icon

Prečo niektorí zákazníci odmietajú samoobslužné pokladne?

24. jan 2026

Čo si myslíte o ľuďoch, ktorí bojkotujú samoobslužné pokladne?
Podľa mňa sú zvyknutí, že za komunizmu sa nič v práci nerobilo, tak prečo by teraz mali brigádovať v supermarkete.

Takí ľudia by mali stáť pred obchodom a čakať na zamestnanca, ktorý za nich nakúpi a donesie im nákup až domov. Prečo si má zákazník tlačiť nákupný vozík? Veď to je fyzická námaha, oni tam nebrigádujú.

Prečo si tankovať sám na pumpe? Veď nie som pracovník pumpy.
Prečo si musím vyberať peniaze z bankomatu? Čo som pracovníčka banky?
Prečo si mám vyzdvihnúť zásielku z boxu? Nie som kuriér, prineste mi to k dverám.

V bare je to to isté. Prečo si musím sám držať pohár s pivom? Prekonávať gravitáciu a držať pol kila v ruke je čašníkova práca. Čašník by mi to mal liať rovno do krku, ja som si zaplatil za nápoj, nie za posilňovanie bicepsu.

anonym_e60cc8
24. jan 2026

Do Kauflandu navozili vyradene pokladne z Nemecka preto sa to tak kazi, len ich opravili a hajde na vychod europy cize ku nam...pracoval tam svagor stale toto riesili s vedenim ze blbnu a odpoved dostali ze toto im poslali ine nebudu

mizoko
24. jan 2026
@iwesska

@mizoko Tam kde sa da treba vyuzivat scannery. V klude si to nahadzes do kosika, pri pokladni nic nevykladas,cely nakup len odpipas,zaplatis,odchadzas. Nemusis ani kontrolovat blok,hned vies aku co ma cenu. Preferujem obchody s tymto typom platby. Ano samoobsluzne pokladne boli povodne navrhnute pre ludi,ktori maju par poloziek,nie 2 tyzdnovy nakup. Na to ani nie su priestorovo stavane. Ale aby mal niekto 5 poloziek a vykrikoval,ze dlho caka v pokladni, ale ani za ten svet nepojde do samoobsluznej ? Lebo on nie je zamestnanec,on je pan! Tak asi,ze je negramotny.

@iwesska ja nemám problém so samoobsluznou pokiaľ funguje. Ale keď sa takto serka za každou položkou tak to má už fakt vytáča. Navyše nie všetky sú na hotovosť takže aj to je problém. A áno zvyknem platiť v hotovosti. Mám potom lepší prehľad koľko miniem. Lebo pipip sa robí s kartou veľmi ľahko 😅

anonym_1f611e
24. jan 2026
@anonym_6c6bf3

@doriiis Blbosť. My, ktorí si náš čas ceníme, si dávame nákupy voziť donov 😉 Ty si blokuj sama v obchode. Ja si dám doviezť a nechám sa rada obslúžiť. Cením si seba a svoj čas.

@anonym_6c6bf3 na jednej strane máš pravdu. Ja som zase tak náročný zákazník, že si musím všetko vybrať sama. Nemyslím tým balené potraviny, ale ovocie, zeleninu, mäso, mäsové výrobky....Nebola by so spokojná, ak by mi to vybral niekto iný. Samoobslužné pokladne využívam stále a rada.

marca12
24. jan 2026

@anonym_autor Tvoje uvedene priklady su dost od veci. Porovnavas neporovnatelne. Ja nie som proti samoobsluznym pokladniam. Ak mam maly nakup,vyuzijem och. Pri velkom nakupe ich nerada pouzivam. Zakaznik by mal mat moznost vyberu. Casto sa stava,ze funguju len samoobsluzne a to mi vadi.

anonym_09a955
25. jan 2026
@anonym_e60cc8

Do Kauflandu navozili vyradene pokladne z Nemecka preto sa to tak kazi, len ich opravili a hajde na vychod europy cize ku nam...pracoval tam svagor stale toto riesili s vedenim ze blbnu a odpoved dostali ze toto im poslali ine nebudu

@anonym_e60cc8 to isté váhy na pultoch či v Kauflande,Bille alebo Tesco. Všetko už používané inde.

