Negatívna skúsenosť s kontrolou nákupu v Lidli
Poprosim o nazor. Dnes som urobila nakup v Lild za 33 eur. Normal nakup, nic velke. Zobrala som si blocek, otvorila som si nim tie dvierka, nepipala som. Pracovnik sbs (clovek ktoremu chybala vacsina zubov) vyziadal kontrolu mojich tasiek. Spytala som sa preco, odpovedal, ze mam vacsi nakup. Zavolala som si veducu - ze no prepacte, to je standard postup a on uz chytil vela zlodejov. Ostala som ako obarena. Vravim, ze ak ma obchod pravo kontrolovat tasky z dovodu, ze mam podla nich vacsi nakup, nakupujem tu posledny krat. Ja chapem, ze sa zvysili kradeze. Ale buzerovat cloveka, co tam minie mesacne stovky eur a ponizovat ho na predajni za nic? Opakujem, nebol dovod, nepipala som, otvorila som si dvierka vlastnym blockom
Do tej predajne chodia rozni ludia aj z dcerinej skoly, bolo to extremne neprijemne
Mam pocit, ze akoby sme boli opat v sociku...Samozrejme som podala staznost, ale nepride mi normalne nahodne kontrolovat tasky a vsetko vykladat, lebo pan mal pocit, ze mam vacsi nakup. Vsimla som si jeho spravanie uz v minulosti s inymi ludmi. Povedala som mu, ze sa budem stazovat, na co arogantne odpoved, ze nie som prva
@macko1983 To máš asi šťastie alebo lenivých pracovníkov v Tescu. Sem-tam využijem skenery v Tescu a veru ma párkrát už skontrolovali. A keď nie mňa, tak som videla, že kontrolujú iných. Inak daj teda návrh ako inak to skontrolovať, lebo "nech si to riešia inak, je mi jedno ale inak" vie povedať každý, ale aká je reálne iná možnosť? Takýto nákup je služba, ktorú obchod poskytuje pre spríjemnenie nákupu pre zákazníkov, ale samozrejme tak ako všetky ostatné možnosti to má plus a mínus. Veď máš možnosť ísť aj do normálnej pokladne, nielenže ti to bude trvať dlhšie, ale aj tak ti predavačka skontroluje každú jednu položku.
@justr tak nech zrušia skenery a nech v pokladniach sedia ty ktorý tam sedieť majú .Namiesto toho dajú samoobslužné pokladne a skenery.Ja som bola spokojná aj bez týchto vydobytkov,naschvál nechajú otvorenú len jednú pokladňu, alebo žiadnu.Tak nech si ustrážia aj toto.
@liv1 Odporúčam vždy dočítať články do konca. Na koníku to nie je až tak podstatne, ale v reálnom živote ti to môže spôsobiť problémy. Totižto, keby si čítala aj ďalej a neprestala keď nájdeš úsek, ktorý podporuje tvoj argument tak by si tam našla aj toto:
"Iná situácia je v prevádzkarňach, ktoré si zabezpečia na stráženie svojho majetku súkromné bezpečnostné služby.
V súlade s § 64 ods. 2 zákona č. 379/1997 Z. z. o prevádzkovaní súkromných bezpeč-
nostných služieb a podobných činností ... v znení zákona č. 225/2000 Z. z., sú osoby, vykonávajúce strážnu službu v prevádzkach určených pre styk so zákazníkmi, oprávnené presvedčiť sa, či ten, kto vstupuje do objektu alebo na strážené miesto, alebo z neho vystupuje, nemá pri sebe alebo na sebe predmety pochádzajúce z protiprávnej činnosti súvisiace s chráneným objektom alebo osobou a tieto mu odobrať.
V súlade s výkladom tohto ustanovenia zo strany Ministerstva vnútra SR sa pod realizáciou oprávnenia rozumie kontrola tašky, inej batožiny, prípadne prekontrolovanie voľne prístupných odevných zvrškov. Nejde však o osobnú prehliadku. Spôsob presviedčania sa nemôže taxatívne vymedziť, ale je podmienený konkrétnou situáciou.
Pri výkone tohto oprávnenia sú osoby vykonávajúce fyzickú ochranu povinné dbať na česť, vážnosť a dôstojnosť kontrolovanej osoby i svoju vlastnú a nepripustiť, aby v súvislosti s ich činnosťou vznikla osobe bezdôvodná ujma a aby prípadný zásah do jeho práv a slobôd prekročil mieru nevyhnutnú na dosiahnutie sledovaného účelu."
Lidl nemá vlastných pracovníkov SBS, ale využíva práve externú firmu.
