icon

Ako nájsť 6-ročnému synovi zaujímavý koníček?

5. jan 2024

Pekný deň.
Maminky poraďte ako u na tom vaši 6rocny chlapci ?
Strašne by som chcela aby mal niečo čo ho bude baviť a budem ho môcť v tom podporovať. No keď sa ho opýtam na čo by chcel chodiť , vymenujem mu , o nič nemá záujem. Doma sa len tak potuluje, volám ho vždy aspom spoločenské hry hrať no inak on si nevie zobrať napríklad skladačky a skladať si sám alebo kreslenie (keď aj baví ho to 5 minút a odkladá to) , nemá žiadnu takú záľubu. Chodila som snim na take pohybové cvičenia minuly rok , no vždy keď sme tam mali ísť išiel tak nasilu nie s radosťou.
My mu doma mobil nedávame , no keď ide k starkej tam mu dajú mobil a majú pokoj od neho, starký mu zapne autá na počítači a ma pokoj.
A chcem aby z neho čosi bolo , nechcem aby sa len tak ponevieral a nemal koníčky (neviem či to ke ešte skoro) ale tak má bratranca ktorý má 5 rokov a máva 2krat do týždňa nejaké tréningy , jeho otec chodí na motorke tak aj on dostal takú malú a o to má záujem. Tak celkovo do všetkého sa pustí , všetko ho baví a ide mu to.. a tak mi je to ľúto že nás maly je takýto.
Viem , že keby napríklad priateľ má tiez nejaký koníček alebo je v niečom zbehlí tak by sa maly ťahal snim, no on robí vždy do večera , potom príde domov a už nerobi nič , tak isto cez víkendy by najradšej len oddychoval a tým pádom nemá maly žiadny taký vzor a ja neviem čo urobiť 🤔
Ako to máte vy ?
Môj maly nevie poriadne ani kotrmelec a keď snim trénujem , len sa jeduje tak ho zas nechcem do niečoho nútiť.

Strana
z2
jesenzima
5. jan 2024

@iwesska to, že dieťa chodí na krúžky nemusí hneď znamenať premotivovanú matku 🙄 tebe by sa tiež nepáčilo, keby ťa.niekto označil za lenivu matku napríklad, lebo tvoje nechodí nikam ...

annalena
5. jan 2024

Moj ma cerstvych 7 rokov, od minuleho roka hra 2x tyzdenne futbal, prisiel s tym ale sam, lebo videl kamaratov hrat. V lete bicykel, korcule, vzdy ma cez prazdniny tyzden tenisovy tabor, plavania, skusal uz aj sam detsky Paddleboard . V zime korculujeme, lyzujeme, teraz je 4. den na lyziarskom tabore so sestrou a spoluziakom .... Zaklad je dat mu vzor, ukazat mu moznosti, ale nielen teoreticky, ale prakticky. Ak dany sport nevies, tak ukazkova hodina alebo sukromny trener, kde si to vyskusa. Nas skusal napr aj jazdenie na koni, lebo jeho sestry su zblaznene do koni, ale 2x a dost, to ho proste nebavi.

iwesska
5. jan 2024

@jesenzima Ak to dieta nebavi a je vyslovene nestastne,ze zase musi niekam ist,tak ano,je to o premotivovanych rodicoch. Autorkin syn zjavne este nevie,co ho bavi,nechce nikam chodit,tak preco ho nutit? A s tou lenivostou...Ano,ved presne tak to je brane,akoby bolo povinnostou aby dieta chodilo na 3-5 kruzkov a ked nechodi,tak je divne dieta alebo rodicia🤷‍♀️

janickacrazy
5. jan 2024

Ja ťa úplne chápem. Môj najmladší syn bol podobný prípad ako tvoj. Zdalo sa mi, že proste nemá na nič talent, futbal síce rád hral, ale nemal dlho výdrž a keď som videla tréningy, vedela som, že to by nedal. No začal chodiť do družiny a tam sa naučil hrať šach. Začalo ho to baviť, tak sme ho prihlásili na krúžok a už je spokojný, že aj on má niečo. Lebo doma videl starších súrodencov, že majú rôzne krúžky. Uvidíš, že aj tvoj si niečo nájde.