martinka13
25. jan 2026

Nebudem tam chodiť s plným košíkom. Jednak to nie je kam povykladať a pri každej druhej položke musím volať obsluhu, lebo niečo nefunguje. Kým sa ku mne obsluha dostane (lebo behá medzi 6 samoobslužnými pokladňami), tak čakám aj 5 minút. Takže v konečnom dôsledku je to oveľa časovo dlhšie, ako v normálnej pokladni. Občas využijem ak mám max. 2 položky nákupu. A áno, nie som tam zamestnanec. Čoskoro budeme aj tovar vykladať a pred záverečnou strieme dlážku nie?

anonym_57c0e2
25. jan 2026
@anonym_1f611e

@anonym_6c6bf3 na jednej strane máš pravdu. Ja som zase tak náročný zákazník, že si musím všetko vybrať sama. Nemyslím tým balené potraviny, ale ovocie, zeleninu, mäso, mäsové výrobky....Nebola by so spokojná, ak by mi to vybral niekto iný. Samoobslužné pokladne využívam stále a rada.

@anonym_1f611e ja si tiež dávam nosiť domov celkom často v poslednej dobe a musím povedať, že nikdy nepriniesli nič, s čím som bola nespokojná. Či už mäso alebo zeleninu a ovocie. Dokonca zo začiatku som sa bála, či neprinesú veci pred koncom záruky a podobne, ale vždy všetko super, na jogurtoch záruka aj 2-3-4 týždne, vákuové salámy to isté. Objednávam vždy Tesco.

renesance80
25. jan 2026

@anonym_autor lebo su picnuty a nema niekto co ine riesit aj tak na tom nic nezmenia , svet ide dopredu, len tu by chcel niekto zit vkuse v praveku

beronsche
25. jan 2026
@selest

Myslim si ze mozu ist kludne podporit predavacku a ist nakupit do malych potravin na rohu kt su otvorene len cez tyzden do 17tej a tam im nablokuje s usnevom predavacka ceny s prirazkou. V supermarketoch kt su tvorene mimo beznych otvaracich hodin napr do 22h su velakrat tie zlavy neporovnatelne a male obchodiky im nevedia konkurovat. Kazdy si moze vybrat.

@selest presne, toto by som odporúčala každému, kto má strach, že samoobslužné pokladňa oberie niekoho o miesto , co je samozrejme obrovsky nezmysel, aby chodievali len do malinkých, predražených potravín a tým prispeli k tomu, aby zostali otvorené a tak tam nepríde predavačka o miesto...

beronsche
25. jan 2026
@martinka13

Nebudem tam chodiť s plným košíkom. Jednak to nie je kam povykladať a pri každej druhej položke musím volať obsluhu, lebo niečo nefunguje. Kým sa ku mne obsluha dostane (lebo behá medzi 6 samoobslužnými pokladňami), tak čakám aj 5 minút. Takže v konečnom dôsledku je to oveľa časovo dlhšie, ako v normálnej pokladni. Občas využijem ak mám max. 2 položky nákupu. A áno, nie som tam zamestnanec. Čoskoro budeme aj tovar vykladať a pred záverečnou strieme dlážku nie?

@martinka13 verím, že ani na benzinke netankujes vlastnoručne. Nie si predsa zamestnanec!
🤦🏼‍♀️
Ja úplne rozumiem, že každý má iné preferencie, ale tento argument je jednoducho trápny.

beronsche
25. jan 2026
@anonym_6c6bf3

@beronsche Ale žilo.

@anonym_6c6bf3 jasneeee.. ľudia boli milší, tráva zelensia, hviezdy jasnejšie, cukor sladši a dúha bola z cukrovej vaty..
žilo sa lepšie tak akurát jednotlivcom, aktívnym v strane. Vo všeobecnosti bola životná úroveň nižšia ako na západe (čo museli vidieť po páde železnej opony aj tí, ktorí teraz za "starými dobrými časmi" placu..) nesloboda, obmedzený trh..
No xy veci...
Ale niektorým sa to vysvetliť nedá, že?

anonym_72538e
25. jan 2026

@anonym_autor samoobslužné pokladne sú fajn, keď mám pár poloziek, ale nie veľký nákup. Keď mi blokuje predavačka, tak dávam hneď do tašky. Podľa toho to mám aj na páse vyložene, cize prvé fľaše, atď. Keď mám ísť na samoobsluznu, jednak je tam malý priestor a jednak potom ukladám veci 2x (raz do priestoru a druhy krát do tasky). Nehovoriac o tom, ze na spodu mam ťažké veci a na vrchu ľahké, cize celý nákup mam opäť rozoberať, aby si tie ťažké veci mala v taške dole a ľahké hore? Nie, ďakujem, naozaj nie som pokladnicka/predavačka. A myslím, že o tomto to cele je.

