Kedy je vhodné navštíviť gynekológa?
Nemala som ešte ísť ku gynekológovi pri takom skorom tehotenstve?
Dnes som bola u gynekológa a vyšla som odtiaľ vo veľmi zlej nálade,hoci som ani nemala veľké nádeje.
Ešte v novembri, keď mi predpísal Progestanelle, pretože zvyknem asi 6 dní pred menštruáciou špiniť, sme sa dohodli, že v januári pôjdem na preventívnu prehliadku. Od 10 DPO sa mi testy od prvého testu pekne zosilňovali, no na 14 DPO večer som začala opäť mierne špiniť. Práve preto som k lekárovi prišla čo najskôr.
Lekár sa však hneď čudoval, že keď som mala menštruáciu naposledy 7. decembra, tak mi vlastne ešte ani nemenšká. (Môj cyklus je vždy 26-dňový, no keďže užívam progesterón, menštruácia vlastne ani „meškať“ nemohla.) Vysvetlila som mu situáciu, že užívam Progestanelle a aj napriek tomu špiniem, hoci testy sa pekne zosilňujú. Tomu však nevenoval veľkú pozornosť a povedal, že aj v decembri 2024 som u neho bola s rovnakým problémom (vtedy som ešte Progestanelle neužívala) a ani vtedy z toho nebolo tehotenstvo, takže si myslí, že ani teraz nie je. Skutočne to tak bolo – skončilo to biochemickým tehotenstvom a potom sme sa o bábätko nesnažili, pretože sme stavali dom a rozhodli sme sa počkať, kým bude všetko stabilné.
Nechápala som, aký súvis má moje jediné biochemické tehotenstvo spred roka s touto situáciou, ale následne ma vyšetril. Nič nevidel (čo bolo aj tak ešte veľmi skoro), len nejaký fliačik, o ktorom povedal, že by to mohol byť malý myóm, ale nie je si istý. Spomenul tiež, že sliznica maternice je hrubšia a že je možné, že by to predsa len mohlo byť tehotenstvo. Následne povedal, že mi pre istotu zvýši dávku Progestanelle o jednu tabletku, keby som mala pravdu a predsa tam niečo bolo – aj keď si to nemyslí.
Potom nasledoval krátky rozhovor o tom, že ak by sa tehotenstvo dlhšie nedarilo, urobili by sa krvné odbery, hormonálne vyšetrenia a podobne. Nakoniec sa ma opýtal, prečo som si vôbec robila tehotenské testy, keď mi ešte nemenšká menštruácia. Odpovedala som, že preto, lebo som nechcela vysadiť Progestanelle dovtedy, kým si nebudem istá, či je test pozitívny alebo nie. Povedal len: „Aha, chápem.“
Takže neviem… mala som pocit, akoby nebol úplne v obraze a akoby nechápal, prečo som prišla. Možno sa mýlim a on to berie tak, že ak sa to má udržať, tak sa udrží, a ak nie, tak nie. Inak bol pán doktor milý a nesnažila som sa mu protirečiť, no niektoré jeho poznámky ma prekvapili. Každopádne teraz už len čakáme…
Mám 30 rokov.
@anonym_autor za mňa teda úplne zbytočne si tam šla a chápem lekára. Ja som šla v 11tt prvýkrát, pri druhom tehu v 8tt kvôli krvácaniu, ale kým nedosiahneš určitý tt, tak tam nemá čo vidieť
@anonym_autor za mňa teda úplne zbytočne si tam šla a chápem lekára. Ja som šla v 11tt prvýkrát, pri druhom tehu v 8tt kvôli krvácaniu, ale kým nedosiahneš určitý tt, tak tam nemá čo vidieť
@diaalex Vedela som, že ešte nič neuvidí. Išla som tam preto, lebo špiniem aj napriek tomu, že užívam Progestanelle. Myslela som si, že mi zvýši dávku. Len som nečakala, že to bude riešiť až tak zvláštne, a preto sa teraz cítim trochu hlúpo, že som tam vôbec išla.
@anonym_autor ja si myslím,že ste sa len nepochopili a obaja ste mali v hlave svoje
Vobec to neries, mala si svoje dovody, pre ktore si tam sla. Mozno si dnes bola 10., ktora tam sla "skoro" alebo mal len zly den. To ze niekto ide az v tyzdni xy je irelevnantne, ty si sla skor a hotovo.
Ja som tiez chodila hned po ocikanom teste, lebo som mala nejaky problem, pol slova mi gynekolog nepovedal. Praveze ma skor objednal, aby mi nasadil kadeco.
Vobec sa tym netrap 🙂
@anonym_autor ja som sa zachovala rovnako ako ty, začala som špiniť a hneď som volala dr a musela som ísť domov z roboty, najprv do lekárne kúpiť ascorutin (kľudne si to kúp je to na zastavenie krvácania spinenia), voľnopredajný) na druhý deň má dr vyšetrila a esye má zdrbala prečo som neprišla skôr, ale ja som nemohla dlho otehotnieť tak preto
čo mal s tebou robiť. Niekedy nechápem ženy načo vôbec chodia ku gyn. keď sú tehotné veľmi krátky čas. aj tak akciu srdiečka vie potvrdiť lekár až niekedy po 6 tt. A to nepíšem už o potratoch ktoré sú úplne bežné v prvom trimestri.
