Dieťa spadlo, ísť na pohotovosť, alebo počkať?

lillah
4. nov 2011

Ahojte,
Mam taky problem.... balim, lebo sa stahujeme. Nastala mala chvilka nepozornosti, 10 mesacna dcerka si nejakym sposobom otvorila branicku a vysla na schody, s ktorych spadla....asi 2,5metrova vyska. Zda sa byt o.k....ani moc neplakala...a uz sa jasi s braceokm. Teraz mam dilemu, mam ist na pohotovost alebo pockat a ist az keby bol nejaky problem. Lebo uz jednu nehodu mala, ked spadla z roztahovacej postele (to som bola vedla nej, len som ju nestihla zachytit) a zlomila si klucnu kost. Ja sa teraz bojim, ze ked pojdem na pohotovost urcite to nahlasia doktorovi...a kedze je to uz druha nehoda za jej kratku existenciu tak to ohlasia socialnym uradom...a nechcem aby mi deti zobrali ☹

traktor
4. nov 2011

@lillah deti ti nezoberu..deti padaju, su zive, stava sa..neboj sa , bude ok..si ju len odsleduj, ..ak by ti zacala zvracat, alebo si videla, ze inak nie je ok.tak skoc k lekarke..ale inak nevidim dôvod..

mata222
4. nov 2011

ja by som zavolala vasmu pediatrovi, ako ju mas sledovat..ked jej teraz nic nie je, nemyslim, ze by si mala utekat na pohotovost..len sledovat, ci nie je po nejakom case ospala, ci moc nespi...a pediater ta urcite pochopi, vsak take su deti, hocico sa stane aj ked vedla neho stojis..mam znamu, ktorej syn spadol pocas spanku z manzelskej postele 3 krat a 3 krat mal zlomenu klucnu kost..a deti jej nezobrali.. 😉

janka_pn
4. nov 2011

a kam spadla? na zadok? na hlavku? na aky podklad spadla? na beton? travu? aj mne spadla mala zo smyklavky asi daco cez dva metre , chvilu plakala, potom na to zabudla. sledovala som ci nebude zvracat, ale na hlavku to nebolo. k lekarovi sme nesli, bola s nami kamoska, lekarka ta ju omrkla a ze jej nic nie je 😉. inak ak zavolas k lekarovi, bude ta volat k sebe, lebo si to nebude moct zobrat "na triko" ze ti radil na dialku... si myslim ☹

sisaha
4. nov 2011

@lillah deti ti urcite nezoberu, presne ako pisala traktor, deti padaju, lozia, skacu.. Malu sleduj, ci nie je narusena jej motorika, rovnovaha, ci nezvracia. ale ked pises, ze ani velmi neplakala, asi bola naobliekana a neudrela sa velmi. Dobre ju prezri ci nema niekde pomliazdeniny a hlavu. Inak iba sleduj, pripadne si zavolaj pediatricke pre info.

lillah
autor
4. nov 2011

dakujem vam.... ukludnili ste ma trosku...no s tym, ze mi ich nezoberu, nie sme na SK a uz po prvom uraze mi volali zo zdravotneho centra a musela som vysvetlovat co a ako sa stalo a na rovinu mi povedali, ze nejakej "tete" zaoberajucou sa bezpecnostou v domacnostiach sa ta nehoda vobec nepaci.... 😒
Co sa tyka dcerky...ta uz lozi...nahnana sa s bratom...po nohach sa mi splha...akoze vobec by som nepovedala, ze sa jej nieco stalo. Tie schody bola moja nocna mora odkedy sme sa nastahovali....a myslela som si, ze ak z nich jedno z deti spadne, tak to su zlomene vazy iste.... lebo su neskutocne strme.

lvka
4. nov 2011

No mne maly spadol z ruk ked som mala jednu v dlahe.. Padol na parkety cize nie na makke... Plakal asi len kvoli mojej neprimeranej rekacii - vykrikla som lebo som sa zlakla... Hned som volala nasej pediatricke a aj ked bol maly kludny ona nas aj tak poslala na kramare - ona neordinovala hovorili sme len cez telefon... Treba sledovat ci moc nespi, ci sa jej nemeni motorika a tiez zvracanie.. Asi netreba panikarit, ako ale poznam seba ja by som asi isla aspon k doktorke... Jaaaj - a sledovat ze treba 48 hodin.

lillah
autor
4. nov 2011

@janka_pn no dopadla na chrbat na tatinove papuce...je ospala, lebo zvycajne o tejto dobe spinkava....uz mi pomaly zaspava na rukach. Teraz neviem, ci ju mozem nechat spat...lebo niekde som citala, ze po uraze by deti nemali spat 2 hodiny...ale tolko ona nevydrzi.

hoogy
4. nov 2011

@lillah to mate take prave anglicke schody? to je riadna vyska.hlavne ju sleduj a dobre ju popozeraj ci si nieco velmi nebuchla. na hlave hrcu alebo tak.

lvka
4. nov 2011

@lillah no, mne maly zaspal v aute cestou na kramare lebo mal tiez svoj cas... A nikto tomu nevenoval velku pozornost.. Ak ja si myslim ze kludne nech spinka, aspon si ju budes moct poriadne pozriet ;)

lillah
autor
4. nov 2011

@hoogy ano...typicke anglicke schody.... tieto dokonca este aj bez koberca 😖 hrcu ziadnu nema...vyzliekla som ju a popozerala celu...ona nema ani len cerveny fliacik na tele...2 minuty po pade uz brata po obyvacke nahanala.

oskvarka
4. nov 2011

no neviem ja by som ju pre istotu zobrala k doktorovi.. mozno sa vtedy pytali len o to ze mala zlomenu klucnu kost a to sa len tak lahko nepodari moja segra si raz zlomila sanku (ze spadla... ) a este aj policia vysetrovala ci jej niekto nevrazil jednu... ale inak by si mala podla mna veciu istotu ak by ju nejako preskenovali ci je vsetko ok...lebo ak sa udrela do hlavy tak moze byt cakanie na skodu a potom uz moze byt neskoro 😖 ... urcite by som sa nebala ze ti ju zoberu alebo co...

mirka907
4. nov 2011

@lillah okrem ostatnych veci co baby pisali, sleduj aj zrenicky...ci su rovnake ...a tiez fontanelu, ci nie je vypukla

hoogy
4. nov 2011

@lillah no to ma napadlo, ze vacsinou mavaju aspon koberec na nom. chod radsej nech ju niekto prezrie. je tpo riadna vyska aj pre dospelehoby to bol neprijemny pad o takych strmych schodoch

anjelicek26
4. nov 2011

@lillah - Max sa zrubal ako 9 mesacny a teraz ako 15 mesacny cele komplet schodisko dolu a to su riadne strme schody, sice s kobercom, ale aj tak... nemal ani len modrinu, len reval, sledovala som ho, lenze on sa po minute vzdy zbalil a trielil hrat, takze sme na pohotovost nesli, zdalo sa mi to zbytocne, reagoval, nic nebolo citlive na dotyk, nevidela som dovod, ale ten sok v cloveku ostane. Oba razy dcerka nezavrela branicku na schodoch 😖

andrea1201
4. nov 2011

@lillah ahoj,aj moja dcera ked mala 9 mesiacov padla zo schodov a bola ešte aj v pavuku,tiež chvilka nepozornosti starši syn otvoril branku a bolo,ani velmi neplakala mala aj velku hrču na hlave išli sme hned k doktrorovi,vyzeralo to hrozne.Boli sme aj na chirurgii aj na neurologii,ale naštastie nemala ani otras mozgu,ale aj tak nam kazali ju sledovat aj v noci,aspon tu prvu

aliza
4. nov 2011

@lillah len ju sleduj, na pohotovost radsej nechod, iba ak by sa ti daco nezdalo. Tu v UK su naozaj velmi prisne zakony, co sa deti tyka a ak sa im uz minule nieco nezdalo, tak to treba brat vazne lebo tu naozaj nie je problem odobrat dieta, zial.

