Odprevádzanie detí do školy

vinifred
9. aug 2015

..pýtam sa,kvôli názoru iných mamičiek,ja viem,čo a ako budem robiť...🙂 Voľakedy,keď som mala 8-9 rokov,nachystané raňajky a hajde do školy..a zo školy tak isto,viac menej cesta rovnaká,len oveľa menej áut,kľúče aj ja aj brat,mama o 15.30 doma z práce.
Teraz moje deti majú ten istý vek a o kľúčoch ani nerozmýšľame,do školy a zo školy idú s nami.Cestu do školy lemuje 1 hlavná a 1 vedľajšia cesta bez semafórov,2 malé cesty s neprehľadnou zákrutou,kde autá vyletia ako blázni.Bojím sa.Deti od malička chodia pešo,rešpektujú pohľad doľava,doprava,ale už sa nám stalo,že nám vodiči na zebre prednosť nedali,alebo dal jeden a druhý nás skoro zabil.
Aký je Váš názor na dnešnú situáciu a dokedy je "normálne",aby rodičia odprevádzali deti do školy aj zo školy?
Za názor ďakujem.

brady1
9. aug 2015

minimalne do 12 rokov je to tvoja pivinnost zo zákona, pripadne zabezpečit dohlad. sorry nechapem ako vobec možeš rozmýšlať nad tym. najma v dnešnej dobe. A to si matka?

jeennyv
9. aug 2015

@vinifred pre mna pokym je to nutne, hlavne ak je cesta do skoly rizikova, nie len krizovatkami a autami, ale aj prostredim ako takym...dnes mas skoro rano v niektorych oblastich casto povalujucich sa asocialov, ci opilcov, a v zime, ked je o 4 uz tma ani nevravim... dnes musis odprevadzat a davat pozor aj na starsie deti ako 12 rokov a hlavne baby...

moni244
9. aug 2015

Ja tak vo veku 8-9 rokov budem ucit chodit samu do skoly, nech sa uci samostatnosti

ollski
9. aug 2015

@vinifred dcerka ma 8,5r a chodi do skoly aj zo skoly sama (rano ju vypravim, odmavam, poobede ju cakam)...takze ja tvoje zmyslanie chapem, lebo treba v nich budovat aj trosku zodpovednosti a samostatnosti, len my mame skolu, hned pri panelaku (musi prejst jednu vedlajsiu cestu)....ma aj kluce, aby nemusela zvonit, ked ide domov (budila drobca)...chodia aj sami von, ale len okolo domu, musia sa kazdu chvilku hlasit...velakrat som to nekonecne ocenila, ze som nemusela v zlom pocasi budit a obliekat maleho a bezat pre nu do druziny a potom zase vzapati do skolky pre druheho 😉 mm chodi na tyzdnovky, musela som ist takmer vzdy ja...vie ist sama aj do obchodu, aj do lekarne...inak je to opatrne bojazlive dievcatko, ak by nechcela ist tak nejde...ked koncili neskor (napr o 17- mali kruzok, chodila som pre nu) neviem si predstavit vodit ju tam, ked bude mat 12r...zalezi od prostredia a vzdialenosti aj osobnosti.....

brunteless
9. aug 2015

Ahoj. Moja dcérka ako tretiačka začala chodiť do školy sama. Ale cestu máme relatívne bezpečnú- 5 min po chodníku a potom prejsť cez málo frekventovanú cestu. Poobede som sa dohodla s vychovávateľkou- tá vždy dozrela, ako dcérka prešla cez cestu. Známa sa napr. dohodla s triednou učiteľkou kvôli rannému príchodu synčeka-druháčika. Je to tak, ako píšeš- kedysi to bolo bezpečnejšie. Sama musíš zvážiť, ako to je. Všetko dobré prajem 😉

tova
10. aug 2015

pred 20r. bola ina doba, ja by som neriskovala vobec, sediet doma na zadku a rozmyslat ci dieta doslo 10 min. do skoly to co? svoja pohoda? teraz su otvorene hranice, plno turistov, cudzincov, pedofilov, omnoho viac blaznov vodicov a sa stane len raz ze dieta nedojde a uz bude neskoro.