@justr Možno treba okrem do čítania aj chápať a rozumieť. Nič z toho SBS či pracovník prevádzky nemôže urobiť bez súhlasu dotknutej osoby.
@mircalla Ja ta uplne chapem, obcas som sa niekedy zastavila v Lidli, mam ho po ceste z prace. Mna tam vzdy vytocila predavacka, ktora sa vzdy postavila a kukala ako sprosta do vozika, ak som tam mala tasku, ziadala ju nadvihnut. Ano, mna to urazalo. Nie som ziadna socka a aj na pase videla, ze nemam ziaden lacny nakup a alkohol ziadny. A aj tak sa oscentativne postavila a neprijemne ziadala nadvihnut tasku, az som sa citila neprijemne. V tych samoobsluznych to bolo v pohode co sa tohoto tyka, aspon tam mali asi kamery, ale zase strasne mi dlho trvalo si tovar ponahadzovat a este aj ten priestor na tovar je strasne maly. Tak som tam skoro uplne predtala chodit.. ale keby odo mna ziadal sbskar kontrolu po zaplateni, tak uz ma tam neuvidia nikdy.. somrakov nech si kontroluju a nie slusnych ludi. Chodim do kauflandu, tam si scannerom vsetko napipam a "nahodne" kontroluju skoro kazdeho, takze to nie je nic neprijemne. Ale pred zaplatenim, po zaplateni by som nejakeju dpinavemu sbskarovi nedovolila chytat moje veci..
@dadis Toto je ale úplne bežný postup, mala by to robiť každá jedna predavačka s každým košíkom, uistiť sa, že sa v ňom nenachádza žiadny zablokovaný tovar. Minimálne v Lidli sú tam aj zrkadlá, že predavačka vidí či prechádza prázdny košík. Chvíľu som tam brigádovala a čudovala by si sa jednak aké veci sú ľudia schopní ukradnúť, ako sú schopní to ukradnúť a áno, aj aké typy ľudí. Od bezdomovcov až po paničky v kožuchoch či rodinky s deťmi (a vôbec nie asociálne vyzerajúce). A sú schopní spraviť nákup za 60-70€ a práve podbrušku šupnúť jednu 5€ vec. Ono, mne to tiež bolo blbé, aj z pozície predavačky, aj z pozície zákazníka byť takto skontrolovaná, ale bohužiaľ, ľuďom sa nedá veriť a obchod si vždy bude chrániť svoj majetok.
@dadis Toto je ale úplne bežný postup, mala by to robiť každá jedna predavačka s každým košíkom, uistiť sa, že sa v ňom nenachádza žiadny zablokovaný tovar. Minimálne v Lidli sú tam aj zrkadlá, že predavačka vidí či prechádza prázdny košík. Chvíľu som tam brigádovala a čudovala by si sa jednak aké veci sú ľudia schopní ukradnúť, ako sú schopní to ukradnúť a áno, aj aké typy ľudí. Od bezdomovcov až po paničky v kožuchoch či rodinky s deťmi (a vôbec nie asociálne vyzerajúce). A sú schopní spraviť nákup za 60-70€ a práve podbrušku šupnúť jednu 5€ vec. Ono, mne to tiež bolo blbé, aj z pozície predavačky, aj z pozície zákazníka byť takto skontrolovaná, ale bohužiaľ, ľuďom sa nedá veriť a obchod si vždy bude chrániť svoj majetok.
@justr To je zaujimave, ze vsade maju zrkadla, alebo vozik skontroluju pocas toho, ako prechadzam dopredu, ale len tato jedna pani sa vzdy postavi, nakloni a vzdy mi to pride velmi nerpijemne, v ziadnom inom Lidli som sa necitila ako nejaky posledny zlodej
@liv1 Odporúčam vždy dočítať články do konca. Na koníku to nie je až tak podstatne, ale v reálnom živote ti to môže spôsobiť problémy. Totižto, keby si čítala aj ďalej a neprestala keď nájdeš úsek, ktorý podporuje tvoj argument tak by si tam našla aj toto:
"Iná situácia je v prevádzkarňach, ktoré si zabezpečia na stráženie svojho majetku súkromné bezpečnostné služby.
V súlade s § 64 ods. 2 zákona č. 379/1997 Z. z. o prevádzkovaní súkromných bezpeč-
nostných služieb a podobných činností ... v znení zákona č. 225/2000 Z. z., sú osoby, vykonávajúce strážnu službu v prevádzkach určených pre styk so zákazníkmi, oprávnené presvedčiť sa, či ten, kto vstupuje do objektu alebo na strážené miesto, alebo z neho vystupuje, nemá pri sebe alebo na sebe predmety pochádzajúce z protiprávnej činnosti súvisiace s chráneným objektom alebo osobou a tieto mu odobrať.
