icon

Na čo si dávať pozor, keď som tehotná v 17?

Včera o 14:22

Na čo si mám dať veľký pozor chcem sa spýtať aj niekto kto ma viac skúsenosti nakoľko mám v decembri 18 neviem čo ma čaká ak by som naozaj bola tehotná čo všetko mať nemať ako moc je to náročné , ale viem že som už moc dlhu dobu túžila mať malé

autor
Dnes o 08:11
@dadis

@anonym_autor Preco si chces zarobit, ked zivot podla teba nie je o peniazoch?
Po prazdninach budes zit z coho? Ved mas minimalne este 2 roky skoly pred sebou...

@dadis 🤦🏼‍♀️každý normlany človek vie že aspoň niečo treba mať dávať starým rodičom peniaze nechápete ma život nie je o peniazoch že potrebujem mať teraz neviem čo všetko aby som bola šťastná

dadis
Dnes o 08:14
@anonym_autor

@dadis 🤦🏼‍♀️každý normlany človek vie že aspoň niečo treba mať dávať starým rodičom peniaze nechápete ma život nie je o peniazoch že potrebujem mať teraz neviem čo všetko aby som bola šťastná

@anonym_autor Ale z coho zijes? Ja necakam, ze sa v 17 o seba (a dieta) postaras. Preto pisem a zaujimam sa.. mam deti v podobnom veku ako ty. Viem, kolko zjedia, viem kolko stoji byvanie, oblecenie, zdravotna starostlivost, hygiena, cestovne, skolske veci, vylety, skolske akcie.. ak chodis do skoly, niekto sa o teba musi starat.. kde mas teda rodicov? Kto ta ma v starostlivosti?

autor
Dnes o 08:15
@dadis

@anonym_autor Ale z coho zijes? Ja necakam, ze sa v 17 o seba (a dieta) postaras. Preto pisem a zaujimam sa.. mam deti v podobnom veku ako ty. Viem, kolko zjedia, viem kolko stoji byvanie, oblecenie, zdravotna starostlivost, hygiena, cestovne, skolske veci, vylety, skolske akcie.. ak chodis do skoly, niekto sa o teba musi starat.. kde mas teda rodicov? Kto ta ma v starostlivosti?

@dadis chodím na brigády mám starých rodičov odkladam si a dávam aj im

dadis
Dnes o 08:16
@anonym_autor

@anonym_autor A o teba sa kto stara?

123profil321
Dnes o 08:17
@anonym_autor

@anonym_f1e300 Existuje aj externé či individuálne štúdium. každá rodina si to nastaví podľa svojich možností

@anonym_autor ty si to veľmi ľahko predstavuješ. Nie každá škola ponúka individuálny študijný plán alebo externé štúdium. A SŠ ešte zriedkavejšie. Individuálny študijný plán sa dáva zo zdravotných problémov, a tehotenstvo tam nespadá. Navyše, máš splnenú povinnú školskú dochádzku, takže ti to umožniť vôbec nemusia.

Tam link, čo som ti poslala, je o mojej kamarátke. Tiež si chcela dokončiť školu. Nedávala to pri malom dieťati. Bola s ním sama celý den, lebo priateľ bol v robote. On chodil nevyspatý do práce, lebo malý v noci nespal. O prácu prišiel. Čo čert nechcel, zostala do 3 mesiacov tehotná s ďalším bábom. Prvé rodila 3 mesiace po 18tke, čiže ti to vychádza zhruba rovnako.
Momentálne má problém nájsť prácu, pretože má len povinnú školskú dochádzku. Zoberú ku len niekam do výroby za minimálku. Alebo na dohodu. Už len podnájom v 1-izbovom byte stojí 500-600€ a minimalka v čistom je max 850€. Strava na jednu osobu 180-220...

