Na čo si dať pozor pri kúpe domu?
Dobrý deň prajem,
kupujeme dom a nemáme skúsenosti s kúpou. Malá by som pár otázok k tomu. Kupujeme dom cez realitku aj financovanie riešime hneď cez nich. Kúpna zmluva sa podpisuje s tým, že teda máme my vyplatiť ťarchu za dom, to je v poriadku. A o 3 dní po podpísaní zmluvy chcú majitelia, aby sme na ich účet poslali naše peniaze z našich vlastných zdrojov. Banka na uvoľnenie úveru požaduje, aby tie zvyšné peniaze za dom boli prevedené. Peniaze nepôjdu do žiadnej úschovne, ale im na účet. Zvyšok peňazí máme poslať do 30 dní. Majiteľ si ešte požiadal o dlhšiu dobu vysťahovania, tých 30 dní plus 15 dní navyše. Na čo si dať pozor? Budeme to preberať ešte aj s notárom, len ma zaujímajú vaše skúsenosti.
Ďakujem
@anonym_e42d81 ??? ty ani nevieš o čom točíš. Ja som rada, keď si protistrana dá zmluvy pozrieť nezávislému advokátovi. Aj to odporúčam klientom napriek tomu, že som si 10000% istá svojimi zmluvami, resp. zmluvami od našej advokátky. Mám to potom čisté a som krytá. Ak je ten advokát normálny, upraví pár vecí, lebo musí vykázať prácu. Nemôže si vypýtať 250 eur za to, že povie, že zmluva je v poriadku. Okrem iného každý máme svoju formu a štýl zmlúv. Takže si dopĺňame a upravujeme zmluvy tak, aby sa nam "páčili". Zmluvu upravuje z veľkej časti zákon, veľa tam nenavymýšľaš. Mám kopec skúseností s advokátmi, ktorí mi akože preškrtali celé zmluvy, pritom len zmenili slovosled, alebo mi zmenili odseky, poprehadzovali články, dokonca mi zmenili písmo alebo číslovanie odsekov, keď už nevedeli čo robiť, ale podstata zostala rovnaká. Keď som to preberala s advokátmi, tak rovno povedali, že musia vykázať prácu, tak aj keď je všetko v poriadku, musia tam niečo opraviť a čím viac, tým lepšie to vyzerá. Robím to 25 rokov. Okrem iného som aj právnička, rukami mi prešli stovky zmlúv, stovky som ich vytvorila. Robila som náročné a komplikované zmluvy, nielen jednoduché kúpne zmluvy na obyčajné byty alebo domy. Plus každý rok predám alebo kúpim niečo ja osobne, tento rok toho je trošku viac. A ak mi prinesie iná realitka klienta, alebo má iná realitka produkt, ktorý chcem, tak predávam/kupujem aj s cudzou rk a vidím štýl práce, aj iné zmluvy. Takže mne fakt nemusíš písať o práci realitiek alebo právnikov 🙄
@tilly vedela som ze si realitka, mate rovnaky "jazyk"..ok ved ty to mozno mas ok ale autorka kupuje cez teba? Videla si zmluvu, vsetky vety? Si pravnik a robis zaver z toho co autorka napisala? Preto ako osoba neznala idem cez niekoho kto nieco o tom vie.moja pravnicka nasla chyby aj v cislach podielov a v inych cislach keby sme to nechali kataster nezapise a caka sa do aleluja. Taktiez si tam realitka dala veticku ze splnomocnujeme kupujucich na to a to....ziadna pokuta pri nevystahovani, ziadne zrusenie trvaleho pobytu...atd atd...neslo o zmenu pismenok ako to prezentujes. nemas komplet informacie. A ako bonus pri opravach realitka urobila aj tak chybu v opravovanych cislach pred podpisom a museli sme pisat dodatok a 60 eur ze podpisy u notora. Realitak velkej realitky iba cvicil trapezy a ujmu sme mali my...

@tilly to znie ako vyhovorka realitneho maklera 😆 lebo s klientami co si vezmu pravnika a kladu podmienky su same problemy. Treba iba podpusat, platit a drzkat hubku - tak sa im to paci. Ked sa narazi na problem - bye bye baby si to podpisala tak trp
@anonym_e42d81 ??? ty ani nevieš o čom točíš. Ja som rada, keď si protistrana dá zmluvy pozrieť nezávislému advokátovi. Aj to odporúčam klientom napriek tomu, že som si 10000% istá svojimi zmluvami, resp. zmluvami od našej advokátky. Mám to potom čisté a som krytá. Ak je ten advokát normálny, upraví pár vecí, lebo musí vykázať prácu. Nemôže si vypýtať 250 eur za to, že povie, že zmluva je v poriadku. Okrem iného každý máme svoju formu a štýl zmlúv. Takže si dopĺňame a upravujeme zmluvy tak, aby sa nam "páčili". Zmluvu upravuje z veľkej časti zákon, veľa tam nenavymýšľaš. Mám kopec skúseností s advokátmi, ktorí mi akože preškrtali celé zmluvy, pritom len zmenili slovosled, alebo mi zmenili odseky, poprehadzovali články, dokonca mi zmenili písmo alebo číslovanie odsekov, keď už nevedeli čo robiť, ale podstata zostala rovnaká. Keď som to preberala s advokátmi, tak rovno povedali, že musia vykázať prácu, tak aj keď je všetko v poriadku, musia tam niečo opraviť a čím viac, tým lepšie to vyzerá. Robím to 25 rokov. Okrem iného som aj právnička, rukami mi prešli stovky zmlúv, stovky som ich vytvorila. Robila som náročné a komplikované zmluvy, nielen jednoduché kúpne zmluvy na obyčajné byty alebo domy. Plus každý rok predám alebo kúpim niečo ja osobne, tento rok toho je trošku viac. A ak mi prinesie iná realitka klienta, alebo má iná realitka produkt, ktorý chcem, tak predávam/kupujem aj s cudzou rk a vidím štýl práce, aj iné zmluvy. Takže mne fakt nemusíš písať o práci realitiek alebo právnikov 🙄