icon

Používate samoobslužné pokladne alebo bežné zaplatenie?

petush21
9. jan 2026

Ahojte, všímam si diskusiu na internetoch ohľadom platenia pri samoobslužných pokladniach? Ako to máte vy? Používate ich? Aký na ne máte názor? Sú lepšie samoobslužné alebo bežné podľa vás?

nunkas
13. jan 2026
@malinoismum

Ja mám pocit že svojou neschopnosťou na samoobslužných len zdržujem… mne sa z 5 nákupov 4x stane, že nastane nejaký problém a musím čakať obsluhu. Pritom vždy viem názov tovaru aj množstvo ak ho treba vyhľadať ručne ako pečivo alebo zeleninu….
Asi sme si s technológiou nesadli. Radšej predavačke zaželám príjemný deň, lebo fakt som tam
Neschopná 🤣🤣🤣

@malinoismum ja keď som niekde a mám zeleninu a podobne veci, ani nejdem na samoobslužné a to som predavačka. :D a zistila som minule že naše coop jednotové samoobslužné berú aj registračné čísla, čo nahadzujem na kase :D takže kľudne môžem aj nahodiť číslo položiť tovar a on sa mi odváži. :D zistila som to náhodou, keď balík klobás mal poškodený čiarový kód a zákazníkovi ju nechcelo nahodiť, tak som to skúsila a šlo to. :D Nemusel sa zdržiavať aby šiel s jednou položkou na obyčajnú kasu. Možno to v budúcnosti využijem, lebo jednota ma tieto čísla tovarov jednotné pre všetky predajne, čiže kdekoľvek budem v jednote môžem si tovar takto nahodiť. :D i keď v meste do iných jednota nechodím, veď rovnaký tovar máme aj my, len možno 2 krát do roka Lidl, Kaufland, prip.Tesco. Nechodíme veľmi do týchto reťazcov, viac nakupujeme u nás, potom od našich malých dedinských predajcov, veď aj oni potrebujú z niečoho žiť, a občas, raz za 2- 3 mesiace, ideme do Biedronky na väčší nákup. Syry,mäso,maslo, olej, si nakupime do zásoby.

zuzu2636
13. jan 2026

@petush21 nikdy nejdem na samoobsluznu. Vždy si vyžiadam predavačku , je to jej práca za ktorú berie plat. Ani v autobuse sa neodveziem sama a ani v iných profesiách, každý niečo robí. Nik si neurobí sám.

anonym_a69213
13. jan 2026
@anonym_ac7a03

ja samoobsluzne ignorujem uplne. nutia nas ich pouzivat, aby mohli prepustit predavacky. odmietam sa zucastnovat tohto procesu, ktoreho vysledkom bude len znizenie poctu pracovnych miest a vyssia nezamestnanost.
dalsi level bude co? ze si kupime vstupenku k lekarovi, prejdeme turniketmi, zvesime si z hacika fonendoskop, popocuvame sa aj si crp rovno urobime sami a lekarne budu nove supermarkety typu kup si, co uznas za vhodne?

@anonym_ac7a03 snad ano, pokial to bude znamenat kratsie doby cakania a kvalitnejsiu starostlivost. Netvarme sa, ze drviva vacsina obvodakov robi nejaku top odbornu pracu, ktoru by AI nezvladla, cest vynimkam.

anonym_dc382f
13. jan 2026
@zuzu2636

@petush21 nikdy nejdem na samoobsluznu. Vždy si vyžiadam predavačku , je to jej práca za ktorú berie plat. Ani v autobuse sa neodveziem sama a ani v iných profesiách, každý niečo robí. Nik si neurobí sám.

