icon

Štrajk učiteľov 13.9.2012

maznacik007
7. sep 2012

v mediach sa objavuju spravy ze sa 13.9 bude konat strajk ucitelov. Dali vam uz zo skoly ci skolky vediet ze ci budu fungovat alebo nie? dokedy nam to musia dat vediet, aby sa clovek vedel zriadit...
dcera prisla vcera domov ze nieco im hovorili o strajku ale v zrkadielku nema nic napisane....

lauritka
24. nov 2012

@mpg spravny cas nebude nikdy. ak budu ludia ticho, vlada si bude na ich chrbtoch dalej budovat svoje teple miestecka a miestecka pre rodinnych prislusnikov a bohtati budu len bohatnut.Lahko sa vladne otupenemu narodu.
vsetko zaplati chudoba, ktora uz ma aj tak malo a bude mat este menej, ja som vobec cudujem, ze tu este nie je obcianska vojna. Ako moze dat clovek pomaly 3/4 prijmu na najom a seky ?? a z tej stvrtky mas zit a este rozvijat narodne hospodarstvo a minat peiaze v obchodoch ??

preco by ludia nemali mat vyssie naroky na zivot ?? to je podla teba dostojne, ze tolko ludi zije na hranici chudoby a sami uzernici tu profituju z nestastia druhych, ked poziciavaju na vysoke uroky a to este verejne ??? teraz sa zase pol Slovenska zadlzi kvoli Vianociam, ved to nie je normalne.

Alebo aby si jedna normalna rodina nemohla vyjst niekde na jeden obed, lebo im to nabura mesacny rozpocet ??
Ved tu uplne mizne stredna trieda.. To su vysoke naroky ?? Na dostojnejsi zivot ?? Ist niekde za kulturou, co je v normalnom svete bezne ?? Dvakrat som isla na podujatie a zrusili to, lebo bol predany nedostatok listkov. Ludia nemaju proste peniaze, ledva vyplatia seky a maju na jedlo, dovolia si tak akurat velky prd. Uplne bezne veci tu tu luxusom .
Z toho chcu mat nejaku kupnu silu obyvatelstva ?? Z tych prijmov??. Smiesne.

Vyhovaranie sa na hospodarsku krizu je strasne klise.. nech si to riesia medzi sebou vysokopostaveni uradnici, nech si to riesia s bankami, ktore maju obrovske zisky, ale preco to maju pocitovat ti najchudobnejsi ?? Doslovasa zdrat sa aby boli schopni prezit cely mesiac.Nehovoriac o dochodcoch, ktori pracovali cely zivot a su na pokraji chudoby.

Cela kriza je len o vacsej nanazranosti toho hlucika ludii na vysokych postoch.Ppeniaze su , boli a budu, len nie su tam, kde by mali byt. Nie je z coho dat -, sklonte hlavy sudruhovia a robte dalej za almuzny!. 😠

tessinka
24. nov 2012

Baby, je celkom možné, že učitelia sa už obrnili proti prípadnému nepochopeniu zo strany rodičov a išli do štrajku aj tak. Nám to v škole na rodičku vysvetlili, ale možno niektorí rodičia stále nechápu. Takže je úplne zbytočné, či sú nejakí rodičia proti a či sa hnevajú, že my rodičia nemáme kde dať deti počas štrajku a či učiteľov za ten štrajk odsudzujú. Niektorí rodičia možno vôbec do školstva nevidia, ale čo počúvam, myslia si, že každý sme kedysi chodili do školy a teda ovládame všetci celú problematiku 😖 . Ale časy sa dosť zmenili - vidiíte to, ak sa napríklad stanete členom rady rodičov a viac sa v škole angažujete. Alebo ak robíte v spolupráci so školou nejaké aktivity. Napríklad ja nemám skúsenosť, že by škola bola o 13,30 mŕtva, ako tu píšete, hoci je pravda, že niektorí učitelia tam možno nie sú a vyučovanie už často o takomto čase skončilo (ale napríklad nie na stredných školách). Ja som nemala problém konzultovať veci aj o druhej alebo o tretej, veď do štvrtej sú napríklad krúžky, takže niektorí učitelia tam sú, a ak sa človek s nimi ešte aj dohodne trebárs telefonicky, tak sú väčšinou ochotní počkať..Nič v zlom, ale napríklad ani v Sociálnej poisťovni alebo v bankách nie sú úradné hodiny každý deň do neskorého popoludnia. A napríklad naša pani uč. prírodovedy zobrala minule deti na výlet do našej hory v sobotu a poznávali tam rastliny, a ktovie, že to mala zaplatené.

