Tabletka po

staskast
12. jan 2014

Ahojte🙂 chvíľu som tu hľadala niečo na môj podobný problém ale nedopátrala sm sa bližšie.
S priateľom sme mali nechránený pohl. styk cez moje plodné dni. Po 16 hodinách som si vzala tabletku PO. Raz som ju už použila , myslím, že vtedy sa dostavil menzes do 5 dní. Dnes je to 11 deň od užitia tabletky a menzes sa nedostavil. Zajtra by som mala dostať menštruáciu.
Chcela by som sa opýtať, či už niekto tu mal skúsenosť cez plodné dni , že užili ste tabletku PO, menzes neprišiel na vyvolanie tabletky ale až v normálnom čase.
Ďakujem 🙂

sisaha
12. jan 2014

@staskast Ty pouzivas tabletku po ako antikoncepciu? Ved to sa ma pouzivat v nevyhnutnych pripadoch, ked zlyha vsetko ostatne... to, ze si predtym dostala menzes do 5 dni znamena, ze bol naruseny tvoj normalny hormonalny system. Neznamena to, ani ze zajtra, ked ju normalne ocakavas, tak ju aj dostanes.. Prepac, ale rozum mi zastavuje nad tym, ze ides sulozit cez plodne dni a nijako sa nechranis.. miesto toho si pre pohodlie vezmes tabletku, ktora obsahuje tolko hormonalneho svinstva, ktory totalne rozhadze cely cyklus a este sa cudujes, preco menzes nedosiel....

komisakpd
12. jan 2014

@staskast toto je uz ake verejne, dobrovolne a hlavne bezhlave zabitie vlastneho dietata..a nie 1x...tabletka PO...jasny ucinok, v pripade ak pocnem svoje dieta..malicke drobne nevinne...hlavne ze si si uzila...prepac, ale toto nie... 😢

misiatko.p
12. jan 2014

osobnu skúsenosť nemam, ale kamaratka tiez uzila tabletku PO a menstruacia jej dosla v ten den ako mala, teda cca za 14 dni. a akurát z tej tabletky mala silnu bolest hlavy, ale menstruacia nadalej chodila tak ako mala. menštruačný cyklus jej to nerozhádzalo, akurát tá hlava ju častejšie bolievala asi taký mesiac.

zuzkabeno
12. jan 2014

@staskast Netráp sa nad tým, mne menštruácia často vynechávala aj zo stresu, môže ty byť aj tým. Ja s tým nemám vôbec skúsenosť.

bosoriak
12. jan 2014

@komisakpd Prosim, nesir tu nespravne informacie. Tabletka "PO" obsahuje hormon, ktory zabranuje
a) uvolneniu vajicka
b) oplodneniu vajicka spermiou
c) uhniezdeniu pripadneho oplodneneho vajicka na sliznici maternice. Toto jedine moze mat potencionalny zmysel pre protesty pro-life, ale toto sa deje aj bez brania umelych hormonov. Aj v tele zeny ktora neberie vobec ziadnu antikoncepciu sa nemusi zakonite oplodnene vajicko uchytit v maternici. Ale toto sa udeje len v pripade, ze zlyhaju prve dva ucinky. Je to samozrejme na zvazeni kazdeho jedneho, ci toto berie ako abortivny ucinok alebo nie.

Kazdopadne, ak uz je vajicko oplodnene a uhniezdene, tak je tento liek neucinny. Cize ziadne zabitie dietata.

@staskast Ak sa menstruacia nedostavi v pravidelnom termine, tak v pribalovom letaku jasne pisu, ze treba ist za lekarom. Je velmi malo pravdepodobne, ze si tehotna, ale mozes mat nejaky iny zdravotny problem. Kazdopadne odporucam nabuduce skor inu formu antikoncepcie. Teraz je toho tolko na vyber, ze taketo situacie by mali byt skutocne vynimocne. Ale to uz asi vies aj sama.

komisakpd
12. jan 2014

@bosoriak
ako aj kazda ina hormonalna antikoncepcia ma tri mechanizmy posobenia: brani ovulacii vajicka, zahustuje hlien v krcku maternice, aby sa spermia nedostala dnu a tiez ak tieto dva mechanizmy zlyhaju brani uhniezdeniu tyzdnoveho embry v maternici
nova tabletka po EllaOne, ktora vraj posobi aj 5 dni a pravdepodobne aj viac, nielen brani uhniezdeniu embrya, ale aj sposobi odumretie uz uhniezdeneho embrya vyhladovanim vystelky maternice (hovori sa tomu vplyv hormonu na endometrium maternice)
EllaOne sa moze uzit aj 5 dni po styku, to som myslela (spermia vraj moze vyzit max. 5 dni, ak ma dobre prostredie, teda hlien - tak sa to zdovodnuje, ale fakt je ten, ze sposobi odumretie embrya, ktore sa neuhniezdi na 6-10 dni. posobi vsak aj po uhniezdeni

asimama
12. jan 2014

MS mi prisla v den,ked mala prist..nie po 5 dnoch..

bosoriak
13. jan 2014

@komisakpd Tak o tejto som ani nevedela. Ja som pisala o Escapelle, to je jedina, co poznam. Ale stale ide o ucinok nie priamo na odumretie embrya, ale na ovplyvnenie maternice. Nema PRIAMY abortivny ucinok, o to mi ide, aspon nie oficialne. 5. den je vseobecne posledny den, kedy este embryo nie je prichytene na stenu maternice. Cize po uziti tejto tabletky by sa o tu stenu teoreticky ani nemalo prichytit a "odide" normalne s menstruaciou, ako sa to deje mnohokrat aj bez zasahu hormonov zvonku.