@zuzu2636 ani na benzínke si nenatankuješ sama?
ani lístok na vlak si nekúpiš sama, ale ideš k okienku na stanici?
ani letenku si nekúpiš sama, ale ideš ju kúpiť do cestovnej kancelárie, prípadne k priehradke na letisku?
ani bankové prevody nerobíš sama, ale ideš k bankovému pracovníkovi zadať prevod?

really8
13. jan 2026
anonym_dc382f
13. jan 2026
@really8

@really8 a tlačenie vozíka, presúvanie s tovarom po predajni? veď to je práca skladníkov

really8
13. jan 2026
@anonym_dc382f

@really8 a tlačenie vozíka, presúvanie s tovarom po predajni? veď to je práca skladníkov

@anonym_dc382f presne!!! Nikto ma neplati za to aby som tlacila vozik (ps. Esteze som si porodila dvoch malych otrokov ktorych to bavi)

moonlight1210
13. jan 2026
@zuzu2636

@zuzu2636 tipujem, ze nepodporujes ani internetbanking, ale chodis zasadne do banky ku prepazke poziadat, aby ti zadali prikaz na tvojom ucte.
Lebo banky potom zatvaraju nepotrebne pobocky a prepustaju ludi.

Tak isto nikam nevolas, nemailujes a nepouzivas socialne siete, ale ides na postu a posielas listy a korespondecne listky. Lebo je fakt, ze pre socialne siete a internet posta priachadza o mnozstvo penazi a tym padom pracovnici posty o pracu (kedze sa nasledne zatvaraju nevytazene nepotrebne pobocky).

Alebo ako toto vnimas? To uz je ok, ze si to urobis sama?

anonym_8232e0
13. jan 2026

Zvyčajne chodím nakupovať, keď je najviac ľudí, rady aj pri samoobsluhe aj pri kasách, tak sa stále dám do kľudového režimu. V pokoji si počkám kým na mňa príde rad. Vyberám si normalne kasy... Času mám dosť. 🤣

anonym_5ab281
13. jan 2026
@anonym_ac7a03

ja samoobsluzne ignorujem uplne. nutia nas ich pouzivat, aby mohli prepustit predavacky. odmietam sa zucastnovat tohto procesu, ktoreho vysledkom bude len znizenie poctu pracovnych miest a vyssia nezamestnanost.
dalsi level bude co? ze si kupime vstupenku k lekarovi, prejdeme turniketmi, zvesime si z hacika fonendoskop, popocuvame sa aj si crp rovno urobime sami a lekarne budu nove supermarkety typu kup si, co uznas za vhodne?

@anonym_ac7a03 hej, poznam niekolko predavaciek z tesca, kauflandu... ktore svoju pracu miluju, chodia tam s radostou, robia tam uz dlhe roky a su nestastne pri pomysleni, ze by sli robit predavacku do ineho obchodu, napr. s oblecenim.

anonym_307042
13. jan 2026
@anonym_ac7a03

@anonym_ac7a03
@zuzu2636

takto moze uvazovat len clovek, ktory ma nizky intelekt a uplne mizerny rozhlad. Bola si v nedavnej dobe na letisku napriklad? Tam uz ine ako samoobsluzne kasy v niektorych, priam vo vacsine predajniach nie su. Musis si vsetko nablokovat sama, aj tu obycajnu vodu alebo bagetu. Co by si urobila? Decko ti tam place smadne, potrebujes zapit tabletku. Tak ako teda? Bojkot samoobsluznej kasy? Fakt?

anonym_dc382f
13. jan 2026
@anonym_307042

@anonym_ac7a03
@zuzu2636

takto moze uvazovat len clovek, ktory ma nizky intelekt a uplne mizerny rozhlad. Bola si v nedavnej dobe na letisku napriklad? Tam uz ine ako samoobsluzne kasy v niektorych, priam vo vacsine predajniach nie su. Musis si vsetko nablokovat sama, aj tu obycajnu vodu alebo bagetu. Co by si urobila? Decko ti tam place smadne, potrebujes zapit tabletku. Tak ako teda? Bojkot samoobsluznej kasy? Fakt?

