Ako odnaučiť dieťa od rúk?
Ahojte, ako odnaucit dieťa od rúk mala ma 4tyzdne zvykla si na ruky lenže od rána od 5:00rana do 22:00 večera na rukách neviem si doma nič urobiť navariť upratať ako náhle sa dá do postieľky tak koniec... V podstate sme ju na ruky neučili no od kedy sme potom prišli z pôrodnice tak nič iné nefunguje len ruky.... Prosím vás mamičky nejaké rada finta co sa s tým dá robiť.... Za každú radu vopred ďakujem
@ivanak49 to miknutie je moorov reflex, prvé mesiace je to bežné, už by mal pomaly miznut. Ja by som ti poradila ten nosič fakt len na nevyhnutny čas, keď máš z toho zlý pocit. Čo kočík? Keď nedojcis máte to tazsie, cumlík nezaberá vôbec? V štyroch týždňoch už aj hracia deka zvykne zaujať aspoň na pár minut. Spí sa jej dobre v perinke? Skúsila by som určite bez.
@ajka0207 Úplne s tebou súhlasím. Čudujem sa, že niekto dokáže toto porovnávať a v podstate tým ospravedlňovať to, ak matka nevenuje toľkú pozornosť dieťaťu akú si vyžaduje. Niektoré sú určite náročné viac iné menej ale nič netrvá večne. Ešte nám to bude všetko chýbať keď vyrastú.
@ivanak49 spravne nosenie jej problemy s chrbtom nesposobi... Podla toho, kolko ma kg zozen si bud elasticku (ta je ale len pre drobniatka, do cca 9kg) alebo pevnu satku , na nosic je este primala.. Kresielko tiez nie je ideal, ale ak tam neplace, tak na tych cca 10 min, co pokrajas maso na obed a pod., to hadam neuskodi...
O svalovom napati mi vravel osteopat - u nas je to viac zname ako kraniosakralna terapia.. Skus cosi take pohladat..
Tie vyrazne reflexne reakcie (lakavost) by som riesila s pediatrickou, davnejsie som citala o tom, ze u malej casti babatiek zostavuju pritomne aj v case, kedy sa maju uz vytracat, tak nech sa na to pozrie.. Inak jedine vydrzat... 🙂 Znova to pisem, neboj sa vecne to takto nebude, sestonedelie zvykne byt narocne nielen pre matku, ale aj pre dieta..
4tyznove dieťa a už sa rieši že je naučené byť na rukách? 😳 Pre pána Jana...ved je to bábätko... Keď uspiš na rukách a tak položis na posteľ je okamžite hore? Mesačne babo prespi toho cez deň až až, jeden spánok si daj spolu s ním, ďalší spanok si urob niečo čo treba. Kym sa matka a dieťa zosynchronizuju to trvá, určite dlhšie ako 3 týždne (doba ktorú ste doma z pôrodnice) takže to že mas pocit ze teraz nič doma nestíhaš, alebo že nemáš kedy niečo urobiť, je úplne ok a pár mesiacov kým budeš mat tip top domácnosť popri dieťaťu to potrvá. Mne sa tomu zase nechce veriť že prebalene, naoanane dieťa ak nemá kolíky a pod vkuse plače keď neni na rukách... A ak to nijak inak nevieš, tak šatka a hotovo
@ivanak49 tak ta potrebuje. Podla mna to prejde, ked uz bude sediet bude na teba vidiet, bude to lepsie. Skus ju dat lahnut a zabavat ju ked lezi, nech sa nauci, ze lezanie je fajn. Daj tomu tak 3-4 dni, potom skus na par sekund odist a zase prist. Hovor na nu aby ta pocula. Uz ma 4 mesiace, uz sa chce aj otacat a tak. Skus ju dat na zem na deku, nech ta vidi a chodit okolo nej. Aby sa naucila, ze mamka je tam aj ked ju nedrzi na rukach. Vyplakat by som tak male dieta nedavala, skor skusat. Chce to vereela trpezlivosti. A nezabudni, nemusis mat poriadok 😉
