icon

Štrajk učiteľov 13.9.2012

maznacik007
7. sep 2012

v mediach sa objavuju spravy ze sa 13.9 bude konat strajk ucitelov. Dali vam uz zo skoly ci skolky vediet ze ci budu fungovat alebo nie? dokedy nam to musia dat vediet, aby sa clovek vedel zriadit...
dcera prisla vcera domov ze nieco im hovorili o strajku ale v zrkadielku nema nic napisane....

cecil36
8. sep 2012

@noname26 to sa len na prvy pohlad zda, ze lekari dosiahli svoje 😒 Ale samozrejme v porovnani so sestrickami nieco dosiahli. Uprimne, take paky ako lekari ucitelia nemaju. Zvycajne sa rodic najviac neboji toho, ze jeho decko bude hlupe, ale toho, ze mu nebude mat kto zachranit zivot alebo predpisat antibiotika.

noname26
8. sep 2012

@cecil36 a nie je to o tom - ze sa ludia neboja mat decka s takym vzdelanim? ze si neuvedomuju ze bez dobrych a motivovanych ucitelov to dieta bude vediet malo a nebude mat k predmetom vztah? je vela dolezitych profesii a ucitelovanie medzi ne patri, tvori buducnost ludi - ale dnes je to ludom jedno - kedysi to bola vazna trojka - farar, starosta a ucitel - teraz.. ucitelia su za prizivnikov co nevedia robit nic poriadne a preto ucia - s tym nazorom som bojovala vo vlastnej rodine

eviq
8. sep 2012

@cecil36 uz len dufat, ze sa raz taky odbornik najde....aj ked skeptik som velky 😀

cecil36
8. sep 2012

@eviq ved aj ja 😀

luna303
8. sep 2012

@sorciera24 určite máš pravdu, neberiem! len ma mrzí, že si to ozaj môžu dovoliť len lekári a učitelia, zavrieť školu, či ambulanciu. Ja by som tiež veľmi rada išla štrajkovať, aj s učiteľmi, aj za platy aj za podmienky, lenže ja úrad zatvoriť nemôžem, to je tá naša nevýhoda 😒 keby som sa o niečo také pokúsila, mám výpoveď, aj keď sa tu vyššie písalo, že na štrajk máme právo aj podľa ústavy.

noname26
8. sep 2012

@luna303 no ked som ja ucila, nemohli sme ist strajkovat, lebo som ucila na cirkevnej skole a nemali sme vlastne odbory, mohli ist len odborari - my ostatni len ak si zoberieme dovolenku🙂 takze tiez som nemohla vyuzit svoje pravo

sorciera24
8. sep 2012

@luna303 tak kebyze idem sama, tiez ma vyhodia...treba sa spojit...a preco ucitelia...sme verejny sektor, nie sukromny....nase platy su tabulkove....a popravde, bohuzial, poznam v okoli skoly, kt. taktiez pod hrozbou vypovede nemozu ist do strajku.....ale totot je vydieranie....a tu je chyba v systeme......myslim, ze chapem, co chces povedat....ale to pravo mame, podla ustavy (a kto moze, podla mna aspon ten ench ho vyuzije...)myslim, ze skolstvo cakalao uz dost dlho a drzalo hubu, ale niektore veci su uz neudrzatelne...

cecil36
8. sep 2012

@noname26 a preco si nepodporila aj lekarov ked maju pravo na strajk? Ja som podporila, aj ked som fakt nevedela kde budem rodit 😀 Je vela profesii, ktore su nesmierne dolezite a su na prd ohodnotene. A ked uz sme pri fararoch, ten tiez nezarobi viac ako ucitel 😀

janinah
8. sep 2012

@noname26 v bolestiach sa na operácie čaká aj v dobe neštrajkov a bude sa čakať čoraz dlhšie,pacienti /aj tí,čo so štrajokm lekárov nesúhlasili budú platiť čoraz viac a kto na to nemá,ten sa jednoducho liečiť nebude.../, tvoje kúpele sa nakoniec uskutočnili, a ako učitelia dnes,tak aj lekari bojovali nielen za svoje platy /ale media sú platené za to,že otazku platov najviac vyzdvihujú/...bohužial v našej krajine s vládou zlodejov si nikto z kompetentných nič menšie ako ostrý štrajk nevšimne 😒 ale ako som už písala,nebudem meniť tému a viac sa k štrajku lekárov nevyjadrujem

