Špinavé dieťa

ewka0012
26. okt 2018

Prosím o radu,moj syn je prvák a je nonstop spivany,problém sme s tym mali uz v skolke,ze chodil spinavy bud od jedla alebo z vonku od trávy či blata,vzdy som mu vysvetľovala ze veci su musi vazit,davat pozor ked je,jest nad stolom a tanierom, vonku sa zbytočne nehadzat o zem,necupnut ci na kolena na trávu, nechodit po blate, davat pozor aby nespadol...lenze to nosil stare tepláky, mal ich aj zo desat a bolo mi jedno ci ich vyhodim.lenze uz chodi do školy, tesila som sa ze to prejde, že tam sedi v lavici a nemôže byt spinavy, musi chodiť slušne oblečený. Ma asi stvrie gate, lenze on chodi do družiny a je špinavý furt.od trávy,blata,lebo chodia von,hraju futbal,ci od jedla. Teraz mi za dva dni zaspinil troje gate,rifle od trávy a blata,na stehne od fixy hnedej pritom ma v druzine tepláky ktore si ma prezliect ale nerobí to.vcera jedol vecer vonku hranolky s kečupom, upozornovala som ho aby si daval pozor ze ma blede tepláky, on si kecupovu ruku utrel o vrecká... Rano som mu dala cierne gate,zaspinil sa cely od pasty, ja som si to nevsimla az po ceste do školy. Vynadala som mu ze teraz tam bude cely den spinavy ci sa nehanbi.ma aj oblecenie drahsich znaciek ako zara,next,Nike,topanky protetika a pod.lebo tie lacnejsie hned vytaha a znici,roztrha,tie drahšie majú kvalitnejšie látky. Ale o to mi nejde,musi sa naučiť vazit si veci aj oblečenie. Ja v jeho veku som mala jedni rifle a topanky od cinanov.upozronujeme ho,nadavame,mal uz hračky schovane či rozprávky zakazane...co s nim? Aj vy to tak mate s chalanmi? Mam este babo stvormesacne,ktore kaka,grcka,zaciname s prikrmami, takze nasa práčka ide nonstop.susicku nemam... Co ho mam zacat bit s remenom?

beky1813
26. okt 2018

Bit remenom? 🤔 Zaujimavy napad. No jedine sa s tým zmieriť a prisposobit satnik. Nedavat svetle veci, ked idete do restiky napr.

fokuska
26. okt 2018

@ewka0012 V prvom rade mu nedavajte :( a urcite ho nebite :(
Sice neviem ako naucit davat si vacsi pozor, ale rano nech sa najprv umyje, naranajkuje a az tesne pred odchodom nech si oblecie veci do skoly. Po vyucovani nech sa prezlecie - nakreslite si napr. nieco ako pripomienku nech to ma v perecniku, alebo niekde, kde mu to pripomenie, ze sa ma prezliect.
Nie je roztrzity z niecoho ineho? Je inak doma vsetko ok? Neprehanate to s tym kricanim a nadavanim? Ma este nejake sebavedomie?

bodkolienka81
26. okt 2018

@ewka0012 poradit neviem, ale asi by som to neriesila..tiez mam syna (a cakam druheho), sice este skolkara, ale zaspinenie neriesim. Vzdy mam nabalene 2-3 veci na prezlecenie. Kupujem 3-5 packy nohavic, triciek a prezliekam. Susicku (alebo pracku so susickou) odporucam vsetkymi desiatimi, pri dietati, dvoch na nezaplatenie..

maminuska
26. okt 2018

@ewka0012 nie, nebiť ho , a prestať riešiť kraviny.Ja mám 5 detí a denne moje deti majú čisté oblečenie, niekedy aj dvakrát. Mám dve pračky a periem stále.

sense
26. okt 2018

@ewka0012 mozes ho skusit motivovat namiesto trestat....

Ja mam patrocnu a tiez je od blata alebo travy...v tom tragediu nevidim, von sa chodi hravat nie sediet na lavicke...pred pranum nastriekam vanishom a je to a nedavam jej drahe oblecenie ani na von ani do skoly staci aj leginy a nihavuce t h&m.

