Syn odmieta robiť úlohy a učiť sa

zuzulkazu
12. sep 2023

Baby možno ma nejako inspirujete ako to riešiť. Syn je druhák, do minulého roku do marca este relativne OK, v marci im ucitelka odisla na lyziarsky kde sa zranila a bola istu dobu na PN, Neviem ci je to nahoda ale od tej doby nam zacala skolske peklo. On sa nebude ucit, nebude pisat, nebude citat, nebude robit ulohy, doslova ho nevieme nijak donutit. Od tej doby totalne ignoruje interpuknce znamienka, milion chyb a je mu to fuk. Mozme mu milion krat vysvetlovat, upozornovat, precitaj si po sebe, nic. Kolko krat je schopny tu nad zositom presediet cely den a nenapisat pomaly ani riadok, ze nic. Zo skoly chodi s tym ze mu povedali ze sa ucit nemusi ked nechce a my ho nemozeme nutit ( tu sa jedna o zaklady, ked to zanedba teraz nikdy to nedobehne) Tiez chodi na futbal ale ani toho trenera nepocuva. Vsetko je pre neho sranda a nic neberie vazne, na vsetko ma svoj argument my pravdu nemame. Mozme vysvetlovat po dobrom aj po zlom. Uz sme mali fazu ze sme mu zrusili kruzky, zobrali vsetky hracky z izby aby ho nic nerozptylovalo. Aby malo nebolo pravidelne si zabuda veci v skoly, bundy mikiny atd, likviduje pisacie potreby na beziacom pase, co on postracal farbiciek za jeden rok to starsia dcera neminula za 4 roky. Jemu to je sumak. Neupratalo sa to nijak ani cez prazdniby, skor sa to este zhorsielo. MInuly rok som ti riesila aj s triednou, aj skolskej psycho som pisala a nepomoholo. Naozaj si uz neviem rady ako ho namotivovat aby zmenil svoj pristup a preco je taky tvrdohlavy. Ale aby som ho len nehanila tak zas ma velmi dobre technicke myslenie, bavi ho matika veda a tak. Kedze s tymto stravime mega vela casu tak zas nemame cas na starsiu, ale ta je chvalabohu samostatna, ale je mi to luto lebo ked mladsi protestuje potom sme akurat tak nervozni, nemoze mat ziadny normalny program nic a trpie tym vsetci.

aliaray1
12. sep 2023

@zuzulkazu Ahoj, mne kedysi pomohlo ked mi zatrhli tv, volejbal, dali zaracha a ukazali panov na furokoch stare zelezo vozit do srotu za par drobnych. Do dnes nezabudnem ako som sa bala, ze ak sa nebudem ucit, dopadnem takto.
Bola som jednotkarka, vystudovala VS a dbala na presnost a preciznost. Strasne som sa bala toho furika.
Ja by som zatrhla pc, net, mobil, elektroniku...dalej zaracha, kruzok...proste first things first a na 1. mieste je skola. Inak puberta zacina asi od 8r., nie je v tomto veku?

zuzanapjat
12. sep 2023

Chlapec chce robiť to, čo ho baví a to je krásne. Treba v ňom podporovať tú stránku v ktorej vyniká a ostatné predmety tej vede a matematike prispôsobiť. Založte mu notes a nech si tam zapisuje vedecké poznatky, nech číta knihy o vede primerane veku. Tým zaručíte, že ho bude baviť písanie a čítanie. Keby ste ho mali na homeschoolingu, alebo na škole ako sú v zahraničí, tak by to bolo super a pre neho podnetné. Ak ho chcete lámať na štátnej škole na Slovensku obráťte sa na súkromnú psychologičku s dobrými preferenciami - nie školskú.

zuzulkazu
autor
12. sep 2023

@aliaray1 vo februari bude mat 8, a uz mal zatrhnute vsetko okrem skoly, nepomohlo, stale si isiel svoje. Este dokoncujeme dom, a robosi co nam robia napr parkovisko ( to je taka multifunkca tlupa co robi vsetko ale tipicky murari chlastaci, socky na ntu) tak ti ho enormne fascinuju, prinich by bol najradsej cely den.

pribinak
12. sep 2023

Ten futbal by som mu nezatrhla, lebo bude akurát estw viac frustrovaný.
Toto podľa mna nepomáha. Niečo sa proste deje a treba zistiť čo