A neviem si predstaviť, ako tu niektoré píšete, že si majú učitelia urobiť poriadok v školstve a potom žiadať zvýšenie platov. Veď to bude trvať sto rokov, a čo ten radový učitelík tam zmení? 😀 Čo ten obyčajný učiteľ nejakého predmetu, čo dobre pracuje a deti dobre vedie, zmení na práci neschopného kolegu? Veď on nemá na to reálne páky. Nechápem, prečo to mnohí rodičia od učiteľov žiadajú. Veď to je asi to isté ako u súkromníka - jeden zamestnanec robí dobre, a a druhý zle a je dosadený po známosti, a čo s tým ten dobrý radový zamestnanec urobí ? Nič, akurát môže na neho nadávať a naprávať po ňom chyby. Ale podľa mňa môžeme zmeniť niečo k lepšiemu my rodičia, ak by sme tlačili na riaditeľa, na mesto. Preto učiteľov podporujem - oni sami by možno aj chceli veci zlepšiť, ale jeden radový učiteľ takú silu asi nemá. Ale niekoľko tisíc - to sa mi vidí lepšie.

frola
24. nov 2012

@tessinka @lauritka vystihli ste to presne cele. kazda z ineho pohladu ale nic viac k tomu netreba dodavat. palce hore. dodali ste mi nadej ze sa este najdu aj rozumni ludia a ze v pondelok nebudu moje kolegyne len kamenovane na namesti.

eeffka
24. nov 2012

@effkaa a ty prestan byt zla na mlade mamicky, lebo mi minule jedna vynadala ze sa do nej uz zasa navazam 😀 😀 😀 (mame skoro rovnake nicky)

helencek
24. nov 2012

Ja pracujem v nemocnici,mám dve deti 10 a 5 r.,robím soboty,nedele vianoce,štátne sviatky,nesťažujem sa len ma už vytáčajú učiteľky v škôlke ked ma idú perzekuovať zato že dieťa nahlásim na 2,3,4.1.do škôlky...majú nahlásených 18 detí,učitelka mi povie..príde ich polka a my tu musíme byť jedna ráno a jedna poobede....ja ak mám na oddelení na vianoce jedno jediné dieťa tak tam byť musím tiež,takže je úplne zbytočné skákať si po krkoch,všetci máme svoju pravdu,všetkým sa nám máli,môj syn je jediný z triedy čo ešte nebol pri mori a sme tu

effkaa
24. nov 2012

@eeffka uff, prepaaac 🙂 ja som videla viac podobnych nickov, ale davam na to pozor 🙂

aha1
24. nov 2012

Ja som sa so štrajkom už zmierila aj tak ho neovplyvním 😲 Čo mi vadí je, že mi rodičia, ktorý sme tým jedine postihnutý (vláde je to jedno oni majú o svoje deti postarané ) musíme sledovať kedy končí 😠 takže som sa rozhodla a v pondelok aj idem poslať pani riaditeľke list, že nie je mojou povinnosťou sledovať vývesky na škole alebo aviza v TV a nech ma informujú kedy mám dieťa do školy poslať naspäť. 😒

zuzanockamt
24. nov 2012

@aha1 to ti ma akoze riaditelka sama osobne volat? 😀

aha1
24. nov 2012

Je jedno či to bude pani riaditeľka, učiteľka alebo upratovačka kedže vedeli upozornoť na začiatok štrajku ( každé dieťa to malo napísané v žiackej) tak v škole majú telefónne čísla rodičov aj mail a tým pádom si myslým, že to až taký problém menal byť.

zuzanockamt
24. nov 2012

@aha1 kedze ucitelka, upratovacka je v strajku, cize nepracuje, tak nema dovod ti volat ... rodicia si casto vedia zistit menej podstatne informacie, tak toto by mali snad zvladnut