Pri jedle ma vzdy servitku, ruky utiera tam a ak di usta utrie do rukava tak sa musi orezliect a "oprat si to"

prevenar
26. okt 2018

@ewka0012 ..myslim, ze by si sa mala zacat venovat realnym problemom a nie terorizovat dieta nezmyslami. su to len veci na pouzivanie ..nic viac, nic menej. veci pouziva a tym to konci ..tes sa , ze je zdravy, aktivny ..radsej s nim zacnite chodit napriklad pravidelne na turistiku , kazdy vikend.

kupuj lacnejsie veci ,ktore sa po zniceni zahodia. ako bude rast, bude sa menit aj on. skus si rozmysliet co je pre teba dolezitejsie - nejake saty, alebo psychicka pohoda tvojho dietata.

sandri
26. okt 2018

Ty chces zbit remenom dieta za to ze sa zaspinilo?!!! Dostala si niekedy remenom? Lebo ja ako dieta ano. A uz vtedy som sa zaprisahala, ze toto svojmu dietatu nikdy nespravim. Ako to pomoze, ze dietatu fyzicky ublizis okrem toho, ze si na nom vybijes zlost a frustraciu? Jedine co dosiahnes je, ze bude mat z teba strach vzdy ked sa zaspini. Aj moj syn sa kazdu chvilu uspini. Ale ved to patri k detstvu! Hod do pracky a neries. Ved nechodis pravat na potok! Hranolky s kecupom ma jest doma za stolom. A hned si ist umyt ruky. Blato a trava na gatiach je len znak toho, ze sa v skole hral. Radsej by si bola, keby sedel v kute? A aj moj syn nosi znackove veci - kupene v bazari tu na MK. Stoji ma to zlomok ceny a neriesim ci ich zaspinil alebo roztrhal. Inak sa na veci pozeras, ked stali 20 eur a inak, ked 5 eur...

carmen33
26. okt 2018

Mali sme podobny problem. Sice nie spinavy od jedla, ale kazdy den spinavy od blata, prip roztrhane nohavice na kolenach a to nehovorim o topankach. Tie sme kupovali skoro kazdy mesiac nove. Syn je fanatik do sportu, takze v druzine hraval futbal. Niekedy to zniesla aj bunda. Ked ho niekto podkol. O urazoch ani nehovorim.
Ako rastol to bolo lepsie az na topanky. Uplne to skoncilo az ked skoncila druzina a bol 5. Takze po skole pekne domov 😁

kkl82
26. okt 2018

spinave dieta = stastne dieta 🙂
ale ak seriozne rozmyslas nad tym, ze ho chces za to bit, najdi si odbornu pomoc... chyba nie je v dietati, ale v tebe. ano, on sa musi naucit davat si na veci pozor, ale ty musis pochopit, ze je to DIETA a spinave veci su to posledne, co ho trapi, ked sa hra, alebo mu chuti jest. kup lacne veci v bazari a neries, ci za dva dni zaspini dvoje nohavice...

yanni
26. okt 2018

@ewka0012 A co ocakavas? Ved je to dieta. Keby malo 15 nepoviem, ale 6 rocne? Ano, uznavam, 6 rocne dieta by uz malo vediet jest "cisto" a neutierat si spinave prsty do oblecenia. Ale to si ho mala ucit od prvych pokusov samostatneho jedenia, co u nas napr bolo uzpred prvymi narodeninami. Vzdy mali na stole servitku, do ktorej sa utierali ruky a usta aj pocas jedenia. Tak sa automaticky naucili, kde sa ruky utieraju a ani ich nenapadlo utierat sa so tricka/gati.

Co sa oblecenia tyka. Ak ho chces mat stale cisteho, tak ho zavri doma, nepustaj na ihrisko alebo ak aj, tak najlepsie naheho. Vonku sa maju deti vyblaznit, vybehat a jasne, ze sa im posmykne, spadnu do blata, zakopnu, hraju futbal hodia sa po lopte atd.