sorciera24
8. sep 2012

@noname26 a preto neuzanavam cirkev, lebo este aj toto ti berie....halvne, ze oni maju " svoje" prava...(ale to uz je ina tema...enchcem zajst mimo temu;))

luna303
8. sep 2012

@eviq viem, že aj učitelia majú zodpovednosť, veď majú na starosti niekedy viac ako 30 detí, ale my úradníci tiež, máme hmotnú zodpovednosť, malý prešľap a plat ide dole, treba sústredenosť na výpočty, je to termínovaná práca a aj keď sa často stretávate na dverách s prac. dobou od 08.00 do 14:00 či stredy do 17:00, v skutočnosti je to od 06:30 do 18:00 denne, aby sa stíhalo a to zadarmo.
Myslím si, že každý má v práci zodpovednosť, či je úradník, učiteľ, robotník... len som chcela vyjadriť to, že nie každý si môže dovoliť ísť bojovať za svoje práva, mnohým sa vyhrážajú výpoveďou a to je veľmi smutné.

janinah
8. sep 2012

@luna303 prečo by si nemohla zavrieť úrad?zomrel by niekto? ľudia by ponadávali /ako na lekarov a učiteľov/ a prišli by vec vybaviť inokedy,takže nechápem o čom píšeš..a že by ti dali výpoveď? no samozrejme,oni sa musia vyhrážať,to netušíš ešte asi čím všetkým s aštrajkujúcim šefovia vyhrážajú

noname26
8. sep 2012

@sorciera24 no ked som odisla, zriadili sa aj odbory cirkevnych skol🙂 tak uz je toto poriesene.
inak mne viac vadilo, ked som prvy skolsky den videla plne mesto mladeze a mamiciek s detmi uz o 10tej - o 9tej zacinali skolsky rok a o 10tej uz bolo po vsetkom - to vtedy maminkam nevadilo, ze si brali dovolenky, lebo deti uz o 10tej boli bez dozoru? nepoviem prvacatka, to by bolo na nich vela, ale ostatne rocniky do 12tej mali zostat na starosti skole - a nad tym sa asi malokto rozculoval - ja som napr. v ten den v meste nic nevybavila, vsetky uradnicky mali dovoelnku a urcite sa nerozculovali

janinah
8. sep 2012

@luna303 zodpovednosť v práci je jedna vec ,a to,že sa celý system rúca a všade je bordel a kradne sa a korupcia to je vec druhá...a každý má právo na štrajk a je len smutné,že obyčajní ľudkovia čo robia poctivo za pár eur musia takto vyjadrovať nespokojnosť a ešte sa aj báť o svoje miesta....

noname26
8. sep 2012

@cecil36 podporovala som ich, kym nezacali ohrozovat pacientov - ine je byt v praci a neosetrovat, ale byt tam, keby sa stal pripad, kedy treba surne osetrit, ale oni neprisli do prace. v nemocniciach neboli anesteziologovia, keby bolo treba akutnu operaciu. ze bol na telefone? ved kym pride, to chce svoj cas..
a farari? ucila som na cirkevnej, poznala som ich osobne - prepac, p. farar ma napr. ubytovanie - plat je na jeho sukromne ucely - a ked prisahali, ze sa rozdaju svojim oveckam, naco potrebuju take velke vreckove?

janinah
8. sep 2012

@noname26 v každej nemocnici bol schopný anesteziologický tím,len nebol na očiach riaditeľstva ani novinárov ..ako som už písala,nie sú to hlupáci

noname26
8. sep 2012

@janinah si naozaj presvedcena ze v kazdej? ale vraveli sme, ze nejdeme odbocovat od temy, tak lekarov nechajme

cecil36
8. sep 2012

@noname26 a ty vies ci ten lekar co nenastupil do sluzby nebyva 5 minut od nemocnice. Kazdopadne nebolo to take strasne,ako media a najmä politici uvadzali (a to ver, ze viem 😀 ). Celu problematiku vidis velmi jednostranne. Rovnako ako lekar nenastupil do sluzby nenastupi ani ucitel. A ani v jednom pripade nejde o zivot. Alebo si pocula o pripade, ze vdaka strajkujucim lekarom niekto zomrel lebo ho nemal kto osetrit? Plat farara nie je len jeho vreckove 😀

