icon

Čo hrozí učiteľovi za smrteľný pád dieťaťa v škole?

17. máj 2021

Žienky, počas prestávky zomrelo 10 ročné dievčatko. Spadlo nešťastne zo stromu a to tak, že po páde aj hneď zomrela. Celé sa to odohralo počas veľkej prestávky. Čo hrozí učiteľovi? Kedy je "priamo" učiteľ na vine? A kedy je na vine škola napríklad?

taskataska
Odpoveď bola odstránená
stevvvka
17. máj 2021

@zenazaba to je strašné...

miadi
18. máj 2021

@zenazaba to je strasne. Ze sa to stalo aj ze sa na to kašle. Zeby mal stat mat zaujem chranit obete domaceho nasilia asi by sme moc chceli? Fakt divne ze to nebolo medializovane. Pamatam si pred par rokmi jedna mamina z mk isla do bytu este Po nieco uz deti mala odstahovane.. isla tam sama a muž ju zabil, Som ju nesledovala sa mi mari ze zili v rakusku.,🥲

panelacikova
18. máj 2021

@gulka123 veď presne toto som mala na mysli

panelacikova
18. máj 2021

no a všimli ste si, že autorka opäť čuší? ono je fakt zbytočné vôbec reagovať na takéto témy, nejakému idiotovi ide o to, aby rozbúril debatu, či vyvolal hádky...

dominika126
18. máj 2021

Musím sa zastať autorky, čítam,že minulý týždeň, Nitriansky kraj,bola by náhoda, ak by sa rovnaká tragédia stala v 2 školách. Takže predpokladám,že viem,kde sa to stalo a tiež som sa čudovala,že nikde nič (Ale načo rozpitvavat, už sa neodstane). Každopádne,je mi ľúto rodicov a učiteľky, je to hrozne. Sama som učiteľka a verte,že je občas maximálne ťažké ustriehnut kopu deti. A teda, to si o sebe poviem,že mám oči na stopkách, som maximálne zodpovedná a stále dookola upozornujem, aby sa nedajbože nič nestalo.
Taký priklad: začínala som učiť, išli sme na nejakú exkurziu, decká, osmaci podotykam, pekne vo dvojiiciach po chodníku. Zrazu len 1 sotil 2.a ten padol z chodníka rovno na cestu. Išlo auto, krvi by ste sa vo mne nedorezali. Zevraj zo srandy. Ak by sa rýchlo nepozviechal z cesty alebo by padol kúsok ďalej, by som asi aj ja v base sedela. Aj za toto som mohla,lebo som neustriehla mozgové pochody chlapca? Veľmi ťažko súdiť a hodnotiť. Nešťastie sa stane veľmi rýchlo a naozaj,učiteľ je vždy jednou nohou v base.

kvetinka75
18. máj 2021

@gelifil prečo by malo byť všetko v médiách

jankapepe
18. máj 2021

@deti95060810 A čo im v tom bráni?

peony13
18. máj 2021

Noo na slovensku sa straaaaasne vela veci ututle takze sa necudujem..a teraz maju "vyhodu: ze sa riesi len korona
Podla mna to je pravda co nechcu nebude v mediach ..aj s tou tyranou zenou ututlali lebo chlapa pustili akoby nic a na druhy den ju zabil
Este o vela veciach nevieme co sa deje alebo sa stalo....

andy1985
18. máj 2021

@dominika126 áno to mi z okolia sme mohli len dopočut kam chodia do školy aj deti od nás. Tiež som si myslela že to bude správach ale nie. Bohužiaľ stalo sa to je to smutné.