Dalsia vec. Ze drahsie znacky. Tak male dieta to nechape a je mu to aj jedno. Jemu je jedno ci ma gate od Versaceho alebo z Lidla. To je uz len a len tvoja vec, kde mu oblecenie kupujes a co mu das obliect. Vzdy lutujem tie deti, po ktorych rodicia na ihrisku pokrikuju, nelez tam, nebez tam, zaspinis sa, nesuchaj sa, mas nove satocky, roztrhas, atd. Chuda dieta.
Ved sa operie, zasije, kupi nove. Jasne, ked naschval rozstriha, roztrha, to je ine. Ale, ked vylezie na strom, zachyti sa rukavom konara a roztrhne, tak co? Veci su nahraditelne. Ked sa ti zda dat vela za Zara, next...(v mojich ociach aj tak nic moc), tak to jednoducho nekupuj. Chod nakupit do Cinana (pfuj) alebo second hand.

Ja obliekam 4 deti (najstarsi 12, najmladsia 3 roky) a NIKDY som ich nevykrikovala, ze sa nemaju na uhrisku, v skole, skolke atd. zaspinit. Do urciteho veku je to normalne, od urciteho veku sa stane. mame sol na flaky, mame prasok na pranie, vodu a elektriku tiez mame a pracku tak ci tak.
Tiez im nevravim, ze handry (FRUGI & CO.), ktore maju na sebe su sakra drahe v bio GOTS kvalite. Starsi 2 uz co to vedia, malych s tym absolutne nezatazujem a nepokrikujem po nich.

A predstav si, dokonca aj tomu 12 rocnemu sa obcas stane, ze pride so zelenymi kolenami alebo mu kvapne zo zmrzliny na tricko. A co. Naschval to neurobil.

Jednoducho mas doma este relativne male dieta, tak sa s tym zmier. S jedenim by ste mohli popracovat, ale niektore deti su jednoducho dlho babrosi.

ivanapetrasova
26. okt 2018

Áno mám to tak s chalanom. Ešte síce neni v škole, ale vo februári bude mať 6 rokov takže vek už má skoro školácky. A je taký istý ako tvoj. A myslím že nástupom do skoly sa to len tak zázračné nezmení. Upozorňujem ho ohľadom jedla. Nech si dáva pozor aby nemal špinavú tvár, ruky a oblecko od jedla. Alebo nech sa ide hneď umyť. Ostatné neriešim. Keď sa zašpiniť vonku to mi vôbec nevadí. Len to s jedlom sa snažím usmerňovať nech není ako prasiatko. A na porovnanie. Mám aj 2 ročnú dcéru a to je úplný opak. Akonáhle má fliacik tak sa vyzlieka, prezlieka a detto tvár a ruky. Nechce ich mať špinavé, umýva sa v pohode. Takze asi tak.

jumama
26. okt 2018

@ewka0012 Ja iba tak zartom: Moja svokrusa je elegantna dama a uz v skolke naucila moju na silonkove pancusky, ked raz u nej bola na vikend. Ona potom nehcela ani leginky nosit, nieto teplaky. Viete si predstavit tie ranne vysvetlovania u nas? Dopadlo to tak, ze som ju dva razy nechala, nech na to sama pride, ako vonku na preliezkach dodriape pancuchy jedna radost. Vysvetlovanie nepomahalo, slubovala, ze si da pozor a figu 🙂 Ale za derave pancusky sa potom hanbila a slo to lepsie prijat. Aj ked ucky si asi tukali na celo 🙂 A teda spat k tym veciam zaspinenym v skole u vas - skuste poprosit duzinarku, nech mu pripomina, ze sa ma prezliect. U nas tak vzdy lez sli von pripominala, ze sa chalani maju prezliect, prvy polrok a v druhom sa uz chalani sami ked sli von dali do teplakov, vypestovala im zvyk.

jasminet
26. okt 2018

co riesis??? mas zdrave, hrave a spokojne dieta, ktore sa zaspini. pozri sa na deti, ktore sedia na voziku/lezia v posteliach - ich maminy by dali vsetko na svete, keby decko prislo jedneho dna spinave od hlavy po paty.

