icon

Ako zabaviť jedináčika počas letných prázdnin?

17. júl 2025

Ahojte. Máme dieťa 7 ročne. Je jedináčik. (Chceli sme viac detí, žiaľ nepodarilo sa za dlhé roky.)
Ide o to, ze sa celé dni neskutočne nudí a chýbajú mu kamaráti. Má pár takých obľúbených, nezahrá sa len tak s hocikým, co plne rešpektujem.
Ako riešiť prázdniny? Dnes napríklad u nás prší, kamarátka je na dovolenke na dva týždne a druhy kamarát u babky úplne mimo celé prázdniny. Ja vôbec neviem ako s ním tráviť čas. Ešte keď je horúco, tak ma bazén, bicykel, kolobežku, ihrisko, hojdačku, zabaví sa s vodnými balonmi, kopeme si loptu, ideme na zmrzku a pod. Ale to sú všetko aktivity na chvíľu. Zvyšných 10 hodín denne sa nudí. Nechce ani nikam ísť na výlet, od malička sa bojí cudzích miest a cudzích ľudí.
Co robia Vaše deti, keď nemajú nikoho tých 9 týždňov? Na dovolenke sme už boli, viac spoločného času ako rodina nemáme, pretože sa striedame s manželom.
Do tábora nepôjde za svet, mal problém s adaptáciou v škôlke, riešime stále terapie u psychológa, takže nie je to také dieťa, ze sak ho tam šupni a odiď.
Starých rodičov nemáme, súrodenci v zahraničí a ďalší s novorodencov...
Vyzerá to, ze všetko zavrhujem, ale možno ma niečím inšpirujete.
Ďakujem

Strana
z3
dobromila
17. júl 2025
@anonym_autor

@bolarazjedna to bez odvravania sa ani mne nepáčilo, to som vynechala, keď som mu čítala zadanie. On sa ovocie ľúbi, to nebolo nasilu aj si vybral potom ze aké. To išlo len o princíp, všetko znegovat

@anonym_autor ak je už školák, tak mu dávaj príklady, pracovné listy z MAT alebo písania, či prvouky. Choďte do knižnice, do múzea - u nás v oboch prebiehajú aj workshopy cez prázdniny.

lienka.7
17. júl 2025

@anonym_autor tábor. Teraz sú aj rôzne tematické. Zabaví sa, niečo nauči a snáď si nájde aj kamarátov

oslo1
17. júl 2025

Mam 7 rocneho syna, od malicka ho ucim k samostatnosti.

Cez prazdniny musi chodit do denneho tabora, inu moznost nema, ja som vdova a musim chodit do roboty. Do denneho tabora chodi o 5 rokov, tiez ma vysoku anxiety a tiez to preplakal, a ja s nim.
Ked je doma, tak si aj ja musim oddychnut, v dome porobit a tiez sa chcem venovat svojim aktivitam.
Takze sa musi vediet odhrat a zabavit aj sam.
Ma denne povinnosti, umyt umyvadlo, pozametat/povysavat, tak to mu zaberie aj hodinu, lebo je velmi zaneprazdneny.
Vcera som si pripravovala strih na jeho koselu, som tam nadstavovala na kazdej strane na sitie, tak kludne aj dve hodiny. Dve hodiny pri mne sedel a pozeral, hral sa s vecami v izbe na sitie a podobne.
Nie som animator, som matka, vediem ho svojim prikladom, hram sa s nim tiez lego a podobne, ale pozornost sa da dat aj tym, ze spolu robime domacu ulohu, citame knizku, alebo spolu kopeme v zahrade (on sa potom odtrepe si opravit bicykel), alebo umyvame kupelnu, popripade spolu varime/pecieme.
Takze polav, lebo takto mu budes musiet stat za ritou, kym si nenajde frajerku.

lienka.7
17. júl 2025
@viestta

@anonym_autor takze ak nechce ovocie, moze zjest zeleninu, moze si vybrat aku.

