icon

Prečo kupovať plastové tehotenské testy?

30. dec 2023

Rozmyslali ste uz, ze kazetove tehotenske testy produkuju zbytocny odpad a este su aj zbytocne drahsie? Preco to kupujete?

Strana
z2
hendikep
1. jan 2024

@rachel36a ale to su take argumenty ze az … no ked pri testoch mas aj alternativu bez plastu tak ak by Ti na tom zalezalo tak si ju vyberies tak isto ako drevenu kefku miesto plastovej .. ale argument typu … plast na testoch mi nevadi lebo aj kefky maju kopu plastov mi pride 🤏🏻 odveci … tak hadam ked niesom arogantne hovado tak siahnem po eko alternative ak je moznost a nebudem zbytocne pridavat odpad lebo ved “ aj tak je ho uz vela”

lubiduch
1. jan 2024

Nam povedali v centre asistovanwj reprodukcie ze nemozeme mat prirodzene dieta a umele oplodnenie sme odmietli.
Ked mi par mesiacov neskor meskala menstruacia a nasla som si slabo pozitivny test (palickovy) tak som ai myslela ze je urcite vadny. Bola nedela a ja som vecer musela odist na sluzobku na 3 dni s tym ze som si na stvrtok spravila termin u zenskej lekarky.
Na sluzobke som v Banskej bystrici ako prve utekala do obchodnejho centra do lekarne a kupovala testy.
Pani sa ma pyta ze aky si zelam, ja ze ake mate? Ukazala mi 6 roznych znaciek, kupila som si z kazdeho druhu 3 kusy a kazdy den som plakala na zachode a robila si pocas dna 6 pozitivnych testov. Palickovych aj kazetovych, odpadu asi teda na mraky….

Az do tejto diskusie som sa nad tym nezamyslala aku stopu uhlikovu som tym napachala, poviem ti len tolko ze kazdy jeden z tych testov bol az posvätne oplakany a hladkany kym aom ho vyhodila….tie kazetove s vrchnakom ktore sa mi zdali najhygienickejsie som ai dokonca na noc dala pod vankus…. Toto pochopia asi len “neplodne” zeny ktore napriek vsetkemu po rokoch prirodzene otehotneli…

Ale mozno mi raz eokologicky boh toto odpusti kedze som teda neskor ked prisiel syn na svet pouzivala latkove plienky a ziadne kapsicky vyzivkove jednorazove 😄

tianna
2. jan 2024

Ľudia vy ozaj asi nemáte žiadne normálne problémy.. 🙄 áno, vždy som mala plastový a mám ich všetky odložene. Teda samozrejme tie pozitívne. No ja som asi ani iné nemala lebo som sa vždy testovala až keď bol vysoký predpoklad že som naozaj tehotná a najmä raz a nie každý deň ako to tu vidím. Ale viem že párkrát som sa kvôli ATB preistotu testla a to som kúpila len klasický, taký ten tenký prúžok.

dadulkaf
2. jan 2024

@petrofka to je síce pekné a s väčšinou v tvojom komentári súhlasím, ale odkiaľ máš, že my po 40tke nie sme zvyknutí sa obmedzovať v čomkoľvek? My po 40tke sme zažili socializmus a práveže sme si zvykli ako sa hovorí dať veciach druhú šancu a použiť, čo sa dá aj druhýkrát. Veci vtedy vydržali dlhšie a keď sa pokazili, nekupovali sa hneď nové, dali sa opraviť a ja v tomto smere pokračujem ďalej. Vidím teraz dennodenne či v práci, či v rodine, či v škole ako mladá generácia pri prvej poruche zariadenia hneď pozerá po novom, nie oprave. Ja mám množstvo vecí po starkej alebo od mamy, čo sa týka domácnosti. Takže písať vo všeobecnosti, že staršia generácia nemá ekologické zmýšľanie je trošku mimo. Keby v tých časoch bola možnosť triediť odpad, isto by ho triedili, lebo by museli, taká bola doba. Ľudia začínajú byť uvedomelí k triedenielu odpadu, ale aj napriek tomu ako sa hovorí, že trieďte odpad budete menej platiť je to nezmysel. Odpad je veľký biznis a končí tak ako končí. U nás v meste má firma na zber odpadu super biznis súvisiaci s korupciou a nikto to tu nevie dať do poriadku ani cez trestné oznámenia. Ďalšia vec je motivácia ľudí k triedeniu. Keď ľudia vidia ako vytriedený odpad nakoniec skončí v jednom aute, tak potom samozrejme, že sa takýmto príkladom radšej rozhodnú hádzať všetko do jedného kontajnera. Všetko je to len o ľuďoch. Ďalšia vec ma napadla. My tu môžeme triediť koľko chceme a pozri sa ako sa odpad v iných krajinách vyváža do mora a do oceánov. Toto je na dlhú diskusiu.

