icon

Spolužiaci cigáni

janinah
3. sep 2012

Dnes syn nastúpil do 1.triedy a z 19tich detí sú 4 cigánčatká /neupozorňujte prosím,že romovia/ ,napíšem pravdu- znervoznilo ma to a nebola som sama z rodičov,ktorí tým neboli nadšení. Na druhej strane chápem,že aj oni kdesi musia do školy chodiť,ale keď som ich videla,jeden asi opakuje ročník,veľký,špinavý,ani vetu nevedel povedať nieto básničku,dievčatko nechápalo,čo od neho p. uč. chce, tie ich mamy škoda komentovať,každá tam mala ďalšie jedno až dve menšie deti.....no dobre,uvidíme.....teraz mám otázku na rodičov príp. p. učiteľky,či mám nejako toto pred synom komentovať,či mu povedať,že hraj sa so všetkými deťmi,či mu povedať,že "daj si na nich pozor",či nehovoriť nič,či niečo také,že nedávaj nikomu piť zo svojej fľaše...chápete,dúfam,čo chcem vyjadriť,čakám názory od rodičov,čo takú situáciu zažili,pre mňa je to niečo nové,nepovažujem sa za rasistu,len chcem syna pripraviť na príp. možné problémy,ak sa to dá 😒

ani3012
3. sep 2012

@katyl myslím,že sa mýliš, lebo ako si skopírovala o rasizme : Vzniká spravidla z nevedomosti a neznalosti životného štýlu a spôsobu myslenia iných ľudí.
....väčšina z nás pozná životný štýl, preto tie predsudky ale ako bolo povedané,časom dieťa zistí,kto je aký kamarát(či je už biely alebo má tmavšiu pleť)

jolinka
4. sep 2012

@cairka SUPER koment 😀 😀 😅 😅

sirinka
4. sep 2012

@cairka ano, je to tak, ludia maju vacsinou negativny postoj voci romom, opat ale budem stat za svojim, ze nejde o nejaku vykonstruovanu neznasanlivost ras, ale nevola, ktora tu panuje ma realne zaklady v ich spravani a zivotnom style a pokial nevyjde z ich strany ochota a skutocne usilie zmenit to, nemozu ani nic ine ocakavat.
aj ja mam v tomto smere vela predsudkov, ale na druhej strane by som sa kludne nechala osetrit romskou sestrickou, vonkoncom by mi nevadil romsky ucitel v skole a ani z obchodu ci kadernictva by som neodisla kvoli romskej pracovnicke.
takze ja to nevnimam ako otazku rasizmu, mne vadia povalaci, vyzieraci akejkolvek farby pleti, ktory svojim zapachom a spravanim zneprijemnuju ostatnym zivot. ale za to, ze tento problem je tak vyrazny prave v romskom etniku ja nemozem, takze preto sa nepovazujem rasistu.

eeffka
4. sep 2012

@janinah ahoj moja dcera mala v triede 2 ciganov, cisteho a osadnika, kvoli smradochovi aj v zime museli mat otvorene okna, IQ mal niekde na urovni 3,5r decka, uz nastastie prepadol. decka sa s nimi nebudu bavit prirodzene, nic nekomentuj, spoluziaci mu vysvetlia raz-dva. nikdy nemal desiatu, pero a verzue snad po 2t skoro ukradol dcere mobil, podotykam staru sunku, ktoru ma z dovodov ktore tu nepatria. Odporucam vsetkym aktivistom nastahovat si takeho na 2-3dni to postaci, do triedy a potom mudrovat.
a k tomu druhemu, rodicia olasaci, zlata maju jak v NBS, ale ledva presiel. mama sa snazi, chodi na rodicka, syna maju len toho jedneho.ale krv nie je voda... mozete hadat s kym bil partiu... uvidime tento rok, ked mu partak odisiel

som z KE.

