Kto nesie zodpovednosť za úraz žiaka na WC?
Ak počas hodiny pustí učiteľka žiaka na WC, a žiakovi sa stane uraz, ktorý vyžaduje hospitalizáciu, kto je zodpovedný?
Riaditeľka vraví, že oni nie sú ústav aby mali nad žiakmi permanentný dohľad...
Tak v tomto prípade je to úplne inak ako to vyznelo na začiatku. Ak bol na hodine asistent, s najväčšou pravdepodobnosťou to bol asistent učiteľa, nie osobný asistent dieťaťa. Je síce "pridelený" k niektorým žiakom, ale učiteľ na hodine rozhoduje, čo bude robiť. Ak škola nemá zdravotníka, tak niekedy ťažko posúdiť, ako je žiakovi. Avšak pri takýchto deťoch si musíme dávať veľký pozor a ja ako učiteľka, ak by som mala asistenta, tak by na toaletu išiel s ním. Ak nemám asistenta, tak si aspoň nechám otvorené dvere, aby som videla, či je dieťa v poriadku. Ťažko súdiť, nemôžme byť stále pri každom žiakovi, ale su situácie, kde si jednoducho musíme dávať veľký pozor.
Za mojich čias ,ak žiakovi nebolo dobre ,tak s ním poslala iného žiaka z triedy.
Pamätám si veľmi smutný prípad ,kedy dievča ako na wc , že ju boli hlava sa sťažovala.o pár minút ju našli na schodisku v bezvedomí s rozbitou hlavou . Praskla jej cievka v hlave - to bolo to ,čo nám povedali , keď sa začali šíriť reči . Dievča žiaľ neprežilo .
Podľa mňa je fajn ,ak si dieťa sťažuje ,s ním pískať druhé dieťa ,kľudne kamošku.ak náhodou choré dieťa odpadne ,to druhé môže rýchlejšie privolať pomoc
Ved s nim mala ist asistentka potom. Zodpovedna je skola v tomto pripade pruser jak hovado
Nehádajte sa prosím, ja nechcem nikoho žalovať, ani vytrieskať prachy, mne ide len o to, aby bol v bezpečí. Ked sa tu niekto pýtal, čo som na to riaditeľke ja povedala, mne vyhŕkli slzy a stratila som reč, pochopila som, že to nemá význam...Manžel má známu riaditeľku inej školy, skúsi sa s ňou poradiť, ako postupovať...
Zdravotníčku v škole majú, že pred hodinou ju hľadali ale nebola v práci v ten deň. O to viac ma udivuje, že ho potom pustila samého na WC.
@janinah ďakujem, chcela by som vedieť, ako by si ty reagovala keby ide o tvoje dieťa
Autorka, janinah nemala potrebné informácie, keď to písala, keďže si až neskôr vysvetlila, ako k tomu došlo.
@h2 áno, uznávam, mala som napísať hneď..., moja chyba
Osobne si myslím, že postoj riaditeľky nie je správny. Vaše dieťa malo ísť na toaletu s doprovodom. A určite by som nebola ticho ani ja, nabudúce sa to môže skončiť tragicky, povinnosťou riaditeľa je vyvodiť dôsledky a urobiť opatrenia, aby sa situácia nezopakovala.
tak treba instruovat ucitelku pre buducnost, ze ked sa neciti dobre syn, nie je tam zdravotacka, maju ta volat. ja mam zdrave dieta, ale ked jej je zle, aj obycajny pocit na zvracanie, tak mi ucitelka vola, a to ma dcera 13rokov. a idem si po nu, alebo si zavolam s dcerou co a ako... Teraz nezistis nic viac ako si zistila, treba sa zabezpecit proti tomu, aby sa to viac nestalo. Je pravda, ze ustav nie su, s detmi bezne doprovod nechodi a podla mna ani ked im je zle... v podsstate u nas uz by bolo asi na volanie rodica vobec to, ze pocas hodiny dietatu je zle a musi ist kovli tomu na wc.. malo ostat dieta v klde sediet, napr s asistentom pockat, kym si po neho prides.
Počas vyučovania, to je, odkedy vojde do školy, až kým z nej nevýjde, je zodpovedná škola.
Či sa stane úraz cez prestávku, na wc, či po ceste k tabuli, alebo si vypichne oko v lavici (sory za morbídnu predstavu) stále je škola zodpovedná. Učiteľ ktorý má práve hodinu, ktorý pusti na wc, ktiry ma službu na chodbe, v jedálni atď.
Mojej dcere ked bolo zle, ucitelka mi hned volala a ked som po mu prisla do skoly, na vratnici ma cakala s 2 spoluziackami, ktore ucitelka poslala ako doprovod. Podotykam, ze dcera nie je epileptik, bol to len zaludocny problem. Pisem to len ako priklad riesenia podobnej situacie.
@kavasmliekom cez prestavku je zodpovedny kto?
@bobrina1 dozor.