V súlade s výkladom tohto ustanovenia zo strany Ministerstva vnútra SR sa pod realizáciou oprávnenia rozumie kontrola tašky, inej batožiny, prípadne prekontrolovanie voľne prístupných odevných zvrškov. Nejde však o osobnú prehliadku. Spôsob presviedčania sa nemôže taxatívne vymedziť, ale je podmienený konkrétnou situáciou.
Pri výkone tohto oprávnenia sú osoby vykonávajúce fyzickú ochranu povinné dbať na česť, vážnosť a dôstojnosť kontrolovanej osoby i svoju vlastnú a nepripustiť, aby v súvislosti s ich činnosťou vznikla osobe bezdôvodná ujma a aby prípadný zásah do jeho práv a slobôd prekročil mieru nevyhnutnú na dosiahnutie sledovaného účelu."
@justr Môže využívať externú firmu, stále ale platí, že nemôže prehľadávať tašky.
@justr To je zaujimave, ze vsade maju zrkadla, alebo vozik skontroluju pocas toho, ako prechadzam dopredu, ale len tato jedna pani sa vzdy postavi, nakloni a vzdy mi to pride velmi nerpijemne, v ziadnom inom Lidli som sa necitila ako nejaky posledny zlodej
@dadis Takto, áno zrkadlá tam síce sú, ale ja napríklad s mojou výškou som nevidela najlepšie, čiže 😅 Resp. boli tam, prešiel už nejaký čas odvtedy, zdá sa mi, že sa vravelo že ich nahradia kamerami, ale klamala keby som tvrdila že naozaj a že sa to aj stalo. Tašky by sa po správnosti mali dvíhať vždy, prechádzať proste musí prázdny košík, ale to sa reálne nerobí vždy. A tiež tak ako v každej práci, veľmi záleží od človeka. Oficiálne na školeniach učia, že sa to má kontrolovať, nakoľko to je reálne a či to každý robí je už vec iná.
@mircalla Ahoj, nerozumiem co stale do toho tahas politiku, smer, fica atd. Ja Fica absolutne nemusim, ale to neznamena, ze by som nesuhlasila s tym,co hovoria niektore zeny, ze ten sbs-kar to spravit mohol. Neuveris o kolke peniaze obchod prichadza vela krat pri ludoch pouzivajucich samoobsluzne pokladne. Minule som takto bola tiez inak v Lidli a zena predo mnou, tiez nepipala, tiez na vyzvanie sa priecila ukazat tasky a vies na co sa nakoniec prislo? Ze ked SBS skontroloval jej blocek s obsahom, tak zistil, ze si nablokovala menej rozkov nez mala, ze si nablokovala menej keksikov nez mala, atd...Takze realne platila menej nez by mala. A ano pre taketo pripady robia namatkovu kontrolu. Beries to zbytocne tak,ze je to ponizujuce, pokial mas vsetko nablokovane ako mas, tak by to pre teba ponizujuce byt nemalo preco. Aj mne sa to uz stalo, ze si pytali skontrolovat nakup, povedala som im jasne, isli tak nech nezavadzame inym zakaznikom, trvalo to asi 5min a isla som prec. Ale necitila som sa ani ponizena, ani dotknuta, ani som neriesila ci na to pravo ma, alebo nie, vedela som,ze mam svedomie ciste, na konci ked ma skontrolovala-vtedy tam bola sbs-karka, tak este nieco zavtipkovala, zasmiali sme sa, popriala jej peknu sluzbu, fakt 5min🤷♀️ Neviem a nerozumiem preco to beries ako ponizenie...tam kde chodim tiez chodia aj ludia z okolia co poznam, ale neni preco sa tak citit, nabuduce mozu skontrolovat niekoho z nich🤷♀️ Takze vobec to neber takto zle, nemas preco. Ked mas svedomie ciste za blokovanie nakupu, tak by si mala byt uplne a kaslat na to ci ma SBS zuby ako noty na bubon🙂
@motylik2559 To je presne ten pristup.....ked mas ciste svedomie tak mu ukazes tasku. NIE!!!!! On ako zamestnanec sbs ma mat skolenia a ma ovladat aj o polnoci a odzadu co smie a co nie. Presne ako policajti. Tiez Ti nemozu prist do domu a robit prehliadku,lebo ak mas ciste svedomie tak sa nemas coho bat. Aj policajt Ta musi oboznamit koli comu a preci Ta ide kontrolovat a nemoze Ti len tak vykladat tasky, nesmie Ti ani len kufor na aite len tak otvorit.
@motylik2559 To je presne ten pristup.....ked mas ciste svedomie tak mu ukazes tasku. NIE!!!!! On ako zamestnanec sbs ma mat skolenia a ma ovladat aj o polnoci a odzadu co smie a co nie. Presne ako policajti. Tiez Ti nemozu prist do domu a robit prehliadku,lebo ak mas ciste svedomie tak sa nemas coho bat. Aj policajt Ta musi oboznamit koli comu a preci Ta ide kontrolovat a nemoze Ti len tak vykladat tasky, nesmie Ti ani len kufor na aite len tak otvorit.
@martin96321 Az na to,ze ja z toho tragediu nerobim🤷♀️ Ta Sbs-karka ma obrala max o 5min casu, este sme sa aj spoli zasmiali, popriala som jej peknu sluzbu...Ano toto bol moj pristup a nevidim na nom nic zle. Neporovnavam to s neporovnatelnym, keby mi dosla policia na prehliadku bytu bez povolenia🤦♀️ ved to je celkom nieco ine🤦♀️ netreba prehanat,ze? Kazdopadne ja som s tym problem nemala, to sa vazne mame v zivote dotahovat za vsetko? Keby som mala riesit kazdu aj takuto banalnu vec😄 A ako som napisala, pani predomnou ked nakup skontrolovali nasli viac poloziek co si nenablokovala...to je podla teba fer jednanie? Podla mna nie. Viac k tej teme nemam co viac dodat🙂
Mňa takto s dcérou kontrolovali v Tescu, lebo sme boli 2xskúšať v kabíne a vraj sme boli dlho, a keď sme vyšli tak sme mali v rukách menej vecí, pričom veci, ktoré sme nechceli sme tam zavesili na ten stojan, mali ho vnútri pri kabínach, takže nebolo na kamere vidno, že sme ich tam nechali, takže mali dojem, že sme si to zbalili do tašiek. Vôbec to nebolo príjemné ale vybalila som veci z tašky, veď som nič neukradla, nemala som sa čoho obávať, majú veľa krádeží
Ako mne osobne nevadí ked sa skontrolujr blok, ide skor o princip. V zahranici nemozes nikoho zastavit a ziadat kontrolu pokial si fakt nevidel toho cloveka vkladat veci do vačkov, tasky s este neopustil predajnu, inak pruser. Pracovala som v nakupnom centre na kamerach
@martin96321 Az na to,ze ja z toho tragediu nerobim🤷♀️ Ta Sbs-karka ma obrala max o 5min casu, este sme sa aj spoli zasmiali, popriala som jej peknu sluzbu...Ano toto bol moj pristup a nevidim na nom nic zle. Neporovnavam to s neporovnatelnym, keby mi dosla policia na prehliadku bytu bez povolenia🤦♀️ ved to je celkom nieco ine🤦♀️ netreba prehanat,ze? Kazdopadne ja som s tym problem nemala, to sa vazne mame v zivote dotahovat za vsetko? Keby som mala riesit kazdu aj takuto banalnu vec😄 A ako som napisala, pani predomnou ked nakup skontrolovali nasli viac poloziek co si nenablokovala...to je podla teba fer jednanie? Podla mna nie. Viac k tej teme nemam co viac dodat🙂
@motylik2559 Ja nevravim,ze Ty si robila nejaku tragediu. Nevravim ani,ze kazdy sbskar je blbec. Vsetko sa da vyriesit slusne. Ked ma aj zastavia policajti,tak sa s nimi bavim slusne. Nemam dovod byt drzy ani arogantny. Ale zalezi od kazdej situacie zvlast. Nech mi slusne vysvetli v com je ,alebo v com vidi problem. Nemusi byt priatelsky,nemusi sa usmievat ale nech berie svoju pracu ako profesional a neprekracuje svoje pravomoci. Nema na to pravo. Ma dokonale ovladat co smie a co uz nieje v jeho pravomoci. To nema nic s mojim cistym svedomim. Preto je na slovensku bordel vo vsetkom,lebo ten co ma nejaku hoc aj malu moc nad Tebou to ide zneuzivat a potom su ludia co to idu obhajovat tvrdenim,ze ved sa nic nestalo a ked si nic neurobil,tak sa nemas coho bat. A to je problem.
@motylik2559 A nieje to porovnavanoe neporovnatelneho. Tvoja taska je Tvoj sukromny majetok rovnako ako obyvacka,kuchyna,auto.......
@motylik2559 A nieje to porovnavanoe neporovnatelneho. Tvoja taska je Tvoj sukromny majetok rovnako ako obyvacka,kuchyna,auto.......