Musíš myslieť dopredu, zrátať si životné náklady a aké budeš mať možnosti na ich financovanie...

aurora33
Dnes o 08:17
@anonym_autor

@aurora33 vy čakáte že si nájdem robotu v 17 keď študujem rozmýšľajte už .. prečo sem ťaháte priatelovych rodičov . Vôbec s nimi nebýva otca nemá ma len Maminu

@anonym_autor tak načo riešiš dieťa a individuálny študijný plán, keď máš len 17 rokov?

autor
Dnes o 08:22
@123profil321

@anonym_autor ty si to veľmi ľahko predstavuješ. Nie každá škola ponúka individuálny študijný plán alebo externé štúdium. A SŠ ešte zriedkavejšie. Individuálny študijný plán sa dáva zo zdravotných problémov, a tehotenstvo tam nespadá. Navyše, máš splnenú povinnú školskú dochádzku, takže ti to umožniť vôbec nemusia.

Tam link, čo som ti poslala, je o mojej kamarátke. Tiež si chcela dokončiť školu. Nedávala to pri malom dieťati. Bola s ním sama celý den, lebo priateľ bol v robote. On chodil nevyspatý do práce, lebo malý v noci nespal. O prácu prišiel. Čo čert nechcel, zostala do 3 mesiacov tehotná s ďalším bábom. Prvé rodila 3 mesiace po 18tke, čiže ti to vychádza zhruba rovnako.
Momentálne má problém nájsť prácu, pretože má len povinnú školskú dochádzku. Zoberú ku len niekam do výroby za minimálku. Alebo na dohodu. Už len podnájom v 1-izbovom byte stojí 500-600€ a minimalka v čistom je max 850€. Strava na jednu osobu 180-220...

Musíš myslieť dopredu, zrátať si životné náklady a aké budeš mať možnosti na ich financovanie...

@123profil321 som si presvedčená že na našej škole je to tak bavili sme sa s riaditeľkou

123profil321
Dnes o 08:22
@anonym_a06f2a

S priatelom ste obaja velmi mladi, podla mna mate este cas 🙂 Skor by som sa upriamila na vyssie vzdelavanie, cestovanie, najst si stabilnu pracu a prax v nej. Ak ale po dietatku tuzite obaja a si si vedoma, ze to zvladnete sa o neho postarat ci uz spolu (alebo ber do uvahy, ze aj ty sama, lebo clovek nikdy nevie) tak smelo do toho. Napisem ti ako matka dvoch deti, ze byt rodicom je uzasna vec, ale zaroven aj najvacsia zodpovednost na svete, lebo mat dieta nie je hracka, ktoru odlozis ked ta uz omrzi. Snad sa rozhodnete spravne- vela stastia 🍀

@anonym_autor
@anonym_a06f2a poznám prípad, baba mala 25 aj jej frajer. Obaja stabilná práca min 3 roky, bývali spolu dlhšie, aj vzťah dlhšie, neviem presne koľko boli spolu, ale dieťa bolo plánované dlhšie. Tešili sa obaja na maličké. Všetko spolu pripravovali. 4 mesiace po pôrode chalan doslova ušiel, lebo to nezvládal - prebdené noci, všetko riadiť podľa malej... Trvalo to 3 mesiace, kým sa spamätal a vrátil sa k nim...

Autorka, pre toto musíš myslieť dopredu... Môže sa stať že chytiš laktačnú psychózu, popôrodnú depresiu - romje niečo, čo sa stane z ničoho nič, aj matke, ktorá už má 2 deti a príde to až pri 3ťom. Zvládol by sa frajer postarať o dieťa, ak by si bola v stave, že by si sa maličkého čo i len bála dotknúť? Boli tu témy aj o tomto, určite sa tu nájde mamina, ktorá by ti vedela popísať, aké ťažké to bolo. Na jednej strane dieťa milovala a na druhej sa ho nedokázala dotknúť, vyčítala si, že je s ňou niečo zle.