gelifil
Autor odpoveď zmazal
andula77
18. máj 2021

Je to strašná tragédia, nech sa to stalo akokoľvek. Nikto nevieme ako sa to stalo, takže tu nič nevyiešime a zbytočne budeme o tom polemizovať. Už vôbec nepoužívajte slová ako "zrubala" sa zi stromu, preboha majte úctu! Čo ak rodina dieťaťa NECHCELA aby to bolo v novinách?? To vás nenapadlo?? Snáď má na to právo! Veď možno práve preto toto roztutlávanie na sociálnych sieťach.... Komu to pomôže?? Rodine? Učiteľovi?? Prečo každý si myslí, že da môže s musí ku všetkému vyjadrovať? Niekedy he lepšie si hryznúť do jazyka...

andula77
18. máj 2021

Pardon. Rozpitvávanie, rozoberanie v médiách malo byť

anjelicek26
18. máj 2021

Ze nieco nie je rozpitvavane v mediach je len dobre, rodicia nepotrebuju na nete citat hypotezy a diskusie o tom, co a ako sa stalo, ked sa jedna o ich dieta a takto strasnu tragediu. Co hrozi ucitelke tu uz bolo pisane - od podmienky po vazenie na 2-5 rokov. Ale ustriehnut tolko deti na skolskom dvore je narocne aj tak a padnut starsie dieta zo stromu tak nestastne tiez nie je bezne. Normalne mam zimomriavky. U nas sa u dcery na skole dva roky dozadu utopili dve deti 13 rocne (boli v skole v prirode na tyzden), v noci sa vykradli s chaty, zobrali si na jazero cln (styria), ze sa v noci okupu, jedno dievca sa zacalo topit, utopila v panike aj chlapca, co jej chcel pomoct. Ucitelky prisli obe o pracu, ale do vazenia nesli. Ci tam bola podmienka neviem. Stalo sa to hlboko v noci, ked vsetci mysleli, ze tie deti spia...

andula77
18. máj 2021

@anjelicek26 to sa aj zle číta o tých deťoch.... Nieto sa ešte ku tomu vyjadrovať ...

kiki68
18. máj 2021

O rozsahu zodpovednosti rozhodne sud a vysetrovanie udalosti. Oni musia skontrolovat ako sa to stalo, ci tomu islo zabranit, ale v nejakom rozsahu tam zodpovednost bude. Zial toto je blbe na praci ucitela, staci si sekundu nieco nevsimnut a stane sa tragedia.

staronova
18. máj 2021

nerada ale vyjadrím svoj názor. Chodím denno denne okolo skolského ihriska a aj v čase ked su deti na nom. Este som nikdy nevidela, že by učiteľky chodili pomedzi deti. Áno tak ako vyššie spomenula jedna, stoja so skríženými rukami v hlúčiku a debatujú. Raz decká /chlapci/ tahali spodnu haluz stromu za rohom a skušali ju zlomiť. Vo chvíli ked som to videla som ich hlasno okríkla a učitelka prišla, haluz na zemi a ona s kludom, že vidíte teraz má školnik robotu. že poškodili mizerný strom čo tam stál jediný jej nevadilo. Ale toto bolo aj za čias, ked som mala malé deti v školke decká vždy lietali aj po blate a učitelky na lavičkách klábosili. Raz som prišla a taký Vojto hádzal po nich kamene. Oni slepé a hluché. Ja neviem aké maju predpisy a chápem ich, že toho maju s nimi dosť, ale preboha vedeli kam idú pracovať.

mariska1989
18. máj 2021

@zenazaba ako príklad si dala pekný ako chápem že cca 200 deti na 3/4 učiteľky je až až veľa ..neviem posúdiť kto má aké areáli atď u nás máme stromy ale minimálne 2 metre nie je od zeme žiadny koná takže u nás nehrozí že by dieťa vyliezol na strom a vlastne čo sa týka že majú deti byť na určitých miestach u nás to funguje fakt deti nechodia nikde kde nemajú aj za mojich čias u nás to bolo tak že som s prepáčením na betónovom ihrisku točili dookola jak blázni aby nás učiteľky mali pod dohľadom... Samozrejme keby sa niečo takéto stalo treba pochopiť aj rodičov na 100% budú viniť učiteľky že si nesplnili svoju prácu že mohli tomu zabrániť a nič sa nemuselo stať .na druhej strane zabrániť sa tomu nedalo asi nešťastie je hneď a tu je smutné to že to bolo až moc veľké nešťastie ale čo sa týka učiteľky či učiteľov ktorí mali dozor verím že aj oni prežívajú ťažké obdobie a majú výčitky