mas pracku ci peries v potoku? lebo ja mam 3 deti a spinave hadzem do pracky, ziadnu robotu s tym realne nemam. ked som v skolke pocula ako oteckovia hucia na deti, ze zas si mame len robotu narobil(a) lebo mas spinave nohavice, az mi luto bolo deti. kedy inokedy sa maju zamazat ked nie v tomto veku? v puberte uz urcite zafulane chodit nebudu.

lulica
26. okt 2018

Ja som tiez bola furt spinava rada som sa hravala v blate a trave mama do mna furt hucala na zakladnej to preslo 🙄

vlasica19
26. okt 2018

Je to dieta a navyse chlapec :D Inak to ani nebude kym nebude starsi. Neboj sa nie si sama co musi prat 500 krat do tyzdna. V druzine povedz vychovavatelke aby dohliadla na aby si tam tie teplaky prezliekal ale zase je to zive dieta, chce sa hybat, mozno je trochu nesikovnejsi prijedeni ale treba to brat s rezervou. Nebude taky naveky neboj sa

viera
26. okt 2018

@ewka0012 Haha no ja mam dvoch chalanov, jeden co je presne taky ako by si ty chcela...Cisty, nezaspini sa...Proste slusne pekne vychovany🙂))a potom mam druheho a to je RIADNE PRASA...Ma uz 12rokov ale jemu je uuuuplne ale ze uuuuplne u prdele ako pride domov, do skoly...Nikdy nie cisty....Bud su nohavice zablatene,suchnute, derave a pod...Jemu sa este vyskytne hnedy lizanec na slipoch, lebo on zabudol utierky v triede...O teniskach a topankach ani nehovorim...No neviem,neviem, keby si mala mojho syna, ci nezacnes ľubkať🙂))toho svojho...Uplne ta chapem, ja uz mu nekupujem ziadne, podotykam ziadne znackove veci!, vsetko ma po svojom bratovi a ak by aj chcel, tak zabudni moj zlatucky🙂)), pretoze ja nebudem vyhadzovat peniazky, ked behom par dni to bude aj tak vyzerat ako zo sekáču🙂, takze ja som sa zmierila s tym.....bohuzial je taky a asi ani nikdy iny nebude🙂)), takze mame vela nohavic ale hovorim, vsetko ma po bratovi alebo za najlacnejsi peniaz....A obaja su sportovci, takze nam ide tiez pracka NONSTOP...Aj keby neboli🙂))...

0silvia0
26. okt 2018

@ewka0012 prosím ťa, kúp si tu v bazári ešte pätoro gatí a nerieš. Chudák chlapec, ty si bola dievča a mala si jedny gate, tak si sa tak neušpinila ako chlapec. Načo vyťahuješ takéto story? To je jedno, že ty si sa neušpinila, tvoj syn nie je tvoj klon, ale samostatná jednotka, je to hravé dieťa, potrebuje sa hrať, nie stáť niekde strojene v kúte aby mamička nenervačila. Neboj, v pätnástich nebude chodiť takýto zababraný😠

judar
26. okt 2018

má si vážiť veci ako značkové handry typu zara,next,Nike?...ty si hlavne musíš uvedomiť že je to malé dieťa a hlavne ten rozdiel medzi tvojim myslením a jeho myslením...je ešte asi príliž malý aby si celkovo uvedomil čo ten pojem znamená.....a za ďalšie...je fakt ale fakt zbytočné plytvanie kúpiť dieťaťu značkové handry len aby vyzeralo imidžovo či "slušne" lebo aj tak také veci sa buď zničia alebo v najčastejšom prípade vyrastú hneď...nakupuj v sekáčoch za pár šupov, kde sa dajú dobré veci nájsť a tvoje srdce okolo tohto materializmu by ani tak nebolelo no bo aj tak je jedno čo to dieťa má na sebe bo si to rovnako neuvedomí ako význam toho slovného spojenia vážiť si...podstatnejšie je že je fakt zdravé a hravé ..špinavé či drahé handra idú bokom lebo deti sú proste deti

evora29
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mmoni89
26. okt 2018