dai
10. aug 2015

Tak ja zial nemam o com premyslat - zijeme v ba - skola je autom sice 5 minut ale pesi csz 30 cez niekolko hlavnych niekolkoprudovych ciest, okrem toho vodim ml. Do tej istej budovy do skolky - takze to tak vidim ze pokial ml. Nebude nat 8-9 cize st. 12-13 tak ich vozit budeme... ja som inak chodila do skolky sama od 4rich tokov ( skolka bola hned vedla nasho cinziaka - mama cez balkon pozrela ci idem dobrym smerom; v skolke ma cakala ucitelka a zobrala od brany, von sme tiez chodili sami uz od tych 4roch - mamy cez balkon kontrolovali ci je vsetko ok... samozrejme ze do skoly od behakycg 7mich sami( bola dalej tak prvy rok sme poctivo vstavali o 5tej a v druzine cakali do 8mej na skolu ) ... vzdualenost som mala asi ako moja dcera dnes ale milionkrat jednoduchsiu cestu po ktorej presli 2 auta za hodinu plus moj autobus, nehovoriac o tom ze cela banda z nasich panelakov sme mierili do tej istej dkoly...
Ja osobne som tiez za vychovu k samostatnosti ale zial moc pozitivne to v nasom ptipade so skorym chodenim nevidim - cakam pokial sa zlepsi mhd - mozno ked bude priamy spoj tak nad tym zacnem rozmyslat - takto len pomaly napr. Ked je zapcha tak malu vyhodim pred poslednou velkou krizovatkou a sledujem z auta ci ide spravne - potom ked pridem s malym tak ju len prebehnem skkntrolovat ci je vsetko ok, ona sama uz niekedy ma v sebe tuzbu ukazat ze vie sama ( ma spoluziakov byvajucich kusok od skoly a ti uz sami chodia - su to ale vylucne chkapci... ) nechcem patrit k tym dnesnym helicopter parents - na druhej strane anj nechcem zanedbat bezpecnost...

simonka77
10. aug 2015

@brady1 ako prepac, myslim ze ako matka je normalna a aj sa pytala ako matka. ine je povinnost, ine je realita. je kopec rodicov, ktori jednoducho nemaju moznost kvôli prace, resp. kvôli chorobe /je jedno ci docasne alebo dlhodobo/ odprevadzat deti do skoly, napríklad aj 8-9rocne.
zakladatelkou polozena otazka nema len jeden uhol pohladu.
mas dedinu, kde je skola dva domy dalej, silne pochybujem, ze rodic odprevadza. a mas mesto, ako pise zakladatelka, a tam uz musis urobit vsetko preto, aby dieta prislo do skoly bezpecne.
ale hned slovne vybafnut, co je za matka...no normalna, predpokladam, ze pracujuca.

a chcela by som vediet, co by si povedala potom mne, ked som bola sama s 8rocnym synom, na prechode pre chodcov /!!!/ pri synovej skole ma zrazilo auto, ostala som dva mesiace doma s dotrhanym väzivom v kolene, nechodiaca a musela som riesit, ako mi bude dieta chodit do skoly daleko od bytu 20minut cez niekolko ciest. takze sama/nesama, prijem/neprijem, chodil taxíkom. lebo som inu moznost nemala,kedze som nemohla chodit. tiez sa ma spytas, co som za matku?

prepacte, ze som sa hned zrana takto rozpisala, ale prvy koment a hned utocny...nechapem.

pribinak
10. aug 2015

Ja mam síce este len škôlkara, ale, uz teraz viem, ze do školy ho budeme sprevádzať možno prvé 2 ročníky a potom to bude musieť zvládať sám. Určite bude chodit s niekym s paneláku, takze este mužmi nejaká suseda ci sused nam vypomozu
Mame s mužom veľmi komplikovanú pracovnú dobu, nemáme žiadne babky, najbližšia je cez 300km, takze tak

cairka
10. aug 2015

Moja ide teraz do štvrtej triedy a od minulého šk. Roku chodí sama. Autobusom. A veľmi jej to zdvihlo sebavedomie 😉 Na deti číha nebezpečenstvo na každom kroku, lenže ak z nich chceme sebavedomé dospelé jedince, tak ich nemôžme ešte aj na maturitu, či promócie odviezť za ručičku.