Aby bolo jasne, neschvalujem takuto formu antikoncepcie. Je to velky hormonalny zasah do organizmu. Je vsak uzitocne, ze vobec takato moznost je. Nechcene dieta je podla mna vacsi problem, pre matku aj pre dieta. Nastastie nad tym nemusim rozmyslat, moje deti su vsetky chcene a planovane.

Je to vsak slobodne a (malo by byt) informovane rozhodnutie kazdej zeny so svojimi nasledkami. Kazda ma nastastie pravo sa rozhodnut, tak ako ty, aj ako autorka.

komisakpd
13. jan 2014

@bosoriak priame ci nepriame zabitie..to je jedno..predsa ked vezmes tbl na to aby sa vajicko neuchytilo..priamo to sposobujes sama...

ano je to vec kazdeho ..a osobna..no neda mi nereagovat...

bosoriak
14. jan 2014

@komisakpd Ja som reagovala len na tvoj prvy prispevok "verejne, dobrovolne a hlavne bezhlave zabitie vlastneho dietata" co si myslim, ze vobec nie je pravda. Pretoze tzv. "zabitie dietata" je to iba v pripade, ze uz je vajicko oplodnene, uchytene a rozvija sa. Co sa v pripade Escapelle neudeje vobec, pretoze ak je uz zena tehotna, tak tabletka neucinkuje. Pri tej druhej EllaOne je to otazne. Nie som ani lekar ani farmaceut, nepoznam presny ucinok lieku. Pri diskusii sme ale obe predpokladali to, ze samotne vajicko vobec bolo pripravene na oplodnenie, co tiez vobec nemusi byt pravda.
Ja si iba myslim, ze kazda zena ma pravo rozhodnut sa bez odsudzovania. Jednoducho to nie je nasa vec. To je cele.

jaannuusskkaa
11. jún 2014

Baby mam malu otazku....s manzelom sme mali malu "nehodu" na druhy den (o 12 hodin) som si dala tabletku po noo teraz neviem...odkedy som ju zobrala mam drobne bolesti v podbrusku je to sice jeden z vedlajsich ucinkov ale trva to uz 3-4 dni a miestami si niesom ista ci som to stihla kedze nehoda sa stala presne v den ovulky....stalo sa niektorej z vas ze tabletka nepomohla???

blairgossip
29. aug 2015

@jaannuusskkaa ako si dopadla?

natalushka
29. aug 2015

No,pozeram,ze sa tu uz riesi uplne nieco ine ako riesila zakladatelka..ja pen tolko,ze myslim,ze aj v letaku je,ze menzes sa dostavi v termine kedy ma,je mozne,ze o par dni skor alebo neskor,takze klud..a myslim,ze je tam napisane,ze doporucuju spravit si tehu test cca 3tyzdne po uziti tabletky,prip.navstevu gynekologa,ak sa ti nieco nezda..mne prisla po uziti tableky ms tak ako vzdy..tento mesiac prisla asi o tyzden skor..inak neviem o nicom,v com by mi ta tbl ublizila..

jaannuusskkaa
29. aug 2015

@blairgossip pomohla 🙂

pauliesivackova
29. aug 2015

@komisakpd Nikoho nezaujímajú tvoje katolícke výbuchy... Polovica báb tu užíva antiku alebo inú ochranu.. je to len a len jej vec.

blairgossip
29. aug 2015

@jaannuusskkaa a ktoru si zobrala escapelle alebo elaone?

jaannuusskkaa
30. aug 2015

@blairgossip mangel mi kupil escapelle?

klaudia555884
31. aug 2015

Ahojte 🙂 aj ja by som mala menšiu otázku .... dnes som si dala takzvané tabletku po - elle one a nechránený pohlavný styk so mala s priatelom v nedelu ráno .... čiže som ju zobrala asi po 34 hodinách od styku ... aká je možnosť že vajíčko je už oplodnené a ak aj je, je to naozaj pravda že tabletka zabráni tomu aby sa to vajíčko uhniezdilo v sliznici maternice? .... mávam nepravidelný menzes a mám pocit že ovuláciu mám akurát dnes ale menzes by mal prísť za 5 dní .... veľmi pekne prosím o radu 🙂

nativanativa
31. aug 2015

@klaudia555884 elleone je aj do piatich dni po nechranenom styku , cize si myslim ze je to uplne v pohode , myslim ze sa tam pise aj taka info , ze ak si uz nahodou tehotna , tak tabletka neovpyvnuje tehotenstvo , resp nemozes z toho potratit

klaudia555884
31. aug 2015

@nativanativa o to nejde že sa bojím že potratím skôr ma zaujíma aby sa to tehotenstvo ani nestalo ... viem je to úplne bezcharakterné ale proste stalo sa to omylom a chcem ešte doštudovať vysokú a nemôžem si dovoliť mať teraz bábätko ... určite ho chcem ale teraz ešte nie je na to priskoro...

nativanativa
31. aug 2015

@klaudia555884 ano , eleeone je az do piatich dni po styku , povedala mi to lekarnicka , aj mne zlyhala antika , teda kondom a musela som bohuzial .... ale zabralo

klaudia555884
31. aug 2015

@nativanativa ďakujem ti veľmi krásne 🙂 ani nevieš ako mi odľahlo 🙂 no my sme nič ani nemali takže preto toľké obavy a stále budú kým nepríde menzes :(

alyze
11. jan 2016

@klaudia555884 ahoj ako zabrala ellaone ?
Nemala si prosim nejake neziaduce ucinky ?

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?mesiace tehotenstva
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre