Veria vaše deti na Mikuláša, Ježiška a Santa Klausa?
ahoj, chcem sa spytat, ci vase deti este veria na mikulassov a do kedy im to budete tvrdit? moj 9roc. syn totiz pocul od kamaratov, ze darceky kupuje rodina a dost sa zlosti, ze sme mu klamali....uz to necham tak ale rada by som vedela ako je to u vas, s tym ,,klamanim,, deti a ako to potom tym detickam vysvetlit.... dakujem
Mám ešte malé deti takže veria, ale syn, ktorý bude mať 5 rokov ma prekvapil po Mikulášovi keď povedal že anjel ani čert neboli ozajstní ale len preoblečené deti. 🙂
Aj moja dcéra zatial verí (dúfam) len už tiež mala otázku či to nenosia rodičia. Povedala som jej, že rodičia iba pomáhajú Ježiškovi, lebo každé dieťa si niečo želá a on niekedy nestíha. Preto aj nedonesie všetky darčeky, ktoré ona napíše do listu pre Ježiška. Tak som zabila 2 muchy jednou ranou.
Moji chlapci uz neveria, starsi uz druhy rok a mladsi to zistil teraz
moja ma 8 a este stale veri...aj ked v skole robila anjela a vie, ze mikulas bol prezleceny aj tak veri ze v noci do topanky jej dava naozajstny a kamoske, ktora uz neveri, tak vysvetlovala, ze musi v noci spat, lebo inac nepride 🙂
ja by som chcela, aby verila co najdlhsie...predsa je to ine caro 🙂 ....aj ked to neovplyvnim...sa od spoluziakov casom dozvie...potom vyjdem s farbou von 😀
Moja ma sice len len 20 mesiacov, ale dnes ma rozosmiala vetou: Cakame na Jeziska, Jezisko je v pivici (pivnici). Na moju otazku, co robi Jezisko v pivnici, sa mi dostalo odpovede: daceky 😀 Nechapem, ako na to prisla, no ale asi to uz tak bude 😀
Ja som to svojej dcérke povedala keď išla do školy aby nedošlo práve k podobnej situácii
Mojim sme jeziska ako nositela darckov nikdy nepredstavili. Po prve je to loz, po druhe to nema ziaden logicky zaklad, za co by on mal ludi odmenovat? Darceky su od maminky a ocka, lebo ich lubia... nemam chut svoje dieta klamat.. ocicka pri stromceku ziaria aj tak 🙂
Ahoj ja mam male dcerky ale zatial veria. a neviem do kedy ich v tom budem drzat asi pokym nezacnu o to viac zaujimat. no a nam to katechetka na nabozenstve povedala ze darceky nosia rodicia. 🙂
nasi chlapci stale veria, ze darceky nosi Jezisko. Dokonca veria aj to, ze ostatnym detom(nezijeme na Sk) nosi darceky Santa a nam Jezisko. Este ich v tom necham, kedze si to myslia vsetky deti v nasej stvrti 😉
na mikulasa asi veri,lebo kamoska chodi aj s certom ku nam 😀,ale vcera som sa pytala ze co chce od Jeziska ze mu napiseme a poveda mi ze "maminka to naradie v draciku mi kupis a potom ho skryjes pod postel" nechapem odkial to ma...
7 r syn verí,kým nemá nejaký podnet na "neverenie" tak to nechávam tak...dcéram som to vysvetlila tak,že Ježiško nosí lásku a šťastie a radosť,ale aby sa deti mali s čím hrať,tak rodičia im k Ježiškovým darom dokupujú hračky...nesúhlasím s tým,že je to lož a klamanie detí,je to tradícia a patrí k detstvu
my máme malé detičky a veria ešte na mikuláša, či ježiška... z každej reklamy sa nich valí nejaký santa, rovnako ostatné detičky v okolí ich "poznajú"... tak im doprajeme trošku rozprávkových bytostí a "kúzelných" vianoc 😉
9 ročné dieťa by už asi malo poznať pravdu, podľa mňa... ja som mala 8 rokov, vedela som veľmi presne ako to funguje a neskutočne ma vytáčalo, keď mal otec neustále snahu "klamať" ma 😝
osobne považujem za ideál, ak deti spoznajú pravdu vo veku nástupu do školy 😉
no tak neviem či moja malá tomu verí,alebo nie,ešte je na to dosť malá.aj keď osobne som veriaca,alebo možno práve preto,nechcem vychovať svoje dieťa v tom presvedčení,že ježiško nosí darčeky.neviem prečo je to tak zvykom to tak deťom hovoriť.ale nemá to asi žiaden náboženský pôvod,teda to,že ježiš niekomu niečo doniesol-dary na vianoce.to skôr on dostal.ale o tom nechcem písať.
možno to je tradícia,ale nesúhlasím s tým,že to nie je klamstvo.ale je to na každom jednom,ako to svojmu dieťaťu podá.
inak neterka má 5 rokov,jej stále nosí darčeky ježiško.teda u nich je to tak.ja by som bola skôr za vysvetlenie,aké tu písala @anjelicek26
Neveri, nikdy neverila (jednak to povazujem za klamanie deti a druhak este ako malicka objavila pred vianocami schovane darceky - nastastie uz zabalene - takze by som ju tazko ujeziskovala). Ale mali sme minuly rok vaznu debatu, ze nemusi v skole vsetkym hned vyzvonit, ze darceky ziaden jezisko nenosi, spusta rodicov by mi nepodakovala... Tento rok uvidime, co bude pred vianocami 🤐 Zato ju spoluziaci hlboko presvedcili o existencii zubkovej vily..... 🙄 No, co uz.....
my sme to synovi vysvetlili asi v 6 rokoch, ked už pomaly hladal súvislosti a začal pochybovat...tiež prišiel s tým, že sme mu klamali, ale vysvetlili sme mu to tak, že to sa menším detom tak hovorí, že Ježiško nosí darčeky, v podstate sú tie darčeky od Ježiška, lebo nám- rodičom doprial zdravie, a mohli sme na tie darčeky zarobit a potom sa spolu zídeme a obdarujeme sa...pochopil to a už sa nehneval... 🙂
a zasa hovorit menším detom, že Ježiško neexistuje, to mi príde divné, tá viera v niečo nadprirodzené je krásna, nechcela by som detstvo mojho dietata o tento zážitok ochudobnit 😵

Ahoj, u nás zatial veria, aj keď mám pocit, že ten starší už začína trochu chápať aj tušiť, že to kupujeme mi rodičia. Tiež to počul v škole, ale ja som mu to vysvetlila tak, že mi to tomu Ježiškovi len poradíme, čo by sa mu páčilo a Ježiško mu to potom dá pod stromček. Mladší zatial verí na Ježiška. 🙂 🙂 A dúfam, že to tak ešte chvílu zostane. 😉