emilia25
10. aug 2015

No u nás to bude tak ze muzik bude vozit nášho prvacika do školy je to vedľajšia dedins ked bude mať rannú tak ja busom.mladšie deti do škôlky to zas ja.

vroni
10. aug 2015

Moja buduca stvrtacka by uz chcela chodit sama, ale skolu ma 20 minut autom, mestskou treba prestupovat (a pri prestupe krizovat obrovsku krizovatku), uplne ine spojenie tam a ine spat, peso dvojhodinova cesta, na bicykli ju cez x krizovatiek a viedensky gürtel (co je osemprudovka plus elektricky plus metro a vlaky) ju samu este hodnu chvilu nepustim. Takze tipujem, ze este minimalne dva roky ju budeme vozit (a muz robi na vedlajsej ulici od skoly, cize rano mozno aj dlhsie)

bosoriak
10. aug 2015

Dokedy je to normalne je otazka vylucne na rodica. On je zodpovedny a ak sa niekto rozhodne, ze bude vodit dieta este na strednu, je to jeho volba. Ja som chodila sama do skoly od prvej triedy na zakladnej, od stvrtej triedy na zakladnej som jazdila cez pol Bratislavy MHD. Vravi sa, ze bola ina doba, ale ja som si tym nie taka ista. Kazdopadne bolo menej aut, menej uponahlanych ludi. Mozno aj prave preto, lebo decka chodili do skoly same a nikto ich nevozil 🙂

Moje baby som na Slovensku vozila do skolky autom, lebo ich vzali az v inej obci a tam to bolo v podstate nemozne dostat sa SAD. Potom sme sa nedavno prestahovali do zahranicia a tu tvrdo trvaju na tom, ze dieta ma chodit do skolky same. No pre mna sok, do skolky! Takze starsia chodi sama, cez 4 prechody, s reflexnou vestickou a s ruksacikom s desiatou si to straduje 25 minut peso do skolky. Ma 6 rokov. Ale tu je to bezne, ludia jazdia normalne, davaju prednost na prechode a ine samozrejmosti, ktore na Slovensku jednoducho neplatia. Aj tak sa hrozne bojim, ale to je moj problem, moj strach. Dietatu sa moze stat cokolvek aj ked som vedla neho (ako sa to aj velakrat stalo 😀 ). Myslim, ze to je na tom rodicovani to najtazsie - spoznat, kedy uz dieta dokaze byt samostatne a ho v tom podporit. Prilis skory aj prilis neskory zaciatok moze mat negativne nasledky.

peneloppe
10. aug 2015

@vinifred
Moj syn sa uz pytal kedy bude chodit sam. 😀 Ma 8 rokov. Kedze chodi do skoly vo velkomeste - BA tak do strednej skoly nebude chodit sam. Mozno v poslednych rocnikoch.
Nedoverujem blaznivym vodicom ktorych vidam denno denne.

yukki
10. aug 2015

No, moje budú musieť už aj samy, inak to už nejde.....(6 a 9), kolo 30km busom-resp do polky cesty ich viem hodiť, ak už budem potom pokračovať ja do práce, a domov tiež už samy. Cesty sú tam dolu v meste ale pomerne bezpečné, mesto nie veľké, a tu vysadnú potom už neďaleko domu. Budem musieť nejaké tie mobily jednoduché pozháňať, aby som sa vedela uistiť, či došli, prípadne to dohodnúť s učiteľkou nejako....
Vo veľkom meste by som ale fest uvažovala.....

0silvia0
10. aug 2015

@vinifred bývame na dedine, takže ja som si mohla dovoliť pustiť deti chodiť samé pešo do školy v tomto veku. Okrem toho sa cestou zbierajú, takže do školy prídu minimálne vo dvojiciach... vo veľkom meste, pri autobusových prestupoch, pri frekventovaných cestách by som počkala minimálne do veku 11-12 rokov, záleží samozrejme aj od dieťaťa.