Moj ma teraz 3 roky a od narodenia chcel byt vzdy pri mne. Zaspaval pri mne..zobudzal sa pri mne...cez den na mne, na rukach a pod..ked som sla na nakup tak manzelovi tak reval a zabralo to ze mu dal manzel moju nocnu koselu . Citil vonu mamy tak sa upokojil..ja som sa v praci o tom.bavila aj s kolegynami psychologickami a zhodli sa ze je nedosyteny mamy . Ze mu tu potrebu nemam brat. Takze ja som pri nom neurobila nic. Vdaka Bohu za donasku jedla. Casom to ustupilo a uz si nevyzadoval moju pozornost tak casto a neustale. Ale prvy polrok bol narocny
A okolie sa veru tiez nahundralo ako mnou babenko manipuluje😀😀 tie reci som ani neriesila
Dietatko na ruky neucicis vwd je v tebe 9 mesiacov je to pre neho prirodzene stale ta citit.Ak chces pouzi satku alebo vhodny erhonomicky nosic NIE KLOKANKU
@smejko25 S manželom sme sa aj my napočúvali ako ju nemáme nosiť na rukách, každá poradňa u nás bola o tom, že nám lekárka dohovárala, aby sme ju neuspávali na rukách, že sa na to naučí. Áno, naučila sa a rovnako rýchlo sa aj odnaučila keď bola väčšia. Zo začiatku to bolo ťažké a teraz mi to chýba 😉 A to som ju niekedy uspávala aj 2-3 hodiny, lebo po predložení do postieľky bola hneď hore. Povedala som, že už nebudem s ľuďmi riešiť to, ako spí, ako a čo papá, prečo nemala cumlík atď... Je to vec každého rodiča ako si vychová. A milujem rady nevyžiadané, napríklad od susedky ktorá nás vidí 3x do roka 🤦🏻♀️
4 tyzdnove dieta este nevie, ze chcem byt na rukach a ked nebudem budem revat 🙈🙈🙈 to fakt radite nechaj vyplakat ? To tak akurat zvysi vnutorny stres babatka, revem a nikto nepride .... Radsej hladaj pricinu placu, moj tak plakal napr. pred spanim, bolo nemozne ho polozit a bola to bolest bruska ...takze skor skumaj pricinu oskusaj co pomoze, ale urcite ho nenechaj v postielke nech sa vyreve, ze si zvykne 🙈 to je blud v tomto veku aby si dieta vydobija placom byt na rukach, jedine co chce je jeho mama,pocit bezpecia , plne brusko, cista plienka . ...
@deti95060810 ahoj. Chcem zareagovat na tvoj nazor o detoch v domovoch. Ak ta to zaujima, Zdenek Matejcek robil vyskum. Fakt, ze dieta v detskom domove nema vazbu na jednu osobu, ktora naplna jeho potreby, napr. nereaguje na plac, atd., sposobuje silnu citovu deprivaciu, zmeny v mozgu, ktore sa uz nikdy nedaju vratit spat a tie deti su potom viacmenej take stratene trocha. Najlepsie by bolo keby vsetky deti vyrastali v profi rodinach a nie v decakoch.
@deti95060810 ty si dobra drsniacka, ked je podla teba v pohode, nechat babatko revat. Jasne, ze v domove nie je kapacita na nosenie, ale to je skor na zaplakanie, nie na konstatovanie no a co, preziju. Brrr, mam 4 kusy a nosila som, ked bolo treba.
@betulinka1 bábo má 4týždne.