anelehka
4. sep 2012

ahoj,nasho mladsieho syna skola este len caka,ale keby sa mi stalo,ze ide do triedy,kde su 3-4 romske deti,alebo aj viac,upozornim ho,aby si ich vsimal,ako sa spravaju,ci su cisti,ci nenadavaju,ci nekradnu,ak on nadobudne presvedcenie,ze su to slusne deti,nevidim dovod,aby sa s nimi kamaratil,sama by som sa spytala ucitelky,ake su to rodiny.Ak sa vam to zda rasisricke,vas nazor,neberiem vam ho,romske etnikum si tu samo buduje roky povest,ak dostanu byty zdevastuju ich,rodia deti len koli pridavkom,chodia spinave,vsivave,su nevychovane,hadzu do aut kamene,pluju...osobne som stastna.ze nezijem vedla romskej osady,lutujem tych ,co ziju...niekedy ma pocit,ze by sme sa mali ospravedlnit aj za to ze sme bieli,aby sme icj nahodou nediskriminovali,sama mam v rodine aj par romov,jeden zije slusnejsie,druhy nie...nemam problem usmiat sa na romsku predavacku,ked mi v Kauflande povie,ze mi zela pekny den,ani odzdravit roma,ani pohladkat male dieta,ale dnesna situacia je taka,ze nikdy nevies,co sa ti deje za chrbtom...

anelehka
4. sep 2012

mam tam preklep,takze oprava nevidim dovod,aby sa s nimi nekamaratil 😉

andreah25
4. sep 2012

@sirinka Za prvé - nenapísala som, že väčšina rómov žije lepšie ako biely, napísala som, že mnohí žijú lepšie ako biely - čiže mnohí neznamená väčšina, to som nikdy nepovedala, nenapísala a ani to netvrdím. Taktiež nie som názoru, že poďme žiť ako oni.
Ja sa nechcem hádať, preto som nereagovala na nikoho príspevok. Len som chcela napísať svoj názor o tom, že predsa nemôžete vopred niekoho odsudzovať iba pre farbu pleti a pritom tie deti nikto z vás nepozná. Neposudzujte prosím deti podľa ich rodičov - nikde nie je napísané, že musia z nich vyrásť rovnakí vyvrheli spoločnosti ako sú ich rodičia - teda samozrejme vyrastú, pokiaľ sa k nim okolie tak bude od útleho detstva správať.
@anavila Veľmi dobre viem, čo je to žiť v prostredí s cigánmi - pochádzam z východu, priamo z Prešova a veľmi často som bývala u tety v Šariši, takže isto vieš, ako to je tam s cigánmi.... A mimochodom, tiež som mala v triede spolužiakov - 3 cigánov - s dvoma som fungovala normálne a áno jedna z nich bola véééľmi nepríjemná, bola dokonca o tri roky staršia ako my ostatní - ja som s ňou však nikdy nemala problém - nikdy som totiž do nej zbytočne nerýpala, nikdy som sa jej za nič neposmievala a nikdy som jej nedala pocitíť, že je iná...
A v čom nie sú cigáni ľudia ako my??? Majú hlavu, oči, uši, ústa, ruky, nohy, vlasy - v čom nie sú ako my??? Myslíš v tom, že odveky vekov neboli národom, ktorí mal zázemie ale kočoval po svete a tým, že boli iný, tak sa ich akosi automaticky ľudia báli? Alebo tým, že miesto toho, aby im štát neustále dával sociálne dávky miesto toho, aby zabezpečil ich riadne vzdelanie a prácu? Alebo ich prídel sociálnych dávok naviazal na nejaké práce? Áno, sú odlišní v tom, že mne nikto nič zadarmo nedá, že si všetko musím zabezpečiť sama a napr. pomôcky do školy deťom kúpiť sama - áno v tom sme iní - ale ako sme si dlhé roky cigánom učili, tak to aj máme - Ty by si snáď nebrala, keby Ti niekto stále niečo dával zadarmo? Ja by som brala - a čím viac dávajú, tým viac by som brala... No táto téma nie je o skutočnej nespravodlivosti - kto čo dostáva zadarmo, alebo za smiešne peniažky - na to by bola iná dlhá téma, možno vhodná pre našich politikov ako námet na riešenie rómskej otázky, táto téma bola o tom, ako sa má mamička zachovať voči svojmu synovi, ktorý dostal do triedy spolužiakov cigánov - ja som len uviedla, že nijako - nijako by nemala podporovať opovrhovanie určitej rasy, nemala by sa na ne pozerať z vrchu a brať ich ako niečo zlé, špinavé, niečo čo treba zašliapnuť a nechať tak. A na problémy života svojho syna nijako vopred nepripraví, ako sme sa my učili, nechajme učiť sa aj naše deti, pretože vôbec nemusí platiť, že cigán = problém. Ak sa k nim však budeme stále takto správať, tak áno, potom táto rovnica bude platiť.