eviq
8. sep 2012

@luna303 kazdy poctivy zamestnanec citi zodpovednost za svoju pracu, ale ja tvrdim ze ta zodpovednost ucitelov je vacsia. A nemysli si, ja nie som ucitelka, robim v kancelárii ako ty a mam financnu zodpivednost, denne faktury za niekolko stotisic eur. Ale myslim si, ze ak pride ucitelka na tvoje miesto alebo aj na moje, do mesiaca sa zauci ( na nasom odbore mozno dlhsie). Ale keby mna postavili pred 20 prvacikov, ze ich mam zacat ucit spravne pisat, citat, pocitat, podla mna by som sa za mesiac nedostala na taku uroven, aby som to kvalitne vedela urobit. Tak aby deti napredovali a aj sa do skoly tesili. Plus zodpovednost za ich zdravie, zivot. Ak sa stane nieco dietatu, ucitel moze okamzite prist o pracu, ist do basy. Myslim, ze zodpovednost za ludsky zivot je vyssia ako za "spravne vyplnený papier".

noname26
8. sep 2012

@cecil36 no viem to, ze ked som sla na operaciu a lezala vystresovana na stole, pani anesteziologicka povedala sestrickam, aby sa nenahanali a robili len podla toho, kolko im platia, ked mi prislo po uvodnej injekcii zle, kriesila ma sestricka, nie pani doktorka, co mi stala za hlavou, a to som mala pokojne zaspat... operaciu mi teda urobili, ale az po kupeloch namiesto pred, cize cele ich blahodarne ucinky, za ktore som zaplatila polovicu, lebo som pre poistovnu bola malo operovana, boli ta tam, ale to mi az tak nevadi. vadilo mi, ze som videla ludi, co od rana cakali nalacno na operaciu a este poobede nevedeli, ci ich zoperuju a na druhy den zas a na dalsi den zas - vies co to robi so psychikou? lekari strajkovali niekolko dni, ucitelia chcu jeden, to je tak strasne vela im ho poskytnut? ved strajkovali uz aj na cestach, ked sa zavadzalo myto, zaujimave, toto nam nevadi, jeden den dovolenky pre lajdakov ucitelov nam vadi.. tot moj nazor

zuzana76
8. sep 2012

@sticker
@cecil36 no ja sa do skolstva asi vratim, na podnikanie sa nehodim, nie som manazersky typ, som typicka ucitelka, ked vidim nieco zaujimave, hned si to premietam,ze by sa to dalo vhodne zakomponovat do hodiny napr. ked si precitam nejaku knihu, tak ma hned napada, ako by sa dala vyuzit aj na vyucovani, nemam problem si kupovat pomocky, knihy jazykove ci o umeni za svoje peniaze a pouzivat ich na vyucovani, mne skor ide o celkove postavnie ucitela, o jeho poziciu v spolocnosti, nielen o financne ohodnotenie. Viem,ze strajkom sa pravdepodobne nic nedosiahne, hoci je smutne, ze si ludia toto povolanie tak malo vazia, pretoze ucitelia davaju detom kusok zo seba. To nie je len o oduceni si hodiny, ale venovani sa detom. To je ako ked mate vlastne deti, tiez im davate kusok zo seba aste z toho vycerpani. Ucitel sa tiez moze vycerpat, je to naozaj psychicky narocna praca, hoci niekto to tak nepocituje, ale to asi zvacsa ti, co to beru len ako pracu a nie poslanie. Na mna v skole uz netrpezlivo cakaju a dufaju,ze sa vratim. Tak aj to vypoveda hadam o tom,ze ma mali radi. Niekto tu pisal o tom,ze ucitel ma robit projekty a podobne. Robila som aj projekty, ale niekedy som mala pocit,ze uz neucim, ale robim vsetko ostatne. Preco napr nemoze mat kazda skola manazera , co bude zhanat peniaze, psychologa, co sa bude venovat problemovym detom.

