Duch na teste
ahojte babule, mam taku otazku...mate skusenost ze pocas 3 dni vam nesilnela druha ciarka na teste ale bola rovnaka???ako duch????
dakujem
Ahojte baby co na zapalene hrdlo vcera som asi vypila studenu vodu na obede dala som si na krk trosku oleja vykloktala som solou urobila som si vodu s citronom 😔bojim sa teraz aby bolo vsetko ok😒
Nedarí sa vám otehotnieť?
Problém neplodnosti rieši na Slovensku každý siedmy pár. O možnej neplodnosti lekári hovoria vtedy, ak sa páru pri nechránenom styku nepodarí otehotnieť do jedného roka. Tento problém sa týka aj párov, ktoré už jedno dieťa majú a snažia sa o ďalšieho potomka. V súčasnosti sa túži stať matkami čoraz viac žien vo veku nad 35 rokov, keď sa pravdepodobnosť otehotnenia prudko znižuje.
Častou príčinou nesplnenej túžby po bábätku u žien je aj syndróm polycystických vaječníkov. Hoci prvé príznaky tohto ochorenia sa objavujú u dievčat už v mladosti, väčšina z nich ich nespája s touto diagnózou, ale pripisuje ich prejavom dospievania. Problém sa stáva vypuklejší až po rokoch, keď sa snažia otehotnieť. Ženám, ktorým sa nedarí otehotnieť, môže podľa posledných výskumov pomôcť zvýšená dávka vitamínov B8 a B9 – inozitolu a kyseliny listovej. Oba tieto vitamíny skupiny B sú novou nádejou aj v liečbe syndrómu polycystických vaječníkov, jednej z najčastejších príčin sterility, ktorá trápi asi 10 % žien v plodnom veku.
Prečo práve tieto vitamíny?
INOZITOL. Základom pre otehotnenie je kvalitné vajíčko. Zistilo sa, že kvalitné vajíčka majú vo folikulárnej tekutine vysoké množstvá myo-inozitolu. Práve vysoké koncentrácie myo-inozitolu sú potrebné na dozrievanie folikulov a pri správnom embryonálnom vývoji. Uskutočnené klinické štúdie potvrdzujú, že inozitol podporuje zlepšenie funkcií vaječníkov, priaznivo pôsobí na zvýšenie počtu kvalitných a zrelých vajíčok a má pozitívny vplyv na úpravu a reguláciu cyklu. Ukázalo sa, že ženy, ktoré majú problém otehotnieť, majú vo folikulárnej tekutine vajíčok nižšiu hladinu inozitolu. Po jeho doplnení sa u nich zlepšuje kvalita vajíčok a zvyšuje sa pravdepodobnosť otehotnieť. U týchto žien inozitol navodzuje pravidelnú ovuláciu. Zo štúdií vyplynulo, že inozitol dokáže meniť niektoré hormonálne parametre, ako je napríklad redukcia hodnoty LH (luteinizačný hormón) v plazme, testosterónu, prolaktínu a pomeru LH/FSH (folikulostimukačný hormón). U žien trpiacich na polycystické vaječníky príjem inozitolu pomáha zároveň upraviť sprievodné príznaky tejto diagnózy – nepravidelný Môžu vám pomôcť vitamíny skupiny B – inozitol a kyselina listová! menštruačný cyklus, predĺžené cykly či vynechávanie menštruácie. Pozitívne ovplyvňuje tiež zlepšenie prejavov androgenizmu – najmä zvýšené ochlpenie, mastnú pleť a akné, lupiny vo vlasoch i rednutie vlasov. Normalizuje hladinu tukov v krvi, znižuje hladinu cholesterolu a má pozitívny vplyv pri nadmernej produkcii inzulínu. Upravuje teda aj metabolizmus cukrov a vďaka jeho účinkom sa mnohým ženám so syndrómom polycystických vaječníkov podarí schudnúť. Spolu s niacínom v prírodnom vitamíne Niacín s inozitolom prispieva zároveň k optimálnej funkcii psychiky, napomáha odstrániť vyčerpanie a únavu.
