Kam ísť na prerušenie tehotenstva v Bratislave?
prosim poradte mi kam na prerusenie teh. v bratislave?
Nuz, na to nikto nepozna nazor kedy presne zacina zivot, a preto kazdy vyhodnocuje na zaklade svojho precitenia. Je iste ze po splynuti spermie a vajicka sa zacnu delit bunky, je vsak tento proces delenia uz zivotom? Delia sa predsa pri chemicky reakciach aj rozne prvky a retazovo vznikaju nove zluceniny ktore maju zlozitejsie vazby a nove zlozenie, aj rastliny rastu a tento proces riadi priroda. Je uz v ludskom zarodku dusa, prip. odkedy? Tie funkcie zarodku, to cim sa z "bulinky" stava akoby "rybickou" atd... z nej akoby "opickou" atd. az k tvaru novorodenca, ktory by bol teoreticky schopny prezit bez matky ubehne vela tyzdnov. Aj mama mamou aj dieta dietatom sa stavaju postupne.
A co pred splynutim vajicka a spermie? Ved keby sme im dali sancu aj z nich by boli zive bytosti, ta potencionalita tam rozhodne je. Cize ked sa bud nejak - akokolvek chranime pred otehotnenim, alebo len a proste nesexujeme uberame dalsej dusi moznost sa zrodit. Preco mame len 1 dieta, 2 deti, sice planovane, ale preco nie viac? Ved mozno prave vase x-te dieta by sa niecim preslavilo. Ako bolo v tej anekdote: "Keby ste poznali chudobnú ženu, ktorá je tehotná, má už 8 detí - z toho 3 hluché, 2 slepé, jedno mentálne retardované, otec je alkoholik a ona má syfilis, odporučili by ste jej potrat?.....Áno? Tak ste práve potratili Ludwiga van Beethovena"
Tak ale zeny dneska aj nie su chudobne, aj su zdrave ale aj tak maju malo deti. Ale inym idu kazat ze ked uz dieta vzniklo musia ho donosit, aj ked oni za nich ich zivot zit nebudu.
Par tyzdnove embryo je vrazda, ale mat za cely zivot len 1 alebo 2 deti a vyssiemu poctu sa branit a chranit je povazovane za to co sa deje spravne. Ved ani tieto zeny nedavaju sancu Bohu/prirode/osudu aby sa prajavil. Okrem toho pri takomto pocte deti keby tak jednali vsetci civilizacia postupne zanikne, nie je to ani minimum na prezitie ludskeho rodu...
Hlavne ze nikoho "nevrazdia", ale ako hovorim, ani dietatko z plnych detskych domovov si neberu a ani matke ktora sa dostala do problemov pomahat nebudu. Len kazu vo svojej pozicii zabezpecenosti.
Vravi sa ze len svatec vie byt pevny v zasadach ked je zivobytie neiste. By ma zaujimalo ci by vsetky tieto zeny, ktore odsudzuju potraty dokazali byt pevne v zasadach za vsetkych okolnosti. Ono, existuje teoria ze ideme zivotmi, ze sa rozne prevtelujeme, aby sme si vyskusali rozne podmienky,reakcie na rozne typy situacii, rozne typy materialnych zabezpeceni atd. Ked mam raz naslpnuty zivot, ktory nevyzera ze by sa nejak hrutil, uz mam tie svoj 1 - 2 zdrave deti, a viac uz "neplanujem", okolo muz co chce sa starat, prip. aj dalsia rodina k pomoci, ja mam dobre vzdelanie ajprax, hovori sa mi inak, nez zene v inej situacii.
Ja radit neviem ani nemienim, jedine co citim je respekt. Ono, hovori sa a podla mna dost spravne ze ked stretneme cloveka dokonalejsieho ako my, mali by sme sa snazit mu vyrovnat. A ked stretneme niekoho "horsieho", niekoho u koho vidime medzery a chyby, mal by to pre nas byt signal vojist dovnutra a skumat sa, svoje pohnutky a to co v nas vyvolava. Spasitelsky komplex sice vo svojej podstate nevyzera navonok nejako zavadne, ale na tej duchovnej rovine je IMHO chory az az.