@martin96321 Preboha, ale v tej taske mam len nakupene potraviny z toho obchodu, kde ta sbskarka pracuje, kde ma o to poziadala. Ano je to neporovnatelne, lebo v byte mas ine dolezite veci a nie je to jedna igelitka potravin. Pre mna to je neporovnatelne🤷♀️🙂 100 ludi, 100 chuti, 100 nazorov. Ja mam svoj, ty maj kludne svoj. Ja ti nebudem brat tvoj, ty mne moj. Ale myslim si,ze zbytocne spravenie tragedie. Ja mam vazne pocit, ze ludia za chvilu spravia problem aj z toho, keby prebehol mravec po chodniku, lebo ved by mal behat v trave🤷♀️ Cim dalej ide doba, tym su viac ludia uzkoprsy, na vsetko sa odvolavaju nejakej "nespravodlivosti", pritom to ani nemusia tak hrotit Ako aj minule, videla som clanok - odfotene akoze na prd zaparkovane auto...pritom vela miesta pred nim, vela miesta za nim, clanok tomu nafuknuty do nebies, rozhorcene, nadavky a pritom keby ten dotycny/dotycna vedela parkovat, tak kludne sa vie bezproblemov zmestit este aj dost miesta medzi nimi by bolo😄Ludia sa uz proste stazuju na kazdu vtakovinu vela krat aj uplne neopodstatnene a zbytocne co by sa dalo poriesit v priebehu kratkej chvilky bez nadavania na socialnych sietach. Som pozerala na ten clanok ako puk😄 no co ti poviem...Socialne siete a rozne fora robia niekedy divy🤷♀️🙂😄
@martin96321 Preboha, ale v tej taske mam len nakupene potraviny z toho obchodu, kde ta sbskarka pracuje, kde ma o to poziadala. Ano je to neporovnatelne, lebo v byte mas ine dolezite veci a nie je to jedna igelitka potravin. Pre mna to je neporovnatelne🤷♀️🙂 100 ludi, 100 chuti, 100 nazorov. Ja mam svoj, ty maj kludne svoj. Ja ti nebudem brat tvoj, ty mne moj. Ale myslim si,ze zbytocne spravenie tragedie. Ja mam vazne pocit, ze ludia za chvilu spravia problem aj z toho, keby prebehol mravec po chodniku, lebo ved by mal behat v trave🤷♀️ Cim dalej ide doba, tym su viac ludia uzkoprsy, na vsetko sa odvolavaju nejakej "nespravodlivosti", pritom to ani nemusia tak hrotit Ako aj minule, videla som clanok - odfotene akoze na prd zaparkovane auto...pritom vela miesta pred nim, vela miesta za nim, clanok tomu nafuknuty do nebies, rozhorcene, nadavky a pritom keby ten dotycny/dotycna vedela parkovat, tak kludne sa vie bezproblemov zmestit este aj dost miesta medzi nimi by bolo😄Ludia sa uz proste stazuju na kazdu vtakovinu vela krat aj uplne neopodstatnene a zbytocne co by sa dalo poriesit v priebehu kratkej chvilky bez nadavania na socialnych sietach. Som pozerala na ten clanok ako puk😄 no co ti poviem...Socialne siete a rozne fora robia niekedy divy🤷♀️🙂😄
@motylik2559 Vies,Ty ako sukromna osoba mozes robit cokolvek,co Ti zakon nezakazuje. Uradna osoba moze robit len to,co jej zakon dovoluje. V tom je problem. Urcite si pamatas na pripad v Ke ked esbeeska zbalila bezdomovca a vzali do do sluzobnej miestnosti......prisli policajti a jexen ho umlatil. Druhy policajt nezasiahol a nezasiahla ani sbeeska. O tom hovorim. Je jedno ci mam v taske nakup za 5€ alebo za 5000€ . Ide mi o to,ze NIKTO nema zneuzivat svoje postavenie. To ze niekto zle zaparkuje.....ved nech to riesi policia,na to su. Ja som minule zaparkoval medzi auta. Ostatní medzi tym odisli a vyzeralo to tak,ze ja tam stojim ako čurak)))) Nevadi mi ze obycajní ludia nieco urobia,povedia ja neviem aky mali den,ake maju problemy, co ich k tomu viedlo. Serie ma ak niekto z nejakej " moci" to ide zneuzivat.
