icon

Šéf a práca - môžem ísť na rizikové?

25. nov 2019

Ahoj kočky, mam otázku a ďakujem za každú radu a odpoveď. Jsem ve 11tt a v práci jsem oznámila ze jsem tehotná. Je to mala firma a ja som mala veľmi dôležitú úlohu takže ich to moc nepotešilo a navíc mam nového kolegu který na mňa naschvál vyvíja tlak chlap který je starý bez detí a maximálne nechutný tak si niečo dokazuje stále.Jsem človek ktorý pracuje rad ale ako som tehotná to vubec nezvládam a kdyby jsem nebola tehotná tak už som v té práci dávno neni. Delam stavbyvedúcu a lozim po strechách a vím že zamestnávateľ mi inú prácu nedá pretože nemá nikoho kto to bude robiť. Dá sa odísť na rizikové? Protože jako náhle jsem v stresové situácii tak zvracim. A navíc proste babetko je naozaj vytúžené takže nechcem on prísť je to moje prvé babo takže sa nemám ani s kým poradiť. 😒 ospravedlňujem sa za anonymitu ale je to o práci takže nechcem aby si to niekto odtiaľ precital.

ja149
25. nov 2019

Urcite ano.treba to riesit so svojim gynekologom.riesit to PN

liz_lemon
25. nov 2019

vobec nemusis ist na PN, ak nema pre teba adekvatnu pracu, mozes byt doma a dostavat nahradu mzdy, ako keby si pracovala

ivkazba
25. nov 2019

Ako píše @liz_lemon ak robíš prácu ktorá je pre tehotné nevhodná (čo lozenie po stavbách je), tak ti musí ponúknuť inú vhodnejšiu prácu a ak takú nemá, môžeš ostať doma a bude ti platiť normálne mzdu až do nástupu na MD. Škoda ísť na PN, byť obmedzená vychádzkami a mať nižší príjem, ak máš nárok mať normálnu mzdu. Ešte dodám, že zamestnávateľ sa nerozhoduje, či s tým bude alebo nebude súhlasiť, je to jeho povinnosť zo Zákonníka práce.

evamea
25. nov 2019

@ja149 Na základe čoho by to mal riešiť gynekológ?

domiiini
25. nov 2019

Ja som povedala len gynekologicke že sa na to nestíham a ze mávam nevoľnosti.. A hneď dala pn 😊

sissy27
25. nov 2019

Nie, nie je to dôvod na uznanie rizikového tehotenstva - tvoje tehotenstvo prebieha normálne, nie je dôvod vypísať ťa na pn. Je to dôvod, aby si zamestnávateľovi písomne oznámila tehotenstvo (ak si to náhodou urobila len ústne) a rovnako písomne požiadaj o preradenie na pozíciu vhodnú pre tehotné. Pokiaľ takú pozíciu pre teba nemá, tak budeš doma, budeš dostávať plný plat a nebudeš mať obmedzené vychádzky. Pri pn prídeš o veľkú časť platu a ešte aj budeš musieť sedieť doma na zadku.

sissy27
25. nov 2019

@domiiini a ako vidím, tak sa veľmi tešíš, že si prišla o kopu peňazí, to je aké milé 🤦🏻‍♀️🤷‍♀️

autor
25. nov 2019

@sissy27 oznámila ale môj zamestnávateľ je trochu zmrd takže ma prezradil na inú pozíciu a stále po mne vyžaduje to isté takze neprostupi na to aby som bola doma. On nechce aby som bola doma vôbec. Ale prácu mi zmení a pri tom chce stále odomna to isté. Je to proste šialene

len_nig
25. nov 2019

Asi by som sa isla poradiť na inspektorat práce.

ivkazba
25. nov 2019

Je úplne irelevantné, čo chce alebo nechce zamestnávateľ. Je povinný dodržiavať Zákonník. Ak ťa preradil na inú pozíciu, máš mať k tej inej pozícii aj náplň práce tej inej pozície a nie si povinná robiť inú činnosť. A ako som písala vyššie, on sa nerozhoduje ako jemu vyhovuje, ale je povinný sa riadiť zákonníkom. Ak tak nie je ochotný robiť, treba to riešiť cez inšpektorát práce. Treba byť asertívny. Ale samozrejme máš možnosť aj nebyť asertívna a nechať to tak. Len potom sa môžeš sťažovať jedine sama na seba.