Nechápem Vás vždy v každej diskusií musíte byť zvedavé musíte rýpať neviete kto je za tím či je to mladá baba ktorá sa bojí rodičov a nevie čo robiť alebo či to nieje žena ktorá nemá možnosť žiť životom takým aby mohla vychovávať dieťa! Viem sú tu ženy ktoré veľmi túžia po deťoch a nemôžu ich mať ja viem že sú s toho smutné a že si povedia že tie ktoré chcú nemôžu máť a tie čo nechcú majú ... Berú to ako veľkú nespravodlivosť len nie každý ide na potrat preto lebo nechce pribrať či nemá vzťah k deťom .... Poznám aj takú čo ju znásilnili a ostala tehotná také by ste si nechali ? Alebo mať 14 či 15 rokou a rodičov ktorý to kážu ? čo ako 15 ročný človek spraví ? Vynosiť dieťa a vzdať sa ho už keď ho ráz uvidiš nepustíš a že dať niekde do domova to už je len život.... Nesprávam sa tak ako by sa malo a robím a rozmýšľam si po mojom !!! ona sa tu opýtala niečo a chcela poradiť tak buď poradím aloebo to prehliadnem ... Nikdy neodsudzujte pokiaľ nepoznáte ... Prajem Vám pekný deň
tolko slov a vyhovoriek...ale podstatu to nezmeni...iba ak v nasej hlave... 🤐
@ewellina skús sa niekedy pozrieť na ťažko zdravotne postihnuté dieťa, ktoré z toho života má prd, lebo ho nevníma. Pozri sa na jeho rodičov a súrodencov ako len prežívajú a neužívajú si život, lebo majú takto choré dieťa. A potom si povedz, či keby ti lekár povedal ešte tehotnej, že to dieťa bude také a také a odporučil by ti interrupciu, či by si radšej nešla. Lebo aj toto je podľa teba trestný čin a vražda. Keďže pre teba je každá jedna interrupcia vraždou, bez ohľadu na isté okolnosti
Zdá sa mi alebo som len zle pochopila nadpis? Zakladatelka sa pýta kam ísť na potrat a nie či ísť na potrat. Či ja som blba?
Osobne som proti potratom a ja by som určite nešla. Ale ona si určite zvazila pre a proti a rozhodla sa. Je to jej osobna vec ako to cíti.
@ewellina tento tvoj posledný príspevok napísaný tejto prispievajúcej
@tanapeta si veľmi zlej osobe napísala ...nič o nej nevieš čím prechádza jej rodina ,tak ,ako nevieš aké trápenia majú ženy ,ktoré musia prežiť ten pre ženu strašný zákrok.....a ja viem čo je biológia a veľmi dobre ovládam aj anantómiu a prenatálny vývoj ....
Na tu istu realitu sa da pozerat rozne.
Tu je taka mala ukazka...
Viete, ze sa konala sutaz s nazvom Ludske prava ocami deti ?
http://www.mzv.sk/servlet/content?MT=/App/WCM/m...
A tu je vitazne literarne dielko:
@evkasus prosím ťa nechaj si psychológiu pre seba ,to píše dieťa o súrodencovi ,aj jamám kamošku má dcéru s down.syn. a tá hovorí niečo iné a to ju ľúbi ,len nedopatrením svojho gyn, nedostala možnosť sa rozhodnúť....takže tu nevypisuj psych.bláboty ,ale rob všetko pre to ,aby tie ženy mali možnosť ,prostriedky ,zdravie a rodinné zázemie ,aby to nemuseli robiť
preco ked niekto zalozi temu sa sem navali x y ochrankyn ludskych zivotov a podobne? ved zakladatelka temy polozila jasne otazku a ostatne tu porusujete pravidla! NEPIS MIMO TEMU
Prosm respektujte a nerypte....na potraty a pre emancipovane grinpisacky a podobne odvetvia je tu tema zvlast 😉
nikto z vas nevie preco sa takto rozhodla mozno na to ma padny dovod..
aj ked otazka je odveci 😅 staci si otvorit google a najdes si co hladas
@aristka ja sa vyjadrím k tej vete,čo smeruješ na Tánu..že "ak si myslíš,že to niekto robí pre postavu,si pekne ..."
no myslím,že to čo píšeš Táni , patrí k tým ženám ,ktoré to fakt robia 😖
tak isto máš ženy čo sa pre postavu,prsia nechávaju hned po porode obviazať,,tak máš aj ženy ,ktoré z rovnakého dovodu idu na potrat,su zabezpečené ,maju zázemie..proste také ženy skutočne existuju,že sa s nimi niektoré počas života nestretnete neznamená,že neexistuju
Ešte ste to nepochopili, že tuto tému nahodil admin?!
Myslim si ze je to od veci polozena otazka a fakt blby zart...neviem ale inyerupciu vykonava gynekolog ku ktoremu chodis alebo ta odporuci k niekomu ale testy na to sa robia u svojho gyna gyna atd...takze kam ist v bratislave je blbost sama si moc adi nevybere.....
@barcelona94901 no prosím ťa a to odkiaľ máš ,niekto sa dá dobrovolne uspať a podstúpiť zákrok a hrozbu ruptúry maternice a iné komplikácie len preto ,že si nechce pokaziť postavu ..prosím ťa interupcia nie je kozmetický zákrok nemýľ si to ....
@aristka to by si sa čudovala 😖

@evkasus Uzavrime to tym, ze ty si presvedcena, ze zena ak sa na to neciti alebo ma socialne dovody, tak moze nechat usmrtit svoje dieta, lebo to dieta to aj tak este neciti.
To je pre mna zaver z celej diskusie.
A myslim, ze to nemusime ani donekonecna rozvijat.
Pre niekoho to bude spravne, pre ineho nie.