icon

Kto nesie zodpovednosť za úraz žiaka na WC?

25. sep 2024

Ak počas hodiny pustí učiteľka žiaka na WC, a žiakovi sa stane uraz, ktorý vyžaduje hospitalizáciu, kto je zodpovedný?
Riaditeľka vraví, že oni nie sú ústav aby mali nad žiakmi permanentný dohľad...

nevenka
25. sep 2024

@loliki Ty si fakt uzasna. Kde je ludskost, pre pana krala?
@zafir01 mojho muza ako astmatika so zachvatom poslali so starsou ziackou peso do nemocnice 😳, lebo vsak tam robila jeho mama. Nevadi, ze sa dusi a je opuchnuty. A este streka do kopca. V dobe bez mobilnych telefonov, internetu. Svokra na to spomina ako na horor. Nastastie vsetko dobre dopadlo, dieta prezilo. Polezal si sice na JIS-ke, ale prezil. Tusim to bolo, ked mu spoluziak prvy raz ponukol sezamovu tycinku. A tak zistili, ze je alergicky na sezam...😕. Tak aj to bolo takeee...ze to druhe dieta ako pomoze, vyhodnoti situaciu, ked casto ani dospely nevie spravne zareagovat, spanikari alebo co.

zltalienka
25. sep 2024

@lukbe no....nevšimla som si, že riaditeľka ju vysmiala....to je naozaj cez čiaru....ledaže by naozaj v paragrafoch bolo, že na WC dieťa zodpovedá samé za seba.
U nás v škole sa stalo, že počas vyučovania sa stretli chlapci z jednej triedy (špeciálna, kde sú aj vekovo staršie deti) s klasickým prvostupniarom na WC a pobili sa tam. Škola a rodičia si to dokázali spolu vyriešiť a prijali sa opatrenia, aby sa to neopakovalo. Výsmech jednej zúčastnenej strany k vyriešeniu situácie nijako nepomôže.
Ak riaditeľka nemá záujem riešiť situáciu.....
Pôvodne som si myslela, že komunikácia medzi školou a rodičom ešte neprebehla...

margaretka
25. sep 2024

@janinah bože zase urážky : Len drbnuty rodič bude za toto viniť učiteľa resp.skolu

margaretka
25. sep 2024

Predsa je školský poriadok ním sa riadi škola aj ziak aj rodič ! Ak to učiteľka neriešila, pochybela škola .

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
loliki
25. sep 2024

@lonely66 Veď práve, kde je z vás tá ľudskosť? Vôbec neviete, čo všetko robila učiteľka pre to dieťa. Hľadala zdravotníčku, pustila dieťa na WC, zavolali rodiča, zavolali RZP. @kacenka4 to napísala objektívne, má dieťa s epilepsiou, je v školstve a chápe obe strany. Vy tu len útočíte na učiteľku. Prečo neurobila toto a tamto. Lebo v tej chvíli zhodnotila situáciu tak ako sama videla a uznala za vhodné. Nie je jasnovidka, nie je zdravotníčka. Doteraz nebolo napísané vek dieťaťa. Či to bola triedna učiteľka alebo iná, ktorá nemusí mať podrobné informácie o zdravotnom stave. Ale tu je viacerým všetko jasné a z čistej ľudskosti už majú vinníka. Nedá sa predpisovať, že učiteľka je povinná poslať asistentku so žiakom na WC. To je všetko.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
loliki
25. sep 2024

@lonely66 Ani nemusíš. Hlavne, že ty si normálna.

margaretka
25. sep 2024

@loliki čítam, že aj tu sú všetky matere hlúpe 😂 ty hviezdis z jednej diskusie do druhej, vidím že je to tvoje hobby nadávať a urážať ! od 2013 si na MK a to sa ti ešte nepodarilo zachrániť svet na MK pred neschopnymi materami??? 🤭😂

dismonika
25. sep 2024

Ja nepúšťam deti cez hodinu na wc. Keď je v triede asistentka a dieťa nevie vydržať, ide ona s dieťaťom. Deti vedia, že na wc musia ísť cez prestávku. Toľko vydržia...

katy084
26. sep 2024

Riešte tak,ako to cítite... tiež by som to riešila podľa toho čo píšete bez ohľadu na kohokoľvek...

h2
26. sep 2024

@loliki Zavolali rodiča, zavolali RZP... kedy? Keď to dieťa našli v bezvedomí s rozbitou hlavou! Trochu neskoro, nemyslíš?