@kavasmliekom ale dozor predsa nemoze dohliadat na vsetky deti v danych triedach a na WC.na chodbe ano.
ahojko pracujem v skole, pravidelne riesime podobne situacie. a mam aj dceru epilepticku. takze viem ako sa citis... ale skola nie je vazenie kde strazia deti 24 hod. denne. ak ma dieta zdravotne znevyhodnenie a dokonca dg. ktora moze kedykolvek prepuknut uraz sa stane ci ho ucitelka posle na WC cez prestavku ci cez hodinu. toto si treba pripustit. nie je tam na to aby ho strazila!!! a ani asistentka, ta je tam na vychovno-vzdelvaciu cinnosť, nie opatrovateľskú, ak mate problém s častými zachvatmi a urazmi, treba si cez socialku vybavit osobneho asistenta, ktory bude mat na starost dane dieta a jeho mimovyucovaciu cinnost, t.j. aj jeho cestu a pobyt na zachode a pod.
za dieta s epilepsiou nie je zodpovedny ucitel ci uz ho pustil na wc alebo nie, zachvat mohol dostat hocikedy a nic by sa tym nezmenilo a predpokladam ze aj doma ho mava a obcas nastane uraz a tiez neobvinujes vsetkych okolo z urazu. drzim palceky nech sa mu stav stabilizuje
Ja si aj zo svojich detskych cias pamatam, ze ked bolo niekomu zle, ucitelka posielala von alebo na wc minimalne vo dvojici. Aby mal kto privolat pomoc, keby bolo treba. Zaroven nas tym ucila vzajomnej pomoci.
@h2 nebola som tam, lahko sa nam polemizuje co sa presne udialo... ale ak mi dieta povie ze mu je zle a chce ist na wc tak ho tam pustim aj cez hodinu, aby sa nepozvracal, nepokakal... takze nevidim problem, ze ho tam pustila, kedze predtym hladali zdravotnicku a nenasli ju. ucitelka vyhodnotila situaciu tak ako vyhodnotila a pustila dieta na wc, urcite nepredpokladala ze dostane priamo tam zachvat.
jedine co je proti nej - mala hned kontaktovat rodica, aby prevzal za dieta zodpovednost kedze tam nebol zdravotnik ci to spravila neviem.
Úplne zle zvládnutá situácia zo strany školy a aj učiteľky.
Vedela že má takýto vážny zdravotný problém, veľa že mu je zle, mala k dispozícii dozor takže v žiadnom prípade ho nemala poslať samého.
Áno ak žiak ide iba na potrebu a je v dobrom zdravotnom stave tak je ok že ide sám (má pravdu že nie sú ústav).
Ak je ale žiakovi zle a ešte k tomu má aj vážny zdravotný problém tak snáď je najmenej v takéto situácii zabezpečiť mu dozor (asistentka, spolužiak, upratovačka, iná učiteľka alebo len otvorené dvere).
"A nie nechcem vytrieskať peniaze ...mne by stačilo keby si priznajú že sa to nemalo stať, ze ich to mrzi..." ak z toho nechceš vytrieskať peniaze, ani "robiť škole problémy" tak za nimi choď ako človek a ako človek im vysvetli, čo by si vlastne v tejto situácii (a aj do budúcnosti) od nich (od školy, od učiteľky) chcela. Ak je daná učiteľka aspoň trochu normálna a z Tvojej komunikácie usúdi, že ju nemieniš žalovať ani nič podobné, tak sa s najväčšou pravdepodobnosťou ospravedlní a prizná, že nabudúce to vyhodnotí inak a bude na neho (ju) dávať viac pozor. Určite jej to je ľúto, len teraz z pozície "sebaobrany" to nahlas nepovie.
Tak v tomto prípade sú učiteľka, asistentka aj riaditeľka tri blbe trúby, ktoré by mali ísť robiť inam, nie učiť deti! Bez akýchkoľvek pochýb vedeli, že epileptik sa cíti zle, keďže už pred hodinou zháňali zdravotacku a ony sa vôbec nezamyslia, keď chce opustiť triedu? A koment tej riaditeľky je v tejto situácii hotová žumpa, ta mala byt slušná, súcitna a nápomocná, nie drzá. Naše školstvo je už v podstate na dne, takže tam robí kde kto pomedzi normálnych učiteľov.
Dúfam, že dieťa nebude mať následky
No odhliadnuc od povinnosti a nutnej minimálne starostlivosti o kohokoľvek,tak som smutná....
Niekedy dávno,keď som ešte ja bola dieťa,keď niekomu bolo zle,vždy na wc išiel so spolužiakom,či vínku na dvor sa vydýchať. Či učiteľka odbehla kunkolegynido vedľajšej triedy,nech chvíľu postráži....a išla riešiť vec ona.
Teraz väčšina IBA plní nutné nariadenia.
A chýba praobycajna ľudskosť 😔😔😔
@loliki ...alebo asistentku s takýmto dieťaťom, ktorému je nevoľno a má dg, poslať a ušetrí sa tým všetko tebou opísané, že... 🙄 Niekedy je selský rozum nad zlato. Volať sanitku až keď decko odpadne? To bol vtip dúfam😨 Učiteľka zareagovala zle, to je celé. Mala teda zavolať zdravotníka alebo niekoho kompetentného, kto mal situáciu vyhodnotiť.
@terezka1947 presne, vždy poslali niekoho, minimálne spolužiaka, že dohliadni. Teraz učiteľkám ani netrcne, len sa stale sťažujú, že rodičia sú drzi, deti sú drzé, všetci sú zlí, len učiteľky sú férové a perfektne
Podaj písomnú sťažnosť a žiadaj písomné vysvetlenie s otázkou ako niečomu takému predchádzať
@zltalienka to má usúdiť z matkinej komunikácie, že či sa ma ospravedlniť? Trochu pomýlené to máš, a to som bývalá ucitelka. Toto nie je správanie hodné učiteľky či riaditeľky, čo tu predviedli.

@tiezjedna Má to v pracovnej náplni? Z tohto prípadu vyplýva, že žiakov nepúšťať na WC. Keď odpadne, volá sa sanitka. Keď sa pociká, tak sa to utrie, prezlečie, vysuší. Asistent nie je doprovod ani záchranár.