icon

Štrajk učiteľov 13.9.2012

maznacik007
7. sep 2012

v mediach sa objavuju spravy ze sa 13.9 bude konat strajk ucitelov. Dali vam uz zo skoly ci skolky vediet ze ci budu fungovat alebo nie? dokedy nam to musia dat vediet, aby sa clovek vedel zriadit...
dcera prisla vcera domov ze nieco im hovorili o strajku ale v zrkadielku nema nic napisane....

sorciera24
22. nov 2012

@fidka79 uviedla som ako priklad?...podporovala si sestry(inak preco si ich to podporovala?)....no, tym ze si odisla.....a stojim si za tym, co som napisala.....(odisli tie, kt. podla tvojho pohaldu nehladia na ludi...spravila si presne to, co nechces, aby sme my robili.....)

sorciera24
22. nov 2012

@fidka79 a deti si nechala kde?

zuzanockamt
22. nov 2012

@fidka79 ja ale chcem zit na Slovensku a chcem tu zit dostojne ... neviem, co sa navazas, ked si tiez strajkom ohrozovala zivoty - lekari, sestry, porodne asistentky tiez strajkovali ... nemam sa o com bavit s clovekom, ktori do toho nevidi

miskakyska
Autor odpoveď zmazal
cairka
22. nov 2012

Ja sa učiteľom nedivím, že štrajkujú, hoci treba povedať, že najprv sa hovorilo aj o lepšom vybavení škôl a tak podobne a teraz už len a len o plate... Naša škola ide do neobmezeného štrajku, ale som sa musela smiať, keď neter ôsmačka (na inej škole) došla s tým, že sa môže stať, že učitelia po pár dňoch štrajku nastúpia, ale nebudú vyučovať 😀 😲 Rodičia budú spokojní, že je o deti v škole postarané a deťom tiež isto nebude vadiť, že miesto učenia sa celé dni flákajú 😀 😀 😀 Tomu hovorím nátlaková akcia 😠

sorciera24
22. nov 2012

@miskakyska a? co tym chcel basnik rici? (a tiez nie to nei je vsade tak......)......a vsade, kde sa ozves, tak letis.....co si?...ved to je v kazdom zamestnani...

miskakyska
Autor odpoveď zmazal
raona
22. nov 2012

presnééé suhlasim s miskakyska, strajk, to aj upratovacky by mali ist strajkovat, aj pomocne sily v kuchyni, aj robotnici.. lebo nikto nema navyse, vacsina ludi zije na SK od vyplaty do vyplaty a nemozu NIC... boze a vy sa tu budete dohadovat o uciteloch a lekaroch a cojaviem kom este... nevyriesia tym nic, akurat ze rodicia si to odnesu, bo vela si ich musi pobrat dovolenky, co nemaju kam deti dat... to treba zmenit vladu...aby "kazde hrable k sebe nehrabali" !!! 😉 😝 😀

sorciera24
22. nov 2012

@miskakyska ale ano, kebyze si otvorim usta sama, tak letim....preto centralny strajk (to nevyhodia vsetkych...)...a to iste moze urobit kazdy, robotnici spolocne, uradnici, predavacky....hocikto......kto im zakazuje?

sorciera24
22. nov 2012

@raona ale vsak nech strajkuju! a ja by som bola za a apodporila akzde povolanie, lebo to je jediny tlak na vladu a nie vsetci proti vsetkym, si to uvedomte...keby sa slo anraz a polocne, to by len ochromilo ekonomiku a nsa vlada by sa nepozbierala z toho.....

raona
22. nov 2012

@sorciera24 nooo ano podme vsetci strajkovat aj my mamky na MD.. ale to sa vsetci nepozbierame.. o tom to je... Slovenskooo 😉

sorciera24
22. nov 2012

@raona ved toto...slovenska natura.....

huxy
22. nov 2012

@sorciera24 robotnici,uradnici,predavacky atd.su urcite radi,ze maju aspon nejaku pracu a nejake peniaze.keby isli strajkovat oni,hned by leteli,a na ich miesto by zobrali inych ludi,co si pracu vazit budu.a veru,ludi co by radi pracovali a prácu nemajú,je na svk dosť.len zial,v zdravotnictve a skolstve si strajkovat mozu dovolit

sharlotta
22. nov 2012

@miskakyska ale robotnik nestravil minimalne 17 rokov v skole nad knihami. Ja konkretne 20, lebo som si dorabala dalsi odbor. Naco som celu strednu potom nechodila vonku a drvila sa? Aby som dostavala almuznu a aby si kazdy, kto ma 2 otvory o mna hubu obtrel? Dakujem, neprosim, nech si vase deti uci kto chce.

huxy
22. nov 2012

@sharlotta je veľa ľudí,čo v škole strávilo minimálne 12-13 rokov,tiež sa neflákala vonku,a zohnalo si prácu,aká sa v danom kraji dala zohnať,niekedy aj nie vo svojom odbore.a keď človek pracuje,niektorí dokonca fyzicky aj 10 hodín denne,možno aj viac,tak taký človek si určite zaslúži aspoň nejakú to odmenu.
všetci len porovnávajú platy robotníkov s učiteľskými.koľko hodín denne,týždenne,alebo mesačne prepracuje robotník?a koľko učiteľ?koľko voľna má učiteľ,a koľko si dovolí mať robotník?na to nik nepoukazuje.len to,že "robotník by nemal dostávať toľko,čo učiteľ,že je to urážlivé".no robotník si odpracuje minimálne 2x toľko

zuzanockamt
22. nov 2012

@huxy si ucitelka, ked vies kolko si v skutocnosti odpracuje ucitel?