Je v škole psychologicka? Špeciálna pedagogicka? Nech sa na neho pozru, pracujú s ním

syslik81
12. sep 2023

a detsky psycholog? zrejme si s im neviete rady a on je zmateny .. tu na konovi to nevyriesite ale treba vam odbornu pomoc

zuzulkazu
autor
12. sep 2023

@zuzanapjat to je sice pekne, ale citat pisat zaklady vediet musi. Kniziek o veciach co ho bavi my pomerne dost, ale on to necita on si to dokaze hodiny listovat a pozerat obrazky, uz som mu skusila aj taku komixovu kupit co by ho mohla bavit ale tiez nijaky extra zaujem. Knizky ma rad ale len listovat nie citat. Co sa psychologiciek tyka je to beh na dlho trat kym daju termin je to na mesiace a najst tu spravnu je tiez problem, je ich kopa le nie vsetky su schopne pomoct.

pribinak
12. sep 2023

Ak v škole nie psychologicka a špeciál. pedagogicka tak môžeš ísť do cpppap. Je to zdarma, nemusíš mat ani výmenný lístok

Nie je u neho podozrenie na poruchu čítania ?

zuzulkazu
autor
12. sep 2023

@pribinak tej uz som pisala minuly rok pretoze oni maju v skole program ohladom pracovania s emociami a mavaju hodiny s psychologickami. Ona sa mi ozvala ako prva ze mame sa s nim porozpravt lebo ju na hodine ignoroval a nepocuval a bavil sa s kamaratom. Tento pristup ma jemne vytocil - ze ved prave ona by mala byt ten kto by si ho mal vedie tupratat ale budis. Na margo toho som jej napisala mail ake vsetky problemy s nim riesime a teda uvitali by sme pomoc, mesiac ticho neozvala sa az cez prazdniny ze sory mala som toho vela. tak som sa jej teraz pripomenula ale ze je PN (su v skole 4) odpoved po tyzdni ze noo mohli by sme sa niekedy stretnut a porozpravat.

deti95060810
12. sep 2023

a aké má školské výsledky? ozaj také zlé, popr. najhoršie z triedy?

zuzinka888
12. sep 2023

A opat ho uci ta zranena ucitelka ci ma novu?

pribinak
12. sep 2023

@zuzulkazu hľadaj inu

zuzulkazu
autor
12. sep 2023

@pribinak ucitelka nehovorila nic, na rodicka chodim podstivo, prave ja som ten tip rodica ktory sa zaujima pyta ci niesu problemy a ak nieco jej snazim sa to s nou odkomunikovat aby sme mohli riesit. Ale ako hovorim do istej doby bolo vsetko OK a potom ako keby utlo a zacal si ist tvrdohlavo svoje. aj som sa pytala ci sa nieco nestalo v skole ale nic.

zuzulkazu
autor
12. sep 2023

@zuzinka888 ano ta ista maju taku postarsiu ucitelku, 37 rocna prax

zuzulkazu
autor
12. sep 2023

@deti95060810 tak znamkovat este nejak nezacali ale pride prvy diktat a ked nedostane gulu tak to bude zazrak

judit47
12. sep 2023

@zuzulkazu prepac ale napisat tIpickY murari-socky na ntu a spravit tam dve hrubky takehoto formatu,skus aj ty popracovat na gramatike lebo ho nebudete mat doma comu ucit😳

pribinak
12. sep 2023

@zuzulkazu ja by som fakt hľadala psychologickú čo by sa mu trochu povenovala

Pozri si fcb stránku hľadám psychológa psychoterapeuta. Tam si zadáš po prijatí svoju požiadavku a ľudia sa ti ozvú

anjelicek26
12. sep 2023

Ked mu zakazes vsetko, co ma rad, strati uplne motivaciu a realne prijdes o vsetky paky...psycholog ci poradna je prve miesto, kam musite ist, moze byt kludne nadany a v skole sa brutal nudi, ulohy ho "urazaju" pretoze tomu rozumie a cvicit sto krat to iste je na palicu... a nebudem daleko od pravdy...

