icon

Na čo si dať pozor pri kúpe domu?

michaachim
Včera o 03:53

Dobrý deň prajem,

kupujeme dom a nemáme skúsenosti s kúpou. Malá by som pár otázok k tomu. Kupujeme dom cez realitku aj financovanie riešime hneď cez nich. Kúpna zmluva sa podpisuje s tým, že teda máme my vyplatiť ťarchu za dom, to je v poriadku. A o 3 dní po podpísaní zmluvy chcú majitelia, aby sme na ich účet poslali naše peniaze z našich vlastných zdrojov. Banka na uvoľnenie úveru požaduje, aby tie zvyšné peniaze za dom boli prevedené. Peniaze nepôjdu do žiadnej úschovne, ale im na účet. Zvyšok peňazí máme poslať do 30 dní. Majiteľ si ešte požiadal o dlhšiu dobu vysťahovania, tých 30 dní plus 15 dní navyše. Na čo si dať pozor? Budeme to preberať ešte aj s notárom, len ma zaujímajú vaše skúsenosti.

Ďakujem

Strana
z2
anonym_15d650
Včera o 04:34

@michaachim určite by som trvala na vysťahovaní do 30 dní a peniaze previedla v deň keď odídu. Myslím, že 30 dní je dostatočná doba na vysťahovanie.

martinka13
Včera o 04:36

Určite by som šla cez notársku úschovu. Až keď bude nehnuteľnosť prevedená na vás, peniaze sa uvoľnia predávajúcim.

anonym_e1c838
Včera o 04:40

@michaachim dajte si pozor na zmluvu. Aby v bej všetko bolo. My sme kupovali pozemok s ťarchou cez realitku. To bolo v pohode. Oni to maju tiež zmluvne ošetrené a banka si na to dáva tiež pozor.
To vysťahovanie zahrnúť taktiež do zmluvy. Nám prepis na katastri robila realitka.
Jednoducho...všetko na papiery podpísané a overené.

aalt
Včera o 04:48

Predaval som nehnutelnosti podobne. Teda bez notarskej uschovy. Ale platila sa na zaciatku nevratna zaloha. Cize zaloha, zmluvy a finalny prevod a ostatne (kataster ...). Ak by bol problem s finalnym prevodom, prisiel by o zalohu. Po nom uz realitka posiela vsetko. Ani notarska uschova nie je na 100%, lebo moze podviest realitka/notar - uz bolo takych pripadov.

katkaseiner
Včera o 04:58

Ja by som dobu na vystahovanie riesila najomnou zmluvou. Ak sa totiz natiahne, nech ti normalne zaplatia najomne za ten mesiac

tilly
Včera o 05:04

Áno, takto sa to robí.

tilly
Včera o 05:07
@martinka13

Určite by som šla cez notársku úschovu. Až keď bude nehnuteľnosť prevedená na vás, peniaze sa uvoľnia predávajúcim.

@martinka13 s týmto by som ako predávajúca nesúhlasila. Ak, tak potom nech zaplatia zrýchlené konanie na katastri. Aj banka vypláca čerpanie na plombu a banka ide až ako posledná, takže v tomto prípade sa to notárskou úschovou len komplikuje. Ak by platili bez úveru, len hotovosť, tak áno, notarske/advokátska alebo vinkulacia v banke.
Teraz píšem z pohľadu predávajúceho, nie ako realitak. Predávam (a kupujem) aj svoje súkromné nehnuteľnosti minimálne raz ročne.

anonym_9795ca
Včera o 05:12

Bacha na to vystahovanie. Znamj tak kupili byt a majitel tam este dlho ostal a nevystahoval sa. Ani neviem, ako to skoncilo.Toto si poriadne osetrite.

sara07
Včera o 05:19

existuju firmy ktoré ti zhodnotia stava domu , napišu ti spravu , skryte vady ktore ty ako laik si ani nevšimneš
ja osobne by kupe akejkolvek nehnutelnosti by som ti toto dala už ..

michaachim
autor
Včera o 05:58
@martinka13

@martinka13 No veď práve, čo keď do tých 30 dní nás do katastra nenapíše a majiteľ dostane celú sumu.

michaachim
autor
Včera o 06:06
@tilly

@martinka13 s týmto by som ako predávajúca nesúhlasila. Ak, tak potom nech zaplatia zrýchlené konanie na katastri. Aj banka vypláca čerpanie na plombu a banka ide až ako posledná, takže v tomto prípade sa to notárskou úschovou len komplikuje. Ak by platili bez úveru, len hotovosť, tak áno, notarske/advokátska alebo vinkulacia v banke.
Teraz píšem z pohľadu predávajúceho, nie ako realitak. Predávam (a kupujem) aj svoje súkromné nehnuteľnosti minimálne raz ročne.