albireo
4. sep 2012

@janinah tak a teraz si predstav,ze napr.tvoj manzel alebo ty by ste dostali pracu v niekde v zahranici, vase dieta by tam slo do miestnej skoly a rodicia zvysku by hned bezali za ucitelkou, ze preco do ICH triedy prislo vychodoeuropske decko. Nedajboze ,aby sa kamaratilo s ich pokladom. Ako by si sa citila?
Davno v 80.rokoch,ked som sla do 1. triedy, sme tam mali 3 romske deti. Niektore prepadli, ine pokracovali s triedou. Nemam pocit,ze by prve spolocne roky s nimi v jednej triede nejako negativne ovplyvnili moju skolsku dochadzku alebo neskorsie vzdelavanie.

sirinka
4. sep 2012

@andreah25 ach tak prepac...keby sa to dalo volajako spocitat, bolo by to asi zaujimave percento tych tvojich mnohych...

mimochodom, zaujala ma tvoja veta: "Alebo tým, že miesto toho, aby im štát neustále dával sociálne dávky miesto toho, aby zabezpečil ich riadne vzdelanie a prácu?"
narok na socialne davky ma kazdy obcan rovnaky, narok, dokonca povinnost absolvovat studium mame vsetci rovnake, pracu stat nezabezpecuje predsa nikomu z nas, kazdy si ju musi najst sam....
startovacie podmienky sme mali vsetci rovnake.

len tak mimochodom, baby co mate adoptovane romske deti, aj ich hlasite k romskej narodnosti?

tinki
4. sep 2012

@katyl zdieľam tvoje názory, veľmi pekne píšeš... 🙂

tinki
4. sep 2012

Na odľahčenie ešte dodám..aj ja som mala spolužiakov cigánov,jeden sa volal Čerianik a nikdy som ho nevidela. Za celý rok nebol ani raz v škole. A ten druhý chodil každý deň, len aby si posedel. Nikdy nevyrušoval. Nikdy nič nerobil. Ale cez prestávky nás učil po cigánsky rozprávať..A to bola sranda, keď sme chodili domov a s rodičmi hovorili po cigánsky... 😉