Vobec to neries, mala si svoje dovody, pre ktore si tam sla. Mozno si dnes bola 10., ktora tam sla "skoro" alebo mal len zly den. To ze niekto ide az v tyzdni xy je irelevnantne, ty si sla skor a hotovo.
Ja som tiez chodila hned po ocikanom teste, lebo som mala nejaky problem, pol slova mi gynekolog nepovedal. Praveze ma skor objednal, aby mi nasadil kadeco.
Vobec sa tym netrap 🙂
@petamich Ďakujem všetkým za odpovede, už som sa trochu upokojila, ale táto neistota je dosť ťažká 😔
čo mal s tebou robiť. Niekedy nechápem ženy načo vôbec chodia ku gyn. keď sú tehotné veľmi krátky čas. aj tak akciu srdiečka vie potvrdiť lekár až niekedy po 6 tt. A to nepíšem už o potratoch ktoré sú úplne bežné v prvom trimestri.
@anonym_d5918d Nečítala si to celé? Písala som, že som tam išla kvôli špineniu, ktoré sa u mňa už v minulosti vyskytlo, a že sme s lekárom mali dohodnutú preventívnu prehliadku na január – ako som písala hneď na začiatku.
A viem, že v prvom trimestri sa môže stať čokoľvek, ale myslela som si, že ak by bolo potrebné zvýšiť dávku lieku, je lepšie ísť k lekárovi a aspoň mať pocit, že som urobila všetko, čo sa dalo.
Na to som však nebola pripravená, že lekár bude vidieť tak málo nádeje
@anonym_autor ja som sa zachovala rovnako ako ty, začala som špiniť a hneď som volala dr a musela som ísť domov z roboty, najprv do lekárne kúpiť ascorutin (kľudne si to kúp je to na zastavenie krvácania spinenia), voľnopredajný) na druhý deň má dr vyšetrila a esye má zdrbala prečo som neprišla skôr, ale ja som nemohla dlho otehotnieť tak preto
@anonym_96b630 A v ktorom týždni si ty bola?
V skutočnosti som veľa čítala a veľa žien písalo, že keď začali špiniť, išli hneď k lekárovi, alebo to aspoň odporúčali tým, ktorí sa pýtali. Aj preto som okrem iného ani ja neváhala.
A potom bolo u teba všetko v poriadku? 🙂
za mna nic zvlastne z jeho strany neprebehlo, komunikoval neutralne zjavne ti nechcel davat zbytocnu nadej, sucasne ti ale navysil liek, isla si opodstatnene a drzim paste aby to vyslo 🩷
Bola si tam skoro, a aj s tym spinenim, ak realne nemas ani meskajucu ms, co s tym spravi? Ta ms sa bud rozbehne, alebo budes spinit atd atd. Nevidim nic zle z jeho strany. Ak mu ale nedoverujes, zmen doktora.
Túto tému si už založila a zmazala, a aj tak Ti všetky opäť napíšeme to isté.
Zvýšil Ti dávku lieku a teraz už len čakáš. Nič viac sa robiť nedá.
Zbytočne sa tu stresuješ 😏
Čo bolo zlé na diskusii z rána? napísali sme ti tam to isté, vrátane mňa 🤷♀️ podľa mňa bol prekvapený práve preto, že si už testovala, hoc si ešte len teraz mala dostať menzes, tak aké špinenie?
Túto tému si už založila a zmazala, a aj tak Ti všetky opäť napíšeme to isté.
Zvýšil Ti dávku lieku a teraz už len čakáš. Nič viac sa robiť nedá.
Zbytočne sa tu stresuješ 😏
@kessica87 Nie ja som to vymazala, ale systém, pretože som to omylom zaradila do inej témy, než som chcela, a pridala som to dvakrát. Systém to totiž neumožňuje.
@anonym_96b630 A v ktorom týždni si ty bola?
V skutočnosti som veľa čítala a veľa žien písalo, že keď začali špiniť, išli hneď k lekárovi, alebo to aspoň odporúčali tým, ktorí sa pýtali. Aj preto som okrem iného ani ja neváhala.
A potom bolo u teba všetko v poriadku? 🙂
@anonym_autor hneď má začiatku 5tt som bola. 4+6. No ja som bola v práci a začala som poobede spinit a hneď som volala dr, a ona že mám ísť domov a kludovy režim len ležať, keby nejdem z roboty domov a fyzicky pracujem až do 22:00 tak neviem či by som aj krvácať nezačala. Pravdepodobne áno. Ale na sone bolo vidno gestacny vak tuším? Ale prázdny či ako to bolo. O dva týždne som bola znovu a už bolo srdiečko ❤️. Teraz som v 33tt a veľmi sa už tešíme. Keby ostanem v robote tak asi by sme to takto ďaleko nedotiahli. A spinit som vtedy začala ešte raz okolo 7tt ale nešla som k dr, bolo to jednorazové asi hodinku spinenie na toaletaku.