@tilly Tak je to takto z vášho pohľadu správny postup? Na čo si dať pozor?

martinka13
Včera o 06:56
@michaachim

@martinka13 No veď práve, čo keď do tých 30 dní nás do katastra nenapíše a majiteľ dostane celú sumu.

@michaachim notár uvoľní peniaze až na základe dorucenia zápisu do katastra vás, ako majiteľov.

martinka13
Včera o 06:57

@tilly ja som to riešila pri platbe v hotovosti. Ale nikdy by som nedala peniaze len tak "na dobré slovo".

tilly
Včera o 06:58
@michaachim

@tilly Tak je to takto z vášho pohľadu správny postup? Na čo si dať pozor?

@michaachim je to bežný postup pri hypotéke. Najprv vlastné zdroje, potom čerpanie hypotéky a odovzdanie. Kataster už dobehne sám. Odovzdanie sa odhaduje individuálne. Mesiac nie je vôbec dlhá doba.

tilly
Včera o 07:01
@martinka13

@tilly ja som to riešila pri platbe v hotovosti. Ale nikdy by som nedala peniaze len tak "na dobré slovo".

@martinka13 hotovosť áno. Pekne notárska/advokátska úschova, zrýchlený vklad (platí ten, kto ho vyžaduje) alebo obyčajný vklad a po zápise uvoľnenie peňazí. Pri hypo je trošku iný postup. Ja som teraz, akurát včera prvý krát poslala peniaze na účet pri podpise zmlúv a nemám z toho dobrý pocit... ale tak to môj muž dohodol, tak som to urobila, ako chcel, tak teraz budem mesiac stresovať, či bude všetko ok.

tilly
Včera o 07:04

Inak, všetky tieto veci ste mali riešiť už pred podpisom rezervacky a mali ste to aj mať v rezervacke

martinka13
Včera o 07:39
@tilly

@martinka13 hotovosť áno. Pekne notárska/advokátska úschova, zrýchlený vklad (platí ten, kto ho vyžaduje) alebo obyčajný vklad a po zápise uvoľnenie peňazí. Pri hypo je trošku iný postup. Ja som teraz, akurát včera prvý krát poslala peniaze na účet pri podpise zmlúv a nemám z toho dobrý pocit... ale tak to môj muž dohodol, tak som to urobila, ako chcel, tak teraz budem mesiac stresovať, či bude všetko ok.

@tilly u nás keď to ide cez hypo a realitku, v realitke je podpísaný návrh na vklad do katastra. Ten podá realiťaķ až keď má info od predávajúceho, že má peniaze na účte. Krytí sú obaja.

gabrielkamajeckka
Včera o 07:59

My sme podobne kupovali dom... v pohode

anonym_4adb86
Včera o 08:00

Alebo cez viinkulovany účet im poslať a keď všetko prebehne ako ma,tak potom im peniaze uvoľnia ale treba mať všetko dohodnuté na papieri

kiki68
Včera o 08:04

Zmluvu nech checkne notar/ pravnik. Realitka Miele zodpovedna vlastne za nic v takej miere, cize na to sa nespoliehat. Dufam, ze ste checkli vsetko v kupnej zmluve ( zatazenie, servitudy, povolenia)

tilly
Včera o 08:20
@martinka13

@tilly u nás keď to ide cez hypo a realitku, v realitke je podpísaný návrh na vklad do katastra. Ten podá realiťaķ až keď má info od predávajúceho, že má peniaze na účte. Krytí sú obaja.