karmen118
18. máj 2021

Chudák to dievča, rodičia aj učiteľka, ale niekedy je naozaj lepšie, keď takéto tragické udalosti nerozmazávajú v tv, lebo časť ľudí by spustila lynč na učiteľku - či už pochybila alebo nie, a druhá sa zase začala navážať do rodičov a dieťaťa. A vždy sa nájde pár blbcov, ktorý by si z toho robili "srandu" a to naozaj nikto normálny nechce čítať.
U nás na škole sa stalo podobné, keď som tam chodila, chlapci zvykli cez prestávku hrávať futbal pri telocvični, často im lopta alebo tenisák skončil až na streche - bola rovná plechová. Chodili si ich vziať aj keď to mali prísne zakázané. Raz im takto tiež lopta vyletela, chlapec hrdina začal liezť po hromozvode hore na strechu - dozor hneď naňho začal kričať a učiteľ jeden bežal k nim, že má zliezť okamžite dole - myslíte, že poslúchol? Jasné, že nie, ešte im aj odpapuľoval naspäť, že čo sa boja nič sa mu nestane a podobné hrdinské reči. Strepal sa cestou späť pekne rovno na hlavu, odvážala ho záchranka, neviem ako dopadol, ale tiež to nebolo vtedy v tv. Učitelia nemajú šancu ustriehnu toľko detí, hlavne keď časť z nich vôbec nerešpektuje učiteľov ani pravidlá, čo môžu a čo nie. Debatujúce učiteľky v hlúčiku, to je zase druhá vec, ale vynaliezavé decká si svoju cestu nájdu, prešmyknú sa kľudne zo školského dvora za budovy, kde ich nie je tak vidno, a robia ďalej blbosti.

januarova
18. máj 2021

@zenazaba ten muž je dúfam stále v base... Nevieš? A detičky sú u koho? Veľmi smutné...

zenazaba
18. máj 2021

@januarova netusim. Ale vies ako to na Slovensku chodi. Posedi si par rokov a pustia ho. Vobec neviem, co je s detmi. Mozno si ich zobral jej brat. Im aj mama pred rokmi zomrela na rakovinu a tusim aj otec zomrel. Takze ani starych rodicov tie deti nemaju :( leda tak od toho vraha 😠

januarova
18. máj 2021

@zenazaba ďakujem. Chudatka deti, aj tá žena. Strašné 😥

liljana
18. máj 2021

@panelacikova Dostala (nastastie) iba podmienku
Ani rodicia nedokazu zabranit nehodam svojich deti a to maju na starosti jedno-dve. Potom ucitelia, co maju na starosti 30 deti, su neustale jednou nohou v base.
https://www.cas.sk/clanok/938245/rozsudok-nad-u...

panelacikova
18. máj 2021

@dominika126
@andy1985 dievčatá, načo toľké tajnosti? tak kde teda sa to odohralo?