andrejka1974
5. jan 2024

Môj syn chodil na hokej, ďalší na futbal ,tretí hokej a dcéra tá si vybrala karate a motokáry treba skúsiť a uvidíš

ciernysokol
5. jan 2024

Uplne ti rozumiem.moj je do bodky taky isty.rad sa len tak potuluje,ked sa nudi,zerie nervy.stavebnice nic,lego vobec,tvorit nie,kreslenie neznasa,citat ani pocut.ma 8 rokov,vzdy bol taky.a absolutne to nie je,ze by sme nic nerobili a nemal vzor.telefon nedavam.kedze som uznala,ze pre dobro dietata je hybat sa,musi chodit na kruzok.nevybral si ziaden.vybrala som ja.chodi plavat,v zime lyzovat,obcas korculovat,v lete bicykel,turistika.snad nenecham dieta doma zavrete,bez sportu,len preto,ze sa mu nechce.ma 8 rokov,v 6 je este maly.zvykol si,ide von,sportuje.co mu ostava.som jeho matka a ukazujem mu,co je spravne.a podla mna nie je spravne nechodit von a nehybat sa vobec,v skole sedi pol dna,potom ulohy.zo zaciatku som mala vycitky,uz nemam,lebo akonahle mu dam vybrat,bude chciet byt doma pru telke alebo len tak.

autor
5. jan 2024

@hederamonstera a kde som povedala že som na neho tvrdá ?
Ja mu nedávam na javo. Ja len sama pre seba konštatujem, zisťujem a snažím sa aby bol k niečomu vedený. To je tak všetko. Nič nesilim, nenútim a nehnevám sa. 🙌🏻

autor
5. jan 2024

@dadka1997 a kto povedal že ja svojho syna do niečoho nútim? Nič nesilim a do ničoho ho netlačím. Snažím sa ho len naviesť. Preto sa pýtam a zisťujem ako to je u iných. Nechcem niečo pokaziť.
Ja veru nemám konkrétne záľuby a trápi má to, možno preto sa snažím syna k niečomu naviest, aby on nedopadol rovnako. Verím že keby mna rodičia k niečomu viedli , podporovali má tak by som bola možno teraz niekde inde. Preto nechcem pri svojich deťoch niečo zanedbať. To je tak všetko.
🙌🏻

autor
5. jan 2024

@thoughtfulweirdo ďakujem za pochopenie. Presne si opisala to o čo mi ide.
Pretože presne toto som ja ako dieta od rodičov nemala a preto to nechcem pri svojich deťoch zanedbať 🙌🏻

tretiedieta
5. jan 2024

So školou pôjdu na lyžiarsky,plavecký,je dobré dovtedy dieťa naučiť plávať,lyžovať,korčuľovať.

maryetta
5. jan 2024

Tiez sme skusali u syna. A on bud nechce alebo kazdu chvilku ine. Muz uz pochopil ze nema vyznam nukat mu nieco nasilu.
Chcel futbal-hovorim ze ale to nie je ze idem si zahrat kedy ty chces. To su treningy. Zapasy. Sustredenia. Za kazdeho pocasia. Kedy ti povedia nie kedy ty chces. Hned ho to preslo.

Potom ze nejaky nastroj. Saxofoton. Okej. Potom uz ani to nie lebo on chce bubon ako jeho spoluziak. Aj to uz ani neviem preco potom nechcel. Asi ze by musel v ramci zusky aj vystupovat alebo nieco take.

Dcerka presny opak. Ju sme dali na tanecnu. Ma aj gitaru. Ma aj rozne kruzky v ramci skoly kde sa prihlasila sama. A ked raz povedala ze nechce-hovorim ze okej ale uz teda iny kruzok neskusime. Lebo nebudem podporovat to ako sa ona vyspi ci ano alebo nie…. A uz to ani neriesi. Proste ide uz automaticky len to chcelo zvyk. Rezim. Atesi sa zo svojich vysledkov a my spolu s nou. Proste nemyslim si ze za kazdu cenu musi mat dieta nejaky kruzok ci aktivitu.
Zase ako rodina mame aj cas a chodime do divadla. Na vystupenia/koncerty. Ideme aj niekam na hrad, jaskyna… pamiatky….