anonym_5a9ba5
25. jan 2026
@anonym_e60cc8

@anonym_e60cc8 keby si netrepala blbosti

beronsche
25. jan 2026

Ja mám samoobslužné pokladne rada práve, keď mám veľký nákup. Asi je to všade inak, tam , kde chodievam, je miesta dosť...

anonym_e60cc8
25. jan 2026
@anonym_5a9ba5

@anonym_e60cc8 keby si netrepala blbosti

@anonym_5a9ba5 svagor tam pracuje tak asi netrepem, mozno v BA su nove ale v nasom malom meste isto nie

anonym_ac65bd
25. jan 2026

@anonym_autor ja na ne chodím ale vytáča ma ked male položky dané na váhu hned ostane ze kontrola a musím čakať na pani kým pride to iste alkohol pečivo a z celého nákupu viac stojim a čakám na obsluhu inak mi nerobí problém naskenovať ai to sama ale pri veľkom nákupu ozaj nie lebo je to nadlho 🤣a tak 10 -15 veci je to fajn

anonym_72538e
25. jan 2026
@beronsche

Ja mám samoobslužné pokladne rada práve, keď mám veľký nákup. Asi je to všade inak, tam , kde chodievam, je miesta dosť...

@beronsche este Billa ma celkom veliký priestor na vyloženie nákupu, ale lidl a teco vôbec. Aspoň v tých tesco expresoch. Plus ako tu píšu vyššie, pokial mam nejaký problém, cakam tam na obsluhu ako na spasenie. Mnoho krát vidím, že dôchodcom blokujú aj celý nákup, keďže s tým nevedia robiť, cize ked niečo, zase čakať. A pravidelne byva problém s blokovanim ľahkých poloziek ako napr. koreniny alebo lízatka. V Bille sa mi pravidelne stava, ze ked chcem nejaký produkt v zľave, nenacita ten kód a musím volať obsluhu. A nejde to ani im, cize mi to blokujú ako celú čiarku a dávajú 50% zľavu. Minule som tak kupovala asi 5 jogurtov a nefungoval ani jeden. Plus popod fúzy si pindaka aj pokladnicka, co mi to nahadzovala

beronsche
25. jan 2026
@anonym_72538e

@beronsche este Billa ma celkom veliký priestor na vyloženie nákupu, ale lidl a teco vôbec. Aspoň v tých tesco expresoch. Plus ako tu píšu vyššie, pokial mam nejaký problém, cakam tam na obsluhu ako na spasenie. Mnoho krát vidím, že dôchodcom blokujú aj celý nákup, keďže s tým nevedia robiť, cize ked niečo, zase čakať. A pravidelne byva problém s blokovanim ľahkých poloziek ako napr. koreniny alebo lízatka. V Bille sa mi pravidelne stava, ze ked chcem nejaký produkt v zľave, nenacita ten kód a musím volať obsluhu. A nejde to ani im, cize mi to blokujú ako celú čiarku a dávajú 50% zľavu. Minule som tak kupovala asi 5 jogurtov a nefungoval ani jeden. Plus popod fúzy si pindaka aj pokladnicka, co mi to nahadzovala

@anonym_72538e nuž áno, ideálne to (ešte) nie je..
Keby ľudia argumentovali tým, že je tam málo miesta, nefunguje to dobre, obsluha na pomoc často chyba, tak by to bolo úplne legitímne.
Alebo aj argument, že sa niekto necíti v manipulácii s elektronikou úplne komfortne, je tiež úplne ok.
Ale prihlúplo opakovať "nepracujem tu" alebo "nie som na brigáde" je fakt odveci..
Inak, ja chodím najčastejšie do novootvoreneho lidla a tam to šlape ako hodinky..

slovakboy
25. jan 2026

@anonym_autor ja milujem samoobslužné pokladne. Hlavne keď mám pred tým už naskenovaný tovar. Hnevá ma ale že ma niekedy kontrolujú a už sa mi stalo, že som zabudol jednu položku zoscanovať. Našťastie z toho predavačka v Kauflande neurobila vedu a nedala mi vyložiť vozík. Budúcnosť sú košíky, ktoré hneď po vložení vedia vo je to za tovar. V USA aj v Číne už také majú.