janulik2008
18. máj 2021

Tu nejde o bulvár ale o to že také veci sa neututlaju. Nechce sa mi veriť že taká vec by ostala v "tajnosti" keď u nás sa "iba"zabil riaditeľ a bolo to v telke

panelacikova
18. máj 2021

@staronova
@mariska1989 ono je to fakt tak, že ako si učiteľ zariadi, tak má. keď si on deti naučí, že toto sa robiť nebude, tak oni sa naučiť vedia. moja kolegyňa si tak vycvičí deti vždy, že s jej triedou nie je absolútne žiaden problém. sú pokojní cez prestávky, ale i v jedálni. a je ich takých viac (kolegýň). no a niektorým to je absolútne fuk a deti ako z divých vajec, vreštia, hučia, skáču (teraz myslím napríklad jedáleň), no katastrofa... deti sa vedia naučiť, len učiteľ potrebuje mať poriadnu trpezlivosť a donekonečna im dávať tresty (u nás napríklad kolegyne keď šli s deťmi na obed, tak keď deti vrešťali, tak ich vrátili nazad do družiny a ešte raz a kľud, bez vresku. namôjdušu ich tak vrátili aj 5x!!! čuduj sa svete, na 6.krát šli deti na obed pokojné ako baránky božie)... takto keď to zopakovali niekoľkokrát za mesiac, deti sa naučili. ideme na obed, buďme ticho, lebo sa vrátime zase o 3 poschodia hore.... čiže všetko sa dá. a to platí aj von. mám kolegyne, ktoré si deti naučia, ohlásia sa, ideme tam za roh, ideme cikať apod. a sú také kolegyne, ktoré si ani nevšimnú, že rodič si dieťa vzal domov, až kým im to iná kolegyňa nepovie.... hrozné...

panelacikova
18. máj 2021

@liljana aha, nepamätala som si to presne. no akože čo sa týka konkrétne toho lyžiarskeho, tak tam fakt, ale fakt učitelia výrazne pochybili. oni ich nemali čo púšťať večer potme von bez toho, aby šli aspoň s nimi a jasne im (všetkým žiakom naraz) neurčili hranice, odkiaľ kam... ale i tak by som neriskovala potme sánkovačku, jednoducho toto bolo pochybenie ako sviňa... ja som bola na lyžiarskych, takže si viem presne predstaviť, aké sú deti roztatárené a že im neslobodno popustiť uzdu, lebo to môže zle dopadnúť :( súhlasím však aj s názorom
@karmen118 že mnohé dnešné deti sú nevychovaní otrasní spratkovia, s ktorými si nevedia dať vlastní rodičia rady a skúšajú ďalej - v partiách či v škole. a s týmito je najväčší problém.
ja osobne som veľmi sklamaná z toho, že absolútne zmizli telesné tresty. ak si spomeniete na staré československé filmy, ako dostali chlapci trstenicou po ruke, pretože neposlúchli, ja osobne toto považujem za super trest. žiaľ, toto všetko vymizlo, deti vnímajú dnešnú dobu tak, že majú svoje práva. povinnosti im akosi unikajú spred očí a takto to potom vyzerá :( ešte aj tie deti, kde sa rodičia snažia, prídu potom domov a neposlúchajú. a ešte vykričia, no a čo? ani oni nemusia! prečo musím práve ja??? čiže chorá je celá spoločnosť, sme príliš demokratickí a príliš humánni :(

luckalukas_1
18. máj 2021

boze zeny ..preco chcete vediet kde sa to stalo? pre overenie? ale naco??? ..ja si myslim ze je to asi pravda, ale urcite si to nechcem overit, lebo v kutiku duse dufam ze je to len vymysel, radsej nech to bude klamstvo akoby naozaj malo zomriet dieta.... aj keby tu vycapili presne meste, aj skolu, ja si to isto nebudem overovat

dazdovka
18. máj 2021

@panelacikova to je neuveritelne ako si posadnuta senzaciami, strasne zle sa to cita a naco to chces vediet, ides zapalit sviecku na schody skoly?

dazdovka
18. máj 2021

Sa uvedomte niektore, urcite by ste nechceli, aby sa o vasom dietati rozpravali slepice na fore, keby sa stane takato tragedia vam. Akoze co vas na tom bavi?! Rozpitvavat ako sa to stalo, kto za to moze, kto kolko bude trpiet... Strasne toto zeny, neskutocne...