anonym_0b6f2d
Dnes o 08:23

@anonym_autor dievčatko držím Ti palce, aby sa Ti sen o dieťatku splnil, ale kočky, ktoré Ti tu radia počkať to nemyslia zle, len majú svoje skúsenosti a vedia, aké náročné je starať sa o miminko nie to ešte popri tom študovať alebo hľadať spôsoby na privyrobenie si. Zváž naozaj, že by si si aspoň maturitu spravila a rok - dva pracovala na TPP, aby si dostala rozumnú materskú - oveľa viac si to dieťatko potom užiješ, keď sa naňho budeš môcť sústrediť a nebyť v strese, či bude za čo kúpiť plienky. Drž sa a nech sa Ti v živote darí 🍀🍀🍀

dadis
Dnes o 08:25
@anonym_autor

@anonym_autor Myslim to v dobrom, mam dceru o polrok mladsiu od teba a je mi velmi luto, ze takto zufalo tuzis teraz po dietatku. Verim, ze budes dobra maminka, plna lasky... ale naozaj to nie je vsetko. Teraz si dolezita ty, aby si si dokncila skolu, aby si skusila zit zivot a vedela svojim detom odovzdavat zo svojho zivota, co najviac. A tym nemyslim peniaze. Ale vseobecny rozhlad, spravne nazory a postoje, skusenosti. Vsetko toto, okrem milion inych veci, ti teraz chyba. Mas len ❤️ v srdiecku, chces by milovana a milovat. Ale zatial to je malicko. Pockaj par rokov, ver nam, skusenejsim...

autor
Dnes o 08:26

Každy nech si spraví tak jak chce a kedy vie že je ten správny čas ,niekto panuje mať deti v 30 niekto skôr každý to ma inak nie každý ma rovnaké plany do budúcna každý ma iné priority a nastavené to ..každý komentár som si prečítala a niečo s toho zobrala ale viem už ze niektoré nemôžu mať ani deti moja mamina sa snazila mať druhé a nedarilo sa jej to a moc trpela pri tom keď potratila až po niekoľkých rokoch sa jej to náhodou podarilo .. každého osobná vec keď sa na to cíti ďakujem vám za každý názor 🙏🏻

anonym_0b6f2d
Dnes o 08:26

@anonym_autor a na otázku, čo Ťa čaká a na čo si dať pozor - bábätko je obrovský nápor na organizmus, čaká Ťa bolesť (pôrod, kojenie, zápaly), neprespaté noci, únava, veľmi pravdepodobne partnerské hádky spôsobené rozpormi vo výchove a starostlivosti, prípadne z nedostatku peňazí a rozdielov v názoroch na hospodárenie, partnerské krízy z únavy a nevyspatia 🙂 to všetko je záťaž, ktorá sa vždy ľahšie znáša, keď je človel zrelší a má vybudované zázemie.

autor
Dnes o 08:29
@anonym_0b6f2d

@anonym_autor a na otázku, čo Ťa čaká a na čo si dať pozor - bábätko je obrovský nápor na organizmus, čaká Ťa bolesť (pôrod, kojenie, zápaly), neprespaté noci, únava, veľmi pravdepodobne partnerské hádky spôsobené rozpormi vo výchove a starostlivosti, prípadne z nedostatku peňazí a rozdielov v názoroch na hospodárenie, partnerské krízy z únavy a nevyspatia 🙂 to všetko je záťaž, ktorá sa vždy ľahšie znáša, keď je človel zrelší a má vybudované zázemie.