slovakboy
25. jan 2026

@anonym_autor preco niektorí zákazníci odmietajú samoobslužné pokladne? Lebo sa im nechce namáhať. Aj mne to zo začiatku nešlo. Keď prídem do iného reťazca, vždy to tam inak funguje. Takze chápem ľudí, že to nechcú. A treba už urobiť krok ďalej a zaviesť čítajúce vozíky.

anonym_fe801f
25. jan 2026

@anonym_autor aj pri tejto teme sa ukazuje nasa malost a zadubenost. Samoobsluzne pokladne su volba, nie povinnost. Rovnako ako socialne siete. Su len nastroj - chces ber, nechces, vyuzi inu moznost. Cela debata a hype okolo samoobsluznych pokladni odraza nasu afinitu k stazovaniu sa a zalubu v stazovani sa.

mischy00
25. jan 2026

Ja chodím iba na samoobslužné, pretože mi vyhovouje tempo a môj systém scanovania. Sem tam čakám na obsluhu, nic strašné....ľudia su dnes neskutočne nervózni, všetci sa ponáhľajú, na nic nemajú nervy, všetko ich rozčuľuje , irituje, frflu. To ma daleko viac otrávi , ako samoobslužné pokladne.
A kecy, ci som na brigáde?? Preboha, je to moj nákup, ci niekto musí scanovat nákup aj iným?🤔

mizoko
25. jan 2026
@slovakboy

@anonym_autor preco niektorí zákazníci odmietajú samoobslužné pokladne? Lebo sa im nechce namáhať. Aj mne to zo začiatku nešlo. Keď prídem do iného reťazca, vždy to tam inak funguje. Takze chápem ľudí, že to nechcú. A treba už urobiť krok ďalej a zaviesť čítajúce vozíky.

@slovakboy problém sú skôr poriadne nefungujúce pokladne.

anonym_6c6bf3
25. jan 2026
@beronsche

@anonym_6c6bf3 jasneeee.. ľudia boli milší, tráva zelensia, hviezdy jasnejšie, cukor sladši a dúha bola z cukrovej vaty..
žilo sa lepšie tak akurát jednotlivcom, aktívnym v strane. Vo všeobecnosti bola životná úroveň nižšia ako na západe (čo museli vidieť po páde železnej opony aj tí, ktorí teraz za "starými dobrými časmi" placu..) nesloboda, obmedzený trh..
No xy veci...

@beronsche Oki, oki, jasné, jasné.

mizoko
25. jan 2026
@anonym_6c6bf3

@anonym_autor A ty máš koľko rokov? 50-60? Ked to tak ovládaš? Žilo sa veľmi dobre.

@anonym_6c6bf3 🤣🤣🤣🤣

autor
25. jan 2026
@beronsche

No xy veci...

@beronsche dôchodcovia boli v tom čase mladí, preto tak vnímajú ten režim. Volá sa to spomienkový optimizmus. Síce sme sa toho režimu úplne nezbavili, ale v kapitalizme je určite lepšie. Po vstupe do EÚ rastie HDP.

beronsche
25. jan 2026
@anonym_autor

@beronsche dôchodcovia boli v tom čase mladí, preto tak vnímajú ten režim. Volá sa to spomienkový optimizmus. Síce sme sa toho režimu úplne nezbavili, ale v kapitalizme je určite lepšie. Po vstupe do EÚ rastie HDP.

@anonym_autor horšie je.ze takéto názory má aj množstvo teraz relatívne mladých ľudí...
Ale to je dôsledok absencie schopnosti pozerať sa na veci komplexne a overovať si fakty..

autor
25. jan 2026
@beronsche

@anonym_autor horšie je.ze takéto názory má aj množstvo teraz relatívne mladých ľudí...
Ale to je dôsledok absencie schopnosti pozerať sa na veci komplexne a overovať si fakty..

@beronsche Problém je ten, že dôchodcovia si nevedia overiť fakty. Nevedia používať internete nevedia si dohľadať informácie. To, čo uvidia na Facebooku, to berú za pravdu.

janulik2008
25. jan 2026

Mna by zaujimalo ze samoobsluzne pokladne su uz roky tak co sa tak zrazu bojkotuju? 😀

klotildabazarik
25. jan 2026

@anonym_autor tak asi velky nakup si nebudem blokovat sama, ty to robis? Nepoviem 5rozkov ale