@motylik2559 Vies,Ty ako sukromna osoba mozes robit cokolvek,co Ti zakon nezakazuje. Uradna osoba moze robit len to,co jej zakon dovoluje. V tom je problem. Urcite si pamatas na pripad v Ke ked esbeeska zbalila bezdomovca a vzali do do sluzobnej miestnosti......prisli policajti a jexen ho umlatil. Druhy policajt nezasiahol a nezasiahla ani sbeeska. O tom hovorim. Je jedno ci mam v taske nakup za 5€ alebo za 5000€ . Ide mi o to,ze NIKTO nema zneuzivat svoje postavenie. To ze niekto zle zaparkuje.....ved nech to riesi policia,na to su. Ja som minule zaparkoval medzi auta. Ostatní medzi tym odisli a vyzeralo to tak,ze ja tam stojim ako čurak)))) Nevadi mi ze obycajní ludia nieco urobia,povedia ja neviem aky mali den,ake maju problemy, co ich k tomu viedlo. Serie ma ak niekto z nejakej " moci" to ide zneuzivat.
@martin96321 Nie ten pripad si veru nepamätam, lebo nesledujem kazdy precin🤷♀️ Ja chapem ako to myslis a o com hovoris. Ale napr.mne to nerobilo problem, ta sbskarka bola mila co mne pozrela nakup🤷♀️ tak nebudem robit za to komara somara.
A to co si opisal s tym bezdomovcom sa tiez neda porovnat s max 5min kontroly igelitky s potravinami. Pisala som ti tiez, ze takto jednej zene nasli, ze nenablokovala pri viacerich veciach ten pocet poloziek ako malo byt, zistili jej to takto pri takejto kontrole. Toto sa tebe zda fer? Voci tomu obchodu, voci zamestnancom obchodu, voci iním zakaznikom, ktorí si zaplatia poctivo ako maju? A ver ze je vela ludi, co si nablokuju naschval iny pocet poloziek nez je real. A prave pri takejto kontrole na to prisli. Takze? Myslis,ze ma zmysel sa tu este dalej dotahovat? Podla mna nie🙂
P.S. A ano s tym parkovanim to kludne mohlo byt tak ako pises,ze sa tebe stalo, ale ludia musia hned nadavat (aj vulgarne) a pisat na siete, hejtovat a pritom tam mala/mal kopec miesta,kde zaparkovat mohol/mohla🤷♀️
Jaj a inak vela zdravicka do Noveho roku prajem🙂🥂✨️
@martin96321 Nie ten pripad si veru nepamätam, lebo nesledujem kazdy precin🤷♀️ Ja chapem ako to myslis a o com hovoris. Ale napr.mne to nerobilo problem, ta sbskarka bola mila co mne pozrela nakup🤷♀️ tak nebudem robit za to komara somara.
A to co si opisal s tym bezdomovcom sa tiez neda porovnat s max 5min kontroly igelitky s potravinami. Pisala som ti tiez, ze takto jednej zene nasli, ze nenablokovala pri viacerich veciach ten pocet poloziek ako malo byt, zistili jej to takto pri takejto kontrole. Toto sa tebe zda fer? Voci tomu obchodu, voci zamestnancom obchodu, voci iním zakaznikom, ktorí si zaplatia poctivo ako maju? A ver ze je vela ludi, co si nablokuju naschval iny pocet poloziek nez je real. A prave pri takejto kontrole na to prisli. Takze? Myslis,ze ma zmysel sa tu este dalej dotahovat? Podla mna nie🙂
P.S. A ano s tym parkovanim to kludne mohlo byt tak ako pises,ze sa tebe stalo, ale ludia musia hned nadavat (aj vulgarne) a pisat na siete, hejtovat a pritom tam mala/mal kopec miesta,kde zaparkovat mohol/mohla🤷♀️
Jaj a inak vela zdravicka do Noveho roku prajem🙂🥂✨️
@motylik2559 tak nech majú otvorené klasické pokladne a nenutia ľudí ísť na samoobslužné a problém je vyriešený 😌
Nečítala som celú diskusiu. Ja pred pár dňami Lidl to isté, blokovala som si sama cez samoobslužné. Tiež ma zastavil SBS na kontrolu. Úprimne tiež ma to zaskočilo, nebudem klamať nie je to príjemná pocit. Ale myslím si je to jeho práca, s úsmevom mu hovorím nech sa páči kľudne popozerajte čo tu mám. Trvalo to 20 sekúnd, nahliadol do tašky. S úsmevom opäť sme sa rozlúčili a ako som prešla dverami obchodu som tento zažiť hodila za hlavu. Doma s manželom sme sa pobavili nad situáciou a aj by som zabudla na tento zážitok keby som nenašla túto tému. Ja skôr nechápem dnešnú dobu kde sú ľudia precitlivení na seba. Hneď sa vyhrážajú sťažnosťami a absolútne sa ani nepokúsia zamyslieť nad prácou toho druhého. Pochybujem že SBS to robí z rozmaru, je to jeho práca. Pracovala som istý čas na zákazníckej podpore. Musela som odísť lebo som už nezvládala to vyhrážanie, nadávky, urážky priali mi všelijaké životné situácie za vecí ktoré ja som nevedela ovplyvniť. Minútový zážitok sa tu rozmazáva 3 dni. Zbytočná negativita do našich duší. Šťastný Nový rok a viacej pokoja do našich zivotov 🙏
@mircalla viac by som tam nepachla. A tie, co tu komentujete ze je to jeho praca, tak ste pekne mimo. Iny cirkus by som urobila keby ma nejaky cigan alebo chlapik so zakladnou skolou otravoval..