stelam
4. nov 2011

ahoj, ja som mala podobnú nehodu s mojou dcérkou, ale hlavne jej prezri hlavičku, či nemá nejaký opuch, a sleduj správanie, ak by sa ti niečo nezdalo, tak radšej chod......ale ja som neišla k lekárovi a je OK, našťastie.

nibiru
4. nov 2011

nechapem preco by ti mali zobrat deti?ja by som pre istotu sla predsa len schody su schody budes pokojnejsia skor si myslim ze ak by sa nieco vazne stalo bol by problem ze si doktorovi nesla.

lillah
autor
4. nov 2011

@aliza teraz po hodine a pol sa jej zacala robit modrina na cele....prikladala som jej na to studeny obklad.....neviete ako dlho jej to tam mam nechat?
Co sa tej socialky tyka... ja este aj zijem v tej oblasti kde boli tie skandaly ohladom Baby P, takze teraz vsetko tu beru neskutocne vazne....a bojim sa ze mi najprv zoberu deti a az potom sa budu zaoberat co a ako sa to stalo.

martinas30
4. nov 2011

@lillah prve priznaky keby sa jej nieco stane v hlavke je urcite zvracanie,vtedy nevahaj, ale urcite ju sleduj ak sa nerozhodnes ist k lekarovi ak nema ziadny priznak min 24 hodin...aj mne dcerka spadla ked mala 5 mesiacov,na hlavicku,viem ze sa to stava,ja som do nemocnice isla pretoze strach mi nedovolil neist, a ohladom tej socialky by mali byt skor radi ze sa o dieta staras a aj pri podozreni s nim ides k lekarovi..a to su take zakony niekde ze ked sa dietatu nieco stane ani sa nespytaju ako co a kde ale zoberu deti prec len na zaklade toho ze dieta spadlo a musi mat osetrenie v nemocnici???

aliza
4. nov 2011

@lillah neviem, ci uz nie je neskoro prikladat, ale tak skus, kolko ti mala vydzri, par minut bude stacit. A verim ti, ze mas strach, predsa len, je to cudzia krajina a clovek nikdy nevie, co moze cakat a co sa moze stat. raz tu pisala jedna holka o tom, ako tu beru deti za banality a ako tieto deti uz nikdy neuvidia...vacsina mamiciek ju povazovala za blazna, co si vymysla a siri paniku...tak ci onak, treba byt opatrny. Tu naozaj staci, ze otec dava dcere pusu na usta a uz to mozu oznacit za sexualne zneuzivanie....viem, je to chore, ale co uz.

aliza
4. nov 2011

@martinas30 vies, ono je tazko dokazat, ci to dieta spadlo same alebo mu bolo ublizene. Moj muz robi na pohotovosti, takychto pripadov ma velmi vela a takmer vzdy musi volat aj socialku, aby to preverila. tu v UK je velmi vela deti tyranych a zanedbavanych a bolo vela pripadov, kedy to skoncilo smrtou dietata a socialne pracovnicky tomu mohli zabranit, ale zanedbali to tiez. tak preto to zacalo byt velmi prisne.

lillah
autor
4. nov 2011

@aliza ja som rada, ze mi pri prvom uraze len volali...kamoske 2 rocny chlapcek spadol z preliezky a zlomil si rucku.... dva dni po navsteve lekara k nim socialka prisla vysetrovat, ze ako je mozne, ze chlapec spadol... kto s nim bol, kde boli rodicia ked spadol. Preco nanho nedavali pozor a podobne somariny....u nas je toto druha nehoda...tak si ani nechcem predstavit ak by jej nieco bolo co urobia....jaj zas budem mat mesiac najmenej nocne mory. Ked si ruku zlomila. Mesiac som sa budila na pocit, ze cezomna prelieza a pada na zem... i ked spala v postielke.

ellit
4. nov 2011

ja by som pockala, keby bola spava, alebo by zvracala, tak by som rychlo utekala.