@anonym_307042 aj letiská sa menia

Tradičné odbavovacie prepážky, pri ktorých sa tvorili dlhé rady a kde cestujúci čakali na vytlačenie palubného lístka či odovzdanie batožiny, postupne ustupujú modernejším riešeniam. Namiesto personálu čoraz častejšie vítajú cestujúcich samoobslužné kiosky a automatizované systémy.

Po príchode na letisko cestujúci zamieri k samoobslužnému kiosku. Stačí naskenovať pas alebo QR kód z mobilu a systém zobrazí všetky údaje o lete. Po potvrdení informácií si cestujúci vytlačí palubný lístok aj batožinový štítok. Následne prejde k automatickému pásu, položí kufor, naskenuje štítok a systém ho odvezie do triediarne.

tiezjedna
13. jan 2026
@suge

Nepoužívam samoobslužné, nikde. Ak nie je otvorená bežná pokladňa, idem do iného obchodu.

@suge akože najskôr nakúpiš, potom zistíš, že nie je otvorená pokladňa, tak to tam necháš a ideš do iného obchodu?? To vážne?😎

janka_266
13. jan 2026
@tiezjedna

@suge akože najskôr nakúpiš, potom zistíš, že nie je otvorená pokladňa, tak to tam necháš a ideš do iného obchodu?? To vážne?😎

@tiezjedna no veď aby mali čo robiť tie pani predavačky, keď už nemôžu byť za pokladňou, aspoň vyložia nákup

tiezjedna
13. jan 2026
@janka_266

@tiezjedna no veď aby mali čo robiť tie pani predavačky, keď už nemôžu byť za pokladňou, aspoň vyložia nákup

@janka_266 jaj tak😂tento uhol pohľadu som nezvážila, pravda...😂

anonym_307042
13. jan 2026
@anonym_dc382f

@anonym_307042 aj letiská sa menia

Tradičné odbavovacie prepážky, pri ktorých sa tvorili dlhé rady a kde cestujúci čakali na vytlačenie palubného lístka či odovzdanie batožiny, postupne ustupujú modernejším riešeniam. Namiesto personálu čoraz častejšie vítajú cestujúcich samoobslužné kiosky a automatizované systémy.

Po príchode na letisko cestujúci zamieri k samoobslužnému kiosku. Stačí naskenovať pas alebo QR kód z mobilu a systém zobrazí všetky údaje o lete. Po potvrdení informácií si cestujúci vytlačí palubný lístok aj batožinový štítok. Následne prejde k automatickému pásu, položí kufor, naskenuje štítok a systém ho odvezie do triediarne.

@anonym_dc382f
jasne, ved to je vsade, vo vsetkych sferach, ako ide technika dopredu, ludska praca sa nahradza pocitacom - len tuna si zrovna diskuterky vybrali chudence predavacky, co prichadzaju o pracu a kedze ony presne tu ich pracu idu zachranit, tak nas tu budu oblažovať svojimi mudrostami ako treba bojkotovat samoobsluzne kasy
ved nech bojkotuju do konca zivota, v pohode, len nech nas nepoucaju 🙂

tiezjedna
13. jan 2026
@anonym_307042

@anonym_dc382f
jasne, ved to je vsade, vo vsetkych sferach, ako ide technika dopredu, ludska praca sa nahradza pocitacom - len tuna si zrovna diskuterky vybrali chudence predavacky, co prichadzaju o pracu a kedze ony presne tu ich pracu idu zachranit, tak nas tu budu oblažovať svojimi mudrostami ako treba bojkotovat samoobsluzne kasy
ved nech bojkotuju do konca zivota, v pohode, len nech nas nepoucaju 🙂

@anonym_307042 predpokladám, že držkujú presne tie, ktoré v kilometrovej fronte u normálnej kasy budú hubovať, že sú pokladníčky pomalé. To sú typy, ktorým vadí vždy všetko😉

maialeo
13. jan 2026

Chodime k pokladnicke, nevadi mi stat par minut v rade, vzdy to ide rychlo... a vzdy si s pokladnickou aj pokecame.