@viestta pozor, ešte ta tu zožerú za "detskú pracu" 🙈 po prečítaní príspevkov od autorky mam pocit ze syn-jedinacik s nimi pekne "toci". Trosku viac ako je bežné a obvykle... už to nie je male dieta, aby bol ustrachany a pod. 🙈 bud ma diagnózu, alebo je len klasicky rozmaznany

viestta
17. júl 2025
@lienka.7

@viestta pozor, ešte ta tu zožerú za "detskú pracu" 🙈 po prečítaní príspevkov od autorky mam pocit ze syn-jedinacik s nimi pekne "toci". Trosku viac ako je bežné a obvykle... už to nie je male dieta, aby bol ustrachany a pod. 🙈 bud ma diagnózu, alebo je len klasicky rozmaznany

@lienka.7 mam rovnaky pocit...

simca06022011
17. júl 2025

spravas sa k nemu ako k malemu dietatu, zoskrabavacie karticky a pod srandy... mas dieta proste rozmaznane a nesamostatne, naucene ze vymyslas donemoty mu aktivity, lebo je nespokojny - a to fakt nemyslim v zlom. nacase naucit ho byt s detmi, chodit do kolektivu, hrat sa s detmi, ist do tabora (ak nechce prespavat, ok.. tak cez den).. atd. Nehladat vyhovorky preco nie. Prestav si ze by si bola 8-17 v praci.. co by robil tvoj 7 rocny skolak doma? s kym? s ockom, s maminou nie... tak co by si robila? ano.. to je realita beznych skolakov, uz s nimi nie su rodicia 24/7
To nemoze, hento nemoze, to sa neda.. to nevydzi, to sa mu nechce... tak co sa mu teda chce? kruzky ma ake? pocas roka ma ake zaujmy? mimo skoly co robi?

bielasovicka
17. júl 2025
@lienka.7

@lienka.7 tiež si myslím

lienka.7
17. júl 2025

@anonym_autor mňa by zaujímalo, ze do akého veku mu budeš takto "zametať cesticku", lebo chudáčik... 7 rocne dieta je už veľké dieta, to nie je 2-3 rocne dieta. Mam pocit, ze si ho kvôli niečomu izolovavala od bežného sveta a toto je len výsledok. Nespolocensky, neschopný a rozmaznany jedinec sa zaradiť do bežného života. A to človeče bol iba dôkaz, že vždy bolo všetko po jeho, on bol hviezda. Keď tomu tak nie je, tak kope okolo seba nožičkami... a ty si cela bez seba. Uprimne, toho psychológa skus s ním aj ty.
Inak toto bude raz fakt ale ze TOP manžel ti poviem👌

povuma
17. júl 2025
@anonym_autor

@andy024 zbaviť sa ho nechcem 😂😂😂

@anonym_autor minimálne jeden denný tábor za leto, nepýtaj sa , či ide, ale daj mu vybrať z dvoch, do ktorého chce ísť.....bude tam len cez deň, to prežije, zoznámi sa s deťmi....treba mu posúvať hranice, aby nebol tak naviazaný na vás, už je dosť veľký....postupne aj do tábora s prespanim pôjde....treba ho postaviť pred hotovú vec

marianarem
17. júl 2025

@anonym_autor A varenie, pecenie ho nebavi? To ja s mojim 5r jedinacikom robim casto, vselico vie uz urobit aj sam. Teraz naposledy si napriklad vyrabal slimakov z kysnuteho cesta, do kazdeho isla ina plnka. Takze zabava bola najprv povymyslat plnky a potom aj vyrobit samotne slimaky.

veronikavaneska
18. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_81e05f áno, je naučený, ze sa s ním niekto hra. Kopali sme si loptu a buchol si nohu, tak teraz sedí a číta knižky 🙂 ale celkom som aj nabrala inšpiráciu.