@doriiis Je jeho praca ma ziadat bezdovodne o kontrolu tasiek lebo mam vacsi nakup? Waw, kam sme to dospeli
@mircalla áno on ako SBS má právo vám ako grilovať tašky a je jedno aké zuby má. Na SCO najviac ľudia kradnú. A kradnú aj slušní ľudia už. Robím tiež v obchode a to čo ľudia už stvärajú. Je nenormálne. Ľudia na Samoobslužných pokladniach si radi zamieňajú tovar,pípajú a dávajú úplne iný tovar do odkladacieho miesta. Pre mňa žiadna kontrola nie je nepríjemná. Ak som si istá,že mám všetko správne ,rada mu tašky ukážem. V Tescu,Kauflande vám automaticky vyhodí skener,že máte kontrolu nákupu. A to vám tam nevadí?
Okrem toho,ak by ste kontrolu nákupu odmietli. Stále je pre vás lepšie,že na vás má právo zavolať policajtov?? To je lepšie?
Evidentne máte ,čo skrývať ,ak obyčajná kontrola vo vás vyvolala takého správanie a rozhorčenie.
@mircalla áno on ako SBS má právo vám ako grilovať tašky a je jedno aké zuby má. Na SCO najviac ľudia kradnú. A kradnú aj slušní ľudia už. Robím tiež v obchode a to čo ľudia už stvärajú. Je nenormálne. Ľudia na Samoobslužných pokladniach si radi zamieňajú tovar,pípajú a dávajú úplne iný tovar do odkladacieho miesta. Pre mňa žiadna kontrola nie je nepríjemná. Ak som si istá,že mám všetko správne ,rada mu tašky ukážem. V Tescu,Kauflande vám automaticky vyhodí skener,že máte kontrolu nákupu. A to vám tam nevadí?
Okrem toho,ak by ste kontrolu nákupu odmietli. Stále je pre vás lepšie,že na vás má právo zavolať policajtov?? To je lepšie?
Evidentne máte ,čo skrývať ,ak obyčajná kontrola vo vás vyvolala takého správanie a rozhorčenie.
@hrasocek12 ano bude to asi prijemnejsie ked tam pridu policajti lebo sbs im nic nemoze. A tie co tu pisu ze ked vidia ako sbs niekoho kontroluje a hned ho maju za zlodeja by trosku mali popracovat na predsudkoch a nalepkovani.
@motylik2559 tak nech majú otvorené klasické pokladne a nenutia ľudí ísť na samoobslužné a problém je vyriešený 😌
@mizoko Popravde ja som tie samoobsluzne pouzila odkedy su len 4x, vzdy idem radsej do normalnej pokladne🙂 Ja by som celkovo bola za zrusenie tych samoobsluznych, ale tak na to ma kazdy svoj nazor🙂
Nie je to "náhodou" dôsledok samoobslužných pokladní... neplatia pokladníčky - zaplatia SBS a potom kontrolujú po/slušných ľudí, ktorí si sami nablokovali tovar. My odkedy sme mali problém v tejto predajni, že nám odmietli neblokovať tovar chodíme tam minimálne. Jedine keď sa začnú ľudia sťažovať verejne a budú klesať tržby tak sa niečo zmení..
Nie je to "náhodou" dôsledok samoobslužných pokladní... neplatia pokladníčky - zaplatia SBS a potom kontrolujú po/slušných ľudí, ktorí si sami nablokovali tovar. My odkedy sme mali problém v tejto predajni, že nám odmietli neblokovať tovar chodíme tam minimálne. Jedine keď sa začnú ľudia sťažovať verejne a budú klesať tržby tak sa niečo zmení..