liv1
12. sep 2023

Psycholog ako ti radia. Cim skor. A co robi cely den ked ma zakazanu telku atd? Prehra sa? Ja by som mu mozno povedala, ze pojde naspat do skolky ked bude toto robit 😁

zuzulkazu
autor
12. sep 2023

@judit47 sorry pisem rychlo a neprecitala som si to po sebe =D

kacena4
12. sep 2023

to co pises je zaujimave, psychologicka si s nim nevie rady a na vine je ona... dieta vychovava rodina, ci tam bude dg. alebo nie. takze aku vychovu ste mu dali tak isiel do skoly... za mna treba "riesit" konkretne veci a funkcne, nie vyhovarat sa na dlhe terminy psychologiciek a nesadnutie si a bla bla bla... sorry za uprimnost. ked uz polroka ma dieta problem tak ho ries, uz si davno mala dieta prihlasit k psychologovi a cakat na termin a popr. k psychiatrovi ktory by mu vedel popr. stanovit dg. ak by tam nieco bolo. dietatu treba dovtedy nastavit jasne pravidla, najprv ulohy potom zabava, nedodrzis nebudes mat napr. 24 hod. to co ma rad, ak nedodrzi dalsi den posunut "trest" on sa musi naucit rezimu a pravidlam. drzim palceky

zuzulkazu
autor
12. sep 2023

@anjelicek26 teiz si myslim, no skusim psychologicku poriesit nejaku a uvidim co povie

jumama
12. sep 2023

Pozri si niekde priznaky poruch ucenia - ako napriklad dysortografia, pripadne si pozri priznaky poruchy pozornosti. Dobry zdroj:https://www.centrumdys.sk/varovne-signaly/ - mas tam signaly v roznom veku - prejdi si aj spatne, od babatka, ci niektore priznaky mal... Vela veci, co si vymenovala, ze tvoj syncek robi, sedi na nejake taketo poruchy. Samozrejme ze z par viet ho nebudeme sudit a skatulkovat, ale skus sa na to pozriet cez tu optiku.

A pripadne najdi si knizku, ktora je pre taketo deti, co maju problem so sustredenim, urcena. Dokonca je to tusim trilogia, ako s takymi detmi pracovat. Kamila Kopsova - Tiger robi ua ua, Ako skrotit tigra, Ako sa dohovorit s tigrom. Jedna z nich sa da kupit aj ako ekniha - cize mozes uz hned teraz citat... A tiez nie preto, ze by som tvoje dieta skatulkovala, ale tato trilogia je presne pre deti, co maju problem sustredit sa - je to o tom, ze ak trosku zmeni pristup rodic, moze velmi dietatu pomoc, a mozu tie vecne boje a tvrdohlavosti vymiznut.

Do tretice vyborna knizka je Gabor Mate - Roztekana mysl - je tam niekolko kapitol venovanych pojmu "protivola" - mne to velmi zacalo davat zmysel, pochopila som na zaklade toho, ako deti s ADHD premyslaju - akosi tak "tunelovo" - ak maju robit na niecom, co ich bavi, vedia sa do toho ponorit a dlho na tom pracovat. Ak ale musia robit cosi, co ich nebavi - zapne sa v nich jedno velke "Just nie" - s ktorym sa nesmierne tazko pracuje, ak sa pokusas rozumnymi sposobmi - nepochodis. Pre nich zvacsa velmi dobre funguje odmenovaci system - odmena je pre nich velmi motivacna. Prikazy, zakazy, logicke dovodenie nie. Tá tunelovosť je v tom, že oni vidia len to čo sami chcu, alebo len tu odmenu na konci, vsetko okolo ich len "obtazuje" a lezie im na nervy...

zuzulkazu
autor
12. sep 2023

@kacena4 dakujem no takto nejak sme sa to aj snazili riesit, ako som povedala ze som sa to snazila riesit aj v skole ale zatial teda nijaky pokrok. Ked boli rodicka x krat sa tam preberalo ten ma taky problem ten ma taky problem, Na nasho nikdy nic (aspon podla triednej) neukazovalo ze by mal mat nejaky problem. Porucha je jedna vec tvrdohlavost druha. tak sme cakali ci sa cez prazdniny nejak neuprace ale teda druhy tyzden v skole a ziadne zmena preto som ju opet kontaktovala ze to musieme riesit, ale asi teda aj svojou cestou. My ich samozrejme vedieme k respektu k vsetkym zamestnancom skoly. Netvrdim ze to bola chyba psychologicky ale prave od nej by som cakala vzhladom na ich prax ze ho nejak bude vediet upratat a mat na neho paky. takze asi tak.