huxy
22. nov 2012

@zuzanockamt učiteľka nie som. nechcem im krivdiť,ale určite že si neodporacujú 10 hodín denne,majú dostatok voľna,nech mi nik nehovorí opak.suseda je učiteľka,tak niečo o tom viem.

xenicka13
22. nov 2012

a kam pridu neucitelia, ked od 26-28.11 nemaju kam dat svoje deti, co akoze povedia v robote, toto by ma nasr.lo, kebyze nie som doma

zuzanockamt
22. nov 2012

@huxy ok, staci mi vediet, ze ucitelka nie si ... ja som, rodicov mam tiez ucitelov, tak viem o tom nieco viac 🙂 ... ale nejdem to to uz vysvetlovat ... nema to cenu

fidka79
Odpoveď bola odstránená
sharlotta
22. nov 2012

@huxy a ty si myslis, ze my mame volno????Dovol, aby som sa zasmiala. Po dalsie psychicka a fyzicka praca sa porovnavat nedaju. Kazdemu vyhovuje nieco ine. Myslim si, ze ysokoskolsky vzdelani ludia by mali dostavat od statu minimalne tolko, kolko je celkovy priemer. Kazdy clovek, ktory pracuje si za svoju pracu zasluzi mat zaplatene tak, aby z toho dokazal slusne vyzit, ako je to v ostatnych vyspelych statoch. Keby to bolo aspon ako kedysi, ked si ludia ucitelov vazili. Moji studenti vsetci do nohy zmaturovali (zasluzene podotykam!) a stava sa mi, ze ak niekoho z mojich byvalych stretnem, tak mi podakuje. Keby mi aj tento stat vedel podakovat....mozno by som sa este do skolstva vratila, no v prvom rade musim pozerat na to, co bude moje dieta jest.

huxy
22. nov 2012

@zuzanockamt no cenu to asi mať nebude,teda vysvetliť mi to.ja som síce pred materskou nebola robotníkom,pracovala som v inom odbore.ale pracovala som od cca 7.15 ráno,do skoro 17.00, s polhodinovou prestávkou na obed,každý pracovný deň,za mzdu 420€.bola som rada,že prácu mám,ktorá ma aj vcelku bavila.nie raz som vo vlastnom voľne musela študovať naše pracovné predpisy,informácie o produktoch atď.nie raz som bola na školení v deň voľna,ktorý som nikdy preplatený nemala.mala som ísť aj ja štrajkovať?mohla,ale na druhý deň by som už rovno mohla zostať doma.trošku by bolo lepšie,keby si ľudia svoju prácu vážili viac.

sharlotta
22. nov 2012

@huxy no vidis a ja som pracovala od 7:30 do 15.30 bez prestavky, obedovat som isla az potom, co som vsetko oducila studeny obed. A na wc tiez az potom. Ked som oducila hodiny, konecne najedla a bola na wc, tak som sa vratila do kabinetu chystat veci na dalsi den a z prace som isla o 16.30-17.00

huxy
22. nov 2012

@sharlotta @sharlotta ale presne to čo píšeš,by si mohol povedať každý,kto buď pracuje aj fyzicky,alebo len psychicky.ja som tak isto pracovala skôr v tej druhej kategórii,takže určite to nie je ľahké. ale ja som si aj to vážila.
a tiež si chodila na kadejaké "pracovné" školenia aj cez víkend?a za takú mzdu,420€???

eeffka
22. nov 2012

@huxy ja len aby som si spravila obraz kedze som ekonomka, robila si za mzdu 420 v hrubom?

huxy
22. nov 2012

@eeffka
nie v hrubom,v čistom som dostávala cca 420€ za cca 50 hodín týždenne.dokonca som nedostávala ani pohotovostný ani rizikový príplatok,na ktorý som asi mala nárok,no vtedy som to neriešila.a teraz je tu už tiež jedno

eeffka
22. nov 2012

inak celkom by ma zaujimalo vychadzajuc zo statistiky www.uips.sk/sub/uips.sk/images/JC/rady/radtab21...
kde je rpiem.mzda ZS-SS, neriesim skolske kluby a spol cca od oka 710 v hrubom a priemer v narodnom hospodatstve je 780, akoze o co vam ide???

eeffka
22. nov 2012

@huxy a aj ine, a tomuto sa vravi zavadzanie ak nie klamanie, kazdy sa ohana celoslovenskym priemerom ale ten je v HRUBOM, preco aj vy nepoviete svoj prijem v hrubom??? preco kazdy porovnava jablka s hruskami ( ty tusim ucitelka nie si) ale aj tak. 420v c je cca 530 v hrubom kus rozdiel, nie?

huxy
22. nov 2012

@eeffka tak sa ospravedlňujem,mňa pravdupovediac vzdy zaujímalo to,čo som fyzicky dostala.aj keď som sem tam pozrela na číslo,ktoré hovorilo o mojej "cene práce",nikdy som si to číslo nejak nezapamätala.a koľko dostáva potom ten učiteľ v čistom?