Povinne v škole film o fašizme
Moja dcéra je piatačka a na hodine Sj pozerali povinne film Denník Anny Frankovej a Chlapec v pruhovanom pyžame. Ten prvý som osobne nevidela ale ten druhý áno. Moja dcéra a aj iné a dokonca aj chlapec sa v noci budili, vykrikovali zo sna. Konkrétne moja dcéra povedala, že celú noc sa jej snívalo s chlapcom, ktorý zomrel v plynovej komore, pretože bol veľmi zvedavý...Už dva dni o ničom nerozpráva, len stále o tom, aký bol ten chlapček zlatý a je jej ho veľmi ľúto, že zomrel. Bolo rodičovské kde som sa opýtala triednej prečo taký film pozerali 10-11 ročné deti, veď oni o tom vôbec nemajú žiadne informácie, vôbec doteraz sa neučili o vojne o fašizme a zrazu buch! Vraj je to nariadenie z odd. školstva Mestského úradu... /a dcérina spolužiačka mi dala odpoved, že to vraj pozerali preto, aby oni deti, rodičom povedali, aby viac nevolili Kotlebu, lebo aj Kotleba je taký fašista a deti pôjdu do plynových komôr...Veď to sa zdravý rozum zastavuje...
Dnes napisal Sulin na FB:
POVINNÉ KAVIARENSKÉ ČÍTANIE
Skvelý článok, teší ma, že to napísal politológ a nie politik a dopĺňam, že ak chceme deti povinne posielať do Osvienčimu, mali by rovnako povinne chodiť do Jáchymovských baní.
https://dennikn.sk/440911/kotleba-nie-az-taky-e...
ten clanok je dobry, aj v kontexte tejto diskusie odporucam
si neviem predstavit, zeby moj piatak sa smial z holokaustu, to su desatrocne deti
piatakom take hovadiny, teda myslim filmy a dokumenty nevhodne ich veku, doposlial podla mna nepustali
Baby, nečítala som ešte celú diskusiu, len mi napadlo, film Chlapec v pásikavom pyžame je podľa knižnej predlohy, tak možno je táto knižka zaradená spolu s Denníkom Anny Frankovej v literatúre 5. ročníka - možno preto to deti pozerali práve na hodine slovenčiny (a nie na dejepise v rámci učiva o II.SV). Netuším to ale, môžem sa mýliť. Kto máte doma piatakov by ste zrejme vedeli nájsť o tom info - to len ako na okraj.
@matax asi su, ja ale poznam takych tych zneuzitych skor
@katrinka8 nie je tam zaradena :D
@linduska86 citas mudre myslienky, to je pekne, ale lajkujes tu primitivne a hanlive prispevky. to je tiez v podstate protirecenie.
moje deti maju skvelych pedagogov, ako to tak citam, uplne respektuju ludsku individualitu a vedia rozlisovat co kedy komu navrhnut a ako a aj komunikuju s rodicmi
mali sme obrovske stastie, co tu citam niektore ucitelky, no chudence tie deti, co ich maju v triedach
A ešte sa mi k tomuto natíska otázka, či pani učiteľka pred tým filmom deťom niečo k téme vysvetľovala. Nezdá sa mi, že by im to len tak "z fleku" bez vysvetlenia pustila, že "No, deti, pozrieme si smutný film... " Neobhajujem, len sa zamýšľam.
@celasapremenim - Vďaka za info 😉
@baryana hanlive? cim su hanlive? ze maju iny nazor ako je ten tvoj? mam svoj nazor a za nim si stojim ;)
konaj dobro a dobro sa ti vráti - konaj zlo a vráti sa nie tele , ale dalsej generacii - drzim sa toho pravidla 🙂 preto treba nakladat detom vsetko s mierou ;) opakujem to uz asi 15 x - bud tomu nechapes - alebo tomu nechapes a ides si svoje bla bla bla
@katrinka8 no mam to preluskane, ako nikdy :D:D:D:D ...inak pardon za tu info o nasich uciteloch, podvedome som sa fakt pomastila, ide o to, ze sa daju najst aj taki dobri ucitelia aj dnes, nie je to take zle...a tiez sme sa raz potkli pri tom hladani
inak ak bude zaujem, tak clanok, co mna zaujal
https://dennikn.sk/441254/pat-milionov-malych-k...
Este to skúsim (síce si pripadám ako pokazená platna,ale keď mi nik neodpovedal...) :
Ake hrôzy ukazuju vo filme o patrani po Haninom osude?
To nie je film o vojne, je to film o patrani ucielky a DETÍ po osude Hanky,pretože ich zaujima história vzdialench krajín! , zaujima ich holokaust a sú si (uz tak malé deti) vedomi,ze treba minulosť poznať a vyvarovať sa ďalších podobnych "chyb"
Odpovie mi niekto?
Lebo inak suhlasim s vyjadrenim,ze s temou holokaustu treba začať postupne a s pripravou a že film o Chlapcovi v pruhovanom pyžame mali pozerať v 6-7. ročníku a že návšteva koncentračného tabora až na strednej škole - tiež si myslím, ze to nie je strašenie, pretoze hádam sa to uz nikdy nezopakuje a práve preto treba robiť osvetu
A ano, deti a mladi sa smeju z holokaustu, staci si pozrieť komentare k clankom o Romoch, utečencoch..nesmeju sa možno piataci, ale starší a to aj preto,ze dovtedy ,kým sa smiať začali im niekto posunul iné informácie...