@anonym_0b6f2d chápem je to náročné mamina keď bola mali sme izbu kde som s ňou bola a s malým bratom viem to časté vstávanie každu hodinu 2 .kedykolvek som malého zobrala von pomohla jej postarala sa o neho kľudne celý deň aj dva keď už mamina nebola najlepšie na tom

123profil321
Dnes o 08:30
@anonym_autor

@123profil321 som si presvedčená že na našej škole je to tak bavili sme sa s riaditeľkou

@anonym_autor ako si to riaditeľke podala? Rovno si povedala, že si tehotná? Vieš, ono sa môže stať aj to, že kým nemáš 18 a zostaneš tehotná, môže sociálka nariadiť tvoje odobratie zo starostlivosti rodičov a umiestenie do centra. A môžu vyhodnotiť, ak majú starý rodičia vyšší vek, že už sa nevedia postarať o dieťa, a zoberú im aj tvojho brata. Tá kamarátka tak dopadla, bola 3 mesiace v umiestnená v centra, z pestúnskej rodiny, kvôli tehotenstvu, sociálka sa vyjadrila, že pestúni zanedbali starostlivosť, keďže otehotnela.

Ak chceš, napíš mi sukromne.

aurora33
Dnes o 08:30
@anonym_autor

@anonym_0b6f2d chápem je to náročné mamina keď bola mali sme izbu kde som s ňou bola a s malým bratom viem to časté vstávanie každu hodinu 2 .kedykolvek som malého zobrala von pomohla jej postarala sa o neho kľudne celý deň aj dva keď už mamina nebola najlepšie na tom

@anonym_autor ty si ideš stále svoje. Vôbec nečítaš.

dadis
Dnes o 08:33
@anonym_autor

@anonym_autor Kde je teraz bracek?

123profil321
Dnes o 08:34
@dadis

@anonym_autor Kde je teraz bracek?

@dadis u starých rodičov. Niekde v komentároch to písala

bielasovicka
@aurora33

@anonym_autor ty si ideš stále svoje. Vôbec nečítaš.

@aurora33 jej je zbytočné niečo radiť. Ona proste silou mocou chce žiť ako jej mama, takže, márna snaha 🤷🏼‍♀️

autor
@123profil321

@anonym_autor ako si to riaditeľke podala? Rovno si povedala, že si tehotná? Vieš, ono sa môže stať aj to, že kým nemáš 18 a zostaneš tehotná, môže sociálka nariadiť tvoje odobratie zo starostlivosti rodičov a umiestenie do centra. A môžu vyhodnotiť, ak majú starý rodičia vyšší vek, že už sa nevedia postarať o dieťa, a zoberú im aj tvojho brata. Tá kamarátka tak dopadla, bola 3 mesiace v umiestnená v centra, z pestúnskej rodiny, kvôli tehotenstvu, sociálka sa vyjadrila, že pestúni zanedbali starostlivosť, keďže otehotnela.

Ak chceš, napíš mi sukromne.

@123profil321 nie tehotná nej som na to si zatiaľ dávam veľký pozor🙈s riaditeľkou sme sa bavili lebo už tam boli také

123profil321
Dnes o 08:37
@anonym_autor

@123profil321 nie tehotná nej som na to si zatiaľ dávam veľký pozor🙈s riaditeľkou sme sa bavili lebo už tam boli také

@anonym_autor to som pochopila z komentárov, že máš len podozrenie. Alebo sa nechránite s frajerom, tak je tam možnosť. Ale teda, predpokladám, že si neprišla za riaditeľkou so slovami "Mám podozrenie, že som tehotná, ak by sa to potvrdilo, je možnosť individuálneho študijného plánu?" Preto sa pýtam, že ako si jej to povedala. Lebo školy majú na individuálny študijný plán aj nejaké podmienky. Na našom gymply to umožňovali len športovcom a zo zdravotných dôvodov, ale musel student spĺňať aj známkový priemer, športovec aj umiestnenia, chorý len niektoré povahy choroby. A nepamätám si, že by to niekto žiadal.

dadis
Dnes o 08:38
@123profil321

@dadis u starých rodičov. Niekde v komentároch to písala

@123profil321 Aha, chudak. Ano, je mozne, ze ako ostane tehotna, tak sa zacne socialka zaujimat o pomery "doma" .. velmi mi je z toho smutno. Tie deti nezazili riadny domov, maju pocit, ze aj to malo, co teraz maju je dost, aby sa o to este podelili..a to len preto, ze to, co je "normalne" nevideli. Je to genearcna chudoba, vedeli by sa z toho dostat iba kvalitnym vzdelanim, vedenim zo strany uradov, skoly. V podstate nikto neriesi a nikoho nezaujima, kde toto 17r dievca zije a co s nou bude...