ailiba
2. jan 2024

@lumatri pochybujem, ze to takto vacsina robi. Mna by to tiez asi nenapadlo... Ale tak ja som taky test nikdy nepouzila.

rachel36a
2. jan 2024

@hendikep arogantne hovädo si mozno ty...ja nikde nepisem ze som take testy kupovala a to som sa o dieta snažila 18 rokov a o 5 deti prišla...píšem len, ze kopu veci produkuje plastovy odpad omnoho viac, zubna kefka bola len vzor...Len ty si asi dokonaka a nekupujes žiadne balené potraviny, nedavas si balit jedlo z restauracie, kupujes len capovanú drogériu a pod....lebo kazetové testy produkuju toho odpadu podstatne viac ako kopu inych bezne používaných veci...
A vlastne klamem ti....raz som mala kazetovy test, lebo mi ho dali v CAR po IVF na testovanie, a este stale ho mam odlozeny , kedze sa nam z toho pokush po rokoch narodil syncek...

autor
2. jan 2024

@rachel36a Ukludni sa a maj otvorenu mysel k znizeniu odpadu.

rachel36a
2. jan 2024

Ja som kludna, ale stojim si za tym, ze kazetove testy su to nejmenej...

hendikep
2. jan 2024

@rachel36a a co ze je to najmenej?? proste stale to nedava logiku… proste ak sa to da vyrabat bez plastu tak by sa to tak malo robit … a je jedno ci ide o test alebo o plastovy kontajner na smeti… Tvoja strata ma mrzi 🫂 , PS: tiez mam odlozeny jeden kazetovy s dvoma ciarkami , ked som bola tehotna s mojou prvorodenou 🙂

k47
2. jan 2024

Ovulačné som mala iba papierové, pár som ich pokazila kým som nepoužila nádobku, a potom riešila, čo s ocikanou nádobkou, testom a rukou keď nemáš na wc umývadlo. A výsledok bol veľmi bledý aj počas ovulácie. Tehotenský som chcela iba jeden ks a použiť ho mimo domu, takže som si vybrala jednorazový plastový. Bolo to jednoduchšie na manipuláciu a hygienu, výsledok bol jasný a rýchly a mohla som ho proste zatvoriť a nechať si ako suvenír 🙂. Nabudúce by som to spravila rovnako - ovulačné iba papierové a skúsim zlepšiť proces (lebo tých sa spotrebuje viac) a keď to bude vyzerať na tehotensvo, tak jeden kvalitný tehotenský, čo si môžem prípadne nechať 😊. Alebo papierové ak to do vtedy natrénujem na ovulačných 🤷‍♀️.

andrejka88888
2. jan 2024

@ptvw maju rozne znacky tych drevenych kefiek, aj pekne jemne obrusene. Skusali sme vselijake, vela mi ich aj nesadlo. Pripadne sa da kupit aj z gumy alebo ekologickeho plastu. Tie oblubuju deti najviac.

janica_
3. jan 2024

@k47 predpokladam ze si pouzila midstream test ktory je jednoduchy na pouzitie, ale autorka sa rozhorcuje nad kazetovymi, ktore maju este navyse nejaky vrchnak ktory som sa snazila vygooglit a nevydalo

aneta475455
8. jan 2024

Tak ako by sme to mali robiť ? Ako v stredoveku ošťať slamu ?

autor
9. jan 2024

@aneta475455 Mozes aj tak a zvysok si kupi tycinkovy test.

aneta475455
9. jan 2024

Problém je v tom že testy neprodukujú tak veľa plastu ako kočíky treba nosiť detičky ako šimpanzy skôr

Strana
z2