ellit
4. nov 2011

vraj sa ma pri dietatku do 1 roka ist radsej, ale je to na tvoje zvazenie, asi by som volala aspon pediatricke.

aliza
4. nov 2011

@ellit tu u nas nie su pediatri, ale obvodni lekari a ti to budu isto hlasit.

elvera
4. nov 2011

Nam sa nieco podobneho stalo zhruba pred pol rokov, popravala som postele v spalni, branicka na schodoch zavreta a drobcovi sa podarilo podliezt zabradlie, letel dole nieco vyse 2 metrov ☹((. Len nam sa schody tocia, takze spadol vlastne na zabradlie dole, z ktoreho sa este odrazil a padal nizsie ☹. Nasla som ho az na podlahe, z ust sa mu valila krv, my sme momentalne sadali do auta a leteli na chirurgiu, po ceste som volala nasmu doktorovi, ze co sa stalo a ten nas tiez rovno nasmeroval na chirurgiu. Pokukali ho viaceri odbornici, nastastie bol silno poudierany, ale doktorka mi vravela,ze prvu noc by som mala pri nom len podriemkavat a sledovat najblizsich 24 hodin, ak sa nic neudeje, tak to bude dobre. Maly je chvalabohu v poriadku, ale ak sa teraz pozriem na tie schody, stale mam zimomriavky na tele. Ak sa mala spokojne hra, tak to bude dobre, len ju sleduj a parkrat ju pozri, ak bude buvat. Drzim prsty 🙂

funny
4. nov 2011

@lillah uff, to kde zijete, ze mate take hrozne predpisy? ja ked som sla na kontrolu k pediatricke po pobyte v nemocnici, maly mi padol na hranu stola, otras mozgu a strata vedomia, tam sa muselo na pohotovost, tak mi dr zacala rozpravat, kade vsade jej deti popadali a co sa im postavalo, a to ze pri nich stala.... to mate fakt hrozne,. takyto teror. ved to su deti.

uprimne - ja by som nesla. pokial ako pisu dievcata nebude spava a vracat. tuna ta vlastne ani vidiet u dr nechcu, modriny vyzeraju hrozivo, aj napuchnutia, ale do vecera sa to spravi, ostane len flak. ja som strasne pri prvom stresovala, ale naucila som sa - deti vydrzia vela a padaju inak ako dospeli. ti nasi si uz co to odpadali -hlavne nepanikarit, a ked mala blbne, tak je to dobre. 😉 drz sa moja. to sa stava vsade! hlavu hore! ziadne vycitky svedomia!

mitinka
4. nov 2011

@lillah Deti ti nemajú prečo zobrať,veď sa staráš a to,že spadla?No bože... a čo???A ktoré dieťa nie???Náš aj 10krát za deň 😀 😀 Nie tohoto sa bát nemusíš 😉 Ja by som išla určite na pohotovosť... Už len preto,že neplakala!!!!Moj muž je v odbore a keď nieje doma a hneď mu volám prvé čo je sa opýta,či plakal!!!Ak nie je problém...!!!!Možno ty to nevidíš,ale ktovie,čo sa v hlavičke odohráva.... A keď už to bolo pred 2,5hodinami tak by som zavolala rýchlu....a hneď ta dajú do vnútra!!!A nebudeš čakať... 😕 Určite by som s ňou utekala!!!!Daj vedieť 😔

jaja018
4. nov 2011

@lillah Ahoj mám o 10 rokov mladšiu sestru keď mala rok držala sa nohavíc ktoré sa sušili na šnúre a tocila sa, padla tak nestastne ze si buchla hlavu o radiátor, má 3 stehy. Ona ani neplakala ani nic bola veselá v pohode a chcela loptu. A co sa týka otrasu mozgu a tak, ked mala 7 rokov isla na bicykli mama bola v robote bola som s nou doma sama a padla. Neplakala ani nic len bola taka smutnejsia a sťažovala sa že ju bolí hlava. Pozerala telku a asi za dve hodiny už povedala že ju nič nebolí išla sa hrať a že chce papať lebo že je hladná a vtedy zvracala. Mala slabí otraz mozgu