h2
26. sep 2024

@dismonika Už asi 15x to tu píšem, to dieťa sa nešlo vymočiť! Bolo mu zle, nevedelo, čo má robiť, kam ísť, keď predtým s učiteľkou márne hľadali zdravotníčku. Tak jediné, čo mu napadlo, keď už mu na hodine bolo veľmi zle, bolo vypýtať sa na záchod. To nebolo o tom, že by nevedelo vydržať "potrebu". 🤦‍♀️

gab1sol
26. sep 2024

A čo na to samotná učiteľka? Ona sa k tomu ako vyjadrila?
Inak, keby so žiakom išiel na to WC spolužiak, stal sa úraz, koho by to bola vina? Spolužiakova? Bola by na vine učiteľka? Mne sa stalo v podstate to isté, ale mimo školy - moja spolužiačka pri mne dostala EPI záchvat a odpadla. Skončila “len” s modrinami. Mňa to dosť vzalo vtedy…

nexuska
26. sep 2024

Ako dlho trvalo kym ho tam nasli odpadnuteho? Toto je velmi dolezite. Mne ak sa nevrati ziak z wc po par minutach, idem skontrolovat. Dufam, ze tam nelezal sam s rozbitou hlavou dlho.

beronsche
26. sep 2024

@loliki ty by si nepustila cez hodinu dieťa na wc, hoci by sa malo aj pocikat?? To myslís vážne?

moonlight1210
26. sep 2024

Mala by si si s nimi dohodnut, ze akonahle zahlasi, ze mu je zle, budu ti volat, aby si si ho prisla zobrat zo skoly domov.

Ty ho poznas najlepsie. Vies z jeho spravania, reakcii, mimiky, reci tela najlepsie odhadnut, ci sa uz blizi zachvat. Ako rodic mas cas venovat mu pocas zhorseneho stavu plnu pozornost, pripadne ho bezodkladne odviest do nemocnice, ak je to potrebne.
Takze je to najvhodnejsie, aby si bola v takom case s nim.
Aj ked maju v triede asistentku, najskor nemaju cas mat celu hodinu oci na nom, ked povie, ze sa neciti dobre.

Obavam sa, zeby si ublizilo aj v triede. Mozno by si ublizilo menej, ked by spadlo zo sediacej pozicie. Ale ak by v tej chvili pri nom zrovna nikto nestal, nikto by ho ani nechytal a k urazu by mohlo dojst aj tak.

Pamatam si spoluziacku z prvej triedy na zs. Bola to pre nas male decka dost sokujuca udalost. Rano nejedla a omdlela od hladu pocas hodiny. Bola otocena zrovna bokom (sedela), lebo hovorila spoluziacke, ze jej je zle. Padla nestastne hlavou presne na hranu lavice, krv vsade (kedze hlava hodne krvaca). Museli jej to v nemocnici zasivat.

libusak
26. sep 2024

Ono zalezi ako sa stal uraz. Moja spoluziacka si ruku zlomila, lebo bola umyta dlazka a teda upratovacka ju nechala velmi mokru.
Ale co viem skola to riesila a odvtedy bola kazda plocha oznacena "pozor klzka podlada".
Kazdopadne za zdravie ziaka je zodpovedna skola, pocas vyucovania ucitel, pocas prestavky dozor

1ryba
Odpoveď bola odstránená
dismonika
26. sep 2024

@h2 komenty som nečítala. To mala autorka uviesť hneď na začiatku, ako to celé bolo a nie potom niekde v komentoch... Môžte to tu potom aj 200x vysvetľovať!

dismonika
26. sep 2024

@h2 aj sa čudujem, že ťa to tu rozčuľuje... ak by autorka hneď na začiatku napísala, to čo napísala postupne do komentov, ináč by sa radilo.

h2
26. sep 2024

@dismonika Chápem, tiež sa mi často nechce čítať 3 strany komentárov. Ale aspoň tie, čo píše autorka, je dobré si pozrieť.

hara_vara
26. sep 2024

zodpovednosť je na škole ale zase záleží aký úraz sa stane

nevenka
26. sep 2024

@beronsche alebo ked dieta zrazu zacne boliet brucho, ze ho ide prehnat, tak ho necha dokakat sa? Zazila som par takych situacii, ze to bolo ltt, bolo mi strasne.

dory11
27. sep 2024

Jasné že škola v čase vyučovania repstive ako náhle sa predá dieťa do školy zodpovednosť preberá škola.

mclissa
27. sep 2024

V tomto pripade ucitelka. Mala som spoluziakov od ZS az po SS epileptikov, a vsetci rad radom od ziakov po ucitelov co ucili nasu triedu sme boli trenovany ako podat prvu pomoc v pripade zachvatu. 2x rocne nas pretrenovavali. Ked ucitelka vedela mala poslat asistenku.