@ivett1 - to je diskutabilné, aj film Prvá láska s M. Culkinom končí smrťou malého chlapca.. Deti dokážu veľa vecí vnímať veľmi správne, len potrebujú mať správne vysvetlenie, podanie... Napr. na filme o Sirovi WIntonovi, ktorý zachárnil 100-ky detí pred vyhladením, sa podieľalo mnoho detí, detí, ktorých starých rodičov zachránil, boli to aj malé deti, deti, ktoré sa mu prišli poďakovať za to, čo urobil, keď riskoval vlastný život za cudzie deti. A tie deti, ktoré tam ďalej šíria odkaz Sira Nicolasa Wintona, určite vedeli, čo to bol holokaust, a nevyzerali, že by mali z toho traumu. A boli tam aj menšie deti ako tu spomínaní piataci. Plus napr. preživší holokaust, ktorí chodia do škôl podávať svedectvá o tom, čo sa stalo, chodia aj na ZŠ k mladším deťom (nielen k 8-kom). Videla som dokument o pani, podľa ktorej osudu bol natočený v ČR film Posledný cyklista - ona o svojom osude porozprávala svojim deťom, žije v Izraeli, na mieste, kde aj dnes musí ich rodina mať protivojnový kryt v záhrade, a keď zaznie signál - siréna, musia sa ísť skryť. Ale jej deti a jej vnúčatá vedia, čím si s manželom počas vojny prešli. Tiež si nemyslím, že piatak na ZŠ je "malý" na tieto informácie, len im ich treba predať spôsobom, aby pochopili kontext. A deti to "pochopia" (schválne dávam úvodzovky, lebo normálny človek tú hrôzu, to, prečo a čo sa dialo, asi nikdy nepochopí"). Mám synovca a neter v takom veku, vidím, že sú to inteligentné deti, a s normálnym podaním a vysvetlením sú zrelí na tieto informácie.
@matax v nasom sirokom okoli nie su deti, ktore by sa z takychto tem smiali a tiez zaoberaju sa inymi temami, nastastie
o filme nic nepoviem, lebo sama som ho nevidela, ani to neplanujem
zaujimaju ma uplne ine zanre :D
ja mam informacie o vojne z priameho podania, okrem skolskej vyucby a vychovy, skutocne si to nepotrebujem dotvarat pre svoje vlastne dobro dokumentami ani filmami ani nicim
moj piatak je na tieto skutocnosti primaly a nebude mu nikto tieto informacie podsuvat, jednoducho neskor, ked dozrie na to
a suhlasim, ze kazdy by mal byt oboznameny, primerane veku
@celasapremenim ale tie deti vyrastu... A o tom pisem
aj kniha Maly princ je urcena detom a tiez ju maloktorý dospely pochopi - presne tak ako koncentraky, ci pracovne tabory, ktore si kazdy vylozi inak - tak isto ako si aj deti vylozia maleho princa a chlapca v pruhovanom pyzame , ci Hankin kufrik ;)
@matax ano vyrastu a ako budu rast, tak okolo 16,17 sa to vsetko dozvedia ...myslis, ze to, ze vyrastu, jednoznacne dospeje do rehotu z holokaustu? nerobia sa statistiky z toho, kolkym detom take veci su smiesne....verim, ze su take diskusie, ty vies kolko z tych deti tam ma 10 a 12 a kolko 17?
@linduska86 podme prec :D
@celasapremenim 😀 uzasna diskusia na nedelu vonku leje ako z krhly 😀
@mircalla - mojej kamarátky starý otec utiekol ako mladý 22-ročný muž z Terezína. Ja to viem asi od 9-tich rokov (od tej kamarátky) - povedala mi to ona, aj to, že odvtedy je jej starký šedivý od strachu - keď som sa to dozvedela, (bez prípravy, bez vysvetlenia), nevedela som, čo to je Terezín ani nič - v tej chvíli, až kým mi to kamoška nepovedala. Viem len, že som si hovorila vždy, aké to muselo byť strašné miesto a nejak podvedome som ho obdivovala, že sa mu podarilo ujsť. Traumu som z toho nikdy nemala.
Ja som na tieto veci mala do dnes. Každá generácia má vedieť - nesmie sa zabudnúť a treba to stále pripomínať lebo ľudia sú podľa mňa natoľko nevyspeli že to potrebujú.
Ja som dávno dospelá a nebola som v Osviencime ,nezvládla by som to, to je mi jasne. Nemôžem pozerať filmy ani dokumenty, viem čo to so mnou robí. Keby mi v škole ako dietatu učiteľka pustila niektory z tych filmov, viem určite že by ma to poznačilo.Dodnes s tym mam problém, rozbúcha sa mi srdce a niekoľko dní som otrasená. Casto aj veľmi dlhé obdobie. Nie som za to aby toto bolo v škole u takých deti. Je mi zle ešte aj keď len pisem prispevok. K tejto téme.
@katrinka8 asi sa musim neustale opakovat - za to, ze ty nie, ini mozu...vid uvodny prispevok, je to take tazke pochopit, ze kazde dieta je individualita? A nema to s inteligenciou nic spolocne, ja toto nepochopim, ze toto niektore stale nechapete. jednoducho to podvedomie niektorych deti odmieta taketo hrozy....opakujem - nema to nic spolocne s inteligenciou, ako sa mylne nazdavas, ale citlivost je u kazdeho ina
@linduska86 - na margo toho, že ju posielaš do Treblinky - na mieste bývalej Treblinky nie je nič - je tam len tráva, lúka .. žiadna stopa po tom, aká hrôza sa tam odohrávala.
@katrinka8 kto ju kam posiela?
@katrinka8 akoze ja nikam nikoho neposielam po prve , po druhe hovorila som o Terezine a nie o Treblinke - tak si to prosim ta precitaj cele a nevytrhavaj vety z kontextu

@celasapremenim ok, ale prave skinheads su aj s opacnymi nazormi..to len preto som dala ten link