hrat s hrackami? Dieta sa potrebuje aj nudit, dieta potrebuje aj cas, ked "vypne mozog" to byva prave pri hrackach. A ta tvorivost? Ked na to dieta ma vlhy bude tvorive aj s hrackami, bude hrat svoje pribehy. A ked nie je, tak nebude nikdy, nasilu ho to nenaucis. Mozno bude mat nejake zrucnosti k tvoreniu, ale tvorivost ho celkom kludne moze obst dalekym oblukom. A mozno ma taku tvorivost a predstavivost, ze s ti hrackami preziva svoje pribehy, o ktorych ty nemas ani sajnu.
A ozaj, niektori maju hracka aj v dospelosti. Modelari akehokolvek druhu, aj sachy suhra a pozri sa na ystavy Lego, kolko dospelakov sa este stale "hra" a nikto im tie hracky neberie. Dokonca aj vytunit auticko je len hra dospelych chlapov.
Mám 35 a spolu s deťmi si kupujem hračky. Aj ich dostávam. 🤷♀️ Aký problém?
Kazdy ma nieco svoje, aj ked vela deti skonci ako zberatelia niecoho do nejakeho veku. Ale su rozne hracky a hry aj pre vacsie deti, neni vsetko iba pre 5 rocne deti. Nas ma rad brio vlaciky potom rozne spolocenske hry, tie vlaciky mi pride, ze podledny rok viac zbiera, ako sa hra.
@ha_ha @januska12323 @bg92 tak mal som na mysli, či to nechávate na vlastné uváženie detí (tolerujete ich vlastné uváženie kedy dosť, samozrejme to súvisí aj s individuálnym psycho-somatickým vývinom konkrétneho dieťaťa), alebo sa v tomto ohľade snažíte nejako výchovne pôsobiť a prechádzať s nimi na iné aktivity - od hrania sa k tvorivosti, zlepšovaniu fyzických a sociálnych zručností, cez krúžky, iné voľnočasové aktivity, ap.. Mám tiež pocit vplyvu nezdravej komercie a sociálneho tlaku v tejto oblasti, ale to je skôr na inú tému....
@pako24 deti sa hrali, dokedy sami chceli, cize do cca 12,5-13 roku. Teraz su hracky na okrasu a v oblube je pc a mobil, pripadne von s kamosmi. Akurat sa planujeme zbavit kocika, kedze 13 rocna sa s nim uz nehra a sluzi ako vesiat pre oblecenie.
@pako24 s legom som sa hrala aj ako dospela😆 a teraz sa tiez rada zahram s detmi.ved hracky a hry rozvijaju ich predstavivost, zrucnost, vztahy atd
Pre mňa je skôr smutne pozorovanie, keď školák na prvom stupni ma plnú izbu hračiek ale nehrá sa s nimi….
obcas navstivim burzu modelov , teda anglicaky a poviem ti, ze tie auticka kupuju dospely nie len pre svoje ratelosti, ale aj pre vlastne potesenie. hracky potesia v kazdom veku a to som este zabudol napisat o radiom ovladane modely- tu vek je uplne zanedbatelny.
Aj aj, aj veľa tvoríme a deti sami vyrábajú rôzne veci, domčeky atď...ale majú aj hračky, s ktorými sa hrajú na striedačku alebo žiaľ aj vôbec, ale vzdať sa ich ešte nechcú.
Deti majú 8 a 6, a doma (teda u babky) sú dokonca hračky z môjho detstva. Netreba sa všetkého zbavovať ;)
A ja mam doma kopec puzzli, ktoré sú moje, manžel stavia drevené 3d puzzle.
@pako24 raz som citala, ze inteligencia sa prejavuje schopnostou hrat sa, cim je tvor inteligentnejsi, tym sa dokaze hrat do vyssieho veku. vid dochodcovia ked hraju sach, delfiny su velmi inteligentne a dlho sa hraju, psy a macky sa hraju dlho. a kedy? myslim, ze ten prelom pride niekedy v puberte, ked sa budu zaujimat skor o spolocnost rovesnikov.
@heln @vilma7 @flfloas_nespokojny @ivangeline @janetinka27 @siska53 @tiika @kiki68 @galganka @viesta @veselo_neveselo @lusyyy36 @tarvika @jana_eyre_2 @andrejka1974 @angeli121212 @iwesska @cimage @refly @bg92 @evcagabi @januska12323 @lucia13022023 @dorothee @jaskolka @nuklia @balerina2025 @ha_ha @andrea_82 @matapo @doris11 @anjelicek26 @sense @maciatkolulu @pribinak @thereisabear @mondolina @tehulka2011 @admin ďakujem vám za zdieľanie názoru/skúsenosti, pomohlo mi to k formovaniu postoja v tejto téme. Obdivujem admina/adminku, že stíha sledovať aj príspevky a operatívne ladiť názov vlákna s ohľadom na vývoj diskusie, alebo to už robí AI? 🙂
@heln @vilma7 @flfloas_nespokojny @ivangeline @janetinka27 @siska53 @tiika @kiki68 @galganka @viesta @veselo_neveselo @lusyyy36 @tarvika @jana_eyre_2 @andrejka1974 @angeli121212 @iwesska @cimage @refly @bg92 @evcagabi @januska12323 @lucia13022023 @dorothee @jaskolka @nuklia @balerina2025 @ha_ha @andrea_82 @matapo @doris11 @anjelicek26 @sense @maciatkolulu @pribinak @thereisabear @mondolina @tehulka2011 @admin ďakujem vám za zdieľanie názoru/skúsenosti, pomohlo mi to k formovaniu postoja v tejto téme. Obdivujem admina/adminku, že stíha sledovať aj príspevky a operatívne ladiť názov vlákna s ohľadom na vývoj diskusie, alebo to už robí AI? 🙂
@pako24 apropo môj chlap má 42 a stále sa hrá s "hračkami" konkrétne vlacikmi, a hoci nie s hračkami ale hrávame aj spolu spoločenské hry, super relax
"Neprestali sme sa hrať, pretoze sme vyrastli. Vyrastli sme pretoze sme sa neprestali hrat." G. B. Shaw ...
Neter ma 10 a na narodeniny chcela hracky.

@maciatkolulu @thereisabear @viestta @mondolina takže, keď to zhrniem, kým nie sú stredoškoláci, prípadne vysokoškoláci, tak to vyzerá byť v pohode 🙂, len som sa chcel uistiť, či viac nepreferujete nejaké športy, spoločenské aktivity, knihy, alebo vlastnú tvorivosť...
@pako24 moja ma 12 a uz sa s hrackami nehra. lego este ma, ale v podstate len vystavene. uz ma pubertacke konicky, s kamoskami vonku, mobil, malovatka. ale samozrejme aj sportuje, podiela sa na fungovani domacnosti a cita si knihy. deti su rozne. ja som v jej veku este s barbinami.