slovakboy
5. jan 2024

6 ročný ma ešte dosť toho v škole. To je povinnosť a nie ľahká. Mimo školy by sa mal hrať a furt len hrať. Nie s mobilom ale s kockami s autíčkami stavať si bunkre vonku chodiť a hrať sa s kamarátmi. Môže aj divadielko ale len vo forme hry. Alebo futbal. A nechať ho samého keď sa bude nudiť sám si niečo nájde. Netlač ho on cíti že ti musí vyhovieť lebo si potom sklamaná tak sa mu nechce. Úplne to nechaj na neho a keď sa bude dva mesiace nudiť a kvalitne nič nerobiť nikto mu ani nebude prikazovať aby niečo robil (okrem povinností do školy a okolo seba a izby) tak on si niečo sám nájde. Hoci to bude hlúposť ako nejaká hra. Syn si skladal furt lego. Vyhral sa s ním parádne veľa rokov.

slavomira236
5. jan 2024

Moj starsi 10 ma jeden kruzok a to sach . Raz isiel sko druhak sa pozriet tam s uz tam aj chcel ostat. Co sa tyka sportu on nieje sportovo zalozeny presne ako jeho otec. Futbal ho nezaujima. Ale sadne na bicykel so mnou zavelim a ideme v zime klzisko sem tam. Jedine co mal rad to je voda a skakat kotule robit ale neplaval. Tak som mu v lete zaplatil sukromne hodiny a naucil sa. Teraz chodi do klubu raz tyzdenne. To je len na zdokonalovanie vydrz. Pretekar z neh nebude ale ide tam rad tak som rada. Dcerka 6chodila na tanecnu rok zrusili sme uz nechcela. Druhy rok na vytvarnu to miluje odkedy udrzi ceruzky v ruke. Chodi do sportovej triedy zamersnej na pinpong to ma 2krat po 2hodiny tyzdenne v ramci vyucovania. Chodi sa ucit plavat do klubu kazdu sobotu a nedelu. Kazdy vikend korculuje 4hodiny to ju tiez bavi. Za 25 minut sa maucila korculovat. Chcela by este hrat hokej no s tym niesom stotkznena. Miluje bicykel . Jazdi od 2,5 roka ako vestny pirat..ona je uplny opak brata co sa tyka sportu.

marianarem
5. jan 2024

Neviem, ci to je tak, ze rodicia musia k niecomu viest. Ono je samozrejme dobre ukazat, co na svete existuje. Ale ked sa tak nad tym zamyslim, tak svoje zaluby som si nasla sama. Ja som taky typ, ze ma vie vela veci zaujat a tak nejako sama od seba som sa nimi zacala zaoberat. Rodicia to potom uz len vzdy podporili. Na kruzky som chodila na prvom stupni len na dva, na druhom uz nic. Potom este koncom strednej asi rok na gitaru. Ale moje velke zaluby boli skor nahody. Cestovanie ma zacalo lakat na zaklade citania knih. S cestovanim su spojene jazyky, tie ma zacali bavit tiez. Ked som mala 11, zbadala som v obchode pocitac. Neviem preco, ale hrozne som ho chcela. Nasledne sa mojim konickom stalo programovanie. V kniznici vedla knih o pocitacoch boli matematicke knihy. Zo zaujmu som pozrela a to bola uz laska na cely zivot, som matematicka. Na strednej sa mi pacil chalan, co vedel hrat na gitare. Tak som skusila aj ja a chytilo ma to. V Albansku som sa nahodne dostala do sperkarskej dielne, zaujalo ma to a zacala som vyrabat aj ja. A tak by som mohla pokracovat.
Len prave to je to, ze ja som lahko zaujatelna a do hocicoho sa pustim. To, co som vymenovala, nie je zdaleka vsetko, comu som sa s nasadenim venovala. Niekto taky nie je, tak zase netreba to nejako silit. Niekto sa napriklad len rad stretava s ludmi alebo ide na prechadzku, alebo pozera filmy. Ale tak samozrejme mozete so synom poskusat, mozno aj teba nieco z toho zaujme. Ale ked dostane prilezitosti a aj tak nebude mat vyslovene hobby, no tak je asi taky typ.

Strana
z2