noname26
8. sep 2012

@zuzana76 presne, aj ja som so svojimi studentami v kontakte uz koncia vysoku a zacinaju vlastne zivoty, zakladaju rodiny, a radi sa mi ozyvaju a hovoria, ze som ich naucila, to potesi, ale vela vela energie mi zobrali zbytocne papierovacky, projekty (mala som nahanat eurofondy) a nechapavi rodicia, co sa radsej prisli hadat, akoby skutocne pomahali svojmu dietatu - nemala som prestavku niekedy ani na to ist na wc (5min prestavka, kedy si mas vo vzdialenej ucebni vymenit materialy, odsluzit sluzbu na chodbe a este aj hodit rec s rodicom, ktory si ani len nedohodol stretnutie) . a vecerami som hladala na internete materialy, robila si cvicenia lebo kniha bola uboha, opravovala slohy (20min jeden a mala som 45 ziakov, spocitajte si to) a vecer som nemohla zaspat, lebo som rozmyslala, ako pomoct dietatu z rozvratenej rodiny.. bola to krasna praca, ale velmi vycerpavajuca, 2x som temer vyhorela energiou - navyse som musela robit nadcasy, aby mi vyslo na prazdniny, lebo vsetka dovolenka mi na ne nestacila - teraz si domov ziadnu pracu nenosim, odrobim vo firme a idem domov s cistou hlavou a za lepsi peniaz, je to normalne?

zuzana612
8. sep 2012

ja este ani neviem ci v nasej skolke je strajk alebo nie, nebolo zatial nic na nastenke. A kedze som na materskej tak mi je to aj jedno. Strajk podporujem, aj ked podla mna by malo strajkovat cele slovensko aby sa nieco pohlo. Lebo nie len ucitelia maju mizerne platy, je to 70% slovakov ktori nie su zaplateni. Podla mna je kazda praca dolezita, ci je to kuchar, lekar, ucitel........kazdy si zasluzi za to ze poctivo pracuje poriadny zivot, nie len zivorenie od vyplaty do vyplaty. Aj ked ja by som v dnesnej dobe nechcela byt ucitelkou ani keby to bolo neviem ako platene. Ale to je podla mna chyba rodicov a ich vychovy. Kde sme si mohli mi dovolit to co dnesne deti? Mali sme pred ucitelom ked nie uctu, tak aspon respekt. Vedela som ze ked v skole nieco urobim, tak sa doma ani nepriznam lebo bude zle. Dnes pojde rodic vynadat ucitelovi ze je to vsetko jeho vina ked dieta neposlucha, ked nosi domov zle znamky atd. Nehovorim ze sa nenajdu aj ucitelia ktori si na ziaka zasadnu, sama som mala jednu ucitelku ktora na mne sedela. ALe dnesne deti nemaju ziadne slusne spravanie, ziadnu uctu, nic. A ucitel nema ziadnu pravomoc, moze len sklopit usi ked ho ziak niekde posle. ALe toto by si mali riesit rodicia so svojimi detmi, aby ucitelom vytvorili dobre podmienky na ucenie. ALe ked ziak doma vidi ako rodic na ucitela nadava, co moze potom cakat ucitel od toho ziaka. Ja mam deti este len v skolke, tiez nas stoji nemale peniaze, len mesacne skolne na 2 deti je 32 euro, plus 45 strava, plus ZRPS kazdeho polroka. Ale viem aka je tam situacia, ze na nic nie su peniaze, tak pekne zaplatim a uskrtime niekde inde. Deti mi chodia do skolky radi, maju zlate ucitelky. A ked viem aky je syn betar, ze rad provokuje, tak sama poviem ucitelka nech ho uzemni ked treba a nepojdem sa stazovat keby mi doma povedal ze ho poslali do kuta. Urcite viem ze si to zasluzil. A to ze sa musi v skole za vsetko platit. To nie je chyba uciteliek, to je chyba systemu. Lebo peniaze na kadejake kraviny, eurovaly, odstupne pre papalasov sa najde vzdy. ALe na to co treba, na to peniaze nie su. ALe to podla mna nevyriesi strajk ucitelov, to by musela strjkovat cela spolocnost, celu bandu z parlamentu vyhnat von,pohabat majetky vsetkym ktori za tych vyse 20 rokov rozkradli co sa dalo. Potom by bolo dost penazi aj pre skolstvo, aj zdravotnictvo, aj min. mzda a dochodky by mohli byt aspon 500 eurove

yukki
8. sep 2012

Chodte štrajkovať, je to náročná a nezaplatená robota, aj keď samozrejme je predpoklad, že ju robí niekto, kto si toto poslanie vybral, kto to robiť chcel a kto má na to predpoklady a elán....