nicicka
12. sep 2023

U nás to bolo podobne. Boli dobre obdobia aj horšie. Keď bolo zle a už som fakt v bola koncoch tak som mu povedala ze ok, fajn. Ale ak tam nebude chodiť tak rodičia pôjdu do väzenia lebo skolska dochádzka je povinná. Príp. zaberalo aj to ze ak nebue chodiť do tejto školy tak pôjde do inej kde nikoho nebude poznať a nebude tam mat svojich kamarátov ale do školy chodiť musí. Nech si vyberie do ktorej chce chodit

kacena4
12. sep 2023

@zuzulkazu co ste riesili v skole? spravanie dietata ma v prvom rade riesit doma rodic a klninicky psycholog ci psychiater, nie skolsky psycholog

betulinka1
12. sep 2023

@zuzulkazu no u nas pri štrajku s učením doma, nastala fyzická praca. U nas to prislo v 3 ročníku. To znamena, nechces sa ucit, OK ale ideme hovna zbierat po psovi, upratovat ulicu, povysavat dom. To je jedno, ze bol krik a štrajk od chalanov. Boli vonku do kedy to nespravili. Takto to im to vydržalo 3 dni. Ziadna elektronika ani telka. Iba nase večerné hranie kariet ostalo. Kruzky mohli. Hodiny a hodiny rozhovorov ale to mal na starosti muz, lebo ja som na to nemala trpezlivost. Ja by som najradsej vytiahla varechu 🙈🙈🙈. Motivácia bola na chladnicke a to za kazdu 1 dostanes 1€. Na vysvedčení 1 dostanes 5€. Ono sa to casom ukludnilo ak videli, ze trváme na svojom. Vzdy ked mali dobry den a ulohy sme mali za 10 minut, sme im hovorili, vidis ake je to fajn, ked pri uceni nie je stres. To bolo proste stale dookola. Ale zase nasi nemali problem s vedomosťami, Cize sme vedeli, ze to nie je ADHD alebo ina diagnoza ale boli leniví sa ucit doma, domace ulohy, naucit sa ucivo s vlastivedy. A to co si napisala, je mi to jedno, to tvrdia ale nie je to tak. Cize isla by som k detskej psychologicke aby najprv vylucila nejake diagnozy a ak je vsetko OK isla by som tvrdým rezimom ale s nejakou odmenou na konci.

tehulka2011
12. sep 2023

@zuzulkazu ahoj ja mam pocit ze na neho extremne tlacis, ved len teraz zacal druhy rocnik. Podporovala som u neho to, v com je dobry. Inak pravopis ti robi tiez problemy a zijes.

zuzulkazu
autor
12. sep 2023

@jumama toto mi celkom dáva zmysel, lebo napr lego dokaze stavat cele hodiny ani jest ani pit nemusi pritom. So starskou sme v predskolskom veku chodili tiez k psyho s podozrenim na hyperaktivitu. Az tretia v poradi nam ako tak pomohla a riesila. Nema vyslovene diagnostikavane ADHD ani nic take ale vyslo jej v testoch ze v istych obchlastiach ma nadpriemerny intelekt. Takze bolo treba s nou pracovat inak, aj sme zvazovali sukromnu skolu ale nakoniec nam odporucila tu kde chodi teraz, davnejsie to bola skola pre nadane deti. Ona je tiez tvrdohlava a zaciatky v skole boli tazke, tiez sa jej nechcelo ale pochopila to a teraz sa uci v pohode sama, aj ked puberta ju plieska kvalitne. Este sme sa s muzom bavili, ked som bola tehu pri oboch som brala femibion - ci toto nemohlo mat nejaky vplyv. Akoze uz fakt topiaci sa slamky chytá.

zuzulkazu
autor
12. sep 2023

@kacena4 jasne ved to riesime, ale kedze uz bolo aj take nemam ulohu lebo rodičia mi zakazali urobi ulohy tak sme to hovorili aj ucitelke. Aby to nebolo o tom ze my na neho kasleme, ze nemusi si nemusi plnit povinnosti, alebo ma prilisnu volnost. Uz to bola zufalostna faza znasaj nasledky svojich cinov. Ucitelka mu tiez samozrejme dohovarala. Vydrzalo to chvilu a potom si isiel svoje. Ale z ich strany nikdy nevyplynulo ze mame podozrenie na nejaku poruchu ucenia a to ta psychologicka ich pozna o skoly robila s nimi depistaz a pripravu do skoly. Na svoj vedel co mal vediet nebol ziadny problem, jedine co hovoirla ze je taky hravy ale je to chalan. Takze neviem co si mam o tom mysliet. Ci ho to skratka len nebavi a tvrdohlavo si ide svoje alebo proste preco.

sluchatka
12. sep 2023

@zuzulkazu treba s nim navstivit centrum pedagog-psycholog. Poradenstva a prevencie vo vasom meste. Tam ho otestuju ci nema nejaku poruchu pozornosti pripadne inu poruchu. Na kazde dieta plati nieco ine, ale ja by som najprv dala vysetrit ci nepoteebuje specialny pristup ked vsetko tak odmieta