123profil321
Dnes o 08:40
@anonym_autor

@anonym_autor pozri, sesternici dokonca doktor povedal, že skrz zdravotné problémy možno deti mať nebude, teraz bude mať 18, a povedala, že najskôr si dokončí maturitu. Tiež býva s frajerom. Ale povedala, že chce svojmu dieťaťu dopriať dobré zázemie, preto dokončí maturitu, a až potom bude plánovať dieťa. Doktor jej povedal, že v horšom prípade má čas do 20tky, v lepšom do 30tky. Ale že je aj taká šanca, že sa mýli. A to ona ona deti nikdy nechcela. Možno rok dozadu zmenila názor, po tomto verdikte...

123profil321
Dnes o 08:42
@dadis

@123profil321 Aha, chudak. Ano, je mozne, ze ako ostane tehotna, tak sa zacne socialka zaujimat o pomery "doma" .. velmi mi je z toho smutno. Tie deti nezazili riadny domov, maju pocit, ze aj to malo, co teraz maju je dost, aby sa o to este podelili..a to len preto, ze to, co je "normalne" nevideli. Je to genearcna chudoba, vedeli by sa z toho dostat iba kvalitnym vzdelanim, vedenim zo strany uradov, skoly. V podstate nikto neriesi a nikoho nezaujima, kde toto 17r dievca zije a co s nou bude...

@dadis je to maximum, čo zažili. A mama a starí rodičia ich vychovali tak, aby im aj toto stačilo. Ju mala mamina asi tiež niekdy v 19tich. Ja mám 29 rokov a často počúvam od rodiny, aby som neprešvihla svoju šancu na vlastné deti. Dlho mi trvalo si uvedomiť, že stále nie som staré, to len ony mali šťastie mať deti do 30tky.

autor
Dnes o 08:44
@123profil321

@dadis je to maximum, čo zažili. A mama a starí rodičia ich vychovali tak, aby im aj toto stačilo. Ju mala mamina asi tiež niekdy v 19tich. Ja mám 29 rokov a často počúvam od rodiny, aby som neprešvihla svoju šancu na vlastné deti. Dlho mi trvalo si uvedomiť, že stále nie som staré, to len ony mali šťastie mať deti do 30tky.

@123profil321 mamina ma mala v 22 dali nám to čo nám zvládla dať zobrala nás na výlety keď sa dalo šťastie na chlapov ale nemala

dadis
Dnes o 08:53
@anonym_autor

@123profil321 mamina ma mala v 22 dali nám to čo nám zvládla dať zobrala nás na výlety keď sa dalo šťastie na chlapov ale nemala

@anonym_autor Tak pockaj aj ty aspon do 22

123profil321
Dnes o 08:58
@anonym_autor

@anonym_autor chápem, veď to som tak aj myslela, že vám dali maximum.
Poviem ti tak, moji rodičia mi tiež dali maximum, za veľa som im vďačná. Ale napriek tomu mám v sebe pocit, že by som chcela dať mojim deťom viac. Nikdy som nepociťovala nedostatok. Ale v škole má šikanovali za oblečenie zo sekáča, že som nedostávala vreckové, že som mala starý model mobilu, v čase keď už spolužiaci nosili do školy tablety, ja stále tlačítkový.

beronsche
Dnes o 09:21
@anonym_autor

@dadis ach to už je asi moj život 😌lebo vy niektorý ľudia si myslite že život je len o peniazoch ..ja som nikdy nepotrebovala aby mi dali všetko a rozmaznana aby som bola ,základne veci som vždy mala postarané o mňa bolo aj o brata .