andreah25
4. sep 2012

@sirinka No budem Ti trochu oponovať, začnem od konca - štartovacie podmienky isto nemáme všetci rovnaké - viď už len to, že už hneď v škôlke/škole sú rómske deti odsúvané - čiže to nepovažujem za rovnaké štartovacie podmienky - pretože rómskym deťom sa ani učiteľky nevenujú rovnako ako ,,bielym" deťom - a dúfam, že nebudeš tvrdiť opak, pretože vo väčšine, to už používam výraz vo väčšine prípadov, sú ihneď tieto deti považované za ,,problémové".
Povinnosť absolvovať štúdium neexistuje - je len povinnosť základnej školskej dochádzky, ktorá mimochodom končí v 15 rokoch, tzn. ak do 15 rokov niekto túto základnú školskú dochádzku neabsolvuje celú, štát to nerieši a už vôbec nerieši strednú či vysokú školu - takže nepokladala by som štúdium za povinnosť... S tým samozrejme súvisí aj pracovné zaradenie týchto ľudí - keďže nie sú vzdelaní, často sú i teda ťažko zamestnateľní - a tu začíname pri výplate sociálnych dávok, ktorých výplata vôbec nie je spravodlivá a už vôbec na ňu nemajú všetci občania rovnaký nárok, uvádzam príklady:
- cigána sa nikto na sociálke nepýta na majetkové zabezpečenie, tzn. či má auto, zlato, dom (že majú domy na cudzích pozemkoch už nikoho netrápi).... Teba sa to spýtajú, ak môžu i skontrolujú a dávky nedostaneš, lebo si majetkovo zabezpečená - máš auto, dom... zabudni na dávky v hmotnej núdzi
- cigána neriešia rok-dva keď požiada o invalidný dôchodok - Ty keby požiadaš, tak môžeš chodiť i o barle a nikto Ti ten dôchodok nedá (bez úplatku určite)
- cigán nemá problém mesačne dostať na dávkach pokojne aj 800-1000 eur (prídavky, rodičáky, hmotná núdza, príspevky na bývanie, invalidné a pod.) - nemôžeš povedať, že to nie je pravda, sama som sa takými stretla, čo mesačne majú aj viac ako tis. eur a ešte sa vystatujú, že majú málo - Tebe dajú takmer 200 eur rodičovský a žiť môžeš zo vzduchu a štát si myslí, aký je úžasný, ako skvele sa o Teba postaral...
Čo sa týka práce, áno, je pravda, že každý si ju musí nájsť sám - ale na druhej strane, je toľko práce, ktorú nikto nechce robiť a prečo by ju nemohli robiť rómsky spoluobčania minimálne ako protislužbu za sociálne dávky? - napr. čistiť priekopy popri cestách od buriny a smetí, zbierať smeti po mestách a dedinách, cigáni sú veľmi dobrí na výkopové práce - tam nemajú čo pokaziť, kosenie trávy, trhanie buriny, hrabanie lístia, odhŕňanie snehu, je veľa toho, čo pokojne môže robiť aj človek bez základného vzdelania a myslím, že rýchlo by sa naučili, že dávky budú, ale za niečo.
A ešte napr. k tým invalidným, každý druhý cigán je invalid - ako je to možné??? Moja kamoška je už viac ako rok na PN s ťažkou diagnózou a práve min. týždeň je posudkový lekár dá vyjadrenie, že síce nemôže jazdiť autom (kvôli oblbujúcim liekom a opiátovým infúziam) ale pokojne sa môže vrátiť na pracovnú pozíciu, ktorú vykonávala (pracovala ako obchodný zástupca). A na vyjadrenie k ,,zápalu hlavového nervu napísal, že nič vážne!!!" A vieš čo bolo najlepšie? Zisťoval, či je vydatá alebo rozvedená a či má nezaopatrené deti - je vydatá a má deti - lekárova odpoveď bola - tak Vás má kto živiť. A napísal jej, že je práce schopná, že postihnutie iba na 20% - hlavne, že z liekov má také stavy, že nevie ako sa volá, kde je a pod..... Toto je Tvoja predstava o rovnakom nároku na sociálne dávky 😠 ?
Alebo iný prípad - môj ujo - roky mal plný invalidný, potom mu ho znížili na polovičný - jeho problémy spočívali v silnej reume, ktorá mu spôsoboval hrozné bolesti a opuchy všetkých kĺbov tela, k tomu mal operované srdce a na bruchu nosil pripnutý prístroj na meranie úderov srdca, ktoré ak by slabli, dostával do srdca nejaké impulzi, na nohách nevydržal stáť viac ako 5 minút - nakoniec dopadol tak, že jedného pekného dňa dostal so socky list, že bol posúdený ako práceschopný - ujo ako sedel a čítal si ten list, tak nad tým listom v tom sede aj zomrel....
Toto je podľa Teba rovnaký nárok na dávky???
V tomto sa teda vôbec nezhodneme ☹