KYSELINA LISTOVÁ. Ženám, ktoré túžia po bábätku i tehotným ženám, by nemala chýbať ani kyselina listová, ktorá sa podieľa na procese delenia buniek, čím prispieva k rastu zárodočných tkanív počas tehotenstva. Je súčasťou génov a chromozómov každej bunky. Pod dohľadom má všetky procesy bunkového delenia a rastu – tvorbu červených krviniek, syntézu DNA (molekuly nesúce genetickú informáciu), rast tkanív a funkciu buniek. Má priaznivý vplyv na regulárny vývoj bielych krviniek a normálny spôsob rastu. Jej nedostatok v organizme žien môže mať na svedomí reprodukčné problémy, potrat či predčasný pôrod, odlupovanie placenty, zvýšenú hladinu homocysteínu, nízku pôrodnú hmotnosť novorodenca. Kyselina listová je kľúčovým faktorom pre správny vývoj nervovej sústavy dieťaťa, pomáha chrániť dieťa pred poruchami neurálnej trubice a ďalšími závažnými komplikáciami. Príjem kyseliny listovej pred otehotnením a na začiatku tehotenstva pôsobí ako účinná prevencia vrodených zdravotných problémov dieťaťa – znižuje ich riziko až o 50 – 70 %.Pred otehotnením by ženy mali užívať kyselinu listovú denne, a to v potravinovej forme doplnenej výživovým doplnkom – keďže miecha a mozog dieťaťa sa vyvíjajú v prvých týždňoch tehotenstva, je vhodné kyselinu listovú prijímať aj niekoľko mesiacov pred plánovaným otehotnením.
Ktoré potraviny sú zdrojom inozitolu a kyseliny listovej?
Najbohatším rastlinným zdrojom inozitolu sú citrusové plody (grapefruity), hrozno, kapusta, celozrnné obilniny, sušené ovocie, oriešky (arašidy), semienka (pšeničné klíčky), strukoviny (fazuľa), pivovarské kvasnice. Zo živočíšnych zdrojov sa najviac inozitolu nachádza vo vnútornostiach (pečeň, mozoček, srdce) a mlieku. Kyselina listová sa nachádza v zelenej zelenine s veľkými listami, v pečeni, vajciach a strukovinách. Jej podiel v ovocí je naopak veľmi malý (okrem pomarančov), platí to aj pre mäso a mlieko. Varením potravín sa takmer úplne zničí už za niekoľko minút.
To je asi tak vsetko, co som "vyknurala" k Tvojmu problemu s vajickami - snad Ti daco z toho pomoze ❤
@maciatko950 nech ti to zbehne rýchlo a potom poriadne vyobimat malé drobcatko ☺
@archanjel007 mne na bolesť vedela pomôcť lyžička medu je to dobre aj ak si zahlienena
@archanjel007 Teply cajik, citron, medik, zazvor...Toto som stale pila, ked som pocas tehu zostala s bolavym hrdlom, no ja som k tomu este aj soplisko a kaslisko dostala, som myslela, ze drobceka "vykaslem" zo seba, tak som sa dusila vela dni...Skore uzdravenie prajem 😉
@archanjel007 alebo si ocisti zopar strucikov cesnaku, nakrajaj na malicke kusky a postupne jedz...Ja som tak robila tiez, to som sa docitala vtedy na nete, no trosku pomohlo 🙂
@luta13 dakujem moja som si to nastudovala no ozaj na to nieco bude. Dakujeem 😘😘😘
@luta13 idem baby si po ten cesnak
Keď tehotnú lapne choroba: Čím sa môže liečiť?
Choroby sú nepríjemnou súčasťou života a žiaľ, nevyhnú sa im ani budúce mamičky. No v tehotenstve platia rôzne obmedzenia, čo sa týka možnosti liečby a užívania liekov. Ako si teda poradiť, ak na nás v tehotenstve zaútočí nejaká tá choroba?
Horúčka
Horúčka sprevádza rôzne ochorenia, ako aj v tomto období aktuálnu chrípku či prechladnutie. Horúčka nad 38°C, najmä v prvom trimestri, môže byť ale nebezpečná pre bábätko a preto ju netreba podceňovať. Bežný človek si môže teplotu zrážať viacerými druhmi liekov, no tehuľky musia byť opatrné.
Väčšina liekov proti teplote je totiž v tehotenstve zakázaná, prípadne na letáčiku nájdete upozornenie, že je možné liek v tehotenstve užiť len po konzultácii s lekárom. Existujú však i nejaké domáce recepty, ktoré možno skúsiť proti horúčke. Jedným z nich sú „octové ponožky“.
Kašeľ
Aj kašeľ dokáže budúcu mamičku poriadne potrápiť. Kašľanie však bábätku neškodí, je chránené plodovou vodou, ktorá všetko tlmí. Proti kašľu pomáha opäť piť veľa tekutín. Okrem toho je vhodné zvlhčovať doma vzduch a pomáha i naparovanie.
Vyskúšať môžete i overený recept starých materí proti kašľu a to cibuľový sirup, prípadne čaj. Na sirup potrebujete jednu cibuľu, ktorú zalejete medom (prípadne zasypete cukrom) a keď cibuľa pustí šťavu, užívate tento sirup po lyžičkách niekoľkokrát za deň.
Z cibule si tiež môžete uvariť liečivý čaj – nakrájanú cibuľu varíme vo vode asi 5-10 minút, potom scedíme. Pre lepšiu chuť je dobré pridať trochu medu, prípadne aj citrónovú šťavu. Možnosťou sú aj niektoré sirupy proti kašľu z lekárne.
Ich používanie v tehotenstve je obmedzené a niektoré sú vyslovene zakázané, iné sa za určitých podmienok užívať môžu. Tehotným sa odporúča napríklad skorocelový sirup, prípadne homeopatické lieky. Vždy sa však treba o konkrétnom lieku poradiť aspoň s lekárnikom alebo s lekárom.
Boľavé hrdlo
Na boľavé hrdlo pomáha kloktanie slanej vody. Tento spôsob boja s bolesťami hrdla je osvedčený a často vám ho odporučí i samotný lekár. Inak si môžete pomôcť popíjaním vlažného čaju s medom a citrónom, cmúľaním rôznych liečivých pastiliek (cukríkov) s obsahom vitamínov a iných liečivých látok (napríklad propolis, echinacea a podobne).
Aj pri týchto „cukríkoch“ však platí, že si treba dôkladne prečítať informácie o užívaní v tehotenstve alebo konzultovať ich vhodnosť s lekárnikom či lekárom.
Ak vám boľavé hrdlo neprechádza ani po niekoľkých dňoch, prípadne sa bolesť stupňuje a pridružia sa i ďalšie príznaky ochorenia ako teplota, bolesti hlavy a iné, je namieste zájsť za lekárom. Niekedy totiž môžu byť potrebné antibiotiká.
Upchatý nos
Upchatý nos je ďalšou veľmi nepríjemnou záležitosťou. V tehotenstve si nemožno vybrať hocijaké nosné kvapky, i keď niektoré sú bezpečné aj pre tehotné ženy (treba sa opäť poradiť s lekárom o vhodnom prípravku).
Bezpečné sú však určite rôzne spreje a roztoky na báze morskej vody, ktoré môžu používať aj tehotné ženy. K lepšiemu dýchaniu pomôže aj naparovanie nad slanou vodou, či harmančekovým odvarom.
V tehotenstve je najlepšie všetkým ochoreniam predchádzať. Budúce mamičky by sa preto mali strániť priestorov, kde je veľká koncentrácia ľudí, mali by sa primerane obliekať a často si umývať ruky. Nezabúdajte tiež na dostatok tekutín a spánku, pretože ich nedostatok má negatívny vplyv na imunitu.