Akože lekár nemá čo veľmi spraviť, akurát tak predpísať progesteron na udržanie (ja som ho už brala tak mi navýšil dávku) a ascorutin na zastavenie krvácanie a kludovy režim. Ale ak ma plod odísť tak odíde.. ja som mala našťastie všetko ok, pár krát nebolo dobre ale to nebolo spinenie ani krvácanie ale teraz sme dobre na tom dobre
Bola si tam skoro, a aj s tym spinenim, ak realne nemas ani meskajucu ms, co s tym spravi? Ta ms sa bud rozbehne, alebo budes spinit atd atd. Nevidim nic zle z jeho strany. Ak mu ale nedoverujes, zmen doktora.
@anonym_5b92be Pri užívaní Progestanelle sa menštruácia ani nedostaví, takže by som zbytočne čakala, či mešká 🙂
Zvyčajne sa užíva 10 dní od 16. dňa cyklu (v závislosti od ovulácie).
Ešte pred uplynutím týchto 10 dní je potrebné urobiť tehotenský test, pretože ak je pozitívny, tabletky sa musia užívať ďalej.
Takže najneskôr dec.30. som si musela urobiť test, ktorý vyšiel pozitívny. Preto som nemohla progesterón vysadiť.
Tým pádom ani menštruácia nemohla ani meškať 😅
@anonym_autor isla si tam spravne a opravnene, to ze nebol v obraze... celkom aj chapem... tolko zien a ich pribehy, asi si nemoze pamatat vsetko
@anonym_autor hneď má začiatku 5tt som bola. 4+6. No ja som bola v práci a začala som poobede spinit a hneď som volala dr, a ona že mám ísť domov a kludovy režim len ležať, keby nejdem z roboty domov a fyzicky pracujem až do 22:00 tak neviem či by som aj krvácať nezačala. Pravdepodobne áno. Ale na sone bolo vidno gestacny vak tuším? Ale prázdny či ako to bolo. O dva týždne som bola znovu a už bolo srdiečko ❤️. Teraz som v 33tt a veľmi sa už tešíme. Keby ostanem v robote tak asi by sme to takto ďaleko nedotiahli. A spinit som vtedy začala ešte raz okolo 7tt ale nešla som k dr, bolo to jednorazové asi hodinku spinenie na toaletaku.
Akože lekár nemá čo veľmi spraviť, akurát tak predpísať progesteron na udržanie (ja som ho už brala tak mi navýšil dávku) a ascorutin na zastavenie krvácanie a kludovy režim. Ale ak ma plod odísť tak odíde.. ja som mala našťastie všetko ok, pár krát nebolo dobre ale to nebolo spinenie ani krvácanie ale teraz sme dobre na tom dobre
@anonym_96b630 Ďakujem za odpoveď. Veľmi ti držím palce, aby bolo aj naďalej všetko v poriadku 😊
Ešte by som sa chcela opýtať, či si aj ty užívala progesterón už pred otehotnením? Správne som to pochopila?
@anonym_5b92be Pri užívaní Progestanelle sa menštruácia ani nedostaví, takže by som zbytočne čakala, či mešká 🙂
Zvyčajne sa užíva 10 dní od 16. dňa cyklu (v závislosti od ovulácie).
Ešte pred uplynutím týchto 10 dní je potrebné urobiť tehotenský test, pretože ak je pozitívny, tabletky sa musia užívať ďalej.
Takže najneskôr dec.30. som si musela urobiť test, ktorý vyšiel pozitívny. Preto som nemohla progesterón vysadiť.
Tým pádom ani menštruácia nemohla ani meškať 😅
@anonym_autor s tým to neni až tak pravda , ja som ho užívala pri ivf stimulácii dve denne a menzes sa tak či onak dostavil počas užívania a dosť silný . To bolo po nevydarených vkladoch 🙂
@anonym_96b630 Ďakujem za odpoveď. Veľmi ti držím palce, aby bolo aj naďalej všetko v poriadku 😊
Ešte by som sa chcela opýtať, či si aj ty užívala progesterón už pred otehotnením? Správne som to pochopila?
@anonym_autor ďakujem. Už sme na dobrej ceste a takmer na konci takze sa už teším že to ubieha. Ja mám pcos a bez progesteronu som nemavala menzes dlho aj pól roka. Takze som brala najprv duphaston a neskôr som užívala utrogestan na pravidelný menses, aby bol 28 dňový. Ale ovulaciu som nemávala vôbec takze my sme tehotenstvo riešili už len cez car, dali mi lieky na ovulaciu a boli sme na inseminacii a tam mi na 14dpo kázali robiť test. Takze tiež som nevysadzala utrogestan skôr. Keby bol test negatívny tak vysadím utrogestan

@anonym_autor zväčša sa ku gynekológovi chodí okolo 6-7 týždňa na potvrdenie tehotenstva , myslím že zle nepovedal že ešte neni čo tam vidieť ..