m.zuzanka
24. nov 2012

@tessinka no, vidíš aj ti samá píšeš o niečom čomu nerozumieš, že vraj v bankách nemajú otvorené až do neskorého poobedia, neviem odkiaľ to máš? Banky väčšinou sú otvorené do 17-18h, v nákupných centrách do 21h aj cez víkend. V banke to funguje tak ak si všetko neurobíš počas pracovnej dobe čo sa naozaj nedá stihnúť musíš zostať a si veci dorobiť a že zaplatené nadčasy 😀 😀 😀. V bankovníctve išli platy o cca 20% dole, kto to nepodpísal tak sa s ním rozlúčili 😒 A že štrajkovať....tam sú dvere môžeš ísť...
To že by si učitelia mali urobiť poriadok vo vlastných radoch je pravda, kto im má robiť poriadok pekár, šofér, lekár, ekonóm...?
Uvediem jeden príklad: naša suseda skončila školu vlani v máji, nakoľko má prachatých svokrovcov tak zaplatili aby po pôrode mohla nastúpiť do ZŠ ako učiteľka, porodila v októbri a už v novembri išla robiť. Prednáša biológiu, čo si myslíte čo sa stálo s učiteľkou ktorá tam pred ňou bola 12 rokov? Vyhodili ju. Jej kolegyne chodili za ňou a strašne ju ľutovali ale aby si aspoň jedna otvorila hubu a postavila sa za ňu tak to nie. Ta naša suseda je veľkou pani učiteľkou, nikomu nepovie ani dobrý deň, rodičia na ňu nadávajú lebo k deťom sa správa ako k odpadu.....Vlastnú dcéru si ani na ruky nezoberie lebo jej je ťažká, neprebalí ju lebo smrdí, nedá jej najesť lebo sa zašpiní a keď som videla ako svojej osem mesačnej dcérke dala facku lebo plakala, tak som mala chuť ja ju ísť prefackať. 😠 Celá táto ZŠ tak aj vyzerá, možno je tam ešte zopár výnimiek ale učitelia na tejto škole by mali mať skôr zníženú ako zvýšenú výplatu.
Kým budú takýto ľudia v školstve tak bude aj tak vnímané, a to že učitelia nemajú podporu u rodičov sa ani nečudujem, keď si musia brať neplánované dovolenky, OČR alebo náhradné voľno. Prečo učitelia neštrajkovali v lete keď každý rodič mal pre svoje dieťa vymyslený náhradný program? Alebo ešte vtedy nevedeli že majú nízke výplaty?
Ja podporujem učiteľov ale iba tých čo si to zaslúžia 🙂

zuzanockamt
24. nov 2012

@m.zuzanka prednasa biologiu na ZS? 😕 😅 ... ved na ZS sa neprednasa

m.zuzanka
24. nov 2012

@zuzanockamt aha, ideme sa chytať za slovíčka 😎

helencek
24. nov 2012

@zuzanockamt nám nič do žiackej nenapísali,na dverách škôlky vyvesili oznam o štrajku a dole drobnými písmenkami napísali že po dohode so štrajkovým výborom 27.11.obnovujú prevádzku,tak mi to vravela aj učiteľka.V piatok mi už pani zastupujúca riaditeľka tejto škôlky odvrkla že sledujte masmédia a webové stránky,pretože držala v rukách papier kde 18 drzých rodičov nahlásilo svoje deti od 2.1.2013 do škôlky a pritom žiaci zš majú prázdniny až do 08.1.2013.

helencek
24. nov 2012

@zuzanockamt ak by to bolo nejasné,mám aj piataka a do poslednej chvíle sme čakali čo sa bude diať,školy ma ani nevytáčajú ale so škôlkami mám skúsenosti,len čo je starší doma tak ma chcú donútiť aby bol aj menší doma

tessinka
24. nov 2012

@m.zuzanka , ok, beriem,. možno v bankách je pracovná doba dlha, to máš pravdu, a určite pracujú aj do večera. (Ale ak niekto pracuje v banke dajme tomu jeden deň dlho, napríklad do 20h alebo 21h, nejakú dvanástku, predsa takto nemôže pracovať celý týždeň, nemá potom nejaké dni zasa voľno?) Ale na úradoch to tak nebýva. Ale nechcem sa hádať, jednoducho som chcela povedať, že nie každý musí byť v práci a k dispozícii verejnosti každý deň dlho do večera, a predsa si môže robiť svoju prácu dobre a tá práca môže byť náročná.

To že sa má v školstve upratať, to je pravda, to súhlasím, ale fakt nevidím spôsob, ako by radoví učitelia dokázali poriešiť niečo také, ako tu píšeš ty, že niekoho vyhodili a iného zobrali na nejaké miesto po známosti. A prepáč, ale zdá sa mi čudné a nechce sa mi veriť, že akúsi učiteľku v novembri, uprostred školského roka, vyhodili , a ešte po po 12 rokoch práce, a namiesto nej vzali tú dotyčnú po známosti. A ak by to bola pravda, myslím, že keby sa ostatné panie učiteľky aj poskladali, tak asi nič nezmôžu, ak riaditeľ rozhodne. A je vôbec možné, aby žena na materskej dovolenke, teda tých prvých 6 mesiacov, teda konkrétne mesiac po pôrode, išla niekde do zamestnania? Zákon to umožňuje ? A kde boli rodičia? To sa im páčilo?