@strevi asi sa im to tak či tak oplatí, aj pri tom množstve krádeží. Lebo je fakt, že tak málo klasických pokladní, ako teraz zvykne fungovať, tak to je úspora 3-4 platov na smenu. Ja už som x-krát zažila, že boli len samoobslužné k dispozícii. V Bille dokonca tie samoobslužné nemajú ani tú váhu, načo aj, kto chce odrbat, nejaká váha ho nezastaví. O chvíľu už nebudú žiadne predavačky v obchodoch, v ČR sme boli v samoobslužných potravinách, kde sa vstupovalo na prihlásenie a nebola tam žiadna živá bytosť. V malých obciach to tam už funguje bežne, o chvíľu to máme aj u nás.
@strevi asi sa im to tak či tak oplatí, aj pri tom množstve krádeží. Lebo je fakt, že tak málo klasických pokladní, ako teraz zvykne fungovať, tak to je úspora 3-4 platov na smenu. Ja už som x-krát zažila, že boli len samoobslužné k dispozícii. V Bille dokonca tie samoobslužné nemajú ani tú váhu, načo aj, kto chce odrbat, nejaká váha ho nezastaví. O chvíľu už nebudú žiadne predavačky v obchodoch, v ČR sme boli v samoobslužných potravinách, kde sa vstupovalo na prihlásenie a nebola tam žiadna živá bytosť. V malých obciach to tam už funguje bežne, o chvíľu to máme aj u nás.
@akvi Len taký fun fact, neviem ako inde ale v našom meste to až taká úspora na ľuďoch nie je. Počet ľudí na smene je taký istý, len miesto sedenia za pokladňou majú viac času na vykladanie tovaru. Ušetria v podstate len na nadčasoch, čo museli zamestnanci zostávať po zatváračke aby sa vyložilo všetko čo sa nestihlo. Ale pre niečo sa im to asi oplatí.
@mizoko Popravde ja som tie samoobsluzne pouzila odkedy su len 4x, vzdy idem radsej do normalnej pokladne🙂 Ja by som celkovo bola za zrusenie tych samoobsluznych, ale tak na to ma kazdy svoj nazor🙂
@motylik2559 lenže ono nie sú vždy otvorené klasické. A keď sa na to opytas povedia ti,že máš ísť na samoobsluznu. Keď ma veľmi nasrdia tak ich nechám nech mi to skenuje predavačka cez samoobsluznu. Niekedy totiž nechce brať tie kódy a ja na to nemám nervy
@akvi Len taký fun fact, neviem ako inde ale v našom meste to až taká úspora na ľuďoch nie je. Počet ľudí na smene je taký istý, len miesto sedenia za pokladňou majú viac času na vykladanie tovaru. Ušetria v podstate len na nadčasoch, čo museli zamestnanci zostávať po zatváračke aby sa vyložilo všetko čo sa nestihlo. Ale pre niečo sa im to asi oplatí.
@justr asi čím väčší obchod, tým je tá úspora väčšia. U nás v Kauflande je 8 klasických pokladní, kedysi fungovalo vždy aspoň 6. Teraz, ak fungujú dve, tak to je zázrak. Minule taká šora pri samoobslužných, že jeden pán tam nechal celý nákup a rozčúlený odišiel a vôbec sa mu nedivim, mali sme to spraviť všetci. Akože ja nemám v princípe nič proti samoobslužnym, často ich využívam, ale nie je normálne, aby ľudia nemohli platiť aj klasicky, ja tiež idem vždy na klasiku, keď mám veľký nákup.

https://www.soi.sk/sk/Archiv/Nebezpecne-vyrobky...
Prezeranie tašiek spotrebiteľom predávajúcim je svojvoľným aktom predávajúceho. Žiadny predpis obchodníkom nedovoľuje kontrolovať zákazníkovi obsah jeho nákupnej, či inej tašky. Ani pred vstupom do predajne, ani vtedy, keď zaplatil a z predajne odchádza. Ak tak urobí neoprávnene, zasahuje do osobnej imunity zákazníka - občana.
Ak má predávajúci podozrenie, že zákazník v predajni kradol, môže ho vyzvať, aby počkal na príchod policajtov a zatiaľ ho zadržať ako osobu podozrivú zo spáchania trestného činu. Toto však môže urobiť iba vtedy, ak zákazníka pristihol pri krádeži. Nemôže spotrebiteľa svojvoľne zadržať iba preto, lebo odmietol ukázať obsah svojej nákupnej tašky.
V prípade, že predávajúci zadrží spotrebiteľa, musí ho odovzdať orgánom činným v trestnom konaní. Len tie majú právo vykonať osobnú prehliadku zadržanej osoby.
Ak predávajúci zadržal spotrebiteľa iba preto, že ten odmietol ukázať obsah svojej tašky, mohlo by sa stať, že kupujúci ho zažaluje za porušenie základných ľudských práv, pričom by mohlo ísť aj o trestný čin obmedzovania osobnej slobody.