Štrajk učiteľov 13.9.2012
v mediach sa objavuju spravy ze sa 13.9 bude konat strajk ucitelov. Dali vam uz zo skoly ci skolky vediet ze ci budu fungovat alebo nie? dokedy nam to musia dat vediet, aby sa clovek vedel zriadit...
dcera prisla vcera domov ze nieco im hovorili o strajku ale v zrkadielku nema nic napisane....
@tessinka chapem to....mimo ba je ta stuacia ina....ale my tu v ba mame skoly s 50% naplnenostou ale s rovnakym poctom pedagogov ako keby skola bola plna....tak kde je poblem????
a zase mimo ba...chalupu mame cca 72 km od Ba a rodicia vozia deti 17 km do zs....na II.stupen a nikoho to nevyvadza z rovnovahy....
@svatava74 , tak sa chápeme... Len mňa by asi vyvádzalo z miery voziť dieťa na druhý stupeň 17 km do zs. Myslím si, že naše deti majú právo chodiť do školy bližšie. Keby sme mali lepšie cesty, dve autá v rodine, alebo by chodil školský autobus, tak ok, ale nemáme a cesty sú tu príšerné.
@janicka83 , skor než ti možno napíšu učiteľky ... To, čo píšeš ty, je recept na biedny život, slabo zaplatená práca, robota od nevidím do nevidím, málo času pre deti, pre seba, zamestnávateľ na tebe orie a ty sa dáš, ale frustruje ťa to... to je život mulice... je mi ťa ľúto aj celej tvojej rodiny, ktorú ktosi alebo čosi núti takto žiť...v istom ohľade klobúk dole, skutočné martýrstvo...z tvojho príspevku cítiť, aká si šťastná, že si aspoň na materskej z toho unikla a očividne sa ti do toho nechce...ale prepáč, nemyslím si, že by všetci museli takto žiť a kto tak nežije, že by bol menejcenný alebo by sa mal za niečo hanbiť.... podmienky sú zlé, ale stále je aká-taká možnosť j voľby...
Aj ty sama máš možnosť niečo na tom zmeniť, nie je to jednoduché a niekedy to trvá dlho, niekedy je človeku do zúfania, a má pocit, že sa to nedá, ale netreba sa vzdať. A neviem, či je dobrý začiatok to, že začneš obviňovať niekoho, kto si taký život nevybral, že má byť spokojný s tým, čo má a pozrieť sa na chudobnejších, nešťastnejších, zrobenejších, psychicky uštvanejších - a byť ticho.
@svatava74
Ja učím 20 rokov a za ten čas som nemala ani raz 13. plat, asi 3 - krát vianočné odmeny 100 eur. 😢
@tessinka Ludom musia stacit piskoty. 😉 hlava do piesku.
Este k tomu, ze platy zaplatime vsetci, OMYL.. plati sa za korupciu a neschopnost vladnych cinitelov,DANE sa zvyuiju hlavne kvoli tomu aby sa zaplatal dlh, ktori ale obycani ludia neurobili.
Medialna vymyvatelna mozgov funguje dokonalne-..oblubene " zaplatime to z nasich sani".. nic viac jednoduchym ludom netreba, 🙂 Teraz sa zase obrati hnev proti ucitelom, lebo su nenazrani, tak ako to bolo pred rokom s lekarmi.
Vobec ma to neprakvapuje, ze ludia takto reaguju 🙂 Historia ako spred roka. 😉 Skoda sa rozculovat.
@svatava74 prosim ta a to kde v ba su skoly naplnene na 50%????? ja som teda mala problem dostat maleho do skoly... nasa rajonna skola nemohla pobrat ani vsetky rajonne deti... nakoniec sme v uplne inej skole a ta je tiez totalne preplnena.. 25 ziakov v kazdej triede, to je uz na jednu ucku prilis podla mna...
mam skusenost aj so skolou 20km od BA v samorine, ta uz nemala kam decka davat, uz boli po unimobunkach a tak podobne, ale na nejake rekonstrukcie nebolo penazi, pomery otrasne, malinke triedy, kralikarne, strasne
@lauritka tiez si myslim, ze platime dane HLAVNE na KORUPCIU... kamarat, co pracuje na ministerstve dopravy (s vystavbou dialnic nic nema, len skratka reci po chodbe sa nedaju nepocut) tvrdi, ze dialnice su niekolkonasobne drahsie kvoli tomu, ze na jednom kilometri sa musi nabalit niekolko riaditelov a pracovnikov... tak tam idu peniaze na dialnice, nie na material a konkretnym robotnikom, co na nej makaju...