A prečo učitelia neštrajkovali v lete? Neviem, opýtaj sa učiteľov. Len mi tak napadá, ty by si šla štrajkovať v čase svojej dovolenky, napríklad týždeň alebo dva? Myslíš, že by to tvojho zamestnávateľa vystrašilo? 😀

A hoci som písala, že učitelia možno šli do štrjku aj bez pochopenia rodičov, v podstate sa mi vidí, že majú asi väčšiu podporu rodičov, ako donedávna. Normálny rodič, ktorý chce dobre svojmu dieťaťu, ich asi podporuje.

tessinka
24. nov 2012

Ale v materskej škôlke sme aj my mávali problémy. Škôlku otvárali neskoro a chceli zatvárať už o 16, na nátlak rodičov potom bola do 16.30. A cez letné prázdniny komplet zatvorená. Neviem, podľa mňa by sa materské školy mali riešiť celkom inak, viac vychádzať v ústrety pracujúcim rodičom. Teda sa mi celkom nepáči, že štrajkujú aj v materských škôlkach, možno kvôli platom a možno kvôli lepším materiálnym podmienkam pre deti - a možno do toho celkom nevidím. Ale zase podporujem štrajk učiteľov na základných a stredných školách - a oddeliť sa to nedá.

bonnie1
24. nov 2012

@tessinka hehe povedz kto strajkuje v case hromadnej resp. celozavodnej dovolenky🙂a inak aj vcera sa niekde strajkovalo v nejakom zavode..cize nielen ucitelia su ,,nenazrani,,🙂
a to uz sa neriesi..🙂

tessinka
24. nov 2012

@bonnie1 , mas uplnu pravdu , to určite boli tiez nejakí nenaz.ranci, isto berú ťažké prachy, najmenej 480 euro mesacne a sú takí neschopní, ze z tej obrovskej sumy nevedia uzivit rodiny a este sa im aj do roboty nechce chodit, hanba im 😝 , súhlasím, nech sa riesi aj toto...piskoty nech im daju a nech su ticho...

14petulka88
24. nov 2012

To nemohli strajkovat ked som chodila ja do skoly 😠 😠 😠 😠 😠 😀 😀 😀

aha1
24. nov 2012

@zuzanockamt Vídíš to je to rodičia učiteľom áno ale naopak už nie.

tessinka
24. nov 2012

@14petulka88 , my sme zas mávali uhoľné prázdniny 🙂.

A teraz som čítala na nete, že Čaplovič otvára pre deti zamestnancov ministerstva školstva na ministerstve akýsi detský klub 😀, zlatý, no nie? Možno ich tam aj sám zabaví, 😀 a vyzýva aj samosprávy, mestá a obce, aby sa o deti postarali 😎 . Aj u nás ponúka jedno CVČ program pre deti a dokonca aj jeden športový klub. A vraj si rodičia môžu prísť k lekárovi vypýtať aj OČR. Ktovie, možno k lekárovi netreba prísť ani s dieťaťom, to by som asi prípadne zavolala doktorke. My dávame k babke, aspoň ten prvý deň, potom uvidíme. Ale zdá sa, že možnosti budú.

bonnie1
24. nov 2012

och uz mi je zle z toho jak su 470 ,, vela,, penazi..ved to je cisty majetok..z toho sa da pekne objednat kopec netikovskych veciciek alebo kocik vymenit kazde tri mesiace alebo spravit dychvyrazajucu narodeninovu oslavu k prvemu roku..aj pomedzi to splatit hypo aj sa najest aj milion dalsich veci..470 eur pre vysokoskolsky vzdelaneho clveka je az nad ramec🙂

eeffka
24. nov 2012

@zuzanockamt ake smiesne, ze? a profesori na strednych skolach maju tiez vsetci profesuru, ze ???

tessinka
24. nov 2012

@aha1 , no možno keby sme škole predplatil neobmedzený paušál v orangei, že by nám aj každému zavolali, keď doštrajkujú ... 🙂

zuzanockamt
24. nov 2012

@eeffka oslovenie stredoskolskeho ucitela "profesor" je este velky prezitok

tessinka
24. nov 2012

bonnie1, a čo by tí ľudia ešte nechceli, však, nestačia im toľké prachy, ešte by hádam chceli aj každý mesiac dostávať výplatu, aký luxus! Môžu byť radi, že majú robotu a nenudia sa celé dni 😎 .