yukki
4. sep 2012

@sirinka hlásime, aj oni to o sebe vedia. A aj keď sú čisto oblečené, voňavé, užijú si aj od spolužiačok v škôlke /to je domček len pre bielych, teba nepustíme!/ aj od školákov vykrikujúcich z okna školy /vypadni na LuníkI posratá pošťatá cigánka/ a užijú si toho ešte v živote dosť. Máme veľa priateľov medzi cigánmi, navštevujeme sa, pomáhajú mi, aj v situáciách, kedy sa bieli na takú robotu vybodne. Dnes ráno zastala pod oknom NIVA, kamarát -cigán-vystúpil, že nech nič nerobím s drevom, že mi to príde s chlapcami-synmi-porezať....vie, že teraz menej vládzem kôli chorobe.... Máme veľa bielych kamarátov, kedy dlhoroční "rasisti" pestujú moje deti na kolenách, bavia sa s nimi... Moje deti vidia aj zanedbané koliby bez dverí a okien, polonahé deti naokolo, cítia podaktorých dospelých....vysvetľujem, vysvetľujem, vysvetľujem....

boska79
4. sep 2012

@sirinka kebyze byvas vedla osady,inak by si pisala...nehadzem ciganov do jedneho vreca- su medzi nimi aj slusny... ale bavime sa o ciganoch neprisposobivych.

Nepiseme o Tvojich adoptovanych detoch. Zobrala by si ale cigana z osady? Ktoreho otec je mamin brat? Sa to tam krizi jedno cez druhe....co s nich moze vyrast?

Albo Oskar Dobrovodsky v Malackach.... ako dopadol?

stanislavao
4. sep 2012

moj syn mal v prvej triede 2 ciganoch spoluziakov. dievca a chlapec. inu znamku, ako 5 nedostali za celych 10 mesiacov. prepadli. obec im plati vsetky skolske pomocky, obedy. preco? preco nam bielym nie? preco cigan nemusi chodit do roboty, nemusi sa ucit? ved stat mu potom da 500e mesacne, naco by sa ucil. cigani prepadli, potesila som sa. boli hnusni, spinavi, smradlavi, sedeli sami, ale aj tak bola skola zamorena vsami kazdy mesiac. tera je druhak. zas maju v triede ciganku, nejaku mega tucnu, ktora je druhacka uz minimalne druhy krat. co je diskriminacia? kto je na slovensku diskriminovany? biely su diskriminovani, lebo vsetko musia a stat im neda nic. ani davky, ani spolske pomocky, ani ucebnice, ani byt. cigani dostanu vsetko a nemusia nic. len vsivavia normalne deti a celu spolocnost. samozrejme cest vynimkam, ale v nasej dedine asi take vynimky nie su.

stanislavao
4. sep 2012

@janinah urcite syna upozornite, aby ho nechytali, ani on ich, nech im nic svoje nedava. maju vsi, mozno svrab, spia s plosticami a kadecim. fuj.

cairka
4. sep 2012

A už ste zas úplne mimo tému....od šesťročných detí sa prešlo k invalidným dôchodcom. Na Slovensku rasizmus je. Síce sa skrýva za také to :"ja nie som rasista, ale...." . To, že tu je rasizmus prítomný, vám môžu potvrdiť všetci slušne žijúci Rómovia, rovnako ako aj všetci náhradní rodičia rómskych deti (tam teda samozrejme tých tmavých, lebo je pomerne dosť polo aj rómskych detí, o ktorých by to náhodný okoloidúci vôbec netušil, že práve vidí cigánčeka). Ja vôbec nenegujem, že nemáte pravdu a časť cigánov nežije tak, ako píšete. Žijú. Aj napriek tomu nechápem, ako môže niekto odpísať človeka, len preto, že je hnedý, bez toho, že by ho poznal...Lenže to, že je niekto cigán vidno o kamžite, to že je niekto blbec až keď otvorí ústa...