@lauritka jasne, tie dialnice to bol len priklad, takto je to podla mna so vsetkym... a potom, ze sme v "svrabe", ako to ficko nazval...
keby sme boli v takom strasnom svrabe, tak by sme nemali ani na napr. vianocne dochodky, len na tie on nesiahne, tam ma volicsku zakladnu... a nebolo by ani na novy stadion... a na par dalsich veci... tak by som chcela vediet, kto nas do toho dostal... lebo ved my len makame a platime dane a vsetky mozne odvody ako idioti... by som chcela vediet, preco 5km od hranic natankujem o desat centov lacnejsie... nebude to nahodou aj danou???
@tilly mm vola Ficka "maly Meciar". 😀 http://peterhorvath.blog.sme.sk/c/77349/Fico-So...
najnovsie Fico povedal že ci nevidime že europa krachuje a že teraz ideme strajkovat, a že nam určite nic neda, že nema, pche ja som zvedava kolko si schvalia koncorocne odmeny,napr. poslanci v presove si tiež teraz zvysili odmeny, tak nato peniaze zrazu su? http://presov.korzar.sme.sk/c/6613272/hagyari-p... ,toto nevidi nikto, a tiež najprv hovorili že nemaju peniaze pre lekarov ale zrazu sa nasli a vydobili si svoje a pritom každy druhy lekar ma bocny zarobok vo forme"obalok" to tiež nikto nevidi, kto da ucitelovi "obalku" že "tu mate zato že mi naucite dieta citat a pocitat" -nikto a pritom ma ucitel tiež poslanie tak ako lekar.
@tessinka preco by som ja ako zamestnavatel mala platit zo svojho opatrovatelku pre deti zamestnancov? Preco ma zamestnanec hladat riesenie? Preco ma zamestnavatel hladat riesenie? Toto ma zabezpecit skola, VUC-ky kam skoly patria a vlada. Nie rodic a zamestnavatel!!! Inak uz som to tu myslim pisala, meranie kvality ucitela je velmi jednoduche- pravidelne dotazniky rodicom + monitoring, komparo atd. (to nie je o znamkach, ale o vedomostiach 😉)
@janicka83 super napisane 😉 Ja len dodam, ze kazdy zamestnanec ma v praci nejake povinnosti a preto vyhovorky ucitelov, ze oni musia ucit, vychovavat, robit nastenky, vykazy a co ja viem co este. Halooo je to vasa praca ucitelia. Kazdy mame nejake povinnosti v praci. A dokonca aj tie nad ramec. Neplatene, ale povinne. Ani povinnostou uctovnicky ci asistentky u sukromnika nie je uymt kuchynku ci vyniest smeti pripadne utriet prach v sefovej kancelarii a predsa to vela z nich robi, aby si zachovali svoje pracovne miesto. A vela z nich zaorbi 500 eur a finito, zabudni na premie, 13 plat ci zvysovanie.
@danculik44 tak to bolo prezentovane pocas rozhovoru na TA3 sefom skolskych odborov....cize????
som ucitelka,ale nie v statnom...chapem situaciu a vidim do nej asi az moc... 🙂 🙂 🙂 🙂
@tilly specialne zakladne skoly, v Ba ich je 5 a priestory poloprazdne, odborne ucilistia kapacit a300 deti a je tam sotva 100 studentov....cize ....zs su preplnene podla toho ako si naberu dio tried deticky so spec.por.ucienia a tym padom sa znizuje celkovy pocet ziakov v triede atd....
@svatava74
A to kde v školstve dávajú ten 13.plat ? A komu? - nože buď konkrétna, nech učitelia vedia, kde sa majú uchádzať o miesto 😀 Alebo sa pod tým mysleli úradníci na VUC, KŠU, ministerstve alebo na odbore školstva na MU? 😎 Tomu by som aj bola ochotná uveriť, ale učiteľom na ZŠ alebo SŠ sotva.
K tej tvojej poznámke, že: "povedzme si na rovinu,ak si uctel nevie poradit s 30detmi v triede,je to jeho vizitka.....a chybu treba hladat niekde inde..... "
Tvoje názory na školstvo len potvrdzujú, že si mimo učiteľskej reality.
Btw., keď si rodič nevie poradiť so svojim dieťaťom ( a to ich nemá 30), tak je to tiež jeho vizitka? 😉
Paušalizovať a generalizovať je také jednoduché.
@cecil36 , to mi chceš akože nahovoriť, že neplatenou povinnosťou dobrej účtovníčky, ktorá drží firmu nad vodou, je okrem iného umyť kuchynku alebo utrieť prach v šéfovej kanceláriii? To si seba tak málo váži? To si o sebe tak málo myslí? Tak potom nech sa nečuduje...To si na nej tej zamestnávateľ dobre poorie, zarobí mu aj na auto aj na dovolenku... Tak taký zamestnávateľ asi ťažko bude zamestnancom vychádzať v ústrety,hoci by stačilo málo, to máš pravdu. Lenže taká účtovníčka asi pre neho po rokoch dobre pracovať nebude, v hĺbke duše bude na neho naštvatá a ktovie, možno sa nebude po čase toľko drať, aby mu ušetrila peniaze... Síce, to ju už asi po čase vykopne a nahradí inou...
Zajtra držím učiteľom palce a dúfam, že sa čoskoro vláda umúdri, nech môžeme dať decká zasa do školy 🙂.
@karkulka1 Draha karkulka, mimo su mozno ini,takze vaz slova kym napises nieco mimo realitu....som mrg tak isto ako ty...ak si vobec pedagog...som specialny pedagog,v skolstve 11 rokov, cele tie roky som bola triedna najproblemovejsim chlapcom, ktori k nam prisli zo ZS a nie vzdy by som povedala, ze patrili do SZS.....vychovna poradkyna atd....predsedaOZ rpi skole....funkcii ako na.....a plat ako ostatnekoleg....cize mimo realitu su asi ini....
vlastne deti vzdy skor respektuju autoritu ineho dospeleho ako vlastnej matky a je to viditelne od cca 1,5 roky zivota dietat...okrem ineho 9 rokov psychologie a v sucasnosti pracujem v sukromnom zariadeni pre deti bez dotacie statu....cize??????????????este nejaka otazka mila karkulka 🙂
neviem, ci mam zly nazor, ale vizitka dietata su rodicia. aku mu daju vychovu. 😨 😕 oni su na to aby ho usmernili a vychovalI ? ucitel ho ma nieco naucit, ale nie vychovat .. ci ????
@svatava74
takže milá svatava, nie, nie som mrg - takéto tituly u nás ešte zatiaľ nikto nedáva 😎 A tých 9 rokov si tú psychológiu študovala, či ako?
A koľkože tých detí si mala v triede na ŠZŠ? 30 asi nie? A ani teraz ich zrejme toľko nemáš.
( malé odbočenie: Ináč mám kolegyňu, ktorá učila najprv na takejto škole 10 rokov (okrem špec. pedagogiky, mala vyštudované aj normálne predmety) a potom prišla k nám - ako sama povedala - do iného "extrému" na výberovú školu. Nemusela odtiaľ odísť, len si chcela vyskúšať inú robotu. Keď porovnávala, tak tie deti tam boli síce problémové, ale oni boli aj neskutočné vďačné. A finančne bola na tom o dosť lepšie (iný platový stupeň) ako teraz. A podľa jej slov - ťažko povedať, ktorá práca bola náročnejšia. Každá bola náročná, len iným spôsobom. Ale príprava na vyučovanie jej trvala o dosť kratšie na špeciálke, a ona je vyslovene poctivý, zodpovedný typ. )
Čo sa týka tvojich vyjadrení ohľadom školstva (skorumpované, atď) si aj naďalej myslím, že sú dosť mimo... Akoby si mala na niekoho ťažké srdce, resp. pocit niekdajšej krivdy...
@lauritka súhlasím s tebou, normálna škola nemá veľa priestoru na to, aby doháňala to, čo dieťa vo výchove zanedbali vlastní rodičia.
@tessinka ja som sa nesťažovala na svoju situáciu...zatiaľ neviem, aké je to pracovať a mať doma deti, nakoľko som išla z jednej materskej na druhú a neviem, či sa do pôvodnej práce aj vrátim, nakoľko možno nebude miesto pre mňa...ale zasa práca účtovníčky ma baví a vzdať sa jej nechcem... a zasa osamostatniť sa a byť sama sebe pani - na to nemám odvahu, lebo legislatíva sa neustále mení a všetko usledovať nie je ľahké...skôr beriem zjednodušené školenie od nadriadených, prípadne konzultácie s nimi, ako neustále vyvolávať na daňové úrady a pod...ja svoju prácu som vždy milovala, aj keď to bolo niekedy o veľkých nervoch ... no bohužiaľ ten plat bol stále na tom istom, ale v rámci tohto mesta som bola stále na tom dobre... ale zasa si dokážem aspoň nejakými bokovkami privylepšiť raz za rok... čo sa týka manžela...teraz je to od nevidím do nevidím, teda ráno od 6tej do 16tej ... ale zasa u neho sa to komplenzuje platom ... ale to nie je všade ... aj keď plat nie je všetko, ale dokážeme splácať hypo, žiť v norme, mať krásne Vianoce a aj šetriť na výlety a dovolenku ... 🙂
@karkulka1 a kde ucis ty????kolko mate dochodcov????za chyby sa ospravedlnem, pisane cez tel.....presne tak ako nase skolstvo ustipacnost, zavist, nevrazivost a ja som najdolezitejsi na svete...lebo som ucitel na zs....cest vynimkam....
ako poradca som sa pravidelne stretavala s riaditelkami zs a nezila som na opustenom ostrove.....
som dieta z uc rodiny....kecy ucitelov o tazkostiach atd....do skoly som chodila o 7,45 a vracala sa domov o 15,30 po kruzkoch a robila doma casopis skolsky, vyrabala pomocky atd....vdacny chlapec z romskej rodiny a oted diler???super.....specka v ba je asi o inom ako inde........ale zelam vam zvysenie aj ked ujo sef ktoreho ste si volili vo volbach vid topky.sk povedal dnes nieco ine.... 😎 😎 😎 😎 😎 😎 😎
@janicka83 , ale ak ťa to baví, a prácu máš rada, tak prečo by si sa neosamostatnila? Veď pri malých deťoch mi to príde celkom dobré riešenie, mohla by si robiť účtovníctvo pre firmy a možno by si si mohla lepšie zorganizovať čas, ako keby si bola zamestnaná a podriaďovala by si sa vôli zamestnávateľa... a robila tak veľa, ako si písala...a za málo peňazí...Tak či onak budeš musieť sledovať legislatívu... a ak navyše tvoj manžel musí byť tiež celé dni v práci....veď to, čo písala, bol život, aký by asi nelákal nikoho, keby si ho mohol slobodne vybrať...určite máš na viac...
@svatava74 učím na jednom výberovom gymnáziu (kde sa nám pravidelne hlási okolo 400 žiakov a my berieme 96). Pracujúcich dôchodcov na našej škole nemáme žiadnych (ani nepedagogických). Svoju prácu si vážim a neberiem ju ako samozrejmosť, a väčšinou som v nej od 6,35 do 15,20.
Snažím sa byť v obraze o dianí v školstve (hrou osudu aj v špeciálnom ☹) a v širšej rodine máme učiteľov na rôznych typoch škôl.
Školstvo potrebuje zásadné zmeny (nielen v oblastí financií) ale aj obsahu, v zákonoch... Zákony, kt. výklad nevie uspokojivo podať ani samotné ministerstvo školstva sú zlé zákony.
Ale ryba smrdí od hlavy- pokiaľ na VŠ sa dostane každý a každý ju aj skončí, pokiaľ bude pokračovať takáto devalvácia vzdelávania, tak to dopadne celé zle. Ale to je možno niekoho zámer.
Pracujúci dôchodcovia aj mne ležia v žalúdku, lebo berú miesto mladým, ktorí majú rodiny a pôžičky.