@martinka13 áno, tak. Najprv čerpanie, potom kz.

bg92
Včera o 08:29

ocividne toho vela neviete (nemyslim to v zlom), poradte sa s pravnikom nech vam tu zmluvu upravi

anonym_e42d81
Včera o 14:31

@michaachim obetuj 250 eur a daj /rezervavnu,kupnu/ zmluvu pripravit pravnikovi..ked uz to podpisete ste v pasci. A ziadnych 15 dni + prachy budu prec hypoteku budete platit a byvat budu oni. Kym sa urobi prevod pridu peniaze ajajaj to bude dlllllho..ja som v agususte podpisala a byvala som od januara a to bol zrychleny vklad.

beata_k
Včera o 14:43

Ani neuvazuj, ze bez notarskej uschovy. Nikdy nedavaj peniaze bez toho aby si bola zapisana na katastry.

tilly
Včera o 16:22
@anonym_e42d81

@michaachim obetuj 250 eur a daj /rezervavnu,kupnu/ zmluvu pripravit pravnikovi..ked uz to podpisete ste v pasci. A ziadnych 15 dni + prachy budu prec hypoteku budete platit a byvat budu oni. Kym sa urobi prevod pridu peniaze ajajaj to bude dlllllho..ja som v agususte podpisala a byvala som od januara a to bol zrychleny vklad.

@anonym_e42d81 advokátsky servis je už štandard. Píše, že ide cez realitku, tak snáď majú advokáta. Každá normálna rk má advokáta

anonym_bef9a0
Včera o 18:28

@michaachim ked sa kupuje rodinny dom:

1. Najprv sa preveria susedia, ak su romoch absolutne nekupujem
2. Nehnutelnost celu prechodim, zistim si kto to navrhoval, kto staval a co sa opravovalo
3. Nekupujem dvojdom
4. Nekupujem pri susedovi ktory nieco chova
5. Nekupujem dom pri potoku alebo pod kopcom
6. Nekupujem ak je blizko druzstvo
7. Samozrejme nekupujem dom ktory nema zavedenu vodu, plyn a kanalizaciu

Normalne vystahovanie trva 30 dni a presne sa treba dohodnut co tam zostane, a este jedna vec, preverim si ci pozemok na ktorom dom stoji a ktory k nemu prilieha ma jedineho vlastnika, bodka.

ps- treba skontrolovat ci na nehnutelnost nie je uvalena exekucia...

anonym_c7876b
Včera o 18:46

Tento postup je uplne v pohode.Aj my sme tak kupovali dom.Tych 15 dni navyse je na dohode.Ak vam to nesuri,nemala.by som s tym problem.My sme tak dovolili predavajucim este ked sme kupovali prvy byt.A teraz sa nam stalo ze ked sme predavali byt a kupovali dom ze nastali nejake komplikacie a museli sme ostat v byte o par dni dlhsie.Novi majitelia s tym nastastie nemali problem.Uplne akokeby sa nam to vratilo po rokoch.Ina by sme museli este na 2 tyzdne riesit nejaky prenajom.

anonym_e42d81
Včera o 19:18
@tilly

@anonym_e42d81 advokátsky servis je už štandard. Píše, že ide cez realitku, tak snáď majú advokáta. Každá normálna rk má advokáta

@tilly no ale svojeho na svoje zaujmy 😄 na to by som sa nespoliehala...my dme tiez mali zmluvu cez realitku a nasa pravnicka to cele prerobila

tilly
Včera o 20:04
@anonym_e42d81

@tilly no ale svojeho na svoje zaujmy 😄 na to by som sa nespoliehala...my dme tiez mali zmluvu cez realitku a nasa pravnicka to cele prerobila

@anonym_e42d81 lebo musela vykázať prácu. Viem, ako fungujú advokáti 🤭.

anonym_e42d81
Dnes o 08:23
@tilly

@anonym_e42d81 lebo musela vykázať prácu. Viem, ako fungujú advokáti 🤭.

@tilly to znie ako vyhovorka realitneho maklera 😆 lebo s klientami co si vezmu pravnika a kladu podmienky su same problemy. Treba iba podpusat, platit a drzkat hubku - tak sa im to paci. Ked sa narazi na problem - bye bye baby si to podpisala tak trp

Strana
z2