stanislavao
4. sep 2012

ano, to, ze je niekto cigan, vidno. a to, ze smrdi na 20 metrov citit tiez hned a ze mu z hlavy trci slama a opadava z neho minulorocna spina vidno tiez.

cairka
4. sep 2012

@stanislavao , no dovoľ, moje deti nesmrdia, ani im z hlavy nič nepadá, vidno, že sú cigánky. a vidno, že sú slušne oblečené (no, občas sa od tých osadníkov až tak nelíšia 😝 😅 ) A aj napriek tomu len vojdeme do obchodu a sleduje nás SBSkár, na tržnici si idú tetky oči vyočiť, aby náhodou nechytili bobuľku hrozna...a vidno, že chodia s bielou mamou, to im občas pomôže. zatiaľ, ked budú mať 15 a viac, budú chodiť samé.

nezvyknem byť verejne hnusná, ale mám pocit, že slama a piliny padajú z hlavy niekomu inému 🤐

yukki
4. sep 2012

máme v škôlke 4 cigánčatá....včera jedno trojročné dievčatko poslalo učiteľku do p..i a zaklincovalo vyhrážkou "takú ti je.nem" čo hneď aj svižne učinilo.........biele dievčatko.... Ej, len by to spravilo daktoré cigánčiatko, to by bola voda na mlyn! Hneď by sa to pripísalo génom, farbe pleti....takto sa to pripíše detskej roztomilosti, nevedomosti..... 😉 a nič jej netrčí z hlávky, a neopadáva z nej, a vôbec nesmrdí, zlaté, malé, čistunké ... To ju máme teraz akože okamžite odsúdiť či čo? A zovšeobecniť jej správanie k farbe pleti??

kikaneu
4. sep 2012

vyjadrím sa aj ja....najprv k otázke zakladateľky: mala by si svoje dieťa upozorniť len vo všeobecnosti, nepoukazovať na rómske deti, ale upozorniť, že nemá nikomu dávať piť zo svojej fľaše, že si má umývať ruky a tak.....dieťa samo zistí, akých má spolužiakov a samo si aj vyberie s kým sa bude a s kým nebude kamarátiť....
ja som učiteľka, minulý rok som mala zmiešané triedy, zhruba tak pol na pol rómske a nerómske.....neboli to ale cigáni z osady, boli to deti z prevažne slušných rodín, kde rodičia pracovali (aspoň na dohodu alebo príležitostne), domy mali v dedine pekne pomedzi bielych, deti chodili do školy čisté, veci mali oprané a dokonca aj značkové.....(až na dve rodiny-tam už bol niekedy aj zápach, ale napríklad vši sme za celý školský rok nemali ani raz).....a k tomu, že učitelia sa rómskym deťom nevenujú dostatočne alebo teda na takej úrovni ako nerómskym.......za seba môžem povedať, že to nie je pravda, ja som sa snažila venovať všetkým rovnako, aj preto, že sa to dalo, mala som na hodinách tak 7-10 detí....tam má človek dostatok času na prácu so všetkými, vidí, kde sú slabosti a vie pomôcť.....no ale nie vždy sa dá.....hoci, prepadnúť som nenechala nikoho.....
teraz učím na inej škole, v celej škole máme len dvoch rómov....ich otec podniká, má v dedine potraviny (dnes som staršiemu povedala, že viem kde otca nájdem, tak sa môžem sťažovať....tak mi povedal, že ma otec podplatí rožkami.....a nesmejte sa po takej hláške, no ledva sa mi to podarilo) a ich mama má vysokú školu, sociálnu prácu a je asi jediná s týmto odborom, ktorá aj robí to, čo študovala.....pracuje v krízovom centre, kde sociálka umiestňuje deti, ktoré boli odobraté neprispôsobivým rodinám z rôznych príčin.....
takže ja určite všetkých rómov nehádžem do jedného vreca.....a ani nikdy nebudem....ale keď vidím ako sa tí neprispôsobiví len tak motajú po meste, smrdia, fajčia, pľujú, vykrikujú a nadávajú.....tak mi je zle

bonnie1
4. sep 2012

@sisaha tomu sa povie integracia..a predstavte si ze chcu zakazat specialne triedy a vsetky tie ,,zaostale,, chcu integrovat medzi deti napredujuce..