@ivanak49 plakanie možu sposobovat tie laknutia - morov reflex, ma to kazde male babätko, väčšinou do 4 mesiaca vymiznú. Preto sa doporučuje novorodencov co najdlhsie viazať do zavinovačky alebo stiahnuť v plienke, oni potrebujú citiť pocit bezpečia ako v brušku, nevadí im, keď sú utiahnuté. Skuste tak, co najviac v perinke. Tiež nie som zastancom, že nechať vyplakať? WTF? Fakt? prečo? Dieťa plače ze nejakeho dôvodu, aj ked sa chce len polubiť, tak ho budem stiskať cely deň, prach, pračka upratovanie počka, navariť sa da aj cez donaskovu službu... 🙂
@ivanak49 Ahoj,ja som môjho nenosila,ale asi ti dobre radia ženy,že by si mohla skúsiť tu šatku 🙂 Chápem,že potrebuješ aj porobiť veci v domácnosti,aj navariť,aj sa najesť..mňa minule zaujala jedna vec,kebyže som.mala druhé,tak možno vyskúšam..je to rada Evy Kiedronovej,je tuším aj fyzioterapeutka..?(možno aj vela preháňa a tiež s ňou nesúhlasím vo všetkom..) ALE ona vo veľkom propaguje prospešnosť klasických periniek (myslím tie paperove) pre novorodencov. Ze to je vlastne "vynález" našich prababičiek,a veľmi dobrý..že v tej klasickej perinke je bábätku príjemne,lebo je vlastne tak obklopené tou výplňou (perím),lepšie sa mu spí,vraj potom nebude plačlivé,lebo sa v nej upokojí..že novorodenec ešte potrebuje takú akoby prirodzenú "oporu",SAMOZREJME aj mojkanie a náruč rodičov ;) Vraj ta perinka pomáha predchádzať aj do budúcna nesprávnym návykom,ako je zákon hlavy (to ťahanie hlávky do zadu do C - čka a pod.) Pri druhom by som už nepoužila ani tie súčasné moderné zavinovačky na suchý zips,skôr by som možno zainvestovala do jednej poctivej perinky (myslím naozaj tie úplne klasické paperove,nie tie,čo sa používajú v pôrodnici,do ktorých sú deti doslova zaviazané) a používala ju najmä na uspavanie a aj spánok v postieľke.Opakujem,vyskúšané to nemám,ale mňa to zaujalo,a lutujem,že som sa k tej info dostala neskoro,tiež sme veľa ponosili malého na rukách..Tvoja je ešte malička,čerstvo po pôrode,mohlo by to zafungovať 🙂
Chúďatko dieťatko.
Chce len cítiť svoju mamu. Je maličké. Donedávna plávalo v brušku svojej maminy v brušku, počuli tlkot srdca.
Neznamená, že keď opustí maternicu, tak matku nepotrebuje. Treba si užívať spoločne chvíľky. Myslím, že celodenne na rukách nieje. Keď spinka nieje problém položiť do postieľky a navariť a upratať.
Máš dieťa, tak uz nebude pár rokov 100% vyluxovany byt. Hlavne, že dieťa bude stastne a spokojne.
@deti95060810 ty si musela mať v detstve veľmi málo lásky.
@ivanak49 Ahoj, všetko musí ísť bokom prvoradé je dieťa! Ak sa cíti na rukách bezpecne tak prosím. Treba vydržať, myslím ze časom to prejde a zabaví sa aj samo ako bude rásť skus kúpiť kolotoč nad postieľku u nás zabralo! Ale ak potrebuješ niečo upratať nech ti pomôže manžel, svokra, suseda, kamka. Hlavne kľud. Dieťatko možno cíti nervozitu aj z teba a preto chce byť stále na rukách pretože vyhľadáva bezpečie
@mirro ja som prehliadla. Myslela som, ze 4 mesiace 😱. Tak 4 tyzdne to nic, to len vydrzat.
@ckatka nosič tiež nieje dobrá voľba veľmi ťažko sa pd neho potom odúča a je to hrozná záťaž neskôr keď je babo vacsie
@katarinkapetko vôbec. Na chrbte je to ako štandardný batoh. Na turistike nemám problém odniesť 3-4 ročne dieťa keď už nevládze náhodou, alebo keď si chce cez obed pospať a my sme na turistike.
Ale hovorím o ergonomickom nosiči, ktorý je pohodlný a zdravý aj pre nosiaceho aj pre nosenca. Nie o nejakých pseudo klokankach, z ktorých isto bolí chrbát. Dobre nastavený a zapnutý nosič, alebo dobre uviazaná satka je na tele prijemné a matka to ako záťaž nepocituje. A robí to radosť obom.
A dieťa od toho vôbec netreba oducat. Akonáhle začne chodiť a chce objavovať svet, skôr je opačný problém, že keď má nasytenu potrebu kontaktu, už sa nosiť nechce a chce si ísť po svojom.
Ja striedam kocik/nosic/šatku /ringsling podľa toho čo nám práve vyhovuje a je to super.

@deti95060810 ty si zrejme este nepocula o citovej deprivacii deti z detskych domovov... O detoch traumatizovanych po hospitalizacii bez rodicov... O deti je velmi dobre postarane po telesnej stranke.. Ale psychicky velmi stradaju, co sa odrazi na ich spravani a emocnych vzorcoch v dospelosti..
Ja neverim, ze niekto moze mat v dnesnej dobe informacii este takyto nazor...