@anonym_autor lenže život je AJ o peniazoch..
Alebo chceš, aby tvoje dieťa malo len posteľ a jedlo? Nič viac nepotrebuje?

Čo ak bude nadané športovo, tanečne, hudobne? Je ti jasné, že mu ani len krúžok, či umelecku školu nezaplatis.. o vybave a sústredeniach ani nehovorím..
Toto všetko stojí prachy a nemalé..
Čo ak bude zdravotné znevýhodnené?
Vies, koľko stojí napr. bezlepková strava? Fyzioterapia?
Prezradím ti - fakt veľa..
Náš štát ti nedá nič, alebo len veľmi málinko...
Čo lyžiarske, plavecké, školy v prírode?
Znova - prachy, prachy, prachy..

Čo ak ti vzťah skrachuje?
Áno, nikto to nechce, ale stáva sa, polovica manželstiev sa rozchadza..
Tak, čisté hypoteticky, ak sa ti vzťah rozpadne, kde budeš bývať? Fakt sa zamysli...
Ak sa tvoj priateľ k tebe nebude správať dobre (znova, čiste hypoteticky), budeš môcť odísť? Z čoho užívis seba a dieťa/deti?
Ja rozumiem, že zrejme iný príklad života okolo seba nemáš.. že toto je vzorec správania, ktorý si nesieš v sebe.
ALE ide to aj inak, naozaj.
A ty máš jednu obrovskú výhodu - čas.
Si ešte veľmi mladá, ešte sa môžeš postaviť na vlastné nohy. Nebyť plne odkázaná na frajera a dobrú vôľu jeho rodičov..

simca06022011
Dnes o 09:30

Ano je to tazke, male dieta stoji vela, nemas dokoncenu skolu.. ratat mozes s vysokymi vydavkami, nedostatkom casu, nebudes mat cas na brigadky a pod. O tom, ako vhodne vyberies otca pre svoje dieta v 17r sa tiez da diskutovat... Dieta nie je hracka, nie je to ani nieco co vykompenzuje nejake tvoje tuzby, nenaplnene ocakavania, kedze pravdepodobne mas ine zazemie, ked nemas rodicov.
Na tvojom mieste si to rozmyslim, kym budes nezavisla, pracujuca, s dokoncanou skolou. Precita j si tu skusenosti, mladych mam, co ostali nalepene na frajerov s detmi, nestastne, nakoniec same... ake je to v 30tke hladat druheho muza s pubertakom doma atd a chciet kompletnu rodinu znovu.. a naozaj kopa kopa pribehov sa tu najde

bielasovicka
Dnes o 09:43

@anonym_autor mimochodom, tvoj frajer nemá ani 20 rokov, mi nehovor ze aj on" tuzi"po dieťati v tomto veku. Vy dvaja si mate ešte užívať, a nie sa starať o plienky. A nemyslím si ze on ma nejakú super platenú prácu, že by vás 3 vedel uživiť. Už sa preber prosím ta.

autor
Dnes o 10:05
@bielasovicka

@anonym_autor mimochodom, tvoj frajer nemá ani 20 rokov, mi nehovor ze aj on" tuzi"po dieťati v tomto veku. Vy dvaja si mate ešte užívať, a nie sa starať o plienky. A nemyslím si ze on ma nejakú super platenú prácu, že by vás 3 vedel uživiť. Už sa preber prosím ta.

@bielasovicka pani jak vy viete aký je moj priateľ? Vy viete asi zrejme viac o nom ako ja nehrnie sa na dieťa ale keď to príde tak to príde starať vychovať ja viem koľko čo stojí plienky umelé mlieka lekári mám malého brata starám sa o neho takže viem .. robotu ma si myslím že dosť platenú ja si školu plánujem dokončiť ale plno mladých býva stále u rodičov