m.zuzanka
24. nov 2012

@tessinka no, tá naša suseda išla do práce po 5 týždňoch po pôrode, nepoznám zákon ktorý hovorí ako je to z nástupom do roboty ale ich rodina všetko rieši peniazmi. Každý sa pýtal presne rovnako ako ty, kde má rodičov? 😕 Tú učiteľku vyhodili tak že po skončení vyučovania, keď už išla domov zástupkyňa riaditeľa si ju zavolala že potrebuje s ňou niečo súkromne doriešiť naliala jej pohárik (ona tvrdí že likér). keď išla von z kancelárie riaditeľ jej dal fúkať, samozrejme nafúkala a tým pádom dostála hodinovú výpoveď. 😖
Ja som dala otázku prečo neštrajkuju v lete, len preto že sa učiteľom nepáči keď rodičia ich obviňujú že berú deti ako rukojemníkov......veď učitelia nemajú v lete dva mesiace dovolenky a ide o ich výplaty, tak nevidím dôvod prečo nie. Štrajk nie je o zastrašovaní alebo sa mýlim? 😕
Určite sa nájde spôsob ako ľudí ktorý robia zlé meno školstvu dať preč. Veď všetci vedia kto má aké výsledky a aký má vzťah k deťom. Poriadok by mohli robiť zriaďovatelia, odbory .....? To neviem ale snád sa niekto nájde..... 😉 Ja držím palce tým učiteľom ktorý si to zaslúžia. napr. učiteľkám kam chodí môj malý by som dala aj 2000€ nie len10%

m.zuzanka
24. nov 2012

nie len 10% navýšenie,...... aby ma tu zase niekto nemusel opravovať 🙂

lauritka
24. nov 2012

este "vycuc" rozhovoru s ekonomom.SAV.ing. Petr. Stanek.

Slovensko zrejme čaká vlna štrajkov – začnú to asi učitelia. Sú očakávania na zvyšovanie platov adekvátne? Nemyslím ľudsky, to určite, ale vzhľadom na finančnú kondíciu Slovenska...

Opäť sa vrátim k otázke korupcie. Keď máte korupciu v štáte v rozsahu 4 miliárd, dá sa pochopiť stanovisko pedagóga s príjmom 400 eur, ktorý má pocit krivdy. Ak tú korupčnú chobotnicu useknete aspoň z polovice, máte okamžite peniaze na učiteľov, zdravotníkov a podobne. Môže sa diskutovať o výške navýšenia, ale nemôžete tým ľuďom povedať, že absolútne žiadne navýšenie nepripadá do úvahy. Je ale eticko-morálnou povinnosťou elít, v tomto prípade politikov, aby sa o svojich občanov starala.

Veľmi zjednodušená otázka na záver: poraďte občanom nejaký liek na krízu. Ako by sa mali finančne správať?

Potrebujú si vytvoriť takú rezervu, ktorá by vykryla chod domácnosti na jeden rok. Treba oželieť všetko z toho, po čom túžime, no žiť bez toho sa dá a treba si zaobstarať dnes, pri dnešných cenách, všetko to, čo naozaj potrebujeme alebo budeme potrebovať. Nikdy vás nefascinovalo to, čo sa deje v spoločnosti? Že spoločnosť prestáva plniť svoje základné úlohy, že dochádza k extrémnym javom? Že sa vráža klin medzi mladých a starých rečami typu „Starí už dávno mali odísť na dôchodok a nechať miesto mladším“? Na druhej strane im zvýšime vek odchodu do dôchodku. Pracovných miest pritom niet. A niet ich ani pre absolventov. Napríklad v takom Španielsku nie je alarmujúca len celková nezamestnanosť, ale fakt, že 47 % absolventov univerzít nemá prácu ani 12 mesiacov po skončení školy. Nie je to teda nespokojná mládež, jav, ktorý rozdúchal Arabskú jar? Dnes Únia vyčleňuje osemdesiat miliárd eur na zamestnanie absolventov, len aby, preboha, tí absolventi nevyšli do ulíc robiť násilie. Nikomu nedochádza, že je tu plno náznakov kríz a politici toto neriešia? Sme svedkami totálnej krízy etiky a morálky a pritom morálka je alfou a omegou fungujúcej spoločnosti. Pritom dôležitosť morálky si uvedomujú aj liberáli, dokonca Hayek hovoril o nutnosti morálky, prečo o tom nehovoria napríklad naši liberáli?