Vtipne, ze mladez v pokladni nedokaze viest beznu konverzaciu.

moonlight1210
13. jan 2026
@maialeo

Chodime k pokladnicke, nevadi mi stat par minut v rade, vzdy to ide rychlo... a vzdy si s pokladnickou aj pokecame.

Vtipne, ze mladez v pokladni nedokaze viest beznu konverzaciu.

@maialeo vies co, poznam ich par, co brigaduju a zazivaju viac nevrazivych zakaznikov ako milych, takze nemaju chut sa s nimi uz nejak bavit.

Lebo na kazdy ich usmev sa najde niekto, kto to berie ako provokaciu (vzhladom na dlhu radu, ci niekoho, kto je pri plateni, ci odkladani tovaru do kosika pomalsi a vsetkych zdrzuje) a ponahla sa im ho zotriet z tvare. Aby si ulavil z vlastneho podrazdenia.

Od dvoch som minimalne desatkrat pocula, ze je to obcas uz take ubijajuce, ze si idu poplakat cez prestavku na wc, aby tu zlobu, co na nich ludia valia, nejak predychali.

Radsej asistovat pri samoobsluzbnej, ako diskutovat s tymi, co su v rade.

zuzu2636
13. jan 2026
@anonym_dc382f

@zuzu2636 ani na benzínke si nenatankuješ sama?
ani lístok na vlak si nekúpiš sama, ale ideš k okienku na stanici?
ani letenku si nekúpiš sama, ale ideš ju kúpiť do cestovnej kancelárie, prípadne k priehradke na letisku?
ani bankové prevody nerobíš sama, ale ideš k bankovému pracovníkovi zadať prevod?

@anonym_dc382f prečo porovnávate neporovnateľne. Áno tancujem sama, mám internetbanking. Len toto sama robiť nebudem. Tak potom nie je záujem o prácu predavačky a je podceňovaná, keď si máme účtovať tovar sami.

zuzu2636
13. jan 2026
@anonym_307042

@anonym_ac7a03
@zuzu2636

@anonym_307042 akože, prepáčte. Ako sa vôbec opovažujete hodnotiť môj intelekt. Neviem aké máte zamestnanie, ale keď by som prišla za vami, tak si to mám spraviť sama?

soldi
13. jan 2026

ja by som odporucila vsetkym, ktorym vadi pokrok, aby sa prestahovali do nejakej rozvojovej krajiny.
tam zarucene nebudu musiet zapasit so samoubsluznymi pokladnami, ani AI, ani ziadnymi dalsimi z modernych vydobytkov.

anonym_dc382f
13. jan 2026
@zuzu2636

@anonym_dc382f prečo porovnávate neporovnateľne. Áno tancujem sama, mám internetbanking. Len toto sama robiť nebudem. Tak potom nie je záujem o prácu predavačky a je podceňovaná, keď si máme účtovať tovar sami.

@zuzu2636 je to porovnateľné
bankové prevody, je predsa práca bankového pracovníka pri prepážke, za ktorú je platený, keď používaš internetbanking berieš mu tým prácu a banka tak šetrí na zamestnancoch, alebo rovno zatvára pobočky
aj tankovaním sama robíš prácu pracovníka benzínky za ktorú je platený

zuzu2636
13. jan 2026
@anonym_dc382f

@zuzu2636 je to porovnateľné
bankové prevody, je predsa práca bankového pracovníka pri prepážke, za ktorú je platený, keď používaš internetbanking berieš mu tým prácu a banka tak šetrí na zamestnancoch, alebo rovno zatvára pobočky
aj tankovaním sama robíš prácu pracovníka benzínky za ktorú je platený