vinifred
autor
10. aug 2015

@brady1 ..nečítaš pozorne 😕

vinifred
autor
10. aug 2015

@simonka77 Ďakujem,pochopila si ma správne.. 🙂

bubelko
10. aug 2015

@vinifred zijem v zahranici a obe deti chodia od skolky same. podobne ako pise @bosoriak - reflexny pas alebo vesta, desiatova taska a idu. najskor len starsi, teraz uz obaja.
v skolke mali hodinu s policajtom (v plnej polnej), ktory ich ucil ako sa chodi cez cestu.
parvidlo c.1 - ide sa az ked kolesa auta stoja
pravidlo c.2 - cakaj - pocuvaj - pozeraj - chod - postup, ako sa ide cez cestu
su deti, ktore ide cez jednu cestu, potom take co idu cez 2, dalsia ide cez hlavny tah a potom su aj take, co slapu vyse km z opacneho konca obce...

v bratislave by som zvazila, co vsetko musi krizovat. my sme ako deti (ja som mala 10 a sestra) chodili z petrzalky do stareho mesta - autobusom na hodzovo a odtial este trolejbusom... raz sme sa previezli zlym... no co, vystupili sme, presli na spravny, trochu utekali, ale skolu sme stihli.

amadora
10. aug 2015

@vinifred školu aj škôlku máme vrámci jednej budovy v susednej dedine. zastávku máme rovno pred bytom a rovno pred školou, ale pokiaľ to bude možné budem ich vozievať a zatiaľ vozievam ja. človek nikdy nevie...

@brady1 a ty aj čítaj kým niečo tresneš, je absolútne jasné že zakladateľka práve chce odprevádzať dieťa napriek tomu že v jej detstve bolo normálne chodiť sama. ale už sa nájde fúria čo si rýchlo rypne!

andrejka1974
10. aug 2015

zalezi, kde sa nachadza skola, moj najstarsi syn chodil do skoly sam, uz ked chodil do druhej triedy , prechadzal len cez jednu vedlajsiu cestu aj to bola jednosmerna , ale starsie deti chodili dalej tak tie zacali chodit az v piatej triede

zugas
10. aug 2015

ja som ho začala púšťať v zime ked bol druhák,on sa sám pýtal,že by chcel chodiť sám do školy......tak sme sa veľa veľa rozprávali o tom,že je to nebezpečné,na čo si treba dať pozor a že mu musím dôverovať,aby nerobil hlúposti na ceste....a poobede ho z družiny vyzdvihol partner.....a bude to zas tak aj od septembra.....
Inak,ked som bola tehotná s menším,tak posledný mesiac som väčšieho odprevádzala do škôlky len po bránu,vošiel dnu,zakýval,počkala som kým sa prezlečie,znova mi zakýval cez okno a bola som spokojná a aj on,aký je šikovný....treba deti viesť k zodpovednosti od malička......Samozrejme nebývame v BA,kde by som ho asi samého nepustila,bála by som sa......Tu je to predsa o niečo inšie,ale aj tak si treba dávať pozor,to je jasné každému....A aj učiteľky či už v škôlke alebo škole ho vždy chválili,že je samostatný,šikovný a ich pravá ruka,lebo ho kľudne posielajú s papiermi za sekretárkou a tiež on zamkýna dvere na malej budove,keď začína hodina...

luciferkax
10. aug 2015

Ahoj... môj syn bude druhák a do školy ho ráno vozíme... došielb ys ám, ale trvalo by mu to veľmi dlho :D cesta jeho krokom je 20 minút, ale keby musel, došiel by... zo školy už od jari chodieval domov sám.. s kamarátmi... a vlastne bol jediný, po koho mamka chodila tak dlho do školy :D :D Ale zas musí m uznať, že bývame na dedine, prejde asi desať metrov po kraji hlavnej cesty a potom už ide len po vedlajšej ceste, kde chodieva pár aut :D a nepoznám žiadne dieťa, po ktoré chodia rodičia aj v druhom ročníku :D ráno ešte vozia, ale podla mna skôr kvli času...