@anonym_autor ahoj a čo tak nejakého kamaráta? Škrečka, korytnačku, psíka....
Pozriete si spolu nejaké kreatívne videjka a môžete vyrábať tvoriť
Prípadne videjka s pokusmi, sopka a tak
A zober ho do Tedi tam je kopec vselicoho na tvorenie.
Alebo elektrické sady to je tiež skvelé môže si to rôzne prepájať a vyrobiť svetlo, zvonček...
Prípadne Xbox a kinectom a môžete skákať hrať hry bowling, beh, šípky.... Čokoľvek

margotka17
18. júl 2025

@anonym_autor ja som vždy brala kamoške dcérku k nám, ona tiež nemala nikoho rada, ale u nás na záhrade chcela byť stále, vždy sa veľmi tešila, ani domov nechcela odísť. Nemajú kolegyne deti? By ste sa povymienali tvoj k nim, jej k vám?

autor
18. júl 2025
@marianarem

@anonym_autor A varenie, pecenie ho nebavi? To ja s mojim 5r jedinacikom robim casto, vselico vie uz urobit aj sam. Teraz naposledy si napriklad vyrabal slimakov z kysnuteho cesta, do kazdeho isla ina plnka. Takze zabava bola najprv povymyslat plnky a potom aj vyrobit samotne slimaky.

@margotka17 kolegyne majú dospelé deti. Dnes je lepšie, dalo sa ísť von.
@marianarem baví ho vysypať kilo múky a to je sneh pre autá 🙈 keď bol menší, bavil sa aj tak, keď som potrebovala piecť /variť, ale už mi príde veľký na takéto hry a hlavne potom to upratovanie. 😀

monikazs
18. júl 2025

@anonym_autor v zlom pocasi skuste nejaku kreativnu cinnost, dalej kino, plavaren, detske kutiky. Mozete zajst do kniznice, cukrarne. Upecte spolu nieco. Pozerajte rozpravky.

mamusa123456789
18. júl 2025

Ja mam opačný problém, moje deti by zas stále niekam chodili a vôbec im nevadí aj keď prší, vtedy aspoň nejaké to múzeum pozrieme, napríklad zajtra mame na plane papilonia Ostrava a zoo, v nedeľu pravdepodobne len vyhliadka v Terchovej, lebo po zajtrajšku budeme s mužom ustvany, naši už majú vypísaný zoznam asi 30 miest, kde pôjdeme a ďakujem pánu Bohu za dní, keď chcú náhodou byť doma a nudiť sa, aj to vždy syn donesie nejakú encyklopédiu a musíme mu citat

zazka666
19. júl 2025
@mamusa123456789

Ja mam opačný problém, moje deti by zas stále niekam chodili a vôbec im nevadí aj keď prší, vtedy aspoň nejaké to múzeum pozrieme, napríklad zajtra mame na plane papilonia Ostrava a zoo, v nedeľu pravdepodobne len vyhliadka v Terchovej, lebo po zajtrajšku budeme s mužom ustvany, naši už majú vypísaný zoznam asi 30 miest, kde pôjdeme a ďakujem pánu Bohu za dní, keď chcú náhodou byť doma a nudiť sa, aj to vždy syn donesie nejakú encyklopédiu a musíme mu citat

@mamusa123456789 máte úžasné , krásne zvedavé akčné deti. Presne také, aké majú byť. Najviac ma dostalo, že tvoj syn chce čítať. Môj tiež stál v pozore pred dverami, len aby sme čím skôr šli preč, hocikam. Ale s tým čítaním to už bola bieda. Hoci ja som knihomoľ.

natalka13
19. júl 2025

Ked nechce ist na vylet, strani sa deti na ihrisku tak len byt doma.
Film, pomahat v zahrade pri vareni, spolocenska hra, nejake vyrabanie mozes nakupit - malovanie pidla cisel , diamantove malovanie, vyskrabavanie obrazkov, modurit.... a aj nuda-hold nikam nechce ist bude doma.

Strana
z3