kikaneu
4. sep 2012

@bonnie1 ako učiteľka ti poviem, že nápad to nie je zlý.....lebo je fajn ak deti nie sú od seba separované, ak je diagnóza slabšia alebo mierna, tak tie šikovné deti dokážu potiahnuť tie menej šikovné a aj im pomôcť.....ale ak je problém závažnejší tak to nikto nevidí, koľko sa učiteľ natrápi, ako málo má času na to, aby sa stihol venovať všetkým zdravým deťom a nie ešte deťom, ktoré potrebujú tej pozornosti a pomoci viac

traktor
4. sep 2012

dieta si nevybera ktorej matke sa narodi..skratka sa narodi a prispôsobi sa prostrediu v ktorom zije, nevie sa branit, nevie, ze sa da zit aj inak..lebo to nema kde zistit..je jedno ci je biele, ci je cierne, ci je slnieckove ci ake..ale ziadne dieta si nezasluzi odsudenie..to skôr jeho rodic..teda v pripade, ze je dieta zanedbane, zle sa sprava atd..u nas ..v nas..je uz zakorenene rom-najlepsie odstrelit, ..je to hrozba, treba sa mat na pozore..preco to riesit uz v skôlke?skole?preco uz deti ucime, ze treba nemat rad, treba cloveka odsudit..su taky aj taky..a je jedno, akej farby su..len ta cierna je u nas viac vyzdvihovana..lebo na bieleho predsa ukazovat nebudeme, lebo ten je predsa nas..ale kolko je tych *nasich* ok?ano, priznam, aj ja odsudim..ale nie ako skupinu, ..ale ako jednotlivca ked vidim..nie pre farbu..ale pre spôsob, pre chovanie, pre vztah k detom, rodine atd..tato tema sa posuva na nebezpecnu hranu..tak sa skusme drzat temy a nezachadzat niekam uplne inam..

bonnie1
4. sep 2012

@kikaneu ja som tiez ucitelka a mam opacnu skusenost.staci jeden neprisposobivy pozor ja mam skusenost s ,,bielym,, a trpi cela trieda..

nelka2103
4. sep 2012

@janinah dobry den. ja mam skusenost ze romovia v triede vecinov niesu velmi dobry v spravani a ani v uceni, lepsie by bolo keby sa velmi s nimy nekamaratili , deti si sami najdu kamaratov aky im vyhovoju. ja by som mu nevravela aby si daval na nich pozor, ved cas uvydi ze aky su, ale keby sa s niekym s tich romov zacal kamaratit, tak neviem, lebo male deti opakuju po svojich kamaratov tak by sa mohol naucit od nich nieco zle napr.: nadavat, odvravat,........ ale mali by ste mu povedat nech nikomu ci to je rom alebo biely, nech pit zo svojej flasky nedava lebo aj biely moze mat choroby a je to v prvom rade nehygienyke. ale taky romovia v triede vecinov tich ich spoluziakov nic dobre nenaucia, ale iste su aj vynimky, ale aj niektory biely mozu byt horsi ako romovia, no ja neviem spravte jak myslite dufam ze vam moje rady pomohli. 🙂

zuzana76
4. sep 2012

@katyl prepac, ale nesuhlasim, ak mam respekt pred romom, tak som rasistka? a ano, mam respekt, nehadzem vsetkych do jedneho vreca, to vobec, poznam ich sposob zivota, nevadi mi vobec farba pleti, ani ich kultura.

Mám 2 príhody - mala som 12 rokov, vracala som sa z LSU, z hodiny klavira, isla som pesi, oproti mne 2 ciganky na uzkom chodniku v NR na Predmosti, vtedy tam byvalo dost romov, musela som ist pesi, lebo som zmeskala autobus, tieto 2 ciganky boli starsie odo mna, uz si ich nepamatam, ale mohli mat okolo 15- 18 rokov, v rukach mali tie palice, co sa nimi prehrabavaju v smetiakoch, na tej, co zasiahla mna, bol aj na konci klinec, nastastie ma len poskriabali an stehne, nic som im neurobila, bola som tiche dievca - ziadna provokaterka, len som si sla svojou cestou, nedaj Boze by ma zasiahli tym klincom inde, napr do oka. Potom ma este oplula ta jedna.

Druha prihoda - isla som so synom v kociku, v celom autobuse bolo viac ludi aj chlapov, ale jedine jeden rom, co tiez vystupoval sa podujal,ze mi s kocikom pomoze. Vdaka mu za to.

Tretia prihoda- lezala som na gynekologickom oddeleni v NR s romkou na izbe, porozpravali sme sa, bola ok, ale bola z tych prisposobivych romov.

Necitim sa byt rasistkou, ale mam respekt pred nimi a radsej sa kontaktu vyhybam, samozrejme, ze ak sa ku mne zacne spravat slusne, tak sa kludne porozpravam, pomozem, dietatu by som urcite nekomentovala, nic v tom duchu, aby sa povysovalo, alebo nieco podobne, ale urcite by som dieta informovala celkovo, aby si nenechalo ublizovat, nikym, nech uz ma farbu pleti akukolvek.

zuzana76
4. sep 2012

@yukki no nemyslim ti,ze by niekto take pripisal detskej roztomilosti, ja ako ucitelka, by som sa teda s rodicom toho dietata patricne porozpravala

sirinka
4. sep 2012

@andreah25 hm, moja mama pracuje na UPSVaR a ver ci never, zakony platia rovnako na vsetkych, kazdy kto splna narok na davku ju aj dostane a kazdy jeden uchadzac je aj rovnako ohodnoteny, okontrolovany, nie raz sa spatnou kontrolou zisti, ze oklamal, musia rovnako vratit nepravom vyplatene davky...
castokrat na seba aj sami bonzuju, ked sa vecer v krcme pohadaju....
ale posudkovy lekar, to je ina vec, tam su sice tiez tabulky ale do urcitej miery ide aj o subjektivne posudenie zdrav. stavu a bohuzial ked pride nariadenie setrit, tak nikto sa nebude oficialne zahravat s nejakou mensinou a riskovat zalobu za diskriminaciu, obycajny biely clovek, heterosexual sa poriesi a hotovo. mimochodom nikoho nemozu posudit len tak z nicoho nic, musia mat cerstve vysetrenia. len tak mirnix dornix to zase nefunguje.
a co sa tej skoly tyka, nijako si ma nepresvedcila, ze by nemali rovnaku sancu na vzdelanie ako neromovia...hranie sa tu so slovickami, ci je povinna dochadzka, ci studium...to su bludy, ako sa ukazuje, aj romovia, ktori maju zaujem, dokazu vystudovat hocijaku skolu aj hocijaku VS, dokazu si najst zamestnanie, dokazu si vytvorit respekt... len ten zaujem keby mali viaceri...

zuzana76
4. sep 2012

@cairka ja som prispevok zakladatelky vobec nepocitila, ako "odpisovacny" , vyjadrila svoje obavy a to je rozdiel, keby v tom mala jasno, tak synovi hned povie - nehraj sa s tymi detmi a nezakladala by diskusiu, aby sa poradila ja zase tiez nechapem, ako hned kazdeho oznacite ako rasistu, ja mam respekt aj pred alkoholikom, vyhybam, sa mu oblukom, ked vidim,ze nejaky ide oproti mne, aj to by som mala byt rasistka, ved alkoholizmus, je len vlastne choroba