@cvikla12 nemam ani hlieny ani nadchu ani neklaslem len cervene hrdlo teraz som zjedla dva velke struciky cesnaku a lahla som si k telke budem odychovat dnes cely den dakujem baby za rady hned sa citim lepsie
@archanjel007 Len pekne oddychuj, to je myslim najdolezitejsie, aj si pospi, ked Ta bude "lamat"...Spanok je najlepsi liek na vsetko asi, co sa tyka nachladnutia celkovo 😉
@luta13 dakujem ti velmi pekne si zlata hned mi je lepsie baby ukludnili ste ma
@archanjel007 presne tak moja oddychuj netreba nič podceniť až sa to nezhorší
@karol221 dobre si urobila, ze si prestala fajcit...Ja som tiez pri oboch tehu prestala uplne fajcit!...Pri prvom v den, ked mi Dr. oznamil, ze som tehu...No zacala som 4 mesiace po porode a to som kojila maleho 3 roky - no fajcila som len do 5 cig./den, ale aj tak, bola som krava a slubila som si, ze pri druhom dietatku fajcit vobec nebudem, ani pocas kojenia...Nasrata som za to na seba doteraz!!! 😔...Teraz uz v Januari bolo 2 roky, co nefajcim vobec a ani sa nechystam zacat...Pri druhom som si poslednu cigaretu zapalila na treti den testovania - ked som uverila, ze som tehu - kedze // tmavli 😉...Drzim palceky, aby aj Tvoj muzicek obmedzil fajcenie, alebo aspon fajcil mimo bytu, pokial fajci v byte 😉...No moj nastastie fajci len na balkone 😉...Nezabudni nam dat vediet vysledok z prvej kontroly u Dr. ❤
@janulinka211 ja vidim //...Verim, ze v piatok nam sem hodis krasne // 😉...Co sa tyka popijania na rozlucke, tak 2dl bieleho vinka, ci sampusu by Ti nemali ublizit...Ved da sa zabavat aj s nealkom, len treba mat okolo seba tych spravnych ludi 😉 🍹...Drzim palceky na silnejuce // 🙏😘
@archanjel007 ak možem poradit.Ja si dávam na celú noc,alebo den to je jedno zábal okolo krku.Na sácok dat mast ,práškový cukor,čierne mleté korenie a alpu.Priložit na krk a zabalit okolo šatku.ked to je v začiatkoch,tak mi to pomože aj detom
@lela123 Vobec nie si trapny abstinent, je to skvele, ze robis dobre svojmu telu a ze zdravo zijes...Ja som prestala uplne fajcit pred 2 rokmi, ked som otehu s druhym drobcom - odvtedy som cigaretu "v papuli" nemala - hnusi sa mi ten smrad dodnes - fuj 😝...Pred prvym tehu som fajcila, pila male vinka v plastovej flaske a dokonca som si zopar mesiacov pred tehu a na jeho zaciatku (ked som este nevedela, ze som uz tehulka) aj "zahulila" marisku - netajim to, bolo, co bolo, to uz nezmenim...No nikdy viac by som si nazahulila, asi nazapalila cigaretu...Pivo neznasam zo srdca a ked uz pijem, tak raz za cas si dam 2-3dl bieleho vinka, ci male 2dl sampanske, ale len ked mam ozaj chut a aj to mixujem s nealkom, inak to rychlo citim, kedze som si odvykla pit alko...Opita som nebola uz vyse 2 roky, naucila som sa pit tak, ze nemam potrebu vracat, takze len do nalady si cucnem, ked citim, ze zacinam mat vypite, tak dalsi poharik si uz nedam, aj keby co bolo...A rano nemam problem ani s hlavou, ani so zaludkom 😉...Asi tak zas daco o mne 😲...Mm fajci stale a pije pivko skoro kazdy den - on je rodeny "pivar" - geny po otcovi 😉...Prajem Ti krasny slnecny dnik 🌞😘
moja najmenšia má dnes zápis do školy.To letí🙂

@janulinka211 ja si myslím že si tehulka 😘 a bez obáv aj keby si to nezistila takto skoro a vypila si jasné že z mierou nie do nemoty tak je to v pohode bábätko sa na sústavu matky napája niekedy v 6-7tt tehotenstva