autor
25. nov 2019

@ivkazba
Ďakujem moc za radu, budem to riešiť asertivne. 😊

juliet86
25. nov 2019

urcite to ries cez inspektorat. drzim ti palce. na stavbach je dost mozne ze je aj hluk prach vypary z farieb ci inych chemikalii lepidiel atd. cize nenechaj s aodbit. nech ti da napln prace

sissy27
25. nov 2019

Šialené je, že to akceptuješ.

ivkazba
25. nov 2019

Ako ja chápem, že niekedy je to ťažké, hlavne pri menších zamestnávateľov. Vždy si však dovolia len to, čo im ľudia akceptujú. Takže netreba sa nechať odbiť. Ako on na teba, tak aj ty na neho. Akurát že ty budeš žiadať iba to, na čo máš nárok. Držím palce.

janinah
25. nov 2019

Kašli na to a chod na PN s vychadzkami,kým sa to vybaví či už inšpektorát práce alebo čo budeš vybojovávať,,tak môžeš prísť ku komplikáciám zdravotným,čo asi nechceš.

domiiini
25. nov 2019

@sissy27 neohrozila som tehotenstvo kvôli 200 e naviac.. Nemala som ľahkú prácu.. Mala som náročnú, ťažkú.. Zdvíhat ťažké veci... Pracovať 12h tiež nebola sranda... A vyhodil by ma lebo nemal prácu pre mňa.. T co je horšie.. Neviete co za tým je tak nesudte..ak sú pre vaas peniaze viac prvorade ako pohodove tehotenstvo to ste vy.

bluka2
25. nov 2019

@domiiini asi nepoznáš svoje práva, to tak vyzerá nezainteresovanym...

domiiini
25. nov 2019

@bluka2 ja neľutujem že som bola na pn. Mať zmluvu na dobu určitú.. Môže ma kľudne vyhodiť ak nebude mať prácu pre mňa.. Hold nepoznáte môjho bývalého šéfa.

evamea
25. nov 2019

@domiiini Pokiaľ si zamestnávateľa dostatočne a náležite upovedomila o tehotenstve tak bol povinný ťa preradiť na inú, pre tehotnú vhodnú pozíciu. Ak takú nemal, ostala by si doma s náhradou mzdy a nie na PN, pokiaľ to zdravotný stav nevyzadoval. Takže ty si to riešila zbytočne zbrklo a horšiu cestu si si vybrala sama. Nejdem sa baviť o tom, čo by mohlo byt a ako by bolo, len poukazujem na to, že sama si sa vlastne o tých 200e pripravila. Mohla si mat i peniaze i pohodové tehotenstvo. 🤔😊

domiiini
25. nov 2019

@evamea ja nič neľutujem.. Písala som vyššie nepoznáte môjho šéfa.. Riadil sa zákonom len aby to jemu vyhovovalo.. Každý ako sa cítil.. A kľudne ma. Mohol vyhodiť hneď 😊 radšej 700e pn

evamea
25. nov 2019

@domiiini Ja nepotrebujem tvojho šéfa poznať na to, aby som vedela, že toto okolo zákona ani nešlo. Ale tak škoda to vysvetľovať, očividne ti stačia vlastné domnienky, nevedomosť a neznalosť zákona. 😊

sissy27
25. nov 2019

@domiiini a takto to vyzerá, keď ľudia nepoznajú svoje práva a zákony. Už keď ty si bola hlúpa a predposraná, tak aspoň nenahováraj druhých, aby postupovali rovnako hlúpo. Pretože dovtedy sa bude v tejto republike pracovať za minimálku, na čierno, zadarmo a mimo zákonník práce, pokiaľ budú ľudia ako ty.

boldo87
Odpoveď bola odstránená