Škoda, že nie vo všetkých povolaniach to ide veru.....na nejakých šúlačov cigár, šičky, ochranárov, lesné robotníčky, čašníčky, pilčíkov, hydinárov....sa každý zvysoka vykašle...

cecil36
8. sep 2012

@noname26 ja viem co to robi so spychikou, pisala som ti, ze som prave v case strajku rodila. Ale to, ze si bola pre poistovnu malo operovana nie je chyba lekara. A uprimne, mame aj dobrych aj zlych, aj priemernych lekarov , rovnako ako ucitelov, predavacov, kucharov....A ty si mozno natrafila na nie prilis prijemnu lekarku, ale taka by bola aj keby ma 2000 eur alebo 400 eur, to je o povahe. Jeden den dovolenky nam pre ucitelov nevedi? Myslis, ze v takej firme pracuje len jeden clovek co ma dieta? Omyl! Predstav si, ze polovica ludi si vezme dovolenku. Majitel firmu moze rovno zavriet. Apropo zamestnavatel moze s castou tvojej dovolenky disponovat, takze ju nemusi dat nikomu. A co ma potom spravit rodic?Nechat dieta same doma?
@zuzana76 Zuzi ja suhlasim je velmi vela ucitelov, ktori to robia ako poslanie. Mam kamaratky ucitelky. Jednu z nich obdivujem specialne lebo uci na chlapcenskej ucnovke AJ a stale sa ich stazi zaujat a nieco naucit. A to je fakt niekedy nadludsky vykon 😀 Ja viem, nie kazdy je na podnikanie vhodny typ. Ja osobne tiez nemam obchodneho ducha, ja som cisty kreativec 😉 Bohuzial system v tomto state dovoluje, aby kvalitny a kvalifikovani ludia mali plat na urovni kopaca kanalov. A to ani nevravim o podmienkach v skolstve a zdravotnictve celkovo.

zuzana76
8. sep 2012

@cecil36 o tom aute to bolo len ilustracne, ja auto nepotrebujem, nesoferujem 😉

noname26
8. sep 2012

@cecil36 apropo s castou dovolenky disponovat - viete o tom, ze ucitel ma predpisane, kedy si moze zobrat dovolenku na 100% - cize len pocas prazdnin? ze ked chce pocas roka na viac ako 1 den potrebuje specialnu ziadost na riaditela a nadrabat? ja len ze som ucila pravnu nauku a tam stalo, ze zamestnavatel ma pravo nariadit 50% dovolenky a ziadna poznamka, ze pre ucitelov plati vynimka, ze oni maju nariadenu celu - to mi len napadlo na doplnenie informacii o ktorych ostatni ludia nevedia

cecil36
8. sep 2012

@noname26 ty si hovorila o tom, ze ci rodic nemoze obetovat jeden den dovolenky. Ja som len odpovedala, ze nie nemoze, lebo zväcsa to zavisi od jeho sefa. Ono to s tou 100% dovolenku je vyhoda aj nevyhoda pre ucitelov. Ano, ucitelia ju cerpaju v case letnych prazdnin. Co by pracujuca matka v inom odvetvi dala za to, keby jej niekto naradil vsetko dovolenku vycerpat ked ma decko prazdniny 😉 Takze z mojho pohladu aj vyhoda pre ucitela (nemusi nahanat pre dieta varovanie pocas letnych prazdnin) a nevyhoda, ze pocas roka si zvycajne nemoze vziat volno, ale aj to zavisi od riadeitela. Npr. Dcerina triedna sla na tyzden na dovolenku teraz.

minewka
8. sep 2012

@luna303 bolo treba sa mobilzovať vtedy, keď bolo z čoho dávať. Teraz na to vôbec nie je správna doba. Teraz by sa každý mal zmobilizovať - a šetriť a vyžadovať šetrenie aj od tejto vlády. Mal by sa zmobilizovať celý národ voči nástenkovým tendrom, predraženým zákazkám, korupcii, rodinkárstvu.

A nie stále dokolečka dokola ja chcem mať, ja mám málo, ja si sám o sebe myslím, že si zaslúžim viac...to isté si myslia aj naši politici.

maminka11
8. sep 2012

@minewka joj opat same negativa? nieco pozitivne sa nenajde?
ucitelky su super, mam u nich dieta druhy rok 🙂
maju 1. stupen VS, plat nic moc ☹
kto chce najde si tabulku na www.minedu.sk
ms strajkuje a ja ich podporujem 🙂