@anonym_dc382f banky beriem. Ale tankovanie nie, odjakživa si tankuje majiteľ auta, aj z detstva si to pamätám tak. Nikdy nám neprišiel tankovať pracovník pumpy.

suge
13. jan 2026
@tiezjedna

@tiezjedna Nie. Prídem do obchodu, pozriem sa, či je otvorená aj bežná pokladňa a zariadim sa podľa toho.

anonym_dc382f
13. jan 2026
@zuzu2636

@anonym_dc382f banky beriem. Ale tankovanie nie, odjakživa si tankuje majiteľ auta, aj z detstva si to pamätám tak. Nikdy nám neprišiel tankovať pracovník pumpy.

@zuzu2636 v Ázii netankuješ sama, tankuje ti pracovník
tu sme už pokročili tak, že si tankuješ sama ale dávno v minulosti pred tvojim narodením aj tu tankoval pracovník, nalial benzín z kanistra až potom prišla samoobsluha
Takže každý si môže slobodne vybrať, aký obchod využije a akú pokladňu či samoobslužnú a či predavačku. A rovnako majiteľ obchodu sa môže slobodne rozhodnúť ako bude fungovať jeho obchod.

zalka
13. jan 2026

A vcul lidl už robí prieskum cez apku o samoobsluznych pokladniciach. Po dnešnom mojom nákupe ich to zaujímalo. Otočila som ho 2x (skleróza neboli) ani neviem ci boli rady pri normálnych pokladniciach. Ja idem automaticky k samoobslužnej.

maialeo
13. jan 2026
@moonlight1210

@maialeo vies co, poznam ich par, co brigaduju a zazivaju viac nevrazivych zakaznikov ako milych, takze nemaju chut sa s nimi uz nejak bavit.

Lebo na kazdy ich usmev sa najde niekto, kto to berie ako provokaciu (vzhladom na dlhu radu, ci niekoho, kto je pri plateni, ci odkladani tovaru do kosika pomalsi a vsetkych zdrzuje) a ponahla sa im ho zotriet z tvare. Aby si ulavil z vlastneho podrazdenia.

Od dvoch som minimalne desatkrat pocula, ze je to obcas uz take ubijajuce, ze si idu poplakat cez prestavku na wc, aby tu zlobu, co na nich ludia valia, nejak predychali.

Radsej asistovat pri samoobsluzbnej, ako diskutovat s tymi, co su v rade.

@moonlight1210 nasi su v pohode. Su tu uz roky, takze sa pozname. Mladezi sa vyhybam.

maialeo
13. jan 2026
@soldi

ja by som odporucila vsetkym, ktorym vadi pokrok, aby sa prestahovali do nejakej rozvojovej krajiny.
tam zarucene nebudu musiet zapasit so samoubsluznymi pokladnami, ani AI, ani ziadnymi dalsimi z modernych vydobytkov.

@soldi toto nie je o pokroku. Nenapadlo ta, ze ma niekto zdravotny hendykep a jednoducho tu samoobsluzku nezvladne? Pripadne narazil na hranice svojho intelektu a proste to nezvladne. Povazujes vsetkych okolo seba za takych aka si ty, ale tu zije X miliard inych dusi, ktorym to robi problem. Generacia, ktora ma so samoobsluzkami problem vyrastala v inej dobe, treba na to prihliadat. Az budes stara, ak sa vobec dozijes, budes v tej dobe tiez zapasit zas s dalsimi technologiami.

anonym_dc382f
13. jan 2026
@zalka

A vcul lidl už robí prieskum cez apku o samoobsluznych pokladniciach. Po dnešnom mojom nákupe ich to zaujímalo. Otočila som ho 2x (skleróza neboli) ani neviem ci boli rady pri normálnych pokladniciach. Ja idem automaticky k samoobslužnej.

@zalka mohli by dať drobnú zľavu na samoobslužných a "problém" by bol vyriešený s dilemou mám sa obslúžiť sám, alebo ma obslúži predavačka?