Ako v každom povolaní sa nájdu ľudia, čo svoju prácu robia svedomito a tí druhí, kt. nie. Ale "hubu" si spoločnosť utiera hlavne o učiteľov.
Prečo nikto nerieši napr. platy vojakov, z kt. drvivá väčšina robí úradnícku robotu, majú štedré benefity, výborné dôchodky a takmer žiadnu skutočnú zodpovednosť. Prečo im nikto nesiaha na tabuľkové platy?
PS 1: Aj rómske deti môžu byť vďačné.
PS2: Túto vládnu garnitúru som nevolila ani náhodou. Politicky mám bližšie k pravici.
@karkulka1 presne , ale si jedina uciteka v tejto diskusii, ktora prezentuje nazory aj nas nepracujucich v statnom skolstve a skolstve ako takom....
jedine co mi vadi , je to, zi si skolstvo nechce ocistit vlastne meno....restrukturalizacia atd.....dochodci prec, zlucenie skol s nizkym poctom ziakov hlavne v Ba, sukromne skolstvo ziadne dotacie alebo nizsie, atd....ziadne bezvnamne podivne VS nive atd....
Nech ucitzelom pridaju aj 100 eur, s tym nemam problem, ale nech znizi skolstvo svoje naklady na kopec zbytocnych ludi v nom.....nebojujem za seba,ale za moje dieta....nase deti....v prvom rad som matka....chcem aby dostal dobre vzdanie , za ktore som ochotna aj platit, a snad bduem aj schopna....ale nechcem aby v triede na zs bolo 35 deti...jeto hlupost, kvantita na ukor kvality....
nikdy som nenapisala ze romske deti nevedia byt vdacne....som s nimi zila iste viac rokov ako ty denno denne a aj mimo ich bydliska...tabory, detske rekreacie atd,...cize take hluposti - samozrejmosti si myslim, ze nemusim pisat ludom s priemernym IQ....
Ide o to, aby si skolstvo urobilo poriadok vo vlastnych radoch a nedoplacali na to nase deti.... 😨 😨 😨 😨 😨 😨 😨 😨
Ale nie je štrajk aj signál toho, že sami učitelia chcú v školstve upratať? Na viacerých fórach učitelia kritizujú práve to, čo píšeš: nekvalitné vysoké školy, ktoré vznikajú ako huby po daždi a zamestnávajú kopec nekvalitných učiteľov, súkromné a cirkevné školy sú dotované veľmi podobne, ako štátne, a potom nie sú peniaze pre nikoho? A ktovie, či učitelia volili túto vládu...
@tessinka je, takisto ako bol strajk lekarov aby upozornili na desivu situaciu v zdravotnictve.. samozrejme sa to potom vsetko zvrhlo na platy a aby sa verejna mienka obratila proti nim a nie proti vlade, ktora zlyhala na plnej ciare, ze dopustila zajst situaciu do krajnosti.-- ale tak media zase posluzili ako predlznena ruka a usta zaujmovych skupin ;) evidetne poznaju zavistlivu naturu slovace, s ktorou sa da tak krasne manipulovat.. ;)
@tessinka či mám na to alebo nie... však to je ten problém...necítim sa na to, že by som také niečo dokázala... ti poviem, že robila som účtovníčku zasa nie nejako extrémne dlho, ale tie baby, čo boli vyššie som obdivovala ... vždy je dobré mať niekoho na blízku, ktorí vie poradiť a vysvetliť a nemusíš hľadať v 3 zákonoch, lebo jeden sa viaže na druhý, druhý zasa na tretí ... určite začiatok by bol finančne náročný, čo sa týka školení, literatúry a samozrejme platenie odvodov ... bývalá kolegyňa(pracovala dlhšie v tom ako ja) sa po určitom čase osamostatnila a prvé 2 roky platila odvody štátu z manželovho príjmu ... a to nemala deti a nemusela platiť žiadny úver...v tomto okolí toho veľa nie je, ja si tu privyrábam iba živnostníkmi, ktorí majú zopár papierov, zbúcham daňové priznanie behom dňa a nič zložité...no proste radšej si otvoriť obchod s niečím ako sa podujať na osamostatnenie v tomto obore, človek má predsa rešpekt pred daňovákmi a riťku sťahuje pri kontrole, či nejaký kiks nenájdu ...