luciferkax
10. aug 2015

@bosoriak zaujímavý postreh hihi :D myslím, ro, ťe bolo menej áut a menej uponáhlaných ludí, lebo deti chodili do školy samé..ale je to pravda.... nie je doba až tak iná.. vždy boli ludia, čo uvažovali a ludia, čo rozum nepoužívali :D :D

katka1981
10. aug 2015

Tu nejde o to, aby dieta bolo samostatne ale ide o to, ktore dieta ma aku cestu do skoly. Ak ju ma na sidlisku, tak ok, my to mame na zastavku MHD asi 3 km a byvame na kopci, cesta ide cez les. Cesta dole, je ok, ale hore najma ked je teplo je to peklo a keby prsalo ani nehovorim. Nieto este male dieta s tazkou taskou, takze u nas zatial jedine odvoz. A tiez by som sa bala ci nejaky debil nevyleti s autom, alebo nejaky uchylak nieco nevymysli. Ja som tiez chodila, ked mi nesiel autobud aj 5 km medzi obcami peso, ale zdaleka nechodilo tolko aut a nebyvala som v BA. Tiez tu behaju niekedy psy, kt. sa aj ja bojim.

cecil36
10. aug 2015

Ja mam pocit, ze mamy dnes robia z deti nesvojpravne osoby....Dieta sama postupne ucit samostatnosti s prihliadnutim na podmienky (vzdialenost, rozmove schopnosti dietata, zdravie atd.) Ale by ma v 12 rokoch niekto vodil do a zo skoly, asi by som sa prepadla od hanby.12 dieta je uz siestak, druzina je v 1a 2 rocnimu max vsak do 4 rodnika a potom co? Decko o jednej skonci a bude cakat do piatej na rodica? Dovolimu vobec niekto v tej skole byt alebo bude sediet na obrubniku? Alebo si najdem opatrovatelku k 12 rocnemu? Chore!!! Moja 14 rocna uz opatrovala autistickeho 7 rocneho chlapca + odmalicka sa starala o svojho braceka ak som ja potrebovala. btw od druhej triedy chodila sama do a zo skoly a musela prejst dve stredne velke cesty.

majka35
10. aug 2015

@vinifred moju dcéru by som samú nepustila a to jej cesta do školy trvá 5 minút a žiadna cesta ... ale ja som možno niekedy zbytočne ustráchaná... a ona tiež nie je ochotná ísť sama ... do 5. ročníka ju budem odprevádzať, potom uvidím ... ale mám presne rovnaké pocity ako ty, že v minulosti sa to nejako neriešilo, od 2. ročníka som chodila sama aj do školy aj zo školy, s kľúčom na krku ... dnešné mamy mi prídu viac ustráchané

@brady1 možno ti len postačí 3x sa nadýchnuť, vydýchnuť a potom písať ... alebo nejakú relaxačnú činnosť ... podľa tvojej búrlivej reakcie je zrejmé, že to akútne potrebuješ

stepanka274
10. aug 2015

ja som svoje deti tiež viedla k samostatnosti, u chlapcov je nutné budovať samostatnosť a zodpovednosť už od malička. Mám dcéru druháčku, tiež dokáže ísť sama do školy aj zo školy, nemá problém, naučila sa prechádzať cez cestu, aj chodi von okolo domu sama. Ale raz počula ako zobrali 9 ročné dievča z ihriska, kde sedela aj jej mamina a dievča za 1 a 1/2 hodinu našli mŕtve, odvtedy sa bojí do školy chodiť sama. Tak ako sa tu vyššie píše je iná doba ako ked sme vyrastali my, dnes treba byť opatrní. 🙂

cecil36
10. aug 2015

Baby, preco si myslite, ze v skole sa detom stat nic nemoze? Staci blby napad ineho decka alebo ucitelky a konecna... Ked bola moja dcera druhacka dostala ich triedna ucitelka s druhou kolegynou uzasny napad, ze sa pojdu smykat na rybnik. Tak zobrali dve triedy deciek v kazdej po 30 deti a na ne dve ucky a isli sa smykat na zamrznuty velky rybnik. Nastastie sa nikomu nic nestalo, ale ked som sa to dozvedela, tak ucitelka nielen pisomny poydrav dostala. A to fakt nie som ziadna extremne ustrachana matka. Iba som na to istom rybniku v detstve zazila prepadnutie sa spoluziacky....

deximix
10. aug 2015

Tak moje dieťa ide di prvého ročníka do uuuplne inej dediny vzdialenej 12km. Budem s nou chodiť busom, domov ju učitelky odprevádzajú až k autobusom... potom uvidím ako sa správa... a podla toho sa zariadim...