Ako prepac ale mat tvoje problemy.Bud rada ze mas zdrave deti a ze ich vobec mas a su to deti .Ja mam dvoch chalanov rozdiel medzi nimi 20mesiacov.Nepocitam ako casto ide pracka a co.Nekupujem znackove vveci a predsa vydrzia .A ked viem ze je ,,prasiatko,,nedam blede veci.Ked niekam ideme prezliekaju sa az po najedeni a umyti zubov..Bit remenom? Tak toto hadam bol len vtip 😊

matazirafa
26. okt 2018

Aj moj nosí značkové veci, zo sekaca a z bazára, má síce len 2 roky ale ked začne chodiť do škôlky rátam s tým ze sa bude veľa prať, zasivat, platat, vyhadzovať, jemu je úplne u riti co ma na sebe za značky hlavne je že je oblečený a že mu nie je zima. Dieťa sa všetko ohľadne jedla, hygieny čistoty musí naučiť postupne, a určite nie tak ze ho budeš bit. Napríklad môjho učím na slipy, každé 2 minúty hovorím keď ti bude treba cikat a kakat prídeš a dáme dole, no a čo dnes ráno spravil, všetko pustil do nich. Mala som ho vybiť ako žito podľa tejto logiky?

zumasi
26. okt 2018

@ewka0012 je to normalne, kazde dieta je ine. Ja mam troch chlapcov vek 6, 4, 4. Bezne maju jedno oblecenie na jeden den. Pri jedeni upozornujem aby jedli nad tanierom, jasne ze chcem aby sa naucili pekne jest, ale su to deti. Daj mu servitku k tanieru, daj aj sebe, utieraj sa do nej a on bude robit to iste. Zakazdym ked sa mu nejaka mala prkotina podari tak ho pochval. Na teplaky do druziny je dobry napad s pripomienkou v peracniku alebo poprosit druzinarku. Deti si toto este nevedia odsledovat. Niektore mozno ano, mnohe nie. Ale karhanim a trestami motivovany nebude. Mozno by som skusila nejake dobre body za to ked si prezlecie teplaky, aby to vnimal ako odmenu a nieco pozitivne. Ale zase nie od neho vyzadovat ze ostane uplne cisty. A tiez prezliekat vzdy tesne pred odchodom z domu, brat so sebou nahradne oblecenie ak ti na tom tak zalezi a ked treba.

ciernysokol
26. okt 2018

Suhlasim s nazormi predo mnou,zatial je maly,treba zmenit uhol pohladu.moj sa zaspini tak malo,ze nemam co prat.nestazujem sa,ale iste by som bola radsej,keby von viac behal a jasil sa.ak chces,aby sa naucil setrit si veci,da sa to riesit neskor,ked bude starsi.skvrnu si sam oprat,nohavice sam zasit.je to ucinne a nauci sa do buducnosti.ja by som ale velmi rozlisovala,ci sa zaspini,lebo je v zapale hry alebo z lahostajnosti,vsak mama vyperie,kupi nove.ale to hovorime o starsich detoch.takze teraz vydrzat,prat,zasivat

m.i.r.i
26. okt 2018

toto tiez neriesim..akoze syn nie je az tak prehnane necistotny, ale ja som to neriesila nikdy...je uz tretiak a do skoly chodi v teplakoch...presne kvoli tomu, ze chodia do druziny a tam sa stale zaspini..neriesim ziadne znackove super nohavice, riflicky a mensestraciky.tie ma tak na nejaku specialnu prilezitost, prvy den v skole a podobne..nejake vystupenie..inak nebehnem do Lidla, Tesca a Teranovy, nakupim hrube aj tenke lacnejsie teplaky a je to...zeby som riesila ze sa zaspini, prederavi...ved je to chlapec...niektori su na tom trosku lepsie, ini horsie..ale co...toto teda absolutne neriesim..a ked bude starsi a bude chciet nahodou znackove veci, tak to bude uz ina diskusia..bude si na ne davat pozor alebo si to zaplati zo svojho..teraz...teplaky, tricko a perieme..menime..

m.i.r.i
26. okt 2018

a inak este dodam, ze chciet od neho aby sa prezliekol v druzine je nonsens..na to nie je CAS 🙂 On sa nestiha niekedy ani najest, lebo stale je co robit, vsade treba behat, kde by take dieta este travilo cas pri satni ci skrinke a prezliekalo si nohavice...nonsens..takze v teplakoch aj v skole..neriesim

kvetinka75
26. okt 2018

nakúp nejaké tepláky tmavšej farby a nech chodí v tom aj do školy. Poznám deti čo chodia v teplákoch do školy. AJ prvákov aj stredoškolákov. Bol by to taký problém? Veď sú aj pekné tepláky.

ewka0012
autor
26. okt 2018

Baby vidim ze niektoré ste pointu nepochopili, dlho som nepisala do fora a asi to uz dlho neurobim,jasne ze to bitie remenom myslela obrazne a ironicky, chcela som len vediet ci to riesite resp neriesite aj vy,ktoré máte chlapcov. Alebo ako ho motivovat ci inšpirovať, jasne ze sa nu venujeme a ma sebavedomie a sme šťastný ze je zivy a hravy,viem o com hovorim. Ma zdravot.problemy,do dvoch rokov skoro nechodil a nestvorkoval, cvicil som a nim štyri krat denne, ma za sebou xy rehabilitacii a hospitalizacii,dve operácie, tak si najprv rozmyslite co napíšete kym zacnete urážať. Samozrejme ze ma veci aj z bazara,sekaca a lacne veci z výpredajov tesca,pepca,kiku....ale aj značkové. Leb by som ho rada naucila vazit si veci,pocjadzam z chudobnej rodiny,ako som pisala mala som jedni rifle ktore som si vážila a topanky od cinanov.spinava spm chodila tiez,ale z vonku kedy som mala staré zaplatane tepláky a tie poriadne veci do školy ci kostola som si vážila a tomu chcem naučiť aj jeho. To mam nechať len tak ked znici na nic dvoje gate behom dna a nic mu nepovedat?!! Este ho pochváliť ze je zivy a hravy? Ze moze ničiť co chce a kedy chce a nebude žiadny trest? Ze mama operie a ozehli lebo nema co ine robit?!! Ze prášky na pranie,vanish elektrina aj voda si zadarmo?!! Ze ked budeme mat nedoplatky za enerigie 400eur to je ok?!! Nevadi....prepáčte ale takto materiálne ja svoje dieta vychovávať nechcem,ze sa vyhodi a nic sa nedeje

simsalabim
26. okt 2018

@kvetinka75 teplaky su absolutne nevhodny odev do skoly! Teplaky su oblecenie na sport a volny cas. Do skoly aj do zamestania by mal clovek chodit cisto a slusne oblecny - pokial teda nekyda hnoj, vtedy su tie teplaky na mieste. Niekedy si naozaj zelam, aby sa u nas nosili skolske uniformy ako v Anglicku, aby sa ludia od malinka naucili ludia obliect slsune a primerane prilezitosti...

K teme - moja mladsia dcera bude mat 13 a bola donedavna take prasiatko, hoci uz si teraz v tomto veku zacala davat pozor - no stale sa jej sem tam pritrafi. Nikdy som to neriesila - neperiem doma na potoku, hodim do pracky a je to. Toto fakt nestoji za hadku a nervy. Ale v tvojom pripade - mozno by si ho mohla par krat nechat si tie flakate veci oprat sameho - rucne. Mozno potom trochu pochopi.

slimstar
26. okt 2018

@bodkolienka81 prosím ťa, kde nakupujes 3-5 balenia oblečenia ?

iwesska
26. okt 2018

Aj ja mam take prasiatko. Kazdy den si v druzine prezlieka teplaky,lebo kazdy den su od bahna a travy. Mozno by stalo za zmienku aby si poprosila druzinarku,nech mu pripomenie,ze sa ma prezliect. Periem aj 2 pracky denne,lebo casto sa aj od obeda zakyda. Ano,upozornim ho,ci je naozaj nutne aby po kazdom gole pri futbale sa suchal 2m po kolenach,ale v zapale hry mu to aj tak nedojde. A vies co? Je mi to jedno. Podstatne je,ze skolu zvlada,ze je v ramci moznosti zdravy a za to si zasluzi aj sa vyblbnut,naco ma priestor v druzine. Ze sa zakyda od obeda? A tebe nikdy nic